دوره 7، شماره 2 - ( 1397 )                   جلد 7 شماره 2 صفحات 100-95 | برگشت به فهرست نسخه ها

Fallahi Kapourchali M, Rahbary S, Shamsaei M. Effect of Different Concentrations of Diuron Herbicide on Chlorophyll a and Growth Rate of Blue-green Algae; Anabaena flos-aquae. JFST 2018; 7 (2) :95-100
فلاحی‌کپورچالی مریم، رهبری شورا، شمسایی مهدی. اثر غلطت‌های مختلف علف‌کش دیورون بر میزان کلروفیلa و رشد جلبک سبز- آبی آنابنا فلوس. علوم و فنون شیلات. 1397; 7 (2) :95-100

1- پژوهشکده آبزی‌پروری آب‌های داخلی، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندر انزلی، ایران ، m_fallahi2011@yahoo.com
2- گروه علوم و صنایع چوب، کاغذ و شیلات، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
اهداف: هدف تحقیق حاضر بررسی اثر سم دیورون در شرایط آزمایشگاهی بر نرخ رشد جلبک آنابنا فلوس- آکوا (Anabaena flos-aquae) بود تا با محاسبه مقادیر EC۱۰،EC۵۰  و EC۹۰ و حد مجاز این سم برای این جلبک سبز- آبی، سمیت علف‌کش دیورون به‌منظور کنترل شکوفایی در این فیتوپلانکتون مشخص شود.
مواد و روش‌ها: در این آزمایش تجربی نرخ رشد جلبک سبز- آبی آنابنا فلوس تحت تاثیر علف‌کش دیورون بررسی شد. این مطالعه طی ۹۶ ساعت در ۶ تیمار ( ۰/۰۰۰۵، ۰/۰۰۹، ۰/۰۱۶، ۰/۰۳، ۰/۰۵۴ و ۰/۰۱ میلی‌گرم در لیتر) و شاهد و در ۳ تکرار داخل ارلن‌مایر های ۵۰۰سی‌سی انجام شد. اندازه‌گیری نرخ رشد با روش‌های سلولی، سنجش کدورت و تعیین میزان کلروفیل a صورت گرفت. سپس مقادیر به‌دست‌آمده از شاخص های EC در ۴ ارلن ۵۰۰سی‌سی اعمال شد و در دوره‌های ۲۴ساعته طی ۹۶ ساعت تراکم این جلبک از طریق شمارش سلولی ارزیابی شد. با استفاده از نرم‌افزار SPSS ۱۷ از آزمون آنالیز واریانس یک‌طرفه به‌منظور مقایسه درصد افزایش بین تیمار‌های مختلف استفاده شد.
یافته‌ها: مقادیر EC۱۰،EC۵۰  و EC۹۰ و حد مجاز این سم، براساس میزان کلروفیل a برای جلبک مذکور به‌ترتیب ۰/۰۰۶، ۰/۰۱، ۰/۰۵ و ۰/۰۰۱میلی‌گرم بر لیتر تعیین شدند. فراوانی سلولی این جلبک سبز- آبی در حضور غلظت های به‌دست‌آمده از شاخص‌های EC اختلافات معنی‌داری داشت و در مقادیر EC۹۰ بسیار کاهش یافت.
نتیجه‌گیری: کاربرد دیورون در غلظت‌‌های کنترلی پیشنهادشده، خطر آن را از بابت سمیت و آلودگی سایر اجزای اکوسیستم کاهش می‌دهد و بیشتر بر این گروه از جلبک‌ها موثر است.
دریافت: 1396/5/10 | انتشار: 1397/5/23