۵۵ نتیجه برای جعفریان
احمد حسن پور فتاحی، حجت الله جعفریان، علیرضا خسروی، حسنی قلی پور کنعانی،
دوره ۳، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده
تأثیر پروبیوتیکی مخمرهای Saccharomyces cerevisiae و Aspergillus niger بر کارایی تغذیه، ترکیب شیمیایی لاشه، نرخ ترشح آمونیاک، آنزیمهای سرم خون و میکروبیوتای روده فیل ماهی جوان در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با ۴ تیمار و ۳ تکرار شامل جیرههای غذایی حاوی ۱۰۶×۲، ۱۰۶×۴ و ۱۰۶×۶ (سلول در گرم غذا) و شاهد (جیره پایه بدون پروبیوتیک) بررسی شد. ماهی با میانگین وزنی ۸۱/۲±۸/۳۱ گرم بهصورت تصادفی در ۱۲ حوضچه فایبرگلاس با تراکم ۳۰ قطعه در هر تانک توزیع و بهمدت ۸ هفته با جیرههای آزمایشی تغذیه شدند. نتایج نشان داد که جیره غذایی حاوی ۱۰۶×۶ پروبیوتیک، بر ضریب تبدیل غذایی و دیگر شاخصهای تغذیهای اثرات مثبت و معناداری نسبت به گروه شاهد داشت (۰۵/۰>p). همچنین بهبود معناداری در میزان فعالیت آنزیمهای سرم خون و نرخ ترشح آمونیاک در تیمارهای آزمایشی حاوی سطوح مختلف پروبیوتیک در مقایسه با گروه شاهد مشاهده شد (۰۵/۰>p). بررسی تراکم کل قارچها و لاکتوباسیلوسهای روده نیز مؤید افزایش معنادار سطوح این زیستیارها در تیمارهای آزمایشی بود (۰۵/۰>p). این مطالعه نشان میدهد که استفاده از پروبیوتیکهای قارچی میتواند دارای اثرهای مثبتی بر کارایی تغذیه و آنزیمهای سرم خون فیل ماهی جوان باشد.
دوره ۳، شماره ۲ - ( ۱-۱۳۹۱ )
چکیده
ورود هر فناوری جدید به جوامع، باعث ایجاد تغییرات مثبت یا منفی در زندگی بشر میشود. عوامل متعددی نوع تأثیر فناوری را تعیین میکند؛ ازجمله نوع استفاده از آن. اینترنت بهعنوان یکی از فناوریهای قرن حاضر، بهعلت جذابیتهای خاص برای برخی از افراد، مسئلۀ «اعتیاد به اینترنت» را بههمراه میآورد. در این مقاله تلاش میکنیم اعتیاد به اینترنت را بهعنوان آسیبی اجتماعی مورد بررسی قرار دهیم.
اعتیاد به اینترنت به استفادۀ افراطی و وسواسگونه از اینترنت گفته میشود که میتواند باعث ایجاد مشکلات روانی، اجتماعی، درسی، شغلی و همچنین ایجاد مشکلات فیزیکی مثل چشمدرد، کمردرد، تغییر در الگوی خواب و تغذیه در فرد شود.
جامعۀ آماری این پژوهش شامل تمام کاربرانی است که در کافینتهای شاهینشهر اصفهان در زمستان ۱۳۸۸ از اینترنت استفاده کردهاند. درمجموع، با ۱۷۰نفر از این کاربران مصاحبه، و دادههای مورد نیاز برای پاسخگویی به سؤالات پژوهش گردآوری شد. برای جمعآوری اطلاعات اصلی از پرسشنامۀ IAS یانگ استفاده، و سپس ارتباط این اعتیاد با نظریۀ «ارضای نیازها» بررسی شد.
نتایج نشان میدهد ۴ نفر (۲/۳ درصد) نمرۀ بالای ۸۰ داشتند و در زمرۀ گروه اول یا اعتیاد شدید بودند؛ ۴۶ نفر (۰۵/۲۷ درصد) اعتیاد متوسط داشتند؛ ۱۲۰ نفر هم (۵۸/۷۰ درصد) نمرۀ پایینتر از ۵۰ بهدست آوردند و کاربر معمولی بودند. بین استفادۀ افراطی از اینترنت و ارضای نیازها نیز رابطه وجود دارد. با اینکه در حال حاضر، موضوع اعتیاد به اینترنت در جامعۀ مورد مطالعه در وضعیت عادی و غیرآسیبی قرار دارد، انتظار میرود حرکت گروه دوم (اعتیاد متوسط) به سمت اعتیاد شدید (پدیدۀ مورد مطالعه) شکل آسیبی به خود گیرد.
.
