دوره 10، شماره 2 - ( 1400 )                   جلد 10 شماره 2 صفحات 202-189 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rashidian G, Abedian Kenari A, Nikkhah M. Production and optimization of chitosan nanosystems loaded with peptide fraction resulting from enzymatic hydrolysis of vannamei shrimp (Litopenaeus vannamei) head wastes. JFST 2021; 10 (2) :189-202
رشیدیان قاسم، عابدیان کناری عبدالمحمد، نیکخواه مریم. تولید و بهینه سازی نانو سامانه های کیتوزان برای حمل فراکسیون پپتیدی حاصل از هیدرولیز آنزیمی ضایعات سر میگوی وانامی (Litopenaeus vannamei). علوم و فنون شیلات. 1400; 10 (2) :189-202

1- دانشگاه تربیت مدرس
2- دانشگاه تربیت مدرس ، aabedian@yahoo.co.uk
در این تحقیق ضایعات سر میگوی وانامی تهیه و بصورت آنزیمی با کمک آنزیم آلکالاز (L 4/2( هیدرولیز و با اولترافیلرهای با اندازه چشمه 10 کیلو دالتون فرکشن بندی شد. فرکشن مورد نظر بر اساس روش ژلاسیون یونی (کیتوزان و تری پلی فسفات) در کپسول های نانوکیتوزان بر اساس غلظت های 1 و 2 میلیگرم بر میلی لیتر کیتوزان، نسبت های مختلف کیتوزان:تری پلی فسفات و غلظت های مختلف فرکشن پپتیدی شامل 1، 5 و 10 میلی گرم در میلی لیتر بهینه سازی شد. درجه هیدرولیز و طول پپتیدهای بدست آمده از هیدرولیز آنزیمی محاسبه شد. اندازه، پتانسیل زتا و متوسط قطر و توزیع اندازه ذرات توسط دستگاه انکسار نور پویا بررسی شدند. ساختار و شکل نانوکپسول ها شامل عکس برداری میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) و طیف مادون قرمز (FTIR) انجام شد. اندازه ذرات در غلظت ها و تمیار های مختلف متنوع و در محدوده 30 تا 150 نانومتر بود. بهترین نتیجه حاصل از بهینه سازی کپسولیشن در تیمار نسبت 2:1 کیتوزان به پلی فسفات و غلظت 10 میلی گرم بر میلی لیتر بدست آمد. اندازه، شاخص پراکندگی، پتانسیل زتا و اندازه نانوکپسول ها در شرایط بهینه مورد نظر به ترتیب ۰٫۳۷۵،۲۰۲ و 13/30 نانومتر بودند و شرایط نگهداری در دمای 20- درجه سانتیگراد تاثیر چندانی بر کیفیت نانوکپسول ها نداشت. با توجه به کارایی بالا (18/0±04/91 درصد) کیتوزان می تواند برای نانکپسوله کردن فرکشن پپتیدی کوچکتر از 10 کیلودالتون مورد استفاده قرار گیرد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: ترکیبات زیست فعال
دریافت: 1400/1/24 | انتشار: 1400/2/13