۸ نتیجه برای دلفان
دوره ۶، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۷ )
چکیده
خرد مفهوم پیچیده ای است که هنوز تعریف واحدی از آن ارائه نشده است. بااینحال میان صاحب نظران در این مورد که خردمندی مشتمل بر دانش، بینش، تأمل، تلفیق منافع فرد با رفاه دیگران است، توافقی کلی وجود دارد. به دلیل ماهیت رازگونه خرد، این مفهوم، موضوع تحقیق در زمان ها، مکان ها و فرهنگ های مختلف بوده است. ازآنجاکه خرد بافرهنگ ارتباط نزدیکی دارد و تعریف مشخصی در فرهنگ ایران برای آن بیاننشده است، بنابراین پژوهش حاضر باهدف بررسی تطبیقی ویژگیهای رفتار خردمندانه در شخصیت زال بر اساس مدل سهبعدی خرد آردلت، به تحلیل و تفسیر خرد و ویژگیهای خردمندی در شاهنامه پرداخته است. پژوهش حاضر در چارچوب رویکرد کیفی انجامشده است. جامعه آماری پژوهش شامل شاهنامه ی فردوسی بود که از طریق نمونه گیری هدفمند، شخصیت زال بهعنوان فرد خردمند انتخاب شد. متن شاهنامه با روش تحلیل محتوا و با استفاده از سه فرایند پیادهسازی، کدگذاری باز و کدگذاری انتخابی مورد ارزیابی قرار گرفت. یافتهها نشان می دهد که ویژگیهای خردمند بودن شامل«دینداری و اخلاق»، «تفکر/ آگاهی»، «ادراک حقایق و عدم ذهنیت گرایی/ فرافکنی»، «همدلی/ عاطفی و حمایت/ خدمت کردن»، «ارتباط و کسب تجارب و ارزشهای فرهنگی» است. همچنین نتایج پژوهش نشان می دهد که مفهوم خرد را می توان در قالب پنج بعد مختلف «معنوی، شناختی، تأملی، هیجانی، اجتماعی و فرهنگی» بیان کرد. بر این اساس این مطالعه جنبههای خردمندی را ازنظر فردوسی نشان می دهد
دوره ۶، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۷ )
چکیده
خرد مفهومی چندوجهی است که موضوع های گوناگونی چون: دانش، هیجان، خودتنظیمی، انگیزش، کارکرد اجتماعی، اخلاق و همچنین ارتباط پیچیده بین این جنبه ها را در بردارد. مفهوم خرد بر شیوه تفکر، احساس و رفتار افراد در بافت زندگی تأثیر می-گذارد؛ بنابراین خرد باید در عمل فرد دیده شود تا آثار مثبت برای خود فرد و دیگران به بار آورد؛ زیرا کسی که فقط ایدههای خردمندانه دارد اما در رفتارهایش چیزی از آن دیده نمیشود خردمند نیست. ازاینرو، پژوهش حاضر باهدف بررسی مؤلفه های کمخردی ازنظر فردوسی بر اساس شخصیت کیکاووس صورت گرفته است. پژوهش حاضر در چارچوب رویکرد کیفی انجامشده است. جامعه آماری پژوهش شامل شاهنامه ی فردوسی بود که از طریق نمونهگیری هدفمند، شخصیت کیکاووس بهعنوان فرد کمخرد انتخاب شد. متن شاهنامه با روش تحلیل محتوا و با استفاده از سه فرایند پیاده سازی، کدگذاری باز، کدگذاری انتخابی مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته ها نشان می دهد که ویژگی های کم خردی را می توان شامل (ضعف دینداری و ضعف اخلاق)، (ضعف تفکر/ آگاهی)، (ضعف ادراک حقایق و ذهنیت گرایی/ فرافکنی)، (ضعف همدلی/ عاطفی و ضعف حمایت/ خدمت کردن) و (ضعف ارتباط و ضعف کسب تجارب و ضعف ارزشهای فرهنگی) دانست.