حکیمه سرگزی، حجت الله جعفریان، سعید یلقی، محمد فرهنگی،
دوره ۳، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۳ )
چکیده
تاثیر مخلوط پنج گونه باسیلوس پروبیوتیکی در چهار سطح صفر (شاهد)، CFU/ml ۱۰۶×۱ (۱T)، CFU/ml ۱۰۷×۱ (۲T) و CFU/ml ۱۰۸×۱ (۳T) در هر ۱۰۰ گرم غذا بر عملکرد رشد، مقاومت و بقای لارو ماهی قزلآلا (وزن ±۴۶۳ میلیگرم) به مدت ۶۰ روز بررسی شد. نتایج بیانگر افزایش معنادار (۰۵/۰p<) شاخصهای رشد در همه تیمارهای نسبت به شاهد بود. رشد، ضریب تبدیل غذایی (FCR) و کارایی پروتئین (PER) در تیمار ۲T بهطورمعناداری بهتر از تیمار ۱T بود. پروبیوتیک تأثیر مثبت معناداری (۰۵/۰p<) بر نرخ رشد ویژه (SGR)، نسبت وزن بهدست آمده (RGR)، میانگین رشد روزانه(ADG) و ضریب رشد حرارتی(TGC) داشت. همچنین، لاروها در تیمارهای پروبیوتیک مقاومت بیشتری را در برابر استرسpH قلیایی، آمونیاک و دما نسبت به شاهد نشان دادند (۰۵/۰p<). اختلاف معناداری در pH اسیدی بین تیمارها و شاهد مشاهده نشد (۰۵/۰p³). نتیجه کلی بیانگر افزایش شاخصهای رشد، کارایی تغذیه، مقاومت در برابر استرس و بقا لارو ماهی قزلآلا با افزودن باسیلوسهای پروبیوتیکی میباشد.
جواد سهندی، حجت اله جعفریان، مهدی سلطانی، پونه ابراهیمی،
دوره ۳، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۳ )
چکیده
در یک طرح کاملاً تصادفی، تأثیر دو گونه باکتری زیستیار، Bifidobacterium animalis و B. lactis در چهار غلظت صفر (شاهد)، ۱۰۹×۱(۱T)، ۱۰۹×۲ (۲T) و ۱۰۹×۳ (۳T) واحد کلنی در ۱۰۰ گرم غذا بر شاخصهای تغذیهای لارو قزلآلای رنگین کمان با وزن اولیه ۱۹۷/۰± ۵۳۸/۰گرم در مدت ۶۰ روز بررسی شد. اختلاف معناداری بین تیمارهای آزمایشی و گروه شاهد از نظر درصدپروتئین و چربی ابقا شده و ترکیبات لاشه لاروها مشاهده شد (۰۵/۰p<). تیمار ۱T بیشترین میزان نرخ کارایی غذایی و کمترین ضریب تبدیل غذایی را نسبت بهدیگر تیمارها نشان داد (۰۵/۰p<). با وجود اختلاف معنادار نرخ رشد متابولیکی در تیمارهای ۱T و ۲T با تیمار ۳T و شاهد، اختلاف معناداری بین تیمار شاهد و ۳T مشاهده نشد (۰۵/۰p>). نتایج بیانگر بهبود شاخصهای تغذیه و نرخ رشد متابولیکی لارو قزلآلای رنگینکمان با استفاده از این دو گونه باکتری بود.
هادی جمالی، حجت الله جعفریان، ساره ناظریان، محمد صادق آراملی،
دوره ۴، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده
عملکرد رشد لارو کپور ماهیان (Cyprinus carpio، Hypophthalmichthys nobilisوCtenopharyngodon idella) با تغذیه از ناپلی آرتمیا گونههای A. parthenogenetica، A. fransiscana و A. urmiana، و همچنین یک مخلوط پروبیوتیکی (Bacillus subtilisوB. licheniformis) بررسی شد. لارو ماهیان (وزن ۱۵±۱۰۰ میلی گرم) به ۵۴ تانک فایبرگلاس گرد و با حجم ۱۰ لیتر و تراکم ۵ قطعه در لیتر منتقل و با تیمارهای غذایی به مدت ۴ هفته تغذیه شدند. در پایان دوره، شاخصهای رشد (وزن نهایی، نرخ رشد ویژه، فاکتور وضعیت و کارایی تغذیه) و ترکیبات بیوشیمیایی بدن (پروتئین خام، چربی خام، خاکستر و رطوبت) سنجش شدند. بر اساس نتایج، اختلاف معنیداری در پارامترهای رشد و تغذیه، بهویژه نرخ رشد ویژه و کارایی تغذیه مشاهده گردید (۰۵/۰>P). بالاترین و پایینترین کارایی رشد و تغذیه بهترتیب در کپور علفخوار تغذیه شده با ناپلی آرتمیا پارتنوژنتیکا و کپور سرگنده تغذیه شده با ناپلی آرتمیا ارومیانا مشاهده شد. افزایش عملکرد رشد (وزن نهایی، طول نهایی و نرخ رشد ویژه) در تیمار کپور علفخوار تغذیه شده با ناپلی آرتمیا پارتنوژنتیکا به همراه پروبیوتیک در مقایسه با دیگر تیمارها مشاهده شد (۰۵/۰>P).
