۷ نتیجه برای جوادیان
سمیه بهرام، سیدروحالله جوادیان، مهدی عبداللهی،
دوره ۸، شماره ۱ - ( زمستان ۱۳۹۷ )
چکیده
در تحقیق حاضر خواص فیزیکی و مکانیکی فیلم کتیرا حاوی ترکیبات آنتیاکسیدانی مختلف شامل عصاره علف چای، عصاره چوبر و ویتامین C در غلظت ۲۵% (وزنی/حجمی) بررسی شد. افزودن عصاره علف چای، چوبر و ویتامین C میزان رطوبت و حلالیت فیلم کتیرا را کاهش داد (۰/۰۵>p). کمترین میزان حلالیت در تیمارهای کتیرا+ویتامین C (%۵۱/۵۹) و کتیرا+عصاره علف چای (%۵۲/۰۵) مشاهده شد (۰/۰۵>p). میزان نفوذپذیری به بخار آب در تیمار حاوی ویتامین C (۷-۱۰×۰/۰۶±۱/۶۸گرم بر ثانیه بر متر بر پاسکال) کاهش و در فیلمهای حاوی عصاره بهطور معنیداری افزایش یافت (۰/۰۵>p). افزودن هر دو عصاره و ویتامین C مقاومت مکانیکی فیلم کتیرا را کاهش داد. همچنین کمترین مقدار کدورت در فیلم خالص کتیرا (۱/۷۲) و فیلم حاوی ویتامین C (۰/۸۹) مشاهده شد (۰/۰۵>p). کمترین مقادیر عبور نور در فیلم کتیرای حاوی عصاره علف چای و عصاره چویر بود (۰/۰۵>p).
دوره ۹، شماره ۰ - ( Spring ۲۰۰۷- ۱۳۸۵ )
چکیده
هدف: هدف از این مطالعه، بررسی رقابت درونگونهای در لارو آنوفل استفنسی (ناقل عمده مالاریا در جنوب ایران) است.
مواد و روشها: در این مطالعه ابتدا ۴ کمیت غذایی مختلف (x۶x,۴x,۲x,۱) و۵ تراکم لاروی متفاوت (۱/۰، ۵/۰، ۱، ۲ و۳ لارو در سانتیمتر مربع از سطح آب) انتخاب شد و تأثیر جداگانه و توأمان این تیمارها روی ۷ شاخص زیستشناختی آنوفل استفنسی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. شرایط ایجاد رقابت درون گونهای بین لاروها برای دو عامل غذا و فضا، با کاهش کمیت غذای لاروی از x۶ به x و افزایش تراکم لاروی از ۱/۰ به ۳ لارو در هر سانتیمتر مربع از سطح آب فراهم شد.
نتایج و بحث: شاخصهای زیستشناختی با کاهش کمیت غذا و افزایش تراکم لاروی، تغییرات معنیداری را در موارد زیر نشان دادند؛ مرگ و میر لاروی، مرگ و میر شفیره، افزایش مرگ و میر کل، نسبت جنسی یا نسبت بالغین ایجاد شده نر به کل بالغین، افزایش و نرخ بقا کاهش داشته است و زمان رشد لاروی یا زمان دگردیسی طولانیتر شده است. در حالی که اندازه بدن بالغین تغییر معنیداری در شرایط مذکور، نشان نداده است.
نتیجهگیری: با کاهش کمیت غذا و افزایش تراکم لاروی از وفور و پویایی پشه آنوفل کاسته میشود و این امر میتواند راهکارهایی برای کنترل این پشه، پیشنهاد نماید.
دوره ۱۰، شماره ۰ - ( Autumn & Winner۲۰۰۸- ۱۳۸۶ )
چکیده
هدف: در این مطالعه حشرهشناسی برای تعیین پشه خاکیهای ناقل لیشمانیا، تعداد ۳۵۸ پشه خاکی متعلق به جنس سرژنتومیا در کانون بومی لیشمانیوز احشایی شمال غرب ایران بررسی شدند.
مواد و روشها: DNA سینه و شکم پشه خاکی استخراج شد و آلودگی طبیعی آنها به لپتوموناد بهکمک روش semi-nested PCR و تعیین توالی بخشی از ژن ITS-rDNA مورد آزمایش قرار گرفت.