مهدی قدرتی شجاعی، علی طاهری میرقائد، ملیکا مشهدی فراهانی، نسترن دلفان، مریم ویجت،
دوره ۸، شماره ۳ - ( تابستان ۱۳۹۸ )
چکیده
اهداف: هدف از مطالعه حاضر، بررسی نقش تولیدات اولیه گیاه حرا Avicennia marina به همراه منابع غذایی دیگر در تغذیه گونه لچه آروارهبلند Thryssa setirostris در بومسازگان مانگروی ذخیرهگاه زیستکره حرا با استفاده از ایزوتوپهای پایدار کربن (δ۱۳C) و نیتروژن (δ۱۵N) بود.
مواد و روشها: منابع غذایی اولیه شامل برگ سبز و زرد Avicennia marina، میکروفیتوبنتوزها، ذرات آلی معلق و ذرات آلی رسوب جمعآوری و مورد سنجش ایزوتوپی قرار گرفتند. ترکیب ایزوتوپی ماهیان، با نمونهبرداری از بافت عضله پشتی ماهیها (بدون استخوان و بدون پوست، ۵گرم) تعیین شد.
یافتهها: اختلاف معنیداری بین ایزوتوپهای کربن و نیتروژن منابع غذایی اولیه مشاهده شد ( ۰,۰۵p<)، در حالی که این اختلاف بین برگهای سبز و زرد حرا معنیدار نبود (۰,۰۵p>). میانگین ایزوتوپ کربن و نیتروژن گونه لچه آروارهبلند به ترتیب ۱۵/۹۳- واحد در هزار و ۱۳/۰۱ واحد در هزار به دست آمد. به کمک مدل سیمر (SIMMR)، میزان مشارکت تولیدات برگ سبز و زرد درخت حرا در تغذیه T. setirostris به ترتیب حدود ۱۰ و ۱۵% تعیین شد.
نتیجهگیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که نقش تولیدات اولیه گیاهان حرا در اقلیم خشک خلیج فارس، در تغذیه T. setirostris و یا موجوداتی که مورد تغذیه این ماهی قرار میگیرند، محدود است.
دوره ۱۵، شماره ۷۶ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده
چکیده
در این پژوهش اثر روش استخراج غرقابی (ماسراسیونی) با سه حلال (اتانول، آب و اتانول- آب (۱:۱)) بر راندمان استخراج، میزان ترکیبات فنولی و خصوصیات ضداکسایشی عصارههای پالپ میوه ازگیل ژاپنی (Eriobotrya japonica) با روش فراصوت مورد مقایسه قرار گرفت. فعالیت ضداکسایشی عصارههای پالپ در غلظتهای مختلف با استفاده از آزمونهای ۲و۲ دیفنیل ا-پیکریل هیدرازین (DPPH•) و بیرنگ شدن بتاکاروتن مورد ارزیابی و با ضد اکسایش مصنوعی ترت بوتیل هیدروکینون (TBHQ) مورد مقایسه قرار گرفت. عصارههای اتانول- آبی و آبی حاصل از روش غرقابی بیشترین راندمان استخراج ترکیبات فنولی و فعالیت ضد رادیکالی را داشتند. به منظور سنجش فعالیت ضداکسایشی عصارهها در محیط روغنی، شش نوع از ترکیبات روغن سویا شامل روغن حاوی ۴۰۰ و ۱۰۰۰ ppm از عصاره اتانولی غرقابی (EM)، روغن سویا حاوی ۴۰۰ و ۱۰۰۰ ppm از عصاره اتانولی فراصوت (EU)، روغن سویا حاوی ۱۰۰ ppm TBHQ و روغن سویا تصفیه شده بدون ضداکسایش (SBO)به عنوان شاهد تهیه شدند. سپس تأثیر عصارهها بر اکسایش نمونههای روغنی در شرایط ۶۰ روز ذخیرهسازی در دمای °C ۲۵ با استفاده از آزمونهای عدد پراکسید، عدد تیوباربیتوریک اسید، دیان مزدوج و در شرایط حرارتدهی در دمای °C۱۸۰ در ۲۴ ساعت با آزمونهای عدد قطبی، عدد کربونیل و عدد اسیدی بررسی و با TBHQ مقایسه شد. نتیجه نشان داد که عصاره اتانولی غرقابی (EM) در غلظت ۱۰۰۰ ppm دارای فعالیت ضداکسایشی بالاتری نسبت به سایر عصارهها بود اما تأثیری کمتر ازTBHQ داشت.
