جستجو در مقالات منتشر شده


۱۷ نتیجه برای رومیانی


دوره ۱، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۹ )
چکیده

هدف از این تحقیق تعیین اثر فعالیت‌های بدنی منتخب بر مهارت‌های زندگی است. به همین منظور تعداد هشتاد دانش‏آموز پسر با دامنۀ سنی دوازده تا پانزده سال به‌صورت نمونه‏های در دسترس انتخاب شدند. سپس به نمونه‌های تحقیق پرسش‌نامۀ فعالیت بدنی بک و سبک زندگی ارتقادهندۀ والکر داده شد و براساس نمرات کسب‌شده به دو گروه کنترل و تجربی تقسیم شدند. گروه‌های تجربی، پروتکل تمرینی منتخب را دوازده جلسه، هر جلسه به مدت ۵/۱ ساعت انجام دادند. پس از دوازده جلسه از هردو گروه پس‌آزمون به عمل آمد. به‌منظور مقایسۀ خرده‌مقیاس‌های مسئولیت‌پذیری، روابط بین‌فردی و رشد و شکوفایی دو گروه تجربی و کنترل در مراحل پیش‌آزمون و پس‌آزمون از آزمون تحلیل واریانس مرکب در یک طرح (آزمون) ۲× (گروه)۲ مورداستفاده قرار می‌گیرد. از آزمون تحلیل کوواریانس یک‌راهه برای مقایسۀ خرده‌مقیاس‌های تغذیۀ مناسب، مدیریت استرس و ورزش و فعالیت بدنی استفاده شد. تمام محاسبات آماری در نرم‌افزار اس.پی.اس.اس. نسخۀ ۲۵ و در سطح معناداری ۰۵ انجام شد. به‌طور کلی می‏توان گفت با توجه به این‌که نقش ورزش و فعالیت بدنی در دوران کودکی و نوجوانی بر رشد و توسعۀ مهارت‌های اجتماعی و مسئولیت‌پذیری و شادی و نشاط و غیره  ‌انکارناپذیر است پیشنهاد می‌شود در هفته سه جلسه تمرینات جسمانی خارج از زمان مدرسه در راستای بهبود و پیشرفت مهارت‌های زندگی انجام شود.


دوره ۲، شماره ۵ - ( بهار ۱۴۰۰ )
چکیده

هدف از این پژوهش بررسی نقش میانجی رضایت شغلی در رابطه بین سرمایۀ اجتماعی و کیفیت زندگی کاری (موردمطالعه: معلمان تربیت ‌بدنی استان مازندران) بود. پژوهش ازنظر هدف کاربردی و از حیث گردآوری داده‌ها توصیفی ـ پیمایشی از نوع هم‌بستگی است. جامعۀ آماری این پژوهش ۱۳۵۰ نفر از معلمان تربیت ‌بدنی استان مازندران بودند که با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی ساده، ۳۰۲ نفر به‌منزلۀ نمونه انتخاب شدند. برای جمع‌آوری داده­ها از پرسش‌نامه­های استاندارد سرمایۀ اجتماعی، رضایت شغلی و کیفیت زندگی کاری استفاده شد. برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها آزمون هم‌بستگی پیرسون و نیز برازش مدل از شاخص‌های برازش به کمک نرم‌افزارهای اس.پی.اس.اس. نسخۀ ۲۴ و ایموس نسخۀ  ۲۴ استفاده شد. تجزیه‌وتحلیل داده‌ها نشان داد که ارتباط سرمایۀ اجتماعی بر رضایت شغلی با ضریب مسیر (۶۹/۰=β) تأثیر مثبت معنادار و رضایت شغلی بر کیفیت زندگی با ضریب مسیر (۲۸/۰=β)، تأثیر مثبت و معناداری دارند. سرمایۀ اجتماعی از طریق متغیر میانجی رضایت شغلی بر کیفیت زندگی اثر مثبت معناداری دارد؛ بنابراین می‌توان گفت اگر سرمایۀ اجتماعی کارکنان افزایش یابد رضایت شغلی آنان نیز افزایش می‌یابد. این فرایند درنهایت سبب افزایش بهره‌وری افراد می‌شود و می‌تواند به تقویت کیفیت زندگی کاری معلمان کمک کند.

