دوره 10، شماره 3 - ( 1400 )                   جلد 10 شماره 3 صفحات 409-399 | برگشت به فهرست نسخه ها

Iranmanesh M, Askari Hesni M, Lashkari M. Analysis of Morphological Body Variation of Five Gobiid Fish (Teleostei: Gobioidei) from Intertidal Zone of the Persian Gulf and Gulf of Oman. JFST 2021; 10 (3) :399-409
ایرانمنش مهدی، عسکری حصنی مجید، لشکری محمدرضا. تجزیه و تحلیل تغییرات ریختی بدن در پنج گونه گاو ماهی (Teleostei: Gobioidei) مناطق بین جزرو مدی شمال خلیج فارس و دریای عمان. علوم و فنون شیلات. 1400; 10 (3) :399-409

1- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
2- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران ، mahesni@gmail.com
3- گروه تنوع زیستی، پژوهشکده علوم و تکنولوژی پیشرفته و علوم محیطی، دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته، کرمان، ایران
در این مطالعه با استفاده از 18 صفت زیست سنجی و همچنین سه صفت شمارشی، به بررسی و مطالعه تغییرات ریختی بدن در بین پنج گونه از گاوماهیان مناطق جزر و مدی شمال خلیج فارس و دریای عمان پرداخته شد . نتایج این پژوهش نشان داد 19 صفت از 21 صفت ریختی در بین ماهیان مطالعه شده از نظر آماری دارای اختلاف آماری معنی داری است و تنها دو اندازه طول کل  و فاصله پیش از باله مخرجی در بین این گونه ها تفاوت معنی داری ندارند. نتایج حاصل از آنالیز تشخیص خطی (LDA) توانست 24/95 % افراد را بر اساس ویژگی های ریختی بدن تفکیک کند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون مولفه های اصلی نشان داد برخی صفات که بیشترین تاثیر را در محور های اول و دوم نمودار دارند، در بین دو گونه دارای وزن یکسانی هستند. از طرف دیگر محاسبه میزان فاصله اقلیدسی بر اساس صفات ریختی مطالعه شده نشان داد برخی گونه ها از جمله گونه Boleophthalmus dussumieri Valenciennes, 1837 و Scartelaos tenuis (Day, 1876) بیشترین شباهت را از نظر شکل بدنی داشتند. نتیجه این پژوهش نشان داد بررسی ویژگی های ریختی بدن گاو ماهیان با استفاده از تجزیه و تحلیل های تک متغیره و چند متغیره می تواند دیدگاه جدیدی در مطالعه و بررسی تغییرات ریختی بدن این ماهیان در اختیار محققان قرار دهد.
واژه‌های کلیدی: Species discriminant، Compatibility، Persian Gulf، Gobiid fish، Oman Sea
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: تنوع زیستی آبزیان
دریافت: 1400/1/16 | انتشار: 1400/6/18