نتایج: نتایج نشان داد که دو نمونه پشه خاکی سرژنتومیا دنتاتا به انگلهای لیشمانیای خزندگان متعلق به زیرجنس سارولیشمانیا آلوده بودند. آنالیز و مقایسه توالی DNA ژن مربوط با اطلاعات بانک جهانی ژن نشان داد که توالی آن ۷۶ درصد با لیشمانیا (سارولیشمانیا) آدلری مشابهت دارد. با اینحال برای تعیین هویت نهایی آنها باید مطالعات بیشتری صورت پذیرد. از نکات جالب توجه اینکه در این مطالعه یک عدد پشه خاکی گونه سرژنتومیا سینتونی از اماکن انسانی صید شد که از خون هموگلوبیندار میزبان پستاندار تغذیه کرده بود.
نتیجهگیری: زیرجنس سارولیشمانیا بهعلت فقدان فاکتور لیپوفسفوگلیکان توانایی ورود به سلولهای فاگوسیتکننده را نداشته و برای انسان بیماریزا نیستند. گلیکواینوزیتول فسفولیپید ساختاری است که در این نوع انگلها وجود داشته و با سرم بیماران کالاآزاری، کمپلکس آنتیژن- آنتیبادی ایجاد مینماید. بهعلت شباهت آنتیژنیکی این نوع انگلها و انگلهای لیشمانیای آلودهکننده پستانداران، در بررسیهای سرولوژیک امکان گزارش مثبتهای کاذب کالاآزار وجود دارد. ناقل این نوع انگلها جنس سرژانتومیا است که بعضی از زیرجنسهای آن مانند سینتونیوس مشخصات حدواسط جنس فلبوتوموس را نشان میدهند. بعضی از گونههای این زیرجنس، قادر به گزش انسان هستند. این نخستین گزارش از خونخواری سرژنتومیاها از پستانداران و حضور انگل مشابه لیشمانیا (سارولیشمانیا) آدلری در ایران است.
دوره ۱۱، شماره ۰ - ( Spring & Summer ۲۰۰۸- ۱۳۸۷ )
چکیده
هدف: امروزه از اپیدمیولوژی مولکولی در تحقیقات مختلف اپیدمیولوژیکی بیماری لشمانیوز احشایی از جمله تعیین ناقلین بیماری استفاده میشود.
مواد و روشها: در این مطالعه از سه جایگاه کینتوپلاست DNA، بخشهای غیرقابل ترجمه ژنهای ریبوزوم و ژن سیستئین پروتئاز B ژنوم انگلهای لیشمانیا برای تعیین آلودگی و هویت گونههای انگل در پشه خاکیهای منطقه گرمی استان اردبیل که مهمترین کانون بومی بیماری لشمانیوز احشایی (کالاآزار) در کشور است، استفاده شده است.
نتایج: نتایج مطالعه نشان داد که ژنوم کینتوپلاست DNA، بخشهای غیرقابل ترجمه ژنهای ریبوزوم و سیستئین پروتئاز B بهترتیب برای تعیین لپتوموناد یا بررسیهای اولیه، شناسایی کمپلکس دونوانی و تعیین هویت اعضای کمپلکس دونووانی مناسب هستند. این مطالعه برای اولین بار ثابت نمود که در منطقه مورد مطالعه هر دو عضو کمپلکس دونووانی یعنی لیشمانیا دونووانی و لیشمانیا اینفانتوم وجود دارند و هر دو انگل توسط پشه خاکیهای فلبوتوموس پرفیلیوی ترانس کوکازیکوس انتقال پیدا میکنند.
نتیجهگیری: این اولین گزارش از آلودگی طبیعی پشه خاکیها به لیشمانیا دونووانی در ایران است. با توجه به اینکه لیشمانیا دونووانی دارای اکولوژی و زیستشناسی کاملاً متفاوت از لیشمانیا اینفانتوم است، ضروری است که مطالعات بیشتری درباره نقش این گونه از کمپلکس در اپیدمیولوژی بیماری در منطقه و کشور انجام شود.
دوره ۱۴، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده
چکیده - در حال حاضر، در طراحی لرزهای سازهها از دو روش نیرویی و تغییرمکانی استفاده می شود. اخیراً محققان با ترکیب اجزای دو روش نیرویی و تغییرمکانی، روش سومی با عنوان روش طراحی لرزهای مرکب معرفی کردهاند . هدف از ارائه این مقال ه، است که از ترکیب روش نیرویی استاندارد ۲۸۰۰ و روش « روش ضریب رفتار اصلاحشده » معرفی یک روش مرکب جدید با نام تغییرمکانی نشریه ۳۶۰ حاصل می شود. در این روش، ضریب رفتار با مشاهده رفتار واقعی سازه و بهره گیری از تحلیل استاتیکی غیرخطی (تحلیل پوشاور) تعیین میگردد. برای ارزیابی روش پیشنهادی، دو قاب فولادی ۵ و ۷ طبقه، به دو روش نیرویی استاندارد ۲۸۰۰ و روش مرکب ضریب رفتار اصلاح شده، طراحی شده و پاسخ های مختلف آنها مورد مقایسه قرار گرفته است. به دلیل اینکه در بسط تئوری روش مرکب پیشنهادی، از معایب روشهای نیرویی و تغییرمکانی پرهیز شده است، پاسخ های لرزه ای همچون برش پایه طرح و تغییرمکان غیرارتجاعی سازه در این روش با دقت بیشتری تعیین می شود .
