۱۴ نتیجه برای باباخانی
دوره ۳، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۱ )
چکیده
مسئله: پاندمی کرونا آسیبپذیری شهرها را در شرایط فعلیشان نشان داد و یکی از محرکهای قوی برای نیاز به بازاندیشی ریشهای در برنامهریزی شهری را آشکار کرد. یکی از رویکردهای نظری که در شرایط همهگیری مورد توجه برخی از کشورهای توسعه یافته قرار گرفت، رویکرد شهر ۱۵-دقیقهای است که تراکم بهینه، مجاورت عملکردهای مکمل و سازگار از اصول اساسی آن میباشد.
اهداف: هدف مقاله بررسی مفهوم شهر ۱۵ دقیقهای، شناسایی مولفههای دستیابی به آن و نحوه انطباق آن در نمونه موردی مطالعه مهرشهر کرج است.
روش ها: از موضع هدف پژوهش حاضر کاربردی و به لحاظ روش تحقیق ماهیت توصیفی- تحلیلی دارد. در تحلیل بررسی دسترسی به کاربریهای شاخص که از محورهای کلیدی در شهر ۱۵-دقیقهای است از تحلیل شبکه معابر پیاده در نرمافزار GIS بهره برده شد و با استفاده از تکنیک SWOT و QSPM به تعیین و اولویتبندی راهبردهایی برای توسعه آتی محدوده مطالعاتی در راستای شهر ۱۵ دقیقهای پرداخته شد.
یافته ها: عدم وجود تنوع عملکردی (خلاء در کاربریهای آموزشی، مذهبی و درمانی) و نبود پیوستگی مسیر و کفسازی بسیار نابسامان برای پیاده از جمله مهمترین مسائل پیشروی این محدوده برای انطباق با رویکرد شهر ۱۵ دقیقهای است.
نتیجه گیری: تامین ایمنی و امنیت افراد پیاده و دوچرخه سوار، تامین زیرساخت و خدمات مورد نیاز پیادهروی و دوچرخهسواری، بهکارگیری اصول کاربری اراضی مختلط و چندگانه و توزیع متعادل خدمات از مهمترین راهبردهای پیشنهادی پژوهش حاضر برای این محدوده جهت انطباق با رویکرد ۱۵دقیقهای و تابآور در برابر پاندمیهای احتمالی آتی است.
دوره ۳، شماره ۱۱ - ( پاییز ۱۳۸۹ )
چکیده
در این مقاله کوشش کرده ایم درباره نقد اسطوره ای- یکی از شیوه های مهم نقد ادبی - و دیدگاه های متنوعی که در این زمینه وجود دارد سخن بگوییم . اسطوره با اجزای مختلف ادبیات نسبت دارد . مقصود از ادبیات ، هم شامل ادبیات کتبی است و هم ادبیات شفاهی؛ زیرا پیوند اسط وره ها را با ادبیات شفاهی نمی توان نادیده گرفت؛ چنان که روایت های شفاهی از برخی اسطوره های ایرانی هنوز هم در بین مردم ایران رایج است . پیوند اسطوره و ادبیات را می توان در حوزه شعر، داستان، قصه و روایت نشان داد . شاید نتوان شاعری را یافت که در آفرینش های اد بی و بدیعی خود از اسطور ه ها، تشبیهات و استعارات و یا تلمیحاتی که بر اسطوره ها دلالت دارد استفاده نکرده باشد . به ویژه، کهن الگوها که از محتویات ناخودآگاه جمعی بشری است و در مباحث اسطوره شناسی از اهمیت ویژه ای برخوردار است، در تمام آثار ادبی به عنوان بن مایه تکرارشونده تجلّی یافته است. اسطوره با انواع ادبی نیز ارتباط دارد؛ حتی برخی آن را یک نوع مستقل دانسته اند. همچنین اسطوره بر مکتب های گوناگون ادبی نیز تأثیر گذاشته است . زبان شناسان نیز نتوانسته اند از مباحث اسطوره شناسی دور بمانند؛ به گونه ای که مقوله زبا ن و اسطوره فصل های دامنه داری را در این گونه تحقیقات به خود اختصاص است . بنابراین، می توان ادبیات را از دیدگاه اسطوره شناسی ارزیابی کرد و از این راه به امکاناتی دست یافت که شناخت متن های ادبی (اعم از کتبی و شفاهی) را امکان پذیر کند.
