دوره 11، شماره 3 - ( 1401 )                   جلد 11 شماره 3 صفحات 254-240 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohammadian T, Mashjoor S, Lotfi S, Bakhshi H, Ghanei-Motlagh R. Mutual effect of culture density and diet administration of pomegranate peel (Punica granatum L.) extracts on biochemical and antioxidant parameters of common carp (Cyprinus carpio) blood serum. JFST 2022; 11 (3) : 3
محمدیان تکاور، مشجور سکینه، لطفی سعیده، بخشی حسن، قانعی رضا. اثرات متقابل تراکم پرورش و تجویز خوراکی عصاره‌ پوست انار (Punica granatum L.) بر فراسنجه‌های بیوشیمیایی و ضد‌اکسیدانی سرم خون ‌ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio). علوم و فنون شیلات. 1401; 11 (3) :240-254

1- گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
2- مرکز تحقیقات علوم دارویی دریایی، دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز، اهواز، ایران ، s.mashjoor@gmail.com
امروزه بنابر اثبات وجود ترکیبات پلی فنولی با خواص ضداکسیدان در پوست انار، بررسی پتانسیل‌های کاربردی آن در سلامت مواد غذایی و فرآورده‌های شیلاتی در کانون توجه محققین قرار گرفته است. در مطالعه حاضر، تأثیر تجویز خوراکی عصاره الکی پوست انار(Punica granatum L.)  (غلظت:mg/kg  600) بر تغییرات عملکردی سیستم دفاع ضد‌اکسیدانی و فراسنجه‌های بیوشیمیایی سرم خون بچه‌ ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) طی یک مواجهه 45 روزه با تنش تراکم ذخیره‌سازی پایش گردید. در این راستا، ماهیان در 6 گروه (3 گروه تیمار و 3 گروه شاهد)‌ با سطوح مختلف تراکم ذخیره‌سازی (3، 5 و10 کیلوگرم در مترمکعب) به صورت تصادفی و در سه تکرار دسته‌بندی شدند. در انتهای دوره تیمار، خون‌گیری از ماهیان و تهیه سرم انجام پذیرفت. نتایج این تحقیق افزایش معنی‌داری را در فراسنجه‌های بیوشیمیایی (فسفر، کلر، منیزیم، کلسیم و تری‌گلیسرید) و نیز سطوح فعالیت برخی آنزیم‌ها و ترکیبات ضد­اکسیدانی نظیر SOD و MDA سرم خون بچه ماهیان نسبت به گروه شاهد نشان نداد، ولی در مورد شاخص‌های استرسی چون گلوکز، کلسترول و نیز فعالیت ضد­اکسیدان‌ها نظیرCAT و GSH تغییرات معنی‌دار بود. بنابر یافته‌های ارائه شده تجویز خوراکی مکمل غذایی عصاره پوست انار، جهت مصرف در مراکز پرورش متراکم ماهیان کپور معمولی قابل توصیه می باشد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: آبزی پروری
دریافت: 1400/1/30 | انتشار: 1401/8/6