Mohebbi-Nozar S L, Mortazavi M S, Seraji F, Daghooghi B, Dehghani R, Akbarzadeh G. Investigation on Domoic acid and Okadoaic acid concentration in water and shellfish tissue from Hormozgan Province. JFST 2020; 9 (2) :90-101
URL:
http://jfst.modares.ac.ir/article-6-45997-fa.html
محبی نوذر سیده لیلی، مرتضوی محمد صدیق، سراجی فرشته، دقوقی بهنام، دهقانی رضا، اکبرزاده غلامعلی. بررسی سموم فیتوپلانکتونی دوموئیک اسید و اوکادوئیک اسید در آب و بافت نرمتنان استان هرمزگان. علوم و فنون شیلات. 1399; 9 (2) :90-101
URL: http://jfst.modares.ac.ir/article-6-45997-fa.html
1- پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان
چکیده: (2637 مشاهده)
هدف بررسی حاضر شناسایی فیتوپلانکتونهای تولید کننده سموم دوموئیک و اوکادوئیک اسید در آبهای ساحلی شهر بندرعباس و تعیین میزان سموم درنمونه های آب و نرم تنان میباشد. نمونه برداری آب جهت شناسایی گونه های فیتوپلانکتونی و سنجش سموم در زمستان 94 و تابستان 95 از مناطق ساحلی مشرف به محل ریزش پساب های شهری و صنعتی انجام شد. نرم تنان از سواحل شهر بندرعباس و بندرلنگه جمع آوری شدند. آنالیز سموم فیتوپلانکتونی بر اساس روش کیت و تجزیه دستگاهی آلایزا سنجش شد. گونههای Pseudonitzschia delicatissima، Pseudo-nitzschia pungens و Pseudo-nitzschia seriata در تولید دوموئیک اسید و گونه های Dinophysis caudate و Prorocentrum Lima در تولید اوکادوئیک اسید در آبهای ساحلی بندرعباس شناسایی شدند. اوکادوئیک اسید محلول در آب به طور قابل توجهی، غلظت بالاتری از دوموئیک اسید را نشان داد. در نمونههای نرم تن مورد مطالعه شامل Circenita callipyga،Barbatiacandida، Telescopium Telescopium وThalessa savignyi دامنه غلظت از سم اوکادوئیک اسید از 38/2 ± 8/59 تا 25/28 ± 96/121 و برای سم دوموئیک اسید از 002/0 ± 85/0 تا 72/38 ± 59/83 میکروگرم بر کیلوگرم متغیر بوده است. در مقایسه با مقادیر رهنمود، غلظتهای مشاهده شده از سموم اوکادوئیک اسید و دوموئیک اسید در نرم تنان مورد بررسی کمتر از میزان مجاز بوده است، اما این مقدار برای دوموئیک اسید محلول در آب، بالاتر از مقدار مجاز ثبت گردید که نیاز به دستیابی به الگوی کمی و کیفی توزیع سموم به منظور حفظ ایمنی بهره برداران از اکوسیستم دریایی استان هرمزگان را نشان می دهد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
ماهی شناسی و طبقه بندی آبزیان دریافت: 1399/6/23 | انتشار: 1399/2/1