نرگس محمدی، سیسد مهدی اجاق، آریا باباخانی لشکان،
دوره ۴، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده
پایداری اکسیداتیو روغنها، چربیها و فراوردههای غذایی پرچرب میتواند تحت تاثیرعوامل مختلفی ماننداکسیژن، نور، حرارت، یونهای فلزی و آنزیمها قرارگیرد ودرنهایت فساد اکسیداتیو را در پی داشته باشد. این تحقیق به منظور بررسی نقش عصارهی بیلهر در پایداری اکسیداتیو روغن ماهی (تحت حرارت مایکروویو) و مقایسه آن با آنتی اکسیدان سنتزیBHTانجام شده است. غلظتهای ppm۲۵۰و ppm ۵۰۰ عصارهی بیلهر و ppm ۲۰۰ BHT به روغن ماهی افزوده شدو یکنمونهروغنماهیبدونافزودنآنتیاکسیدانبهعنوانشاهددرنظرگرفتهشد، سپس در دورههای زمانی۰، ۳، ۶، ۹ و ۱۲دقیقه پس از قرار گرفتن در مایکروویو از آنها نمونهبرداری شد. شاخصهای اکسیداتیوشیمیایی (پراکسید، اسیدهای چرب آزاد و تیوباربیتوریک اسید) مورد بررسی قرار گرفت.با توجه به نتایج، در تمام زمانهای قرارگیری در مایکروویو میزان پراکسید، اسید های چرب آزاد و تیوباربیتوریک اسید تیمارهای حاوی عصاره نسبت به تیمار شاهد کمتر بود اما نسبت به تیمار حاوی BHT بیشتر بود. بین تیمار حاوی ppm۲۵۰ عصاره و تیمار حاوی BHT اختلاف معنیدار مشاهده نشد. باتوجه به نتایج، به دلیل تفاوت معنیدار نمونههای حاوی عصاره با نمونه شاهد و عدم تفاوت معنیدار نمونهی حاوی ppm ۲۵۰ عصاره با,BHT میتوان انتظار داشت که عصارهی بیلهر به عنوان آنتی اکسیدان در صنایع غذایی در حفظ و نگهداری روغن ماهی قابل استفاده باشد.
دوره ۴، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۲ )
چکیده
بیان مساله: با توسعه شهرنشینی و ضرورت توجه به ابعاد زیست محیطی، مناطق صنعتی درون شهری رها و تخریب شدهاند. کارخانه پارس الکتریک شهر رشت ، در طی نزدیک به دو دهه تعطیلی فعالیت به مکانی برای تجمع زباله و معتادان تبدیل شده و مخاطراتی را برای محدوده ایجاد کرده است .
هدف: مقاله بررسی مولفههای سرزندگی جهت احیا عرصه پساصنعت این مجموعه است.
روش: در تحقیق حاضر با بهره گیری از روش های اسنادی _ کتابخانه ای ، ابزار پرسشنامه و مصاحبه به گرد آوری اطلاعات اقدام شده است . مولفههای سرزندگی مبتنی بر ادبیات نظری استخراج و در قالب پرسشنامه میان ۳۱۲ نفر به صورت تصادفی توزیع و نتایج حاصل مورد تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم در Smart PLS قرار گرفت .
یافته ها : ایمنی و امنیت با ضریب مسیر ۸۷۸/۰ نشان دهنده تاثیر قوی و مستقیم این عامل بر افزایش سرزندگی کارخانه پارس الکتریک رشت است. عوامل حس مکان ، خوانایی ، آسایش اقلیمی ، عدالت اجتماعی و غنای حسی به ترتیب ۵۵ ، ۴۸ ، ۴۴ ، ۴۲ و ۳۶ درصد از تغییرات افزایش پویایی و سرزندگی منظر پساصنعت پارس الکتریک را بیان میکنند.
