آهنگر روح الله، عالیشاهی علیرضا، دانشور سیده مریم، اجاق سید مهدی، میرصادقی حجت. تاثیر انواع مختلف کیتوزان بر شاخصهای شیمیایی فیله فیل ماهی (Huso huso) ماهی نگهداری شده در یخچال. علوم و فنون شیلات. 1399; 9 (4) :232-243
URL: http://jfst.modares.ac.ir/article-6-48073-fa.html
1- گروه فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
چکیده: (2250 مشاهده)
هدف از تحقیق ، بررسی تاثیر کیتوزان به عنوان یک نگهدارنده طبیعی بود. نتایج تاثیر کیتوزانهای مختلف بر میزان شاخصهای شیمیایی فیله فیل ماهی نگهداری شده در یخچال هدف تحقیق حاضر بود. ماهی پرورشی شسته شده و فیله گردید. در این تحقیق ۳ نوع کیتوزان بررسی شد: کیتوزان محلول در اسید، کیتوزان محلول در آب و کیتوزان الیگوساکارید. فیلهها ۳۰ ثانیه در محلولهای فوق غوطهور بوده، سپس خارج شده و پس از ۲ دقیقه، ۳۰ ثانیه دیگر در محلول غوطهور شدند. نمونههای شاهد فاقد پوشش بودند. سپس فیلهها ۲ ساعت در دمای اتاق (۲۰ درجه سانتیگراد) قرار گرفتند تا پوشش روی فیلهها تشکیل شود. ۱۹۲ قطعه فیله ماهی ۱۰۰ گرمی برای ۴ تیمار و هر تیمار در ۴ زمان تقسیم شد: تیمار یک به عنوان شاهد (بدون نگهدارنده)، تیمار دوم حاوی ۱ درصد کیتوزان محلول در اسید، تیمار سوم حاوی ۱ درصد کیتوزان محلول در آب و تیمار چهارم حاوی ۱ درصد کیتوزان الیگوساکارید معین شدند. تمام نمونهها در دمای ۱±۴ درجه سانتی گراد یخچال نگهداری شدند و در روز (۰، ۴، ۸ و۱۲) میزان شاخصهای شیمیایی (پراکسید، pH، تیوباربیتوریک اسید و بازهای نیتروژن فرار) آنها سنجیده شد. همه شاخصهای تیمارهای مختلف با گذشت زمان روند افزایشی داشتند. تنها در شاخص pH تیمار کیتوزان محلول در اسید ۱ درصد روند نامنظمی داشت. کیتوزان محلول در اسید ۱ درصد بیشترین تاثیر مثبت را در تمامی تیمارها داشت. با توجه به افزایش میزان شاخصهای شیمیایی در همه تیمارها، افزودن انواع کیتوزان به فیله ماهی سبب جلوگیری و کاهش آن شد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
نگهداری و ماندگاری غذاهای دریایی دریافت: 1399/9/11 | انتشار: 1399/9/10