دوره 10، شماره 3 - ( 1400 )                   جلد 10 شماره 3 صفحات 398-386 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mousavi Z, Naseri M, Babaei S, Hosseini S M H, Shekarforoush S S. Effect of glutaraldehyde on poly-l-lysine release from gelatin film; extracted from Siberian sturgeon (Acipenser baerii, Brandt, 1869) skin. JFST 2021; 10 (3) :386-398
موسوی زهرا، ناصری محمود، بابایی صدیقه، حسینی سید محمد هاشم، شکرفروش سید شهرام. بررسی اثر گلوتارآلدئید بر رهایش پلی‌ال‌لایزین از فیلم ژلاتین استخراج شده از پوست تاسماهی سیبری (Acipenser baerii, Brandt, 1869). علوم و فنون شیلات. 1400; 10 (3) :386-398

1- بخش مهندسی منابع طبیعی و محیط زیست، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز
2- بخش مهندسی منابع طبیعی و محیط زیست، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز ، babaei.sedigheh@gmail.com
3- بخش علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز
4- بخش بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز
این پژوهش به منظور بررسی خواص مکانیکی و فیزیکی فیلم­های ژلاتین ماهی و تأثیر عامل شبکه­ساز گلوتارآلدئید بر کنترل رهایش عامل ضد میکروب پلی­ال­لایزین طراحی و اجرا شد. در این پژوهش تهیه فیلم به روش کاستینگ  (casting)انجام گرفت و به فیلم تهیه شده از ژلاتین ماهی، 05/%0 گلوتارآلدئید(glutaraldehyde)  و 05/0% پلی­ال­لایزین اضافه شد. نتایج نشان داد افزودن گلوتارآلدئید به فیلم ژلاتین ماهی موجب افزایش مقاومت کششی (80/6 مگاپاسکال)، کاهش حلالیت (51/38 %)، کاهش رطوبت (05/8 %)، کاهش نفوذپذیری به بخار آب (03/2 گرم، میلی متر/ساعت، میلی­متر مربع کیلو پاسکال)، افزایش تراکم و انسجام و ایجاد سطحی صاف و بدون خلل فرج با توجه به تصاویر SEM گردید. همچنین رهایش پلی­ال­لایزین از بیوپلیمر حاوی کراسلینکر (crosslinker) یا عامل شبکه­ساز گلوتارآلدئید به دلیل ایجاد اتصالات عرضی و به دام افتادن آن، آهسته­تر و مداوم­تر بود. با توجه به خصوصیات مکانیکی و فیزیکی فیلم­های تولید شده و پایداری و کنترل رهایش ترکیب ضدمیکروبی پلی­ال­لایزین، بنظر می­رسد فیلم­های حاوی 05/0 %عامل شبکه­ساز گلوتارآلدئید می­توانند در جهت ماندگاری محصولات فاسدشدنی پیشنهاد شوند.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: بسته بندی
دریافت: 1400/1/27 | انتشار: 1400/6/4