دوره 8، شماره 1 - ( 1397 )                   جلد 8 شماره 1 صفحات 58-51 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghaderi Z, Falahatkar B, Allaf Noveirian H, Rahdari A. Interactive Effects of Dietary Ascorbic Acid and Density on Reproductive Performance of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss). JFST 2019; 8 (1) :51-58
قادری‌فهلیانی زهره، فلاحتکار بهرام، علاف‌نویریان حمید، راهداری عبدالعلی. اثرات متقابل آسکوربیک‌اسید و تراکم بر عملکرد تولیدمثلی قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss). علوم و فنون شیلات. 1397; 8 (1) :51-58

1- گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه‌سرا، گیلان، ایران
2- گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه‌سرا، گیلان، ایران ، falahatkar@guilan.ac.ir
3- گروه شیلات، پژوهشکده تالاب بین‌المللی هامون، دانشگاه زابل، زابل، سیستان و بلوچستان، ایران
مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات متقابل آسکوربیک‌اسید و تراکم بر عملکرد تولیدمثلی و میزان هورمون‌های جنسی ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان انجام شد. در این راستا، شش تیمار شامل سه جیره غذایی حاوی مقادیر صفر، ۱۰۰ و ۱۰۰۰میلی‌گرم آسکوربیک‌اسید از نوع ال- آسکوربیل- ۲- پلی‌فسفات در هر کیلوگرم غذا در تقابل با دو تراکم ۴/۳۳کیلوگرم بر متر مکعب و ۲/۱۶کیلوگرم بر متر مکعب در سه تکرار و به مدت ۱۶ هفته به‌منظور پرورش مولدین در نظر گرفته شدند. تعداد ۸۱ عدد مولد ماده با وزن متوسط ۱/۵±۸۱۲گرم به حوضچه‌های پرورش (حجم ۹۱۰لیتر) معرفی شدند. در پایان هفته ۱۶ و هنگام آمادگی ماهی‌ها برای تخم‌ریزی، از هر تکرار تراکم‌های بالا و پایین به ترتیب ۴ و ۲ مولد پس از خون‌گیری ماهی‌ها برای سنجش غلظت هورمون‌های جنسی پروژسترون، تستوسترون و استرادیول تخم‌کشی شدند. سپس پارامترهای مربوط به تولیدمثل شامل هماوری‌کاری، تعداد تخمک در هر گرم و قطر تخمک اندازه‌گیری و سپس لقاح انجام شد. طی دوره انکوباسیون، درصد لقاح و تلفات ثبت شد. نتایج حاصل حاکی از وجود اثر متقابل بین آسکوربیک‌اسید و تراکم و همچنین معنی‌داربودن این اثر در پارامترهای تولیدمثلی (تعداد در گرم تخمک، قطر تخمک، هماوری‌کاری و درصد لقاح) بود (۰/۰۵p<). در خصوص هورمون‌های جنسی، تاثیر تیمارها بر مقدار هر سه هورمون و اثر متقابل آنها بر مقدار هورمون‌های استرادیول و تستوسترون معنی‌دار (۰/۰۵p<)، ولی اثر متقابل تراکم و جیره بر مقدار پروژسترون معنی‌دار نبود (۰/۰۵p>). نتایج این مطالعه استفاده از مقادیر بالاتر آسکوربیک‌اسید در مولدین در مقایسه با دوران پرواری و همچنین نقش مثبت این ویتامین را در شاخص‌های تولیدمثلی تایید می‌کند.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: آبزی پروری
دریافت: 1398/10/17 | انتشار: 1397/12/28