دوره 10، شماره 2 - ( 1400 )                   جلد 10 شماره 2 صفحات 150-141 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mouludi -Saleh A, Eagderi S, Poorbagher H, Shojaei D, Nasri M. Phenotypic adaptation patterns in Abu Mullet, Planiliza abu using traditional and geometric morphometric methods in rivers of the Persian Gulf basin. JFST 2021; 10 (2) :141-150
مولودی صالح عطا، ایگدری سهیل، پورباقر هادی، شجاعی دلدار، نصری منوچهر. الگوی سازگاری ریختی ماهی بیاح (Planiliza abu) با استفاده از روش ریخت‌سنجی سنتی و هندسی در رودخانه‌های حوضه‌ خلیج‌فارس. علوم و فنون شیلات. 1400; 10 (2) :141-150

1- گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
2- گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران. ، soheil.eagderi@ut.ac.ir
3- گروه علوم و مهندسی شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران.
این مطالعه به‌منظور بررسی تنوع ریختی ماهی بیاح (Planiliza abu) در رودخانه‌های تیره (حوضه تیگریس)، کر (حوضه رودخانه کر) و جگین (حوضه هرمزگان) با استفاده از روش­های ریخت‌سنجی سنتی و هندسی به‌اجرا درآمد. بدین منظور با استفاده از دستگاه الکتروشوکر و تور سالیک تعداد 62 قطعه ماهی نمونه‌برداری شد. در آزمایشگاه تعداد 21 صفت ریخت‌سنجی اندازه‌گیری شد. به منظور استخراج داده‌های ریختی در روش هندسی از سمت چپ جانبی آن­ها عکس گرفته شد و در نرم­افزار tpsDig2، تعداد 16 لندمارک تعریف و رقومی‌سازی شد. نتایج نشان داد که جمعیت‌های مورد مطالعه در 7 صفت ریختی تفاوت معنی‌داری با یکدیگر دارند (05/0P<). همچنین تفاوت‌ها در روش هندسی مربوط به اندازه سر، عمق بدن، موقعیت باله سینهای و طول ساقه دمی بود. براساس نتایج روش ریخت‌سنجی هندسی با دقت بالاتری از لحاظ ریختی جمعیت‌های گونه عام­گرا Planiliza abu که قابلیت زیست در دامنه وسیعی از زیستگاه­ها دارد، را از یکدیگر تفکیک نمود.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: ماهی شناسی و طبقه بندی آبزیان
دریافت: 1399/12/9 | انتشار: 1400/2/12