دوره 8، شماره 3 - ( 1398 )                   جلد 8 شماره 3 صفحات 143-137 | برگشت به فهرست نسخه ها

harsij M, adineh H, maleknejad R, Jafariyan H, Asadi M. The use of live mealworm (Tenebrio molitor) in diet of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss): effect on growth performance and survival, nutritional efficiency, carcass compositions and intestinal digestive enzymes. JFST 2019; 8 (3) :137-143
هرسیج محمد، آدینه حسین، ملک نژاد رسول، جعفریان حجت الله، اسدی مهدی. استفاده از میل ورم زنده (Tenebrio molitor) در جیره غذایی ماهی قزل آلای رنگین کمان: تاثیر بر عملکرد رشد و بازماندگی، بهره وری تغذیه ای، ترکیبات لاشه و آنزیم های هضمی روده. علوم و فنون شیلات. 1398; 8 (3) :137-143

1- گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، ایران ، m_harsij80@yahoo.com
2- گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، ایران
3- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
4- دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، ایران
اهداف: در این مطالعه اثر سطوح مختلف استفاده از کرم میل­ورم (Tenebrio molitor L., TM) بر عملکرد رشد و تغذیه، ترکیب بدن و آنزیم های گوارشی ماهی قزل­آلای رنگین کمان Oncorhynchus mykiss بررسی شد. ماهیان (میانگین وزنی 27/0 ±58/8  گرم) در قالب طرح کاملاً  تصادفی در 4 تیمار و هر یک با 3 تکرار  جایابی شدند.
مواد و روش­ها: ماهی قزل­آلا با سطوح مختلف 0، 15، 30 و 60 درصد (TM60, TM30, TM15 ,TM0) جیره غذایی (با احتساب 50% رطوبت) از کرم زنده به مدت 30 روز استفاده نمودند.
یافته­ها: در پایان آزمایش، بین تیمارها در عملکرد رشد و بهره­وری تغذیه تفاوت معنی­دار وجود داشت. نتایج نشان داد که با افزایش سطح رژیم غذایی از 0 تا 60 درصد پارامترهای رشد و بهره­وری غذایی نیز افزایش یافت. ضریب تبدیل غذایی (FCR) به­طور معنی­داری در ماهیان تغذیه شده با سطوح بالای کرم (TM60) کاهش یافت. تیمارهای تغذیه شده با TM بیشترین مقدار پروتئین و کمترین مقدار چربی در مقایسه با تیمار شاهد داشتند. آنالیز آنزیم­های گوارشی نشان داد که مقادیر آمیلاز، پروتئاز و لیپاز بین تیمار شاهد و سایر تیمارها تفاوت معنی­دار آماری دارد. فعالیت پروتئاز و آمیلاز در ماهیان تغذیه شده TM60 (بترتیب 04/4± 30/87 و 10/40± 16/719) در مقایسه با تیمار TM0 بیشتر بود.
نتیجه­گیری: نتایج نشان داد که استفاده از 60 درصد کرم زنده (TM60) به جای جیره پایه می­تواند باعث بهبود رشد، ترکیبات لاشه و آنزیم­های گوارشی شود.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: آبزی پروری
دریافت: 1397/10/15 | انتشار: 1399/2/24