دوره ۱۶، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده
امروزه از ورقهای چندلایهی فلزی به منظور دستیابی به گسترهی وسیعی از خواص مکانیکی، فیزیکی، حرارتی و الکتریکی استفاده میشود. عبور پرتوی لیزر تغییرات دمایی شدیدی در ماده ایجاد میکند که میتواند منجر به تغییر خواص شیمیایی و ریزساختار آن شود. با توجه به کاربرد بسیار این مواد در محیطهای شیمیایی و خورنده، جهت بررسی نحوهی این تغییرات در این پژوهش، آزمون خوردگی بر روی ورق دولایهی فولاد SUS۳۰۴L/مس C۱۱۰۰۰ و سهلایهی فولاد SUS۴۳۰/مس C۱۱۰۰۰/فولاد SUS۴۳۰ که در معرض لیزر با تعداد دفعات عبور مختلف قرارگرفتهاند، انجامشده است. لیزر مورداستفاده از نوع فایبر ایتربیوم و سازوکار حاکم بر فرآیند، شیب دمایی است. نحوهی تغییر ریزساختار توسط متالوگرافی آشکار گردیده است. با عبور پرتوی لیزر از روی ورق سهلایه، مقاومت خوردگی سطحی که لیزر از آن عبور کرده است به دلیل کوچک شدن اندازهی دانهی فازهای مارتنزیت و فریت جهتدار در ناحیهی متأثر از حرارت فولاد SUS۴۳۰ کاهشیافته است. در لایهی مس و لایهی دیگر فولاد به دلیل عمق نفوذ کوچک ناحیهی متأثر از حرارت در ورق سهلایه، تغییری در ریزساختار و مقاومت خوردگی مشاهده نشده است. عبور پرتوی لیزر از روی ورق دولایه به دلیل وجود ریزساختار شامل آستنیت در فولاد SUS۳۰۴L تغییری در مقاومت خوردگی و ریزساختار آن ایجاد نکرده است. عمق نفوذ ناحیهی متأثر از حرارت در ورق دولایه تنها به بخش کوچکی از لایهی فولاد محدود میشود؛ بنابراین در مس تغییر ریزساختار و به طبع آن تغییر مقاومت خوردگی ایجاد نشده است و خوردگی در سراسر لایهی مس تمامی نمونهها یکسان است.
دوره ۱۸، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۷ )
چکیده
در این تحقیق، کارایی کلکتورهای خورشیدی جذب مستقیم با استفاده از نانوسیال ترکیبی اکسیدآهن/سیلیس بر پایه آب دیونیزه به عنوان سیال پایه، به صورت تجربی بررسی شده است. پایداری و خواص تابشی نانوسیالهای ترکیبی تهیهشده، با استفاده از روش طیفسنجی نوری بررسی شده است. جهت بررسی تجربی عملکرد کلکتور جذب مستقیم با هدف کاربری در سیستمهای گرمایش خورشیدی خانگی دستگاه آزمونی بر اساس استاندارد EN۱۲۹۷۵-۲ طراحی و ساخته شده است. نتایج تحلیل تجربی نشان داد که کارایی کلکتور با استفاده از نانوسیال ترکیبی، با افزایش جزء حجمی نانوسیال افزایش مییابد، طوری که کارایی کلکتور در مقدار بیشینه خود با استفاده از نانوسیال با جزء حجمیهای ۵۰۰ ppm، ۱۰۰۰ ppmو ۲۰۰۰ ppmدر دبی ۰,۰۲۲۵ kg/s به ترتیب ۷۳.۹،, ۷۹.۸و ۸۳.۷ درصد است؛ در حالی که این مقدار برای سیال پایه ۶۳درصد میباشد. از سوی دیگر، با توجه به جزءحجمی های بسیار کم نانوسیالمورداستفاده در کلکتورهای جذب مستقیم، لزجت سیال پایه افزایش ناچیزی را تجربه میکند و توان پمپاژ در صورت پایداری نانوسیال، تغییر چشمگیری نخواهد کرد. بر اساس نتایج فوق، عملکرد کلکتور جذب مستقیم با استفاده از نانوسیال ترکیبی اکسیدآهن/سیلیس در مقایسه با سیال پایه تحت شرایط کارکردی مشابه بهتر بوده و در صورتی که بتوان از نانوسیال ترکیبی پایدار به عنوان سیال عامل کلکتور جذب مستقیم بهره برد، میتوان به کارایی بالاتری نسبت به سیال پایه در تبدیل انرژی خورشیدی به انرژی مفید دست یافت.
