دوره 3، شماره 1 - ( 1393 )                   جلد 3 شماره 1 صفحات 67-57 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hedayati A, jaafari O, Nasrolah_Pourmoghadam M. Study on the hematological and biochemical changes of silver carp (Hypophthalmichthys molitrix Valenciennes, 1884) during acute and sub-acute exposure of cadmium. JFST 2014; 3 (1) :57-67
هدایتی سید علی اکبر، جعفری امید، نصراله پورمقدم مریم. بررسی تغییرات شاخص‌های خون‌شناسی و بیوشیمیایی ماهی فیتوفاگ (Hypophthalmichthys molitrix Valenciennes, 1884) در مواجهه با غلظت‌های حاد و تحت حاد کادمیوم. علوم و فنون شیلات. 1393; 3 (1) :57-67

1- استادیار، گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان
2- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان
3- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج
شاخص­های خونی و بیوشیمیایی ماهی فیتوفاگ (Hypophthalmichthys molitrix) در مواجهه با دو غلظت تحت حاد (65/0 میلی‌گرم بر لیتر) و حاد (25/3 میلی‌گرم بر لیتر) کادمیوم طی 96 ساعت در شرایط آزمایشگاهی بررسی شد. نتایج نشان داد که از میان شاخص‌های مورد بررسی هموگلوبین، هماتوکریت و گلبول­های قرمز و (Mean Corpuscular Volume)  MCV، به‌طور معناداری نسبت به زمان شروع آزمایش (گروه شاهد)، در هر دو غلظت کاهش یافتند (05/0p<) در حالی‌که تعداد گلبول­های سفید، (Mean Corpuscular Hemoglobin) MCH  و (Mean Corpuscular Hemoglobin Concentration) MCHC، گلوکز و کورتیزول نسبت به گروه شاهد افزایش معناداری را در هر دو سطح سمیت کم و زیاد (05/0p<)  نشان دادند. بررسی­ها نشان داد که غلظت­های کادمیوم در مدت کوتاه می­تواند سبب تغییرات برخی از شاخص‌های خونی و بیوشیمیایی در ماهی فیتوفاگ شود و برخی از این شاخص‌ها از جمله کورتیزول می‌تواند بیومارکر مناسبی در ردیابی اثرهای کادمیوم در نظر گرفته شود.