دوره 10، شماره 2 - ( 1400 )                   جلد 10 شماره 2 صفحات 172-164 | برگشت به فهرست نسخه ها

Loori M, Sourinejad I, Nazemi M. Identification and investigation of antibacterial effects of steroidal fraction from the marine sponge Axinella sinoxea Alvarez & Hooper, 2009 in Larak island, the Persian Gulf. JFST 2021; 10 (2) :164-172
لوری مریم، سوری نژاد ایمان، ناظمی ملیکا. شناسایی و بررسی خواص ضدباکتری فرکشن حاوی ترکیبات استروئیدی از اسفنج Axinella sinoxea Alvarez & Hooper, 2009 از جزیره لارک، خلیج فارس. علوم و فنون شیلات. 1400; 10 (2) :164-172

1- دانشگاه هرمزگان
2- دانشگاه هرمزگان ، i_sourinezhad@yahoo.com
3- پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان
استروئیدها یکی از مهمترین و فراوان­ترین متابولیت­های ثانویه اسفنج‌های دریایی می­باشند. هدف از این مطالعه، بررسی خواص ضد­­باکتریایی فرکشن های استروئیدی استخراج­شده از اسفنج ­دریایی خلیج فارس گونه Axinella sinoxea بود. ابتدا عصاره­گیری با حلال استون انجام گرفته و سپس جداسازی فرکشن ها توسط ستون کروماتوگرافی با سیلیکاژل انجام شد. شناسایی استروئیدها در فرکشن­های استخراج شده از ستون سیلیکاژل با استفاده از کروماتوگرافی لایه­نازک و کروماتوگرافی گازی همراه با طیف سنجی جرمی صورت گرفت. سپس خواص ضد­باکتریایی فرکشن های حاوی استروئید با استفاده از روش رقت لوله­ای به منظور تعیین حداقل غلظت مهار­کنندگی و حداقل غلظت کشندگی بررسی شد. فرکشن های استروئیدی شناسایی شده از اسفنج A. sinoxea شامل Stigmasta-5,24(28)-dien-3-ol,(3β-24Z) و Ergosta-5,22-dien-3-ol,(3β,22E,24S) بودند. استروئیدهای استخراج شده از A. sinoxea نتایج متفاوتی را در مهار رشد و کشتن سویه­های باکتری­­های گرم­منفی Escherichia coli، Klebsiella pneumonia ، Vibrio harveyi و باکتری­های گرم­مثبت  Micrococcus roseusو Staphylococcus aureus در غلظت های مختلفِ مورد آزمایش نشان دادند. در ﺟﻤﻊﺑﻨﺪی ﻧﻬﺎیﯽ، نتایج امیدوارکننده ای در ﻣﻮرد ﺧﻮاص ﺿﺪﻣﯿﮑﺮوﺑﯽ فرکشن های استروئیدی اﺳﺘﺨﺮاج ﺷﺪه از اﺳﻔﻨﺞ دریﺎیﯽ A. sinoxea ﺟﺰیﺮه ﻻرک خلیج فارس حاصل شد که لزوم بررسی بیشتر ﺑﺮای ﺳﻨﺘﺰ مواد دارویﯽ و آﻧﺘﯽ ﺑﯿﻮﺗﯿﮏ از ترکیبات زیست فعال دریایی را آشکار می سازد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: زیست فناوری و نانوتکنولوژی
دریافت: 1399/12/6 | انتشار: 1400/2/12