نتیجه گیری: تعریف عرصهها، نظارت و کنترل، نورپردازی مناسب، استقرار فعالیتهای ۲۴ ساعته، ایجاد فضاهای تعاملی از جمله اقدامات پیشنهادی با الویت بالا جهت تقویت دو عامل ایمنی و امنیت و حس مکان در راستای ارتقاء سرزندگی سایت مذکور است.
آریا باباخانی لشکان، ابوالفضل سرزارع،
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۵ )
چکیده
برای بهینهسازی استخراج ترکیبات آنتیاکسیدانی سرخس آبی آزولا، از روش استخراج حلالی و بهینهسازی تاگوچی استفاده شد. متغیرهای وابسته در این فرایند غلظت اتانول، زمان استخراج و نسبت ماده خشک به حلال بود. غلظت اتانول و نسبت ماده خشک به حلال بهطور معناداری خواص آنتیاکسیدانی اندازهگیری شده با میزان فنول کل و خنثیکنندگی رادیکالهای آزاد را تغییر داد (۰۵/۰p<)، درحالیکه زمان استخراج تأثیر معناداری بر میزان ترکیبات آنتیاکسیدانی نداشت (۰۵/۰p>). میزان ترکیبات فنولی در تیمارها از ۷۷/۵ تا ۴۲/۱۶ برحسب میلیگرم اسید گالیک بر گرم ماده خشک متغییر بود. میزان درصد خنثیکنندگی رادیکالهای آزاد عصارهها نیز از ۵۱/۲۰ درصد تا ۷۱/۹۳ درصد بود. غلظت ۵۰ درصد اتانول، نسبت ۱به ۱۵ ماده خشک به حلال و زمان استخراج ۴۸ ساعت بهعنوان تیمار بهینه انتخاب شد. نتایج نشان داد آزولا میتواند برای استخراج ترکیبات آنتیاکسیدانی مناسب باشد.
الهام گرمسیری، مسعود رضائی، پروا سفری، آریا باباخانی،
دوره ۶، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده
امروزه جایگزینی ضداکسیدانهای مصنوعی با ضداکسیدانهای طبیعی در صنایع غذایی مورد توجه قرار گرفتهاست. جلبکها با منابع غنی ترکیبات ضداکسیدانی گزینه عالی برای این منظور خواهند بود. در این مطالعه اثر استفاده از آب و حلالهای آلی مختلف از جمله استون، اتانول و متانول با غلظت ۵۰% بر میزان فنول کل و فعالیت ضداکسیدانی دو گونه جلبک قرمز Hypnea hamulosa و Gracilaria corticata خلیج فارس مورد بررسی قرار گرفت. استخراج با استفاده از روش غوطه وری و با نسبت ۱:۲۰ جلبک به حلال صورت پذیرفت. نتایج نشان داد که مخلوط آب و استن (۱:۱) دارای بیشترین ترکیبات فنولی (۳۱/۰ میلی گرم تانیک اسید بر گرم پودر جلبکی)، قدرت کاهندگی آهن (۰۶/۰ میلی گرم تانیک اسید بر گرم پودر جلبکی) و مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPH (۱۱/۷۶%) بود (۰۵/۰p< ). فعالیت ضداکسیدانی کل این عصاره (۰۴/۰ میلی گرم اسکوربیک اسید بر گرم پودر جلبکی) اختلاف معنیداری با عصاره اتانولی ۵۰% و عصاره آبی نداشت (۰۵/۰<p). مقایسه دو گونه جلبکی نیز نشان داد که در تمامی فاکتورها به استثنای فعالیت ضداکسیدانی کل گونه جلبکی Gracilaria corticata دارای فعالیت ضداکسیدانی بالاتری بود (۰۵/۰p< ). بنابراین میتوان نتیجه گرفت که حلالها با قطبیتهای مختلف اثر معنیداری بر میزان فنول کل و فعالیت ضداکسیدانی دارند.