دوره ۱۸، شماره ۷ - ( ۸-۱۳۹۷ )
چکیده
در این مطالعه، بازده انرژی و اگزرژی کلکتور خورشیدی جذب مستقیم نوع مسکونی با بکارگیری نانوسیال نقره با پوشش پلیوینیلپیرولیدن به صورت تجربی تعیین شده است. در مرحله اول، پایداری و خواص ترموفیزیکی و تابشی نانوسیال با استفاده از روشهای تئوری و تجربی ارزیابی شده و سپس، عملکرد حرارتی کلکتور با استفاده از دستگاه آزمون در محیط بیرون براساس استاندارد EN۱۲۹۷۵-۲ بررسی شده است. نتایج تحلیل انرژی کلکتور نشان داد که با افزایش دبی و غلظت نانوسیال بازده کلکتور به صورت مجانبی افزایش مییابد. مشاهده شد که با افزایش غلظت نانوسیال، بازده اگزرژی افزایش یافته و پس از رسیدن به مقدار بهینه خود با کاهش همراه است. این مقدار بهینه برای تمامی دبیها، ۵۰۰ ppm است. بازده اگزرژی با اختلاف دمای کاهشیافته نیز روندی مشابه غلظت داشته و در ۰,۰۱ m۲K/W به مقدار بهینه خود میرسد. کاهش بازده اگزرژی با افزایش دبی نشان میدهد که تلفات ناشی از افت فشار تاثیر چشمگیری بر عملکرد کلکتور از منظر اگزرژی دارد.
دوره ۲۲، شماره ۱۵۸ - ( فروردین ۱۴۰۴ )
چکیده
در این پژوهش، ویژگیهای شیمیایی و اثر ضد قارچی اسانس مورخوش (Zhumeria majdae) بر کپکهای عامل پوسیدگی و فساد میوه پرتقال طی انبارمانی بررسی گردید. روش تقطیر با آب برای استخراج اسانس مورخوش مورد استفاده قرار گرفت. مقدار فنول کل (مطابق روش فولین سیوکالتو)، میزان فلاونوئید کل (بر اساس روش رنگ سنجی کلرید آلومینیوم) و اثر آنتیاکسیدانی (بر پایه روشهای مهار رادیکال آزاد DPPH و ABTS) و فعالیت ضد قارچی (بر پایه روشهای دیسک دیفیوژن آگار، چاهک آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی) اسانس در برابر پنیسیلیوم ایتالیکوم و پنیسیلیوم دیجیتاتوم بررسی گردید. محتوای فنول کل و فلاونوئید کل اسانس به ترتیب برابر با mg GAE/g ۳۸/۵۱ و mg QE/g ۱۸/۲۲ به دست آمد. اسانس مورخوش قادر به مهار رادیکالهای آزاد DPPH و ABTS بود (به ترتیب ۵۰/۶۱ و ۸۵/۶۷ درصد). نتایج اثر ضد قارچی اسانس مورخوش نشان داد که میانگین قطر هاله عدم رشد برای سویههای قارچی پنیسیلیوم ایتالیکوم و پنیسیلیوم دیجیتاتوم در روش دیسک دیفیوژن آگار به ترتیب برابر با ۱۰/۱۱ و ۷۰/۱۳ میلیمتر و در روش چاهک آگار برابر با ۲۰/۱۲ و ۹۰/۱۴ میلیمتر میباشد. حداقل غلظت مهارکنندگی رشد برای این سویهها معادل ۴ و ۲ میلیگرم در میلیلیتر و حداقل غلظت کشندگی برابر با ۶۴ و ۱۶ میلیگرم در میلیلیتر بود. مطابق نتایج، اسانس مورخوش را میتوان بصورت ماده ضد میکروب طبیعی بهمنظور جلوگیری از رشد سویههای قارچی عامل پوسیدگی و فساد میوه پرتقال طی انبارمانی استفاده نمود.