پریسا مرادی، حجت الله جعفریان، مهدی سلطانی، حسنی قلی پور کنعانی، جواد سهندی،
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده
تأثیر پودر تخمیر شده Daphnia magnaدر جیره بر عملکرد رشد و ترکیب لاشه لارو قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) با میانگین وزنی ۱۹۷/۰ ± ۵۸۳/۰ گرم در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار و سه تکرار و در شرایط کاملاً یکسان بهمدت ۶۰ روز بررسی شد. پنج جیره با پروتئین یکسان(۷۰/۵۲ درصد) به شکل دو جیره حاوی پودر دافنی تخمیر شده شامل۱T (۲۰ درصد)، ۲T (۳۰ درصد) و دو جیره حاوی پودر دافنی خام شامل۳T (۲۰ درصد)، ۴T (۳۰ درصد) و یک جیر بدون افزودن پودر دافنی (جیره شاهد) در نظر گرفته شد باکتری استفاده شده برای تخمیر شامل پنج گونه باسیلوس تجاری بود. نتایج نشاندهندةتأثیرمعنادارپودر دافنی تخمیر شده بر معیارهای رشد در مقایسه با حالت خام در سطوح مشابه و تیمار شاهد بود (۰۵/۰p<). تیمارهای ۱T (۳۵/۰ ± ۲۷/۱) و ۲T (۴۶/۰ ± ۳۱/۱) دارای ضریب تبدیل کمتری نسبت به تیمارهای آزمایشی۳T (۳۷/۰ ± ۳۸/۱) و ۴T (۴۲/۰ ± ۴۱/۱) و تیمار شاهد (۶۹/۰ ± ۸۷/۱)بودند (۰۵/۰p<). نتایج آنالیز لاشه نشان داد که بیشترین درصد پروتئین (۴۸/۰ ± ۲۳/۶۸ درصد) در تیمار ۲T و بیشترین درصد چربی و انرژی (۵۰/۰ ± ۲۶/۱۱ درصد، ۸۸/۴۸ ± ۶۳/۴۷۶۱ کالری بر گرم) در تیمار ۴Tبود (۰۵/۰p<). با توجه به ارزش غذایی دافنی و تأثیر مناسب آن بر رشد، ضریب تبدیل غذایی و ترکیب بدن این ماهی، در تأمینبخشی از پروتئین جیره ماهی قزلآلاتوصیه میشود.
سمیرا جعفریان، حجت الله جعفریان، محمدرضا بیواره،
دوره ۸، شماره ۲ - ( بهار ۱۳۹۸ )
چکیده
اهداف: مطالعه حاضر باهدف بررسی تاثیر باسیلوسهای پروبیوتیکی بر پارامترهای خونشناختی بچه ماهیان کپور معمولی در شرایط قبل و بعد از حملونقلهای طولانیمدت انجام شد.
مواد و روشها: در این پژوهش ۱۸۰ عدد بچه ماهی کپور با میانگین وزنی ۲۹/۱±۵۰ گرم به شکل تصادفی در دو مخزن فایبرگلاسی با ظرفیت ۴۰۰ لیتر تقسیم شدند. بچه ماهیان در یک مخزن با جیرههای تکمیلشده با پروبیوتیک در غلظت CFU/L ۱۰۷×۱ و در مخزن دیگر با جیرههای فاقد هرگونه ماده افزودنی به مدت ۴۵ روز تغذیه شدند. در پایان دوره غذادهی، بچه ماهیان تغذیه کرده از پروبیوتیک در دو تیمار آزمایشی شامل کیسه حاوی ۵/۰ گرم نمک در هر لیتر آب و کیسه فاقد نمک و بچه ماهیان تغذیه کرده از گروه شاهد تحت همین عنوان در کیسههای پلاستیکی ۴۰ لیتری با تراکم یک کیلوگرم ماهی در هر کیسه (~۲۰ ماهی) بستهبندی شدند. پس از ۱۲ ساعت، نمونه خون از تیمارها تهیه و پارامترهای خونشناختی موردسنجش قرار گرفت.
یافته ها: نتایج این تحقیق نشان داد که در شرایط قبل از صید و استرس ناشی از حملونقل باعث تغییرات معنیدار در سطوح WBC، Ht، MCV، MCH، MCHC و شمارش افتراقی لکوسیتها در بین تیمارهای مختلف آزمایشی میگردد (۰۵/۰p<). درحالیکه اختلاف معنیداری در مقدارRBC و Hb نداشت (۰۵/۰p>).
نتیجهگیری: درمجموع، این نتایج نشان داد که استفاده از باسیلوس های پروبیوتیکی در جیره غذایی بچه ماهیان کپور معمولی تأثیرات مثبتی بر پارامترهای خونشناختی آنها در شرایط قبل و بعد از حملونقلهای طولانیمدت دارد و در صورت استفاده در جیره غذایی میتواند جایگزین مناسبی بجای نمک باشد.