علیرضا هدهدی، آریا باباخانی، هانیه رستم زاد،
دوره ۹، شماره ۳ - ( ۵-۱۳۹۹ )
چکیده
جلبکهای قهوهای منبعی ارزشمند از ترکیبات آنتیاکسیدانی طبیعی به ویژه فلوروتانینها میباشند. در این مطالعه تأثیر غلظت حلال (آب/ اتانول) بر میزان ترکیبات فلوروتانین و خواص آنتی اکسیدانی عصارههای استخراج شده از جلبک قهوهای Sargassum angustifolium مورد بررسی قرار گرفت. استخراج به روش غوطهوری در دمای اتاق (۲۶-۲۸ درجه سانتیگراد) توسط حلال آبی/ اتانولی با سه نسبت (۳۰:۷۰)، (۵۰:۵۰) و (۷۰:۳۰) صورت گرفت. میزان فلوروتانین، محتوای فنول کل، فعالیت کاهندگی آهن، فعالیت خنثی کنندگی رادیکال آزاد DPPH و فعالیت آنتی اکسیدانی کل عصارههای مختلف مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بازده استخراج فلوروتانین وابسته به غلظت حلال بوده و با افزایش قطبیت حلال، میزان آن افزایش یافت؛ به طوری که میزان آن در تیمار آبی/ اتانولی ۳۰:۷۰ به طور معنیداری بیشتر از دو تیمار دیگر بود (P<۰,۰۵). همچنین بالاترین میزان جذب رادیکال آزاد DPPH در تیمارهای آب/ اتانول ۵۰:۵۰ و ۷۰:۳۰ که حاوی فلوروتانین کمتری بودند به دست آمد و با تیمار آب/ اتانول ۳۰:۷۰ دارای اختلاف معنی دار بود (P<۰,۰۵). در نهایت مشخص گردید که عصاره آب/ اتانول ۳۰:۷۰ جلبک قهوهای S. angustifolium گزینه مناسبی برای استخراج ترکیبات فلوروتانین به عنوان یک ترکیب زیستفعال طبیعی جهت اهداف غذایی و دارویی میباشد.
زهرا شوقی، آریا باباخانی لشکان، امیر پورفرزاد،
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( ۶-۱۴۰۰ )
چکیده
هدف از این مطالعه، بررسی اثر افزودن کنسانترهی پروتئینی ماهی سیم (Abramis brama) بر ویژگیهای شیمیایی و خصوصیات بافتی، رنگ و ارزیابی حسی پاستا میباشد. فیلهها به مدت ۱۰ دقیقه در آب جوش پخته و سپس استخوانهای بزرگ ماهیان جدا و چرخ گردید. گوشت چرخ شده در دمای ۶۰ درجهی سلسیوس به مدت ۲۴ ساعت در آون خشک و به کمک دستگاه آسیاب پودر شد. پاستا با درصدهای مختلف کنسانترهی پروتئین ماهی (۰، ۵%، ۵/۷%، ۱۰%، ۱۵% و۲۰%) تهیه و خصوصیات شیمیایی (مقدار انرژی، کربوهیدرات)، بافت (سختی، چسبندگی و رزیلینس)، رنگ(L, a , b) با افزایش میزان کنسانتره، مقدار انرژی بهطور معنیداری افزایش یافت (۰۵.۰p<). بالاترین مقدار انرژی در پاستای حاوی ۲۰% و کمترین مقدار انرژی در نمونه شاهد مشاهده شد. همچنین با افزودن کنسانتره، میزان زردی و قرمزی پاستا افزایش و میزان روشنی نمونهها با اضافه شدن درصدهای بالای کنسانتره پروتئین ماهی در پاستا کاهش یافت. انعطافپذیری پاستا، با افزودن کنسانتره افزایش یافت. در مجموع با توجه به نتایج فاکتورهای رنگ، طعم و مزه، قابلیت جویدن، ارتجاعی بودن، بو، وضعیت ظاهری رشتهها، چسبندگی، سختی و پذیرش کلی، پاستای حاوی ۵/۷% کنسانترهی پروتئین ماهی کیفیت بهتری از نمونه های دیگر داشت.
