دوره 8، شماره 1 - ( 1397 )                   جلد 8 شماره 1 صفحات 30-23 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Salamroodi E, Rezaei Tavabe K, Javanmardi S. Effects of Different Levels of Dietary Vitamin C on Growth Performance, Digestive Enzymes Activity and Blood Stress Factors of Nile Tilapia (Oreochromis Niloticus) Under Sub-Lethal Toxicity of Malathion. JFST 2019; 8 (1) :23-30
URL: http://jfst.modares.ac.ir/article-6-27493-fa.html
سلمرودی عرفان، رضایی‌توابع کامران، جوانمردی سینا. اثرات سطوح مختلف ویتامین C در جیره غذایی بر عملکرد رشد، فعالیت آنزیم‌های هضمی و برخی فاکتورهای استرسی خون ماهی تیلاپیای نیل (Oreochromis niloticus) تحت سمیت کشنده مالاتیون. علوم و فنون شیلات. 1397; 8 (1) :23-30

URL: http://jfst.modares.ac.ir/article-6-27493-fa.html


1- گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
2- گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران ، krtavabe@ut.ac.ir
چکیده:   (5610 مشاهده)
اهداف: مالاتیون یکی از سموم آفت‌کش ارگانوفسفره مورد استفاده در کشاورزی است که ممکن است به مراکز پرورش آبزیان وارد شود. این پژوهش با هدف بررسی اثرات تغذیه‌ای ویتامین C بر بهبود وضعیت رشد، فعالیت آنزیم‌های هضمی و فاکتورهای استرسی خون ماهی تیلاپیای نیل تحت استرس ناشی از سمیت تحت کشنده سم مالاتیون انجام شد.
مواد و روش‌ها: در مطالعه تجربی حاضر، ۱۸۰ قطعه ماهی تیلاپیای نیل با میانگین وزن ۲±۱۲/۵گرم به‌مدت ۲۸ روز در معرض ۲۵% غلظت LC۵۰ ۹۶ ساعته سم مالاتیون قرار گرفتند و طی این مدت با سطوح مختلف ویتامین C (صفر، ۳۰۰، ۶۰۰ و ۹۰۰میلی‌گرم بر کیلوگرم جیره غذایی) تغذیه شدند. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از آنالیز واریانس یک‌طرفه، آزمون چند دامنه‌ای دانکن و نرم‌افزار SPSS ۲۴ انجام شد.
یافته‌ها: میزان افزایش وزن و ضریب رشد ویژه ماهیان تغذیه‌شده با بیشترین سطح ویتامینی (۹۰۰میلی‌گرم) به شکل معنی‌داری از سایر گروه‌ها بیشتر بود (۰/۰۵p<). اما ضریب تبدیل غذایی در ماهیان تحت تیمار مذکور، کاهش معنی‌داری نسبت به سایر تیمارها داشت. فعالیت آنزیم‌های هضمی تریپسین و کیموتریپسین در تیمارهای ۶۰۰ و ۹۰۰میلی‌گرم ویتامین C به‌ترتیب به‌صورت معنی‌داری افزایش پیدا کرد. فعالیت سایر آنزیم‌ها تحت غلظت‌های متفاوت ویتامین C در جیره تفاوت معنی‌داری نشان نداد (۰/۰۵p>). همچنین سطح گلوکز خون گروه شاهد در مقایسه با سایر تیمارها به‌طور معنی‌داری بیشتر بود.
نتیجه‌گیری: ویتامین C به‌عنوان یک عامل ضداسترس، استرس واردشده به ماهی تیلاپیای نیل قرارگرفته در معرض آفت‌کش مالاتیون را کاهش می‌دهد و سبب بهبود وضعیت متابولیکی و عملکرد رشد ماهی می‌شود.
متن کامل [PDF 936 kb]   (1814 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: زیست شناسی آبزیان
دریافت: 1396/9/3 | انتشار: 1397/12/28

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.