محمد هرسیج، حسین آدینه، رسول ملک نژاد، حجت الله جعفریان، مهدی اسدی،
دوره ۸، شماره ۳ - ( تابستان ۱۳۹۸ )
چکیده
اهداف: در این مطالعه اثر سطوح مختلف استفاده از کرم میلورم (Tenebrio molitor L., TM) بر عملکرد رشد و تغذیه، ترکیب بدن و آنزیم های گوارشی ماهی قزلآلای رنگین کمان Oncorhynchus mykiss بررسی شد. ماهیان (میانگین وزنی ۲۷/۰ ±۵۸/۸ گرم) در قالب طرح کاملاً تصادفی در ۴ تیمار و هر یک با ۳ تکرار جایابی شدند.
مواد و روشها: ماهی قزلآلا با سطوح مختلف ۰، ۱۵، ۳۰ و ۶۰ درصد (TM۶۰, TM۳۰, TM۱۵ ,TM۰) جیره غذایی (با احتساب ۵۰% رطوبت) از کرم زنده به مدت ۳۰ روز استفاده نمودند.
یافتهها: در پایان آزمایش، بین تیمارها در عملکرد رشد و بهرهوری تغذیه تفاوت معنیدار وجود داشت. نتایج نشان داد که با افزایش سطح رژیم غذایی از ۰ تا ۶۰ درصد پارامترهای رشد و بهرهوری غذایی نیز افزایش یافت. ضریب تبدیل غذایی (FCR) بهطور معنیداری در ماهیان تغذیه شده با سطوح بالای کرم (TM۶۰) کاهش یافت. تیمارهای تغذیه شده با TM بیشترین مقدار پروتئین و کمترین مقدار چربی در مقایسه با تیمار شاهد داشتند. آنالیز آنزیمهای گوارشی نشان داد که مقادیر آمیلاز، پروتئاز و لیپاز بین تیمار شاهد و سایر تیمارها تفاوت معنیدار آماری دارد. فعالیت پروتئاز و آمیلاز در ماهیان تغذیه شده TM۶۰ (بترتیب ۰۴/۴± ۳۰/۸۷ و ۱۰/۴۰± ۱۶/۷۱۹) در مقایسه با تیمار TM۰ بیشتر بود.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد که استفاده از ۶۰ درصد کرم زنده (TM۶۰) به جای جیره پایه میتواند باعث بهبود رشد، ترکیبات لاشه و آنزیمهای گوارشی شود.
فرهمند آخوندنژاد، حجت الله جعفریان، رحمان پاتیمار، حسین آدینه،
دوره ۹، شماره ۱ - ( زمستان ۱۳۹۸ )
چکیده
اهداف: هدف از این پژوهش ارزیابی اثرات سه نوع پربیوتیک تجاری ایمکس، سلماناکس و اولترا (هر یک به میزان ۵/۰، ۱، ۵/۱ گرم بر کیلوگرم در جیره مصرفی) بر معیارهای تغذیه و ترکیبات بیوشیمیایی خون فیل ماهی جوان بود.
مواد و روشها: تعداد ۹۰۰ ماهی با میانگین وزنی ۸۹/۰±۵/۲۱ گرم در ۹ تیمار (هر یک با ۳ تکرار) بهمدت ۶۰ روز تغذیه شدند. تیمار شاهد بدون افزودن مکمل بود. ماهیان در ۳ وعده بهمیزان ۵ درصد وزن بدن غذادهی شدند. پایان دوره آزمایش، عملکرد رشد و تغذیه مورد سنجش قرار گرفت.
یافتهها: وزن نهایی در تیمار اواترا ۵/۰ (۷۸/۲۱± ۰۰/۹۰ گرم) در مقایسه با تیمار شاهد (۶۰/۹± ۵۰/۳۷ گرم) بهطور معنیداری بالاتر بود. بیشترین و کمترین میزان ضریب تبدیل غذایی بترتیب در تیمارهای شاهد و اولترا ۵/۰ بود. نتایج نشان داد که در تیمار پربیوتیکی (۵/۰ اولترا) بیشترین میزان نسبت کارایی پروتئین و چربی بهترتیب (۷۷/۰±۱۹/۲ و ۶/۲±۳۷/۷) و کمترین آن در تیمار شاهد بدست آمد. بطور کلی بهترین تیمار در گروه سلماناکس (دوز ۵/۰)، در گروه ایمکس (دوز ۵/۱) و در گروه اولترا (دوز ۵/۰) بودند. بعلاوه، بعد از تعیین دوز مناسب، ازماهیان در تیمارهای فوق الذکر خونگیری شد. براساس نتایج پارامترهای بیوشیمیای خون، میزان فعالیت AST، ALP و ALT تفاوت معنیداری نداشت، بطوریکه بیشترین میزان آن در تیمار شاهد بدست آمد. مقدار پروتئین و کورتیزول در تیمارهای آزمایشی تفاوت معنیداری نداشت.
نتیجهگیری: نتایج تحقیق حاضر نشان داد که استفاده از پربیوتیکها در جیره غذایی فیل ماهی اثرات مثبت بر عملکرد تغذیه، آنزیمهای کبدی و پارامترهای بیوشیمیایی خون دارد.
