Naghdi S, Rezaei M, Tabarsa M, Abdollahi M. Extraction of Glycosaminoglycan from the Mixture of Head and Backbone Byproduct of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) Processing Using Alkaline Solubilization Method. JFST 2025; 14 :1-12
URL:
http://jfst.modares.ac.ir/article-6-79593-fa.html
نقدی شهاب، رضائی مسعود، طبرسا مهدی، عبدالهی مهدی. استخراج گلوکزآمینگلیکان از مخلوط زائدات سر و استخوان ستون فقرات حاصل از فرآوری ماهی قزلآلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) با روش انحلال قلیایی. علوم و فنون شیلات. 1403; 14
() :1-12
URL: http://jfst.modares.ac.ir/article-6-79593-fa.html
1- گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس
2- استاد گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس ، rezai_ma@modares.ac.ir
3- دانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس
4- گروه زیست شناسی و بیولوژی، دانشکده علوم غذایی و تغذیه، دانشگاه چالمرز
چکیده: (388 مشاهده)
در چند دهه اخیر صنعت پرورش آبزیان روند روبه رشدی را تجربه میکند. در این راستا ماهی قزلآلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) بعنوان یکی از گونههای محبوب و پر طرفدار در جهان و ایران شناخته شده است که ایران با تولید سالانه حدود ۲۳۷۷۱۰ هزار تن رتبه اول تولید این ماهی را در جهان دارد. پس از فرآوری این ماهی حدود 30% آن بعنوان باقیماندههای حاصل از فرآوری در نظر گرفته میشود که شامل سر، استخوان، امعاء و احشاء و... است. در مطالعه حاضر از مخلوط زائدات چرخ شده سر و استخوان این ماهی برای استخراج گلوکزآمین گلیکان با روش انحلال قلیایی استفاده شد. نتایج نشان داد مقدار بازده استخراج، محتوای کربوهیدرات، سولفات، یورونیک اسید و پروتئین نمونه گلوکزآمینگلیکان استخراج شده به ترتیب 14/0 ± 96/1، 66/3 ± 67/59، 38/0 ± 19/10، 20/0 ± 76/7 و 43/1 ± 23/11 درصد بود. همچنین آنالیز طیف سنجی مادون قرمز (FTIR) نمونه بدست آمده حاکی از حضور پیکهای گسترده در ناحیه بین 3200 تا cm -1 3600 و ناحیه ی 2700 تا cm -1 3000 مربوط به گروه عاملی –OH و باند کششی C-H و باند خمشی سولفات S=O در ناحیهی cm -1 1245 بود. بعلاوه باند کششی گروه عاملی COO- که مربوط به حضور یورونیک اسید در نمونه استخراج شده در ناحیه ناحیهی 1480 تا cm -1 1640 مشاهده گردید. همچنین پیکهای ظاهر شده در ناحیهی 1385 و cm -11450 مربوط به باند کششی O-C=O و ارتعاش کششی –CO در گروه COOH بود.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
ترکیبات زیست فعال دریافت: 1403/12/1 | انتشار: 1403/12/14
ارسال پیام به نویسنده مسئول