دوره 7، شماره 2 - ( 1397 )                   جلد 7 شماره 2 صفحات 165-157 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
2- گروه فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران ، bshabanpour@yahoo.com
چکیده:   (9261 مشاهده)
اهداف: گام اول در خالص‌سازی امگا ۳، استحصال روغن است. هدف مطالعه حاضر ارزیابی اثر روش پرس مرطوب (WP)، استخراج سرد (CE) و استخراج آنزیمی (EE) بر میزان روغن استحصالی از ضایعات تن‌ماهیان و نیز میزان رطوبت و پارامترهای شیمیایی آنها بود.
مواد و روش‌ها: روش‌های استفاده‌شده در مطالعه تجربی حاضر برای استحصال روغن از مواد خام اولیه، پرس مرطوب، استخراج سرد و استخراج آنزیمی بودند که نرخ بازدهی روش‌ها محاسبه شد. در راستای ارزیابی کیفی نیز مواردی چون میزان رطوبت، ترکیبات فرار، سطوح لیپیدهای خنثی، پروفایل اسیدهای چرب، نرخ اسیدیته و نیز سطوح فلزات جیوه، آرسنیک، کادمیوم و سرب سنجیده شدند. تحلیل داده‌ها با نرم‌افزار SPSS ۲۲ و توسط آزمون تحلیل واریانس یک‌طرفه و آزمون‌ دانکن انجام شد.
یافته‌ها: میزان روغن استحصالی توسط روش EE به طور معنی‌داری بالاتر از دو روش دیگر بود (۰/۰۵
<p). میزان رطوبت روغن‌ها اختلاف معنی‌داری را در سه روش نشان نداد (۰/۰۵>p). سطوح کلسترول در نمونه روغن‌های حاصل از روش‌های مورد بررسی فاقد اختلاف معنی‌دار بود. اسیدهای ‌چرب اندازه‌گیری‌شده در سه گروه آزمایشی اختلاف معنی‌داری را در تیمارهای آزمایشی نشان نداند. نرخ اسیدیته در تیمار EE به‌طور معنی‌داری بالاتر از دو تیمار دیگر بود. همچنین میزان فلزات سمی جیوه و آرسنیک در روغن‌های استحصالی با روش EE به‌طور معنی‌داری بیش از تیمارهای WP و CE بود. از سوی دیگر، سطوح سرب در تیمارهای آزمایشی اختلاف معنی‌داری را نشان نداد.
نتیجه‌گیری: می‌توان روش EE را به‌علت کیفیت روغن حاصله و عدم آسیب‌رسانی به محیط زیست، روشی مناسب برای استحصال روغن ماهی دانست.
 

 
متن کامل [PDF 631 kb]   (7073 دریافت)    
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: فیزیولوژی آبزیان
دریافت: 1395/11/2 | انتشار: 1397/5/23

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.