ناصر کوسج، حجت الله جعفریان، عبدالواحد رحمانی، عبدالرحمن پاتیمار، حسنی قلی پور،
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( نسخه ویژه خلیج فارس ۱۴۰۰ )
چکیده
در این تحقیق رسوبات سواحل مناطق قشم، بندرخمیر و بندرلافت در استان هرمزگان جهت تعیین میزان آلودگی فلزات سنگین سرب، نیکل، روی، آهن و مس بوسیله فرایندهای طبیعی و یا فعالیت های انسانی مورد بررسی قرار گرفتند. به منظور شناسایی آلودگیهای زیست محیطی ناشی از فلزات سنگین، نمونه برداری با بیلچه از رسوبات این مناطق جهت اندازهگیری غلظت فلزات سنگین و تعیین شاخص غنیشدگی قرار گرفت. موقعیت نمونه ها به کمک دستگاه GPS تعیین و نمونه برداری از رسوبات سطحی (منطقه جزر و مدی) در ۳۰ ایستگاه در مناطق مورد مطالعه انجام شد. جهت تعیین غلظت فلزات سنگین از دستگاه جذب اتمی شعله استفاده شد. نتایج نشان داد که میانگین غلظت عناصر سنگین سرب، نیکل، روی، آهن و مس در تمام ایستگاههای نمونه برداری با یکدیگر اختلاف معنیداری را نشان میدهد (P<۰,۰۵). بطوریکه از لحاظ غلظت عناصر مورد مطالعه منطقه قشم (مس: ۸۸/۱± ۷۶/۳۳ ، روی: ۷۵/۲± ۴۴/۸۵، سرب: ۲۳/۱± ۷۹/۳۱ ، نیکل: ۲۹/۲± ۱۷/۳۴ و آهن: ۲۱/۶۹۱± ۳۸۰۰۰ میکروگرم بر گرم) نسبت به مناطق بندرخمیر (مس: ۳۰/۲± ۸۴/۲۶، روی: ۱۲/۲± ۵۴/۷۷، سرب: ۳۷/۱± ۷۱/۲۴، نیکل: ۳۰/۱± ۸۲/۲۵ و آهن: ۴۸/۸۸۲± ۳۶۸۱۰ میکروگرم بر گرم) و بندرلافت (مس: ۴۲/۲± ۷۴/۲۲ ، روی: ۶۱/۲± ۲۲/۶۵ ، سرب: ۳۲/۱± ۹۳/۱۹ ، نیکل: ۰۶/۲± ۷۰/۲۱ و آهن: ۵۶/۱۰۱۴± ۳۵۵۶۰ میکروگرم بر گرم) از آلودگی بالاتری برخوردار بود. همچنین نتایج نشان داد که فاکتور غنیشدگی فلزات در تمامی نمونههای رسوب کم میباشد و از لحاظ شاخص ژئوشیمیایی مولر، درجه آلودگی خاک در رده خاکهای غیرآلوده میباشند.
نگین امین، سیده آیناز شیرنگی، حدیثه کشیری، حجت الله جعفریان، حسین آدینه،
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۴۰۰ )
چکیده
چکیده
به دلیل اهمیت فرایند تنظیم اسمزی در موفقیت رهاسازی بچه ماهیان کلمه دریای خزر (Rutilus caspicus)، حفظ و بازسازی ذخایر آنها، تحقیق حاضر با هدف بررسی توان این ماهیان (با میانگین وزنی ۰۱۸/۰ ± ۴/۱) در تحمل شوری آب دریای خزر به روشهای انتقال مستقیم و تدریجی در دو زمان کوتاه مدت (۲۴ ساعت) و بلندمدت (۲۱ روز) انجام شد. بدین منظور، ۳۶۰ قطعه بچه ماهی کلمه در سه گروه: ۱) افزایش ناگهانی شوری (انتقال مستقیم به آب دریای خزر)، ۲) افزایش تدریجی شوری (اهر ۲۴ ساعت به میزان ppt ۳) و ۳) گروه شاهد (آب شیرین) در ۹ تیمار آزمایشی (هر یک با ۳ تکرار) بطور تصادفی توزیع شدند. بهمنظور بررسی تنظیم یونی، میزان اسمولالیته و یونهای Na+، K+ و Cl- در ماهیان مورد سنجش قرار گرفت. برخی از پاسخهای ایمنی نسبت به افزایش شوری (ایمونوگلوبین کل و فعالیت لیزوزیم) و شاخصهای استرس (کورتیزول و گلوکز) در بدن ماهیان نیز اندازه گیری شد. بر اساس نتایج بدست آمده، ماهیان در هر دو تیمار افزایش شوری درصد بقائ بالایی نشان دادند. تمامی پارامترهای مرتبط با تنظیم یونی پس از افزایش اولیه، در انتهای آزمایش مجددا کاهش یافتند. به علاوه، روند تغییرات میزان کورتیزول و ایمونوگلوبین در تیمارهای مورد آزمایش متضاد هم بود که نشان دهنده کاهش پاسخ استرس و افزایش سیستم ایمنی بدن ماهیان در هر دو روش انتقال شوری است. بنابراین، بچه ماهیان کلمه (۲-۱ گرم) قابلیت انتقال مستقیم به داخل دریای خزر را دارند.