دوره ۲، شماره ۶ - ( تابستان ۱۴۰۰ )
چکیده

هدف از این تحقیق بررسی رابطۀ دل‌بستگی ورزشی و جهت‌گیری ورزشی در باشگاه‌های تفریحی ـ ورزشی بود. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات توصیفی ـ پیمایشی و از نوع هم‌بستگی است. روش جمع‌آوری اطلاعات نیز به‌شکل میدانی بود. جامعۀ آماری این پژوهش۴۸۰ نفر از افراد ورزشکار بودند که با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی ساده ۳۹۵ نفر به‌عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسش‌نامۀ استاندارد دل‌بستگی ورزشی (گیل، ۱۹۹۳) و پرسش‌نامۀ جهت‌گیری ورزشی (کایل و همکاران، ۲۰۰۵) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از آمار توصیفی (شاخص‌های گرایش به مرکز و پراکندگی) و آزمون ضریب هم‌بستگی پیرسون برای تعیین ارتباط بین متغیرها به کمک نرم‌افزارهای اس.پی.اس.اس. نسخۀ ۲۴ استفاده شد. نتایج آزمون هم‌بستگی پیرسون نشان داد که بین دل‌بستگی ورزشی و جهت‌گیری ورزشی ابعاد آن رقابت‌جویی، پیروزی‌گرایی و هدف‌گرایی با دل‌بستگی ورزشی رابطۀ مثبت معناداری وجود دارد. با توجه به نتایج تحقیق ‌می‌توان گفت مدیران باشگاه‌های ورزشی با توجه به ‌مؤلفه‌های دل‌بستگی و جهت‌گیری با برگزاری مسابقات داخلی یا خارجی به نیاز ‌رقابت‌جویی و پیروزگرایی و هدف‌گرایی کاربران توجه ویژه شود.


دوره ۲، شماره ۷ - ( پاییز ۱۴۰۰ )
چکیده

هدف از این پژوهش تحلیل سرمایۀ اجتماعی باشگاه‌های تفریحی ـ ورزشی بود. پژوهش از نظر هدف کاربردی و از حیث گردآوری داده‌ها توصیفی ـ پیمایشی از نوع هم‌بستگی است. جامعۀ آماری این پژوهش۴۸۰ نفر از افراد ورزشکار بودند که با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی ساده، ۳۹۵  نفر به‌عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع‌آوری داده‏ها از پرسش‌نامۀ‏ استاندارد سرمایۀ اجتماعی در باشگاه‌های تفریحی استفاده شد. برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها  از آمار توصیفی و آمار استنباطی شامل آزمون تی مستقل و آزمون تحلیل واریانس یک‌طرفه  به کمک نرم‌افزار اس.پی.اس.اس.  نسخۀ ۲۴  استفاده شد. نتایج نشان داد چهار مؤلفه پذیرش دوستانه، هنجارهای رفتاری، اعتماد متقابل، حکمرانی، هنجارهای اجتماعی به ترتیب مهم‌ترین مؤلفه‌های شناسایی‌شده سرمایه اجتماعی در باشگاه‌های تفریحی ـ ورزشی است و به صورت کلی می‌توان گفت برای افزایش کیفیت زندگی و شادمانی مردم، سرمایه‌گذاری در سرمایه اجتماعی بسیار ارزشمندتر از سرمایه‌گذاری اقتصادی است. بسیاری از گروه‌ها، سازمان‌ها، و جوامع انسانی بدون سرمایه اقتصادی و صرفاً با تکیه بر سرمایه انسانی و اجتماعی توانسته‌اند به موفقیت دست یابند و باید تأکید اساسی روی سرمایۀ اجتماعی داشته باشند.

