وردیزاده فرزانه، بابایی صدیقه، ناصری محمود، گلمکانی محمد تقی، اسمعیلی مینا. بررسی ویژگیهای فوکوئیدان استخراج شده از جلبک قهوهای پادینا (.Padina sp) و سارگاسوم (.Sargassum sp). علوم و فنون شیلات. 1399; 9 (4) :271-284
URL: http://jfst.modares.ac.ir/article-6-49247-fa.html
1- بخش مهندسی منابع طبیعی و محیط زیست، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، ایران
2- بخش مهندسی منابع طبیعی و محیط زیست، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز
3- بخش علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز
4- گروه شیلات، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده: (2539 مشاهده)
در مطالعه حاضر خصوصیات ساختاری و پاداکسندگی فوکوئیدان استخراج شده از دو ماکروجلبک سارگاسوم و پادینا از سواحل خلیج فارس مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است. فوکوئیدان خام به کمک اتانول و آب داغ استخراج و پس از محاسبه بازده استخراج، قدرت مهار رادیکال آزاد DPPH و توانایی کاهندگی آهن (FRAP)، تصویربرداری با میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) صورت گرفت. در نهایت محتوای مونوساکاریدای آن با دستگاه HPLC مورد بررسی قرار گرفت. میانگین بازده فوکوئیدان در جلبک سارگاسوم (0/00 ± 4/2 %) بیشتر از پادینا (0/28 ± 2/98 %) بود 0.05) < (P. میزان IC50 مهار رادیکال آزاد DPPH در فوکوئیدان استخراج شده جلبک سارگاسوم و پادینا به ترتیب برابر با 0/1 و mg/ ml 0/14 بود که این مقادیر بیشتر از پاداکسنده صنعتی بوتیل هیدروکسی تولوئن بود 0.05) < (P. میزان کاهندگی آهن هر دو نمونه فوکوئیدان، با افزایش غلظت افزایش یافت. نتایج حاصل از عکسبرداری SEM نشان داد فوکوئیدان هر دو جلبک دارای سطحی نامنظم هستند درحالیکه انسجام ساختاری دارند و جلبک پادینا دارای برجستگیهای بیشتر در سطح بود. محتوای مونوساکاریدی شامل قندهای گلوکز، مانوز و زایلوز بود. میزان قند گلوکز و زایلوز در فوکوئیدان جلبک سارگاسوم بیشتر از پادینا بود 0.05) < (P. با توجه به نتایج مطالعهی حاضر، پلی ساکاریدهای استخراج شده از دو جلبک سارگاسوم و پادینا توانایی پاداکسندگی قوی داشته و میتوانند گزینه مناسبی برای جایگزینی پاداکسندههای صنعتی در مواد غذایی باشند.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
بیوشیمی دریافت: 1399/10/28 | انتشار: 1399/9/10