Journal of Fisheries Science and Technology
علوم و فنون شیلات
JFST
Agriculture
http://jfst.modares.ac.ir
1
admin
2322-5513
2476-6887
fa
jalali
1393
3
1
gregorian
2014
6
1
3
1
online
1
fulltext
fa
تأثیر پوشش خوراکی کیتوزان-ژلاتین برخصوصیات کیفی و زمان ماندگاری فیش فینگر کپور نقرهای (Hypophthalmichthys molitrix) طی نگهداری در یخچال
Effect of edible chitosan-gelatin coating on the quality characteristics and shelf life of fish finger of Hypophthalmichthys molitrix during refrigerated storage
تاثیر پوشش خوراکی کیتوزان و کیتوزان-ژلاتین بر کیفیت فیش فینگر کپور نقره­ای هنگام نگهداری بررسی شد. فیش فینگرها به طور جداگانه در محلول­های پوششی کیتوزان 1% و کیتوزان 1%-ژلاتین 4% غوطه­ور و بسته­بندی شدند. سپس جهت آزمایش­های شیمیایی (TBA، TVB-N، PV) و میکروبی (TVC و PTC) به مدت 30 روز در یخچال (C˚1±4) نگه­داری شدند. کمترین میزان بازهای نیتروژنی فرار در نمونه پوشش داده شده با کیتوزان مشاهده شد درصورتی که میزان تیوباربیتوریک اسید تیمارهای پوشش داده شده تفاوت معنی­داری نسبت به هم نداشتند (05/0>p). در بین نمونه­های پوشش داده شده، پوشش کیتوزان به طور موثری باعث کاهش بار باکتریائی کل (TVC) و سرما دوست (PTC) گردید که این میزان کاهش در روز 12 به ترتیب برای TVC و PTC به اندازه 2/3 و log<sub>10</sub> cfu/g 6/2 نسبت به شاهد بود. بدین ترتیب می­توان بیان نمود که فیش فینگرهای پوشش داده شده با محلول پوششی کیتوزان نسبت به پوشش کیتوزان-ژلاتین و نمونه­های بدون پوشش موثرتر بود و 18 روز بر ماندگاری فیش فینگرها افزود
The effect of edible chitosan and chitosan-gelatin coating on the quality of fish finger from silver carp during refrigeration was assessed. Fish fingers were immersed separately in coating solutions of chitosan 1% and chitosan 1%-gelatin 4%, packed and stored in refrigerator (4±1˚C) for 30 days, then their chemical (TVB-N, PV, TBA) and microbiological characteristics (TVC and PTC) were analysed. Total volatile basic nitrogen value of coated sample with chitosan was lowest while there was no significant difference between the thiobarbituric acid value of coated treatments (p<0.05). Among the coated samples, chitosan coating effectively reduced the total viable count (TVC) and psychrotrophic count (PTC). This reduction was 3.2 and 2.6 log<sub>10</sub> cfu/g for TVC and PTC at 12 day, respectively, in comparison with control. Thus it can be considered that fish fingers coated with chitosan coating solution was more effective than chitosan-gelatin coating and uncoated samples and increased the shelf life of fish fingers for 18 days.
کیتوزان,ژلاتین,پوشش دهی,کپور نقرهای,فیش فینگر
Chitosan,Gelatin,Coating,Hypophthalmichthys molitrix,Fish finger
45
55
http://jfst.modares.ac.ir/browse.php?a_code=A-6-1000-847&slc_lang=fa&sid=6
Sona
Kalte
صونا
کلته
100319475328460052378
100319475328460052378
No
دانشجوی کارشناسی ارشد فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه زابل
Ebrahim
Alizadeh Doghikolaee
ابراهیم
علیزاده دوغی کلائی
100319475328460052380
100319475328460052380
Yes
استادیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه زابل
Mostafa
Yousef Elahi
مصطفی
یوسف الهی
100319475328460052381
100319475328460052381
No
استادیار گروه علوم دام، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل