دوره 6، شماره 1 - ( 1396 )                   جلد 6 شماره 1 صفحات 20-13 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bahmani G, Alavi-Yeganeh M, Seyfabadi S J, Tavakoli-Kolor P. Competitional settlement of Brown Algae Iyengaria stellata and Soft Coral Zoanthous sansibaricus on Muddy and Muddy-rubble intertidal substrate in the Hormuz Island. JFST 2017; 6 (1) :13-20
بهمنی غزاله، علوی یگانه محمدصادق، سیف آبادی سید جعفر، توکلی کلور پرویز. جایگیری رقابتی جلبک قهوه ای، Iyengaria stellata، و مرجان نرم، Zoanthus sansibaricus، در بسترهای جزرومدی گلی و گلی- قلوه سنگی جزیره هرمز. علوم و فنون شیلات. 1396; 6 (1) :13-20

1- فارغ التحصیل کارشناسی ارشد زیست دریا
2- عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس - دانشکده علوم دریایی. 'گروه زیست شناسی
3- مازندران - نور - دانشگاه تربیت مدرس - دانشکده علوم دریایی - گروه زیست شناسی دریا
4- کارشناسی ارشد، گروه زیست شناسی دریا، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد بندرعباس، هرمزگان، بندرعباس،
جایگیری جوامع بسترزی با شرایط محیطی و تقابل گونه‌های مختلف در ارتباط می‌باشد. به منظور بررسی تاثیر نوع بستر بر تراکم سطح پوشش مرجان نرم Zoanthus sansibaricus و جلبک قهوه‌ای stellata Iyengaria و شرایط رقابتی آنها در جزیره هرمز، مطالعه ای در دو ایستگاه با تخمین سطح پوشش در 40 کوادرات 50 در 50 سانتیمتر انجام شد. مرجان نرم گونه Z. sansibaricus گونه غالب سواحل جزیره هرمز محسوب شده و از طرفی جلبک قهوه‌ای گونه I. stellata در اغلب ایام سال پوشش غالب جلبکی ناحیه را به خود اختصاص می‌دهد. رابطه معنی‌دار منفیr = (p<0.01;- 0.607) در مقایسه سطح اشغال این دو گونه بیانگر شرایط رقابتی حضور دو گونه در دو منطقه بود. در ایستگاه با بستر گلی- قلوه‌سنگی حضور غالب مرجان نرم با اشغال میانگین 7/61% از سطح بستر در مقابل اشغال تنها 8/16% از سطح توسط جلبک قهوه‌ای مشاهده شد. در حالی‌که در ایستگاه با بستر ماسه‌ای-‌ سنگی جلبک قهوه‌ای با اشغال 8/37% بستر نسبت به 5/19% سطح اشغال مرجان نرم به صورت غالب حضور داشت. به‌نظر می‌رسد قابلیت رقابت بهتر Z. sansibaircus در جایگیری در بسترهای ناپایدار شرایط را به نفع استقرار بهتر این گونه در بسترهای گلی– قلوه سنگی پیش برده باشد.
متن کامل [PDF 882 kb]   (2050 دریافت)
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: زیست شناسی و فیزیولوژی آبزیان
دریافت: 1395/5/22 | انتشار: 1396/3/1