دوره 10، شماره 2 - ( 1400 )                   جلد 10 شماره 2 صفحات 250-240 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kazempoor R, Haghighi Khiabanian asl A, Alaei E, Alavinezhad S S. Measurement of total petroleum hydrocarbons (TPH) in yellowfin seabream fish (Acanthopagrus latus; Houttuyn, 1782) tissues following experimental crude oil poisoning. JFST 2021; 10 (2) :240-250
کاظم پور رضا، حقیقی خیابانیان اصل عادل، اعلایی ابراهیم، علوی نژاد سیده شیوا. اندازه گیری میزان کل هیدروکربن‌های نفتی (TPH) به دنبال ایجاد مسمومیت تجربی با نفت خام در بافت‌های ماهی شانک زرد باله (Acanthopagrus latus; Houttuyn, 1782). علوم و فنون شیلات. 1400; 10 (2) :240-250

1- گروه زیست شناسی و علوم پایه، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران ، r.kazempoor@riau.ac.ir
2- دکتری تخصصی بهداشت و بیماری های آبزیان، گروه پاتولوژی، دانشکده علوم تخصصی دامپزشکی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، ایران.
3- دکتری تخصصی زیست شناسی، پژوهشکده محیط زیست، پردیس انرژی و محیط زیست، پژوهشگاه صنعت نفت، تهران، ایران.
4- دکتری حرفه ای دامپزشکی، گروه بهداشت و بیماری های آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
آلودگی­ نفتی آب­های سطحی علاوه بر ایجاد اختلال در عملکرد فیزیولوژیک ماهیان منجر به صدمات جبران ناپذیری برسلامتی انسان طی انتقال از طریق زنجیره غذایی می­گردد. در نتیجه بررسی امکان تجمع هیدروکربن­های نفتی در بافت­های خوراکی ماهیان اهمیت ویژه­ای می یابد. در این مطالعه نمونه­های ماهی شانک زرد باله  Acanthopagrus latus (Houttuyn, 1782)با استفاده از تله­های طعمه دار از منطقه خور موسی در خلیج فارس،  جمع آوری شده و پس از بیست روز سازگاری با شرایط آزمایشگاهی مرکز تحقیقات آبزی پروری جنوب ایران در مخازن حاوی 300 لیتر آب دریا به پنج گروه با دو تکرار تقسیم شدند. سپس گروه­ها در معرض غلظت­های صفر، 2، 4، 8 و 16 درصد فاز محلول  نفت خام (water soluble fraction) قرار گرفتند. نتایج بررسی میزان هیدروکربن­های نفتی کل در بافت آبشش و کلیه نشان دهنده افزایش معنی دار در روزهای 10 و 20 آزمایش بود که این مقدر با بالا رفتن غلظت WSF نیز افزایش یافت (P<0.05). در حالی که در بافت کبد و عضلات در هیچ یک از گروه­های مواجهه، با درنظر گرفتن زمان مواجهه و غلظت WSF، اختلاف معنی داری مشاهده نشد (P>0.05). نتایج مطالعه حاضر نشان دهنده امکان تجمع TPH در بافت­های آبشش و کلیه ماهی شانک زرد باله تحت تاثیر غلظت و مدت زمان مواجهه با WSF بود. فلذا با توجه به ارزش اقتصادی بالای خانواده شانک ماهیان، ارائه روش­های مدیریتی مناسب برای کنترل ورود آلاینده­های نفتی به آب­های خلیج فارس ضروری به نظر می­رسد.
واژه‌های کلیدی: TPH، ماهی شانک، نفت خام، خلیج فارس
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: بهداشت و بیماریهای آبزیان