دوره 6، شماره 1 - ( 1396 )                   جلد 6 شماره 1 صفحات 48-37 | برگشت به فهرست نسخه ها

The effect of using ascorbic acid injection method in the blood vessels and muscles on shelf life of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fillet in the refrigerator storage (4±1˚C). JFST 2017; 6 (1) :37-48
اجاق سید مهدی، سوری کوثر، کردجزی معظمه، میرصادقی سید حجت. تأثیر استفاده از روش تزریق اسیدآسکوربیک در رگ های خونی و عضلات بر زمان ماندگاری فیله قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) در دمای یخچال (1± 4 درجه سانتی گراد). علوم و فنون شیلات. 1396; 6 (1) :37-48

1- استادیار دانشکده شیلات دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2- دانشجو
3- هیئت علمی دانشگاه گرگان
4- کارمند
اثر اسیدآسکوربیک بر ماندگاری فیله ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss) در شرایط یخچال با اندازه‌گیری بار میکروبی کل و ارزیابی شیمیایی بررسی شد. بدین منظور ماهیان (10± 400 گرم) به سه گروه شامل فاقد تزریق (تیمار 1)، گروهی با تزریق وریدی اسیدآسکوربیک در مقادیر 1/0 و 3/0 درصد (تیمار 2 و3) و ماهیانی با تزریق عضلانی در مقادیر 1/0 و 3/0 درصد (تیمار 4 و 5) تقسیم‌بندی شدند. پس از 62 ساعت از زمان تزریق، ماهیان صید و فیله شدند، سپس به‌مدت 16 روز در شرایط یخچال نگه‌داری شدند. در طی این مدت، هر 4 روز یکبار شاخص‌های پراکسید (PV)، تیوباربیوتیک‌اسید (TBA)، اسیدهای چرب آزاد (FFA)، مجموع بازهای نیتروژنی فرار (TVB-N) و بار باکتریایی کل (TVC) اندازه‌گیری شدند. طی دوره آزمایش تیمارهای 3 و 5 در شاخص‌های PV، TBA، FFA ،  TVB-Nو TVC  تفاوت معناداری (05/0 ≥p) با سایر تیمارها داشتند. همچنین بین تیمار 3 در شاخص‌های TVC،  TBA، FFA  و  PV با تیمار 5 تفاوت معناداری (05/0 ≥p) مشاهده شد که نشان‌دهنده عملکرد بهتر تزریق وریدی اسیدآسکوربیک 3/0 درصد از روز 8 نگه‌داری به بعد در مقایسه با تزریق عضلانی آسکوربیک‌اسید 3/0 درصد است. با توجه به نتایج این تحقیق، استفاده از مقادیر مختلف اسیدآسکوربیک در تزریق وریدی و عضلانی باعث افزایش زمان ماندگاری فیله ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان در طی نگه‌داری تا روز 12 در یخچال گردید.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: فرآوری محصولات شیلاتی
دریافت: 1395/3/27 | انتشار: 1396/11/12