دوره ۱۵، شماره ۸۱ - ( ۸-۱۳۹۷ )
چکیده
در این مطالعه تاثیر روش های مختلف استخراج (فراصوت و حلال) و غلظت های مختلف عصاره (ppm ۵۰۰، ۱۰۰۰، ۱۵۰۰ و ۲۰۰۰) بر میزان ترکیبات فنلی، توکوفرولی، و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره برگ گیاه شمعدانی به منظور به دست آوردن بهترین روش استخراج، برای افزایش ماندگاری گوشت چرخ شده فیتوفاگ نگهداری شده در یخچال بررسی شد (۳۰ روز در دمای Cº۴). عصاره استخراجی به روش فراصوت میزان ترکیبات فنلی (۶/۱۵۰۰ میلیگرم در گرم وزن خشک) بالاتری در مقایسه با عصاره استخراجی به روش حلال داشت (۰۵/۰>P). بیشترین میزان فعالیت آنتی اکسیدانی در عصاره استخراجی به روش التراسوند با غلظت ppm ۲۰۰ مشاهده شد (مهار رادیکال آزاد DPPH (۰۸/۹۸%) و میزان عددی بتاکاروتن (۹/۸۱%)) (۰۵/۰>P). سپس فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره برگ شمعدانی (با غلظت ppm ۲۰۰۰) بر گوشت چرخ شده ماهی کپور نقره ای در دمای ۴ درجه سانتی گراد با اندازه گیری شاخص های شیمیایی شامل عدد پراکسید، مقادیر تیوباربیتوریک اسید و مجموع بازهای نیتروژنی فرار در طول دوره نگهداری ۳۰ روزه بررسی و با تیمار شاهد مقایسه شد. نتایج نشان داد نمونه های حاوی عصاره به طور معنی داری مقادیر مجموع بازهای نیتروژنی فرار و فساد اکسیداسیونی کمتری (عدد پراکسید، مقادیر تیوباربیتوریک اسید کمتر) در طول دوره نگهداری نسبت به نمونه شاهد داشتند (۰۵/۰>P). با توجه به نتایج، به نظر می رسد، عصاره برگ شمعدانی می تواند سبب تاخیر فساد اکسیداسیونی در فرآوردههای شیلاتی شود.
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۱ )
چکیده
در این تحقیق ابتدا مروری بر مبانی مدیریت زنجیره تامین و پویایی های سیستم انجام شده و سپس یک طبقه بندی از تحقیقات انجام شده در استفاده از پویایی های سیستم در مدیریت زنجیره تامین ارائه نموده ایم . همچنین در این مقاله کار مورد کاوی بر زنجیره تامین بزرگ که کار تولید و توزیع محصولات بهداشتی را با مرکزیت شرکت داروگر انجام می دهد، انجام شده است و از تکنیکهای پویایی های سیستم به منظور شناسایی متغیر های موثر در زنجیره تامین و شیوه های بهبود عملکرد آن استفاده شده است . شبیه سازی با ارائه فرضیه دینامیکی شروع شده و به ترتیب حلقه های علی – معلولی ، نمودار های نرخ - حالت و فرمول های ریاضی تکمیل شده اند و سپس مدلها با روشهای شناخته شده پویایی سیستمها و روشهای آماری آزمون شده اند. هنگامی که عوامل اصلی موثر بر رفتار کل سیستم و روابط بین آنها به خوبی شناخته شد، سه سیاست به منظور بهبود شاخص های شناخته شده ارزیابی عملکرد زنجیره تامین، پیشنهاد و در مدل اجرا شده است . سیاستها عبارتند از کاهش میزان فروش از دست رفته ، کاهش میزان موجودی و دریافت اطلاعات صحیح که اجرای آنها موجب بهبود شاخص ها شده است . نتیجه این تحقیق توانا ساختن ما در پیش بینی نتایج هرگونه تغییر در متغیر ها ، روابط و یا ساختار زنجیره است که با توجه به پیچیده بودن زنجیره تامین دارای اهمیت زیادی می باشد.