سید حامد معصومی، حسین آدینه، محمد هرسیج، حجت الله جعفریان، حسنا قلی پور کنعانی،
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۹-۱۴۰۲ )
چکیده
این تحقیق به منظور تعیین اثرات عصاره سیر به عنوان مکمل غذایی بر عملکرد رشد، شاخصهای خونی و کیفیت آب محیط پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) تحت تنش آمونیاک انجام شد. تعداد کل ۱۵۶ قطعه ماهی (میانگین وزن ۶۵/۱ ±۸۹/۱۸ گرم و طولکل ۵۲/۰ ±۲۷/۱۲ سانتیمتر) در ۱۲ مخزن ۵۰ لیتری به مدت ۶۰ روز (دوره اول: ۵۰ روز تغذیه با سطوح مختلف عصاره سیر) و (دوره دوم: ۱۰ روز تحت تنش آمونیاکی با غلظت ۰۲۴/۰ میلیگرم در لیتر) پرورش داده شدند. آزمایش شامل افزودن سطوح مختلف عصاره به غذای پایه به ترتیب ۰، ۵/۰، ۱ و ۵/۱ درصد ( بهترتیب شاهد، A۱، A۲ و A۳) بود. عملکرد رشد در ماهیان تغذیه شده با مکمل عصاره سیر بهطور معنیداری بیشتر از شاهد بود. ضریب تبدیل غذایی بین تیمارهای مختلف تفاوت معنیداری داشت، بهطوریکه در تیمار A۲ کمترین و در تیمار شاهد بیشترین مقدار بهدست آمد. غلظتهای پروتئین، ایمونوگلوبولین و کورتیزول بهطور معنیداری تحت تاثیر سطوح مختلف سیر قرار گرفت. پایان دوره آزمایش، ماهیها در یک سیستم بازچرخش بسته آب بهمدت ۲۴ ساعت نگهداری شدند. نمونهبرداری از آب محیط پرورش هر ۴ ساعت یکبار انجام شد. آمونیاک آب از ساعت ۱۶ تا ۲۴ آزمایش افزایش یافت. در پایان آزمایش (زمان ۲۴) بیشترین میزان آمونیاک در تیمارA۳ (۴۳/۰) بدست آمد. افزودن ۱ تا ۵/۱ درصد عصاره سیر باعث بهبود عملکرد رشد و پاسخ ایمنی در ماهی قزلآلای رنگینکمان شد درحالیکه در سیستم بازچرخشی کیفیت آب محیط پرورش در تیمار شاهد وضعیت بهتری داشت.
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۲ )
چکیده
در این مقاله، جهت تجزیه و تحلیل اثرات ورودی ثانویه بر عملکرد سردساز لوله ضربانی نوع استرلینگ یک کد عددی یک بعدی توسعه داده شده است. جهت توسعه کد، معادلات حاکم با فرض گاز کامل و تراکم پذیر به صورت عمومی استخراج شده است؛ به گونه ای که امکان شبیه-سازی جریان در محیط¬های متخلخل و غیرمتخلخل فراهم گردیده است. در گسسته سازی معادلات از گسسته سازی مرتبه دو برای ترم زمانی، طرح بالادست جریان برای تقریب عبارات جریان انتالپی و دمای سطوح و تقریب خطی مرکزی برای فشار روی سطوح و ترم هدایت حرارتی استفاده شده است. نتایج شبیه سازی ها نشان می دهد که بکارگیری ورودی ثانویه مناسب موجب بهینه شدن اختلاف فاز دبی جرمی و فشار و افت مناسب دمای سیال در طول لوله ضربانی و در نتیجه موجب افزایش ضریب عملکرد آن می شود. همچنین مینیمم دمای قابل دسترس و ضریب عملکرد سیستم در دمای ۸۰ درجه کلوین با ورودی ثانویه به ترتیب ۵/۵۶ درجه کلوین و ۰۳۵۲/۰ و بدون استفاده از ورودی ثانویه ۳/۷۱ درجه کلوین و ۰۲۲۷/۰ بدست می آید.
