Shiry N. Effects of the Na diformate and citric acid oral use on some skin mucosal immunity indices of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) following experimental challenge with Yersiniosis. JFST 2020; 9 (4) :244-256
URL:
http://jfst.modares.ac.ir/article-6-48094-fa.html
شیری نیما، محمدی محمدجواد. اثرات مصرف خوراکی سدیم دی فرمات و اسید سیتریک بر برخی شاخصهای ایمنی مخاطی پوست قزلآلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) تحت چالش با عامل یرسینیوزیس. علوم و فنون شیلات. 1399; 9 (4) :244-256
URL: http://jfst.modares.ac.ir/article-6-48094-fa.html
1- بخش علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز
2- گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دریا، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر
چکیده: (2304 مشاهده)
پژوهش پیش رو با هدف بررسی اثرات مصرف خوراکی سدیم دی فرمات همراه با اسید سیتریک بر برخی شاخصهای ایمنی مخاطی (پروتئین کل، ایمونوگلوبولین کل (TIg)، لایزوزیم، پروتئاز، استراز و آلکالین فسفاتاز (ALP)) پوست قزلآلای رنگین کمان تحت چالش با عامل یرسینیوزیس (Yersinia rucheri) انجام شده است. پس از تعیین میانه دوز کشنده (LD50) هفت روزه Yersinia ruckeri ماهیان به طور تصادفی در قالب هشت تیمار و دو تکرار ذخیرهسازی شدند. افزودن اسیدی کنندهها (Acidifiers) به صورت منفرد با دوز0/2 درصد و توامان 0/1+0/1 درصد به خوراک تجاری بوده است. مدت زمان 5 روز پس از تلقیح، خوراک دهی ماهیان با اسیدی فایرها آغاز شد و پس از گذشت 15 روز، از موکوس پوست ماهیان بیهوش شده، نمونه برداشته شده و شاخصهای ایمنی سنجیده شدند.. در آزمایش اصلی، یافتهها حاکی از وجود اثر معنیدار سدیم دی فرمات بر افزایش سطح پروتئین کل و فعالیت پروتئازی مخاط ماهیان سالم و بیمار بود. جیره غذایی حاوی اسیدی فایرها با دارا بودن ظرفیت همافزایی، سبب القای TIg مخاطی گردید. به نظر میرسد که مصرف دست کم 15 روزه اسیدی فایر خوراکی سدیم دی فرمات در دوز 0/2 درصد جیره غذایی به تنهایی یا به صورت توام با اسید سیتریک (دوز 0/1+0/1 درصد) میتواند سبب بهبود بیشتر شاخصهای ایمنی مخاطی پوست شود، که برآیند آن نیز افزایش درصد زنده مانی ماهیان قزلآلای پرورشی است.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
ایمنی شناسی آبزیان دریافت: 1399/9/12 | انتشار: 1399/9/10