دوره ۱۵، شماره ۸۴ - ( ۱۱-۱۳۹۷ )
چکیده
ریزجلبکها یک منبع بالقوه عالی از ترکیبات طبیعی هستند که میتوانند بهعنوان غذای فراسودمند مورداستفاده قرار گیرند. افزودن زیستتودههای ریز جلبک به محصولات غذایی، علاوه بر اهداف رنگ آمیزی، یک ابزار جالب برای تولید غذاهای غنی شده حاوی ترکیبات زیست فعال است. با توجه به مصرف رو به رشد سسها در زندگی روزمره، مضرات آنها و لزوم غنیسازی مواد غذایی بهعنوان استراتژی بلندمدت مؤثر برای مقابله با کمبودهای مواد مغذی، سس فراسودمند غنیشده تهیه شد. در این پژوهش سس جلبک اسپیرولینای غنیشده با آهن و روی، در سه سطح جلبک (۳/۰، ۵/۰ و ۷/۰ درصد)، سه تکرار و در سه بازه زمانی تهیه شده و در مدتزمانهای موردنظر (روز اول ، سی ام و شصتم تولید)، آزمایشهای شیمیایی، رئولوژیکی، میکروبی و ارزیابی حسی بر روی نمونه ها انجام شد. نمونه ها ازنظر pH تفاوت معنیدار داشتند. اسیدیته و ویسکوزیته برخی نمونههای حاوی آهن و روی دارای تفاوت معنیدار بود. ویسکوزیته در طول زمان در هر تیمار با کاهش مواجه شد، کمترین میزان ویسکوزیته دینامیک مربوط به نمونه شاهد و بیشترین آن مربوط به نمونههای سطح سه جلبک بود. ازنظر میکروبی نیز، آلودگی نمونه ها بسیار کم و در محدوده استاندارد بود. ارزیابی حسی رنگ نمونه های حاوی سطح دو جلبک مطلوبتر بوده و ازنظر بو، مزه، بافت و پذیرش کل عملاً تفاوت معنیداری بین تیمارها وجود نداشت. نتیجتاً، این مطالعه نشان داد که با استفاده از ریزجلبک، می توان سس فراسودمند غنی شده با آهن و روی تولید کرد.
دوره ۱۶، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده
گرفتگی در عروق کرونری و بیماریهای قلبی - عروقی دیگر نظیر آترواسکلروسیس، از دلایل عمده مرگ و میر در دنیا است. شبیهسازی عددی جریان خون در عروقی که دچار گرفتگی شده است، میتواند به ارزیابی پزشکی برای درمان گرفتگی کمک کند. هدف از این مقاله، یافتن تاثیر گرفتگی عروق بر روی پارامترهای همودینامیکی با شبیهسازی عددی جریان خون در شاخه LAD عروق کرونری است. دامنه محاسباتی با استفاده از تصاویر CT برگرفته از قلب انسان تعیین شده است. در این تحقیق خون، سیالی هموژن، نیوتونی و جریان خون، ضربانی فرض شده است. برای مدلسازی واقعی موج جریان و فشار خون، در خروجی عروق کرونری از مدل لامپ هفت المانی استفاده شده است، به عبارت دیگر مدل لامپ صفر بعدی (۰D) به مدل سه بعدی (۳D) کوپل شده است. نتایج نشان میدهد که موج جریان محاسبه شده در عروق کرونری برخلاف جریان در آئورت، در فاز سیستول مینیمم و در فاز دیاستول ماکزیمم است. همچنین با افزایش درصد گرفتگی از ۳۰ به ۶۰ درصد در حالت فیزیکی استراحت افت جریان قابل توجهی مشاهده نمیشود و این مساله با نتایج آزمایشگاهی صحتسنجی شده است. از طرفی نتایج نشان میدهد با افزایش گرفتگی، تنش برشی متوسط زمانی در ناحیه گرفتگی افزایش و در نواحی قبل و بعد از گرفتگی کاهش مییابد، همچنین بررسی شاخص برش نوسانی نشان میدهد که در وضعیت گرفتگی ۶۰ درصد و در شاخه اصلی پاییندست این شاخص ماکزیمم مقدار خود را دارد که نشان دهنده وجود جریانهای به هم ریخته در این ناحیه است.