دوره ۱۴، شماره ۱ - ( زمستان ۱۴۰۱ )
چکیده
امروزه از پپتیدها و پروتئینهای دارای خواص ضدسرطانی، ضد آلرژی و ضدالتهابی برای درمان استفاده میکنند. برازئین پروتئینی شیرین با ۵۴ باقیمانده آمینواسیدی است که طبق گزارشها دارای ویژگی ضد سرطانی مبتنی بر توالی و ساختار دارد. در این پژوهش نقش آسپارتات موقعیت ۴۰ در ساختار و عملکرد پروتئین برازئین وحشی و جهشیافتهها و نیز ویژگی ضدسرطانی پپتیدهای حاصل شده بر روی گیرنده TLR۵ بررسی شد. ازاینرو، چندین مدل از فرمهای جهشیافته با استفاده از نرمافزار Modeller.v,۹.۲۰ طراحی و ساخته شد. سپس صحت مدلها و ویژگیهای فیزیکی-شیمیایی نوع وحشی و جهشیافتههای D۴۰N ، D۴۰R و D۴۰Deletion با استفاده از سرورها و نرمافزارهای بیوانفورماتیکی مختلفی از جمله ProtParam ، ProtScale،SAVES ،PIC ، ModEval، و PredyFlexy مورد ارزیابی قرار گرفت. توالی پروتئینها جهت پیشبینی خاصیت ضدسرطانی با استفاده از سرورهای ACPred و iACP مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. کیفیت و تحلیل اتصالات پروتئین وحشی و جهشیافتهها بهعنوان لیگاند با گیرنده TLR۵ ایجادکننده مسیر سیگنالینگ ضدسرطانی، به کمک داکینگ مولکولی و با استفاده از نرمافزار HADDOCK بررسی شد. نتایج بررسی فراسنجههای بیوانفورماتیکی نشاندهنده احتمال بهبود پایداری ساختار و عملکرد پروتئین برازئین و احتمال افزایش سطح در دسترس جهت اتصال با گیرنده میباشند. همچنین بنا بر نتایج حاصل از بررسی داکینگ مولکولی، احتمال اتصال پروتئین برازئین جهشیافته D۴۰R به گیرنده TLR۵ نسبت به دیگر پروتئینها بیشتر است و این نشاندهنده احتمال افزایش خاصیت ضدسرطانی این جهشیافته میباشد؛ بنابراین پژوهش، قابلیت ارتقای کارکرد زیستی و دارویی برازئین با ایجاد جهشهای گوناگون در موقعیت آسپارتات ۴۰ وجود دارد.
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۳ )
چکیده
در این مقاله تاثیر نانوسیال اکسید مس با سیال پایه آب صابون (روغن حل شونده) بر روی نیروی ماشینکاری و زبری سطح قطعهکار در فرایند تراشکاری فولاد ابزار عملیات حرارتی شده (AISI ۴۳۴۰) مورد مطالعه قرار گرفته و نتایج حاصل با حالت خشک و سیال برشی حل شونده مقایسه شده است. نتایج بدست آمده نشان میدهد افزودن نانوذرات اکسید مس به مقدار ۱% حجمی به روغن حل شونده موجب کاهش قابل ملاحظهی مقدار زبری سطح قطعه کار و نیروی ماشینکاری نسبت به سیال برشی معمولی (حل شونده) و خشک میگردد. بر اساس نتایج حاصل نانوسیال برشی اکسید مس زبری سطح و نیروی ماشینکاری را به ترتیب ۴۹% و ۲۴% نسبت به حالت خشک کاهش میدهد و در هنگام استفاده از نانوسیال مذکور در محدودهی آزمایشهای به عمل آمده کمترین زبری سطح در سرعت پیشروی ۰/۱ میلیمتر بر دور و سرعت برشی ۲۵۰ متر بر دقیقه حاصل گردید.
دوره ۱۴، شماره ۱۵ - ( ويژهنامه سوم ۱۳۹۳ )
چکیده
تقطیر چند مرحلهای، یکی از سیستمهای آب شیرینکن حرارتی است که امروزه به علت بهرهوری انرژی و عملکرد بالا بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. پیچیدگی فرآیند و سازوکارهای انتقال حرارت متفاوت، این سیستم را از دیگر سیستمهای مانند تبخیر ناگهانی متمایز کرده است. وجود فیلم ریزشی روی ردیفهای افقی دستهلوله اگر چه موجب افزایش انتقال حرارت میشود اما احتمال رسوبگذاری به ویژه در ردیفهای پایینی که ضخامت فیلم کاهش مییابد، را بالا میبرد. تبخیر فیلم ریزشی پدیدهای خودافزا است زیرا کاهش ضخامت فیلم ریزشی و افزایش انتقال حرارت را در پی دارد که آن نیز دوباره منجر به افزایش تبخیر میشود. در کار حاضر یک الگوریتم کاربردی برای طراحی ترموهیدرولیکی و سطوح انتقال حرارت ارائه شدهاست. بر اساس این الگوریتم، توزیع جریان و انتقال حرارت در دستهلوله به صورت عددی شبیهسازی شدهاست. نتایج حل عددی نشان میدهد که بیشترین میزان تغلیظ و احتمال رسوبگذاری، در پیرامون ناحیه ورودی لولههای ردیف آخر رخ میدهد. همچنین توزیع یکنواخت آب تغذیه روی دستهلوله منجر به توزیع غیریکنواخت تولید بخار در طول لولهها میشود. کیفیت بخار داخل لولهها نیز از ورود تا خروج تقریبا به صورت خطی کاهش مییابد در حالیکه سطح عمده هر مقطع از لوله را بخار تشکیل میدهد و فیلم مایع تقطیر شده یک رژیم حلقوی را تجربه میکند. همچنین کاهش کیفیت بخار و عدم تولید بخار یکنواخت، کارایی حرارتی بخشهایی انتهایی لوله را کاهش میدهد.
