دوره 7، شماره 2 - ( 1397 )                   جلد 7 شماره 2 صفحات 143-135 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران ، Keviany@cc.iut.ac.ir
2- گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده:   (8067 مشاهده)
اهداف: ماهی نازک (regium Chondrostoma) یک گونه بنتوپلاژیک است که در محیط آب‌های راکد و جاری با دامنه دمایی °C۲۱-۳ و در قسمت‌های میانی و فوقانی رود زندگی می‌کنند. هدف مطالعه حاضر بررسی ویژگی‌های تولیدمثلی ماهی نازک بود.
مواد و روش‌ها: در مطالعه تجربی حاضر، ۳۳۵ قطعه ماهی به‌صورت تصادفی صید و پس از بیهوشی و تثبیت، برای زیست‌سنجی و کالبدشکافی به آزمایشگاه منتقل شدند. داده‌ها توسط آزمون‌های آنالیز واریانس یک‌طرفه، چنددامنه‌ای دانکن و Tجفت‌نشده و نرم‌افزار SPSS ۱۹ تحلیل شدند.
یافته‌ها: تغییرات طولی و وزنی در ماهیان نر و ماده در همه گروه‌های سنی به‌جزء گروه سنی یک و ۲ساله در ماده‌ها تفاوت معنی‌داری نشان داد. همبستگی معنی‌داری بین طول، وزن و سن ماهی با هماوری آنها مشاهده شد (به‌ترتیب ۷۲۸۴/۰=۲r؛ ۶۸۵۲/۰=۲r؛ ۶۹۲۲/۰=۲r). نرها در گروه‌‌های سنی یک تا ۵ سال و ماده‌ها در یک تا ۶ سال قرار داشتند. نسبت جنسی نر به ماده در کل نمونه‌ها ۱:۱/۳ بود. قطر تخمک به‌صورت معنی‌داری در ماه‌های فروردین تا خرداد افزایش و در ماه‌های تیر و مرداد کاهش یافت. تغییرات قطر تخمک با شاخص گنادوسوماتیک مطابقت داشت. بیشینه مقدار شاخص گنادوسوماتیک در نر و ماده‌ها به‌ترتیب در فروردین و خرداد مشاهده شد و با سایر ماه‌ها تفاوت داشت (۰/۰۵>p)، میانگین این شاخص به‌طور معنی‌داری در ماده‌ها بیشتر از نرها بود. شاخص هپاتوسوماتیک در ماه‌های سال، اختلاف معنی‌داری نشان داد (۰/۰۵>p). فصل تخم‌ریزی این گونه از اواخر اسفند تا خرداد بود.
نتیجه‌گیری: فصل تخم‌ریزی ماهی نازک از اواخر اسفند تا خرداد است و الگوی تخم‌ریزی همزمان گروهی دارد.
متن کامل [PDF 529 kb]   (3029 دریافت)    
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: فیزیولوژی آبزیان
دریافت: 1396/2/5 | انتشار: 1397/5/23

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.