دوره ۱۶، شماره ۹۵ - ( دی ۱۳۹۸ )
چکیده
هدف از اجرای این پژوهش در مرحله نخست امکانسنجی تولید پودر پروتئین با کیفیت نوع A (پودری تقریباً بی بو و بیمزه که دارای حداکثر محتوای نهایی چربی معادل ۷۵/۰ درصد باشد) از گوشت چرخشدهی ماهی کپور معمولی به روش استخراج با حلال و در مرحله بعد بررسی جایگزینی آرد مصرفی با پودر پروتئین ماهی استخراجشده به همراه آنزیم ترانسگلوتامیناز در فرمولاسیون کیک و ارزیابی کیفیت حسی، خصوصیات فیزیکیشیمیایی و ارزش غذایی آن در دمای محیط بود. جهت انجام آزمایشات، ۱ تیمار شاهد و ۶ تیمار شامل غلظتهای ۶ و ۸ درصد پودر پروتئین ماهی با افزودن سطوح ۵/۰ و ۱ درصد آنزیم ترانس گلوتامیناز (جایگزین آرد مصرفی(. تیمار شاهد، بدون پودر پروتئین ماهی و آنزیم بود. فاکتورهای پروتئین و خاکستر در تیمارهای آزمایشی نسبت به گروه کنترل افزایش معنیدار و فاکتورهای رطوبت و چربی کاهش معنیدار یافتند (P<۰,۰۵). اندیس پراکسید و pH در تیمارهای آزمایشی حاوی ۸ درصد پودر پروتئین ماهی در مقایسه با سایر تیمارها افزایش معنیدار و اسیدیته کاهش معنیدار نشان داد (P<۰,۰۵). فاکتورهای حسی شامل طعم، رنگ، بافت، بو و مقبولیت کلی بین تیمار ۶ درصد پودر پروتئین ماهی حاوی ۵/۰ درصد آنزیم ترانسگلوتامیناز در مقایسه با نمونهی شاهد تفاوت معنیدار نشان نداد (P>۰,۰۵). افزودن آنزیم ترانسگلوتامیناز به کیکهای حاوی پودر پروتئین ماهی باعث بهبود خواص فیزیکوشیمیایی نمونهها گردید. با توجه به نتایج به دست آمده و عدم وجود تفاوت معنیدار بین تیمار ۶ درصد پودر پروتئین ماهی و ۵/۰ درصد آنزیم ترانسگلوتامیناز در مقایسه با نمونهی شاهد میتوان این تیمار را به عنوان تیمار مناسب برای تهیهی کیک پیشنهاد کرد.