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۴ )
چکیده
روانگرایی پدیده¬ایست که در اثر گسترش اضافه فشار آب حفره¬ای در خاک¬های اشباع موقعی که تحت بارگذاری سیکلی (تناوبی) قرار می¬گیرند ایجاد می¬شود. تاکنون تحقیقات گسترده¬ای بر روی رفتار سیکلی ماسه¬های سیلیسی صورت گرفته¬است اما رفتار سیکلی ماسه¬های کربناتی کمتر مورد توجه قرار گرفته¬است. به¬همین منظور در این تحقیق چندین آزمایش سه محوری سیکلی کرنش-کنترل با تحکیم همسان و ناهمسان روی ماسه کربناتی بوشهر انجام شده است. پارامترهایی که اثر آن¬ها مورد بررسی قرار گرفته¬اند عبارتند از: تراکم نسبی و تنش محصور¬کننده. نتایج نشان می¬دهند که مقاومت روانگرایی با افزایش تراکم نسبی و تنش محصور¬کننده افزایش می¬یابد. علاوه بر این با انجام آزمایش¬های چند¬مرحله¬ای مقدار کرنش آستانه برای این ماسه ارزیابی و با نتایج دیگر محققان مقایسه شده است. پتانسیل تولید فشار آب حفره¬ای برای این ماسه کربناتی در فضای تعداد سیکل نرمال شده و انرژی کرنشی با محدوده¬های پیشنهادی دیگر محققین، که برای ماسه¬های سیلیکاتی ارائه شده، مقایسه شده است.
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده
مدول برشی یکی از مهمترین خصوصیات نهشتههای خاکی میباشد که جهت انجام تحلیلهای دینامیکی بایستی مورد ارزیابی دقیق قرار گیرد. از سویی دیگر مناطق وسیعی از کرۀ زمین، از جمله بخشهای وسیعی از مناطق جنوبی ایران، پوشیده از خاکهای کربناتی است. این خاکها بسیاری از میدانهای عظیم نفتی و گازی جهان را در خود جای داده و همواره مورد ساخت و سازهای گستردهای نیز قرار دارند. از اینرو بررسی کامل رفتار این خاکها از اهمیت بالایی برخوردار میباشد. در این تحقیق، مدول برشی ماسهی کربناتی بوشهر با استفاده از آزمونهای آزمایشگاهی ستون تشدید و سهمحوری سیکلی مورد بررسی قرار گرفته است. اثر فشار محدود کننده و دانسیتهی نسبی بر تغییرات مدول برشی این ماسه مطالعه شده است. مطالعات آزمایشگاهی این تحقیق در دو حالت همسان و غیرهمسان انجام گرفته تا چگونگی اثر شرایط تنش حاکم اولیه بر المان خاک در رفتار آن مشخص شود. نتایج آزمایشها نشان می دهد که افزایش فشار محدود کنندهی میانگین و همچنین دانسیتهی نسبی، افزایش مدول برشی خاک را به دنبال دارد. همچنین نتایج بیانگر آن است که ناهمسانی تنش تحکیم اولیه در مقایسه با سایر پارامترها اثر کمتری بر رفتار خاک دارد. نتایج با بازهها و مدلهای پیشنهادی محققین مقایسه شده و در نهایت مدلی جهت ارزیابی منحنی تغییرات نسبت مدول برشی خاک کربناتی بوشهر در برابر کرنش برشی ارائه شده است.
دوره ۱۵، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۴ )
چکیده
انرژی بادی در سالهای اخیر در بین منابع تجدیدپذیر انرژی رشد قابل توجهی داشته است. با بزرگ شدن روز افزون توربینهای بادی و افزایش ظرفیت آنها، مسالهی برهمکنش سازه و سیال به موضوع مهمی در طراحی آنها بدل خواهد شد. در این پژوهش ابتدا اثرات سرعت باد و جنس اجزای سازندهی پره بر میزان تغییر شکل استاتیک پرهی یک توربین بادی محور افقی سایز کوچک با استفاده از شبیهسازی عددی بررسی شده است. مقدار پارامترهای گشتاور شفت و گشتاور فِلپ پایهی پره حاصل از شبیهسازی عددی تطابق خوبی را با مقادیر تجربی نشان میدهد. نتایج این پژوهش از افزایش جابجایی نوک پره با افزایش سرعت باد حکایت دارد؛ با این حال شیب این افزایش در ناحیهی با سرعت باد ۱۰ تا ۱۵ متر بر ثانیه به علت وقوع پدیدهی جدایش در پرهی توربین، کاهش خواهد داشت. در ادامه اثر جنس مواد اجزای مختلف پرهی توربین بر تغییر شکل بررسی و ساختارهای با کمترین تغییر شکل تعیین شدهاند. ضخامت اجزای مختلف پرهی توربین بادی با پوستهی از جنس اپوکسیگلاس و اسپار و ریشه از جنس فیبرکربن با توجه به معیار شکست بیشینه کرنش به دست آمده است. ضخامت نهایی پوسته برابر ۲,۱ میلیمتر، ضخامت اسپار برابر ۲.۸ میلیمتر و ضخامت ناحیهی ریشه برابر ۱۰ میلیمتر محاسبه شده است.
دوره ۱۵، شماره ۱۳ - ( ویژهنامه ۱۳۹۴ )
چکیده