دوره 11، شماره 4 - ( 1401 )                   جلد 11 شماره 4 صفحات 380-368 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nozarpour R, Ghodrati Shojaei M, Naderloo R. Abundance, biomass and the diet of gastropod Platevindex aff. tigrinus in the mangroves of the Persian Gulf. JFST 2022; 11 (4) : 6
نوذرپور راحیل، قدرتی شجاعی مهدی، ندرلو رضا. فراوانی، زی‌توده و تغذیه شکم‌پای Platevindex aff. tigrinus در جنگل‌های مانگروی خلیج فارس (استان هرمزگان). علوم و فنون شیلات. 1401; 11 (4) :368-380

1- گروه زیست شناسی دریا، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، ایران
2- گروه زیست شناسی دریا، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، ایران ، shojaeimgh@gmail.com
3- گروه زیست شناسی، دانشکده زیست شناسی، پردیس علوم، دانشگاه تهران، ایران
این پژوهش به منظور بررسی فراوانی، زی‌توده و تغذیه شکم‌پای Platevindex aff. tigrinus در ذخیره­گاه زیست ­کره حرا در خلیج فارس انجام شد. به همین جهت، نمونه­برداری به طور فصلی در دو فصل تابستان (خرداد 1398) و زمستان (بهمن 1397) انجام شد. نمونه­  از شش ایستگاه در منطقه قشم و خمیر جمع­آوری شدند. به منظور بررسی اثرات پارامترهای محیطی بر پراکنش این گونه، در هر ایستگاه، پارامترهای محیطی شامل دما، شوری و اسیدیته دانه­بندی رسوبات، نیتروژن کل و کربن آلی نیز اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد فراوانی این گونه شکم پا در فصل زمستان به طور معنی‌داری از فصل زمستان بیشتر است. ولی زی‌توده این گونه در دو فصل با هم تفاوت معنی داری ندارند. برای مقایسه داده های محیطی بین فصل­های مختلف از آزمون تحلیل مولفه­های اصلی استفاده شد. نتایج نشان داد که دما، شوری و دانه­بندی رسوبات عامل­های مهم تفکیک فصل تابستان و زمستان هستند. میانگین اسیدیته و نیتروژن کل در دو فصل تابستان و زمستان و همچنین در ایستگاه­های مختلف شبیه هم بود. ولی سایر پارامترهای محیطی بین دو فصل با هم تفاوت مشخصی داشتند. دما و شوری دو عامل مهم تاثیرگذار بر پراکنش این گونه در هر دو فصل تابستان و زمستان بودند. نتایج نشان داد که این گونه شکم پا در تابستان به طور عمده از جلبک های میکروسکوپی و مواد آلی رسوب و در زمستان به طور عمده  از ذرات آلی رسوب و جلبک‌های میکروسکوپی تغذیه می کند. با این وجود نقش مشارکتی گیاه حرا در تغذیه گونه در هر دو فصل بسیار کم بود.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: تنوع زیستی آبزیان
دریافت: 1401/10/29 | انتشار: 1401/12/9