دوره ۱۸، شماره ۴ - ( ۸-۱۳۹۷ )
چکیده
در این تحقیق آزمایشگاهی به بررسی آبشستگی پیرامون آبشکن منفرد تحت جریان غیردائمی پرداخته میشود. این آزمایشات در شرایط آب زلال و رسوبات غیرچسبنده انجام شده است. برای بررسی میزان آبشستگی اطراف آبشکن، آزمایشاتی با تغییر خصوصیات هیدروگراف از جمله دبی پیک و زمان پیک انجام شده است. نتایج نشان می دهد با افزایش زمان تداوم میزان آبشستگی افزایش می یابد بطوریکه با ۶ برابر شدن زمان تداوم افزایش ۴۰ درصدی عمق آبشستگی را در بر خواهد داشت. همچنین میزان عمق آبشستگی با افزایش ۲۵ درصدی دبی پیک هیدروگراف، بطور متوسط ۳۵ درصد افزایش داشته است . در ادامه میزان آبشستگی ناشی از جریان غیردائمی با آبشستگی در حالت جریان دائمی (دارای دبی پیک سیلاب) مقایسه گردید که اختلاف قابل توجهی بین میزان آبشستگی تحت جریان دائمی و غیردائمی وجود دارد. در نهایت رابطهای تجربی برای محاسبه عمق آبشستگی ناشی از عبور هیدروگراف پیشنهاد شد که با اعمال ضریبی غیردائمیت جریان در معادله عمق آبشستگی تعادلی تحت جریان دائمی حاصل گردید. این ضریب غیردائمیت جریان شامل پارامترهای موثر هیدروگراف نظیر شدت جریان پیک هیدروگراف، زمان تداوم هیدروگراف و زمان تعادل آبشستگی میباشد.
دوره ۲۰، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۹ )
چکیده
استفاده از سرریزهای کنگره ای به دلیل کاهش قابل توجه هزینه ها و مشکلات اجرایی در مقایسه با سایر سرریزها مورد توجه طراحان اینگونه سازه ها میباشد این امر به علت افزایش طول مؤثر سرریز در عرض محدودی از کانال خروجی سرریز صورت میگیرد. یکی از مهمترین چالش های پیشروی این سرریزها، تامین پایداری این سازهها می باشد که با توجه به اینکه این سرریزها در معرض جریان سیلابهای متعددی قرار می گیرند لذا پائین دست این سازه ها همواره در معرض آبشستگی و فرسایش قرار دارد. بنابراین یکی از پارامترهای اساسی در طراحی فونداسیون سازه سرریز جهت تامین پایداری آن، برآورد دقیق ابعاد حفره آبشستگی می باشد. به همین منظور در این تحقیق آبشستگی پائین دست سرریز کنگره بدون کف بند مورد مطالعه قرار گرفته است تا تخمین مناسبی برای ابعاد کف بند احتمالی بدست آید. در همین راستا علاوه بر مقادیر حداکثر عمق آبشستگی، مقادیر طول و عرض حفره آبشستگی ناشی از آزمایش های مختلف مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است. در این تحقیق آزمایش های آبشستگی با سرریزهای کنگره ای با ۶ زوایه مختلف کنگره ۱۵، ۵/۲۲، ۳۰، ۴۵، ۵/۶۷ درجه و خطی (مدل شاهد) در ۷ حالت نسبت هدآب به ارتفاع سرریز ۱/۰ تا ۷/۰ انجام گرفته است. در این آزمایشها تأثیر هد آب روی سرریز، عدد فرود جریان و زاویه کنگره سرریز بر میزان عمق آبشستگی، ابعاد آبشستگی و نیز پشته رسوبی مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است. بر مبنای نتایجی که از آزمایش ها بدست آمده می توان دریافت که به ازای مقادیر مختلف پارامترهای هد آب روی سرریز و زوایای کنگره، مکانیزم آبشستگی حول سرریز متفاوت بوده و بر میزان عمق آبشستگی و سایر ابعاد حفره تأثیر بسزایی دارد. بطوریکه با افزایش۷ برابری هد آب روی سرریز بطور متوسط عمق آبشستگی ۱۲ برابر و طول حفره ۱۰ برابر افزایش داشته و افزایش ۶ برابری زاویه کنگره نیز منجر به کاهش ۷۰ درصدی عمق آبشستگی می شود. همچنین با کمی تأمل در مقادیر ابعاد نهایی حفره آبشستگی مشاهده گردید که مقادیر طول و حجم حفره نهایی آبشستگی ناشی از آزمایشهای مختلف، با نسبتی از عمق آبشستگی تغییر میکنند.
دوره ۲۱، شماره ۳ - ( ۳-۱۴۰۰ )
چکیده