جستجو در مقالات منتشر شده
۲ نتیجه برای توتونی
پروین صادقی، محمدمنصور توتونی، سیما مولایی،
دوره ۸، شماره ۴ - ( پاییز ۱۳۹۸ )
چکیده
اهداف: مطالعه آسیبشناسی بافتی یکی از مناسبترین راههای ارزیابی اثرات ناشی از آلایندهها در موجودات آبزی است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تغییرات بافتی و شاخص تغییرات هیستوپاتولوژیک (HAI) بافت کبد ماهیان سنگسر معمولی (Pomadasys kaakan) و سرخو معمولی johnii) (Lutjanus دریای عمان انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه تعداد ۱۸ قطعه ماهی سنگسر معمولی و ماهی سرخو معمولی از سه ایستگاه رمین، کنارک و هفتتیر با استفاده از تور گوشگیر در زمستان ۱۳۹۵ صید گردید. بهمنظور بررسی نوع و شدت ضایعات بافتی، بافت کبد هر دو گونه ماهی مراحل تثبیت بافتی در محلول بوئن، عملآوری بافت در دستگاه عملآوری بافت ، قالبگیری با پارافین، برشگیری مقاطع بافتی به ضخامت ۴-۵ میکرون با میکروتوم، رنگآمیزی با هماتوکسیلین و ائوزین را گذراندند.
یافتهها: ضایعات بافتی مشاهده شده در کبد ماهیان شامل واکوئوله شدن هپاتوسیتها، اتساع سینوزوئیدها، تجمع سلولهای چربی، احتقان خون، پیکنوزیس هسته، خونریزی و نکروز بود. ضایعات بافتی مشاهده شده در کبد هر دو گونه ماهی در ایستگاه هفتتیر بیشتر و در ایستگاه رمین کمتر از سایر ایستگاهها بود. شاخص تغییرات هیستوپاتولوژیک بافت کبد در ایستگاه هفتتیر در هر دو گونه ماهی بیشتر از دو ایستگاه دیگر بود.
نتیجهگیری: احتمال میرود به علت پر تردد بودن اسکله هفتتیر و فاصله نزدیک آن با اسکلههای دیگر منطقه، میزان تجمع مواد آلاینده در این ایستگاه بیشتر بوده و سبب بروز عوارض شدیدتر بافتی در ماهیان شده است.
زهره سلطانی، مهران لقمانی، محمد منصور توتونی، محمود سینایی،
دوره ۹، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده
ایسه تجمع فلزات سنگین مس، روی و کادمیوم و بررسی تغییرات متالوتیونین بهعنوان نشانگر زیستی آلودگی در بافت آبشش خرچنگ شبح (Ocypode saratan) در دو بازه زمانی پیش مانسون (اردیبهشت) و پس مانسون (آبان) در جنگلهای حرای خلیج چابهار و گواتر در سال ۱۳۹۸ انجام شد. نتایج نشان داد که در هر دو بازه زمانی الگوی تجمع فلزات در بافت آبشش خرچنگ شبح بهصورت روی، مس، کادمیوم است. میانگین غلظت فلزات مس، روی، کادمیوم در فصل پیش مانسون و پس مانسون در ایستگاه چابهار به ترتیب ۱۷۳/۶، ۱۸۶/۴۳، ۰/۰۹۵ و ۱۵۶/۷، ۱۷۵/۱۳، ۰/۰۲۶ و در ایستگاه گواتر میانگین غلظت فلزات مس، روی، کادمیوم در پیش مانسون و پس مانسون به ترتیب۲۳۷/۳، ۲۳۱/۸، ۰/۰۴۸ و ۲۰۵/۹، ۲۵۳/۲، ۰/۰۳۷ میکروگرم بر گرم وزن خشک به دست آمد. میانگین میزان متالوتیونین در فصل پیش مانسون و پس مانسون در ایستگاه چابهار به ترتیب ۲/۰۲ و ۰/۱ و در ایستگاه گواتر نیز به ترتیب ۲ و ۰/۱۲ میکروگرم بر گرم وزن تر بدست آمد. بررسی میزان متالوتیونین نشان داد که در فصل پیش مانسون بالاتر از پس مانسون بود. در مقایسه میزان متالوتیونین بین دو ایستگاه چابهار و گواتر اختلاف معنیداری بدست نیامد (۰/۰۵<P). اما در هر دو ایستگاه بهصورت جدا بین دو فصل پیش مانسون و پس مانسون نشاندهنده وجود اختلاف آماری معنیداری بود (۰/۰۵>P). بررسی همبستگی متالوتیونین با فلزات نشان داد که هیچگونه همبستگی بین متالوتیونین با فلزات مورد مطالعه وجود ندارد. بنابراین، طبق مشاهدات تغییرات غلظت متالوتیونین در این گونه متاثر از فلزات سنگین نبوده و میتواند ناشی از تغییرات شرایط محیطی فصول باشد.