دوره ۲، شماره ۸ - ( زمستان ۱۴۰۰ )
چکیده

هدف پژوهش حاضر بررسی رابطۀ ارزش ویژۀ برند بر وفاداری تماشاگران به برند در باشگاه‌های ورزشی ایران بود. روش تحقیق توصیفی از نوع هم‌بستگی و به لحاظ هدف کاربردی بود. جامعۀ آماری شامل تماشاگران باشگاه‌های ورزشی بود که حجم نمونه براساس جدول مورگان برای جامعۀ ۱۸۰۰ نفری ۳۱۷ نفر تعیین و به روش نمونه‌گیری در دسترس و هدفمند انتخاب شدند. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسش‌نامۀ ارزش ویژۀ برند آکر و پرسش‌نامۀ وفاداری تماشاگران ماهونی استفاده شد. برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از ضریب هم‌بستگی پیرسون، رگرسیون خطی چندگانه به روش هم‌زمان با نرم‌افزار اس.پی.اس.اس. نسخۀ ۲۵ استفاده شد. براساس نتایج تحقیق مشاهده شد که ارزش ویژۀ برند بر وفاداری تماشاگران با ضریب مسیر (۰۰۱/۰=P،۸۹۱/۰= β) تأثیر مثبت مستقیم معناداری دارد. بنابراین می‌توان گفت که ارزش ویژۀ برند بر وفاداری تماشاگران اثر مثبت معناداری دارد. پیشنهاد می‌شود با توجه به نتایج تحقیق، مسئولان و متصدیان باشگاه‌های ورزشی می‌توانند با توجه به نقش و اهمیت ارزش ویژۀ برند و وفاداری تماشاگران به باشگاه‌ها وفاداری بیشتری را از آن‌ها مشاهده کنند و پیامدهای مطلوب حاصل از حضور آن‌ها را به‌دست آورند. 

 

دوره ۳، شماره ۱۰ - ( تابستان ۱۴۰۱ )
چکیده

هدف از این پژوهش بررسی تأثیر ویژگی‌های شخصیتی و جوسازمانی بر رفتار شهروندی سازمانی در کارکنان اداره کل ورزش و جوانان استان مازندران بود. پژوهش ازنظر هدف کاربردی و از حیث گردآوری داده‌ها توصیفی- پیمایشی از نوع همبستگی است. جامعه آماری تحقیق متشکل از کلیه کارکنان اداری اداره کل ورزش و جوانان استان مازندران به تعداد ۱۶۴ نفر بودند. که با استفاده از روش سرشماری کل جامعه به‌عنوان نمونه در نظر گرفته شد (N=۱۶۴) و به شکل میدانی انجام‌شده است.  برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه‌های استاندارد رفتارهای شهروندی سازمانی، ویژگی‌های شخصیتی و جوسازمانی استفاده شد.. برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها آمار توصیفی و آمار استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه) استفاده شد. تجزیه‌وتحلیل داده‌ها نشان داد که بین ویژگی‌های شخصیتی با رفتارهای شهروندی سازمانی رابطه مثبت و معنی‌داری وجود دارد و از بین ابعاد ویژگی‌های شخصیتی، بعد برون‌گرایی، پذیرنده بودن، وظیفه‌شناسی و استقبال از تجربه، با رفتار شهروندی سازمانی رابطه مثبت و معنی‌دار داشتند یافته‌ها همچنین نشان داد که بین جوسازمانی و پنج مؤلفه آن با رفتار شهروندی سازمانی رابطه مثبت و معنی‌داری وجود دارد. با توجه به نتایج تحقیق می‌توان به مسئولان سازمان پیشنهاد کرد که با ایجاد جوسازمانی مثبت و وضوح هدف و تعامل بیشتر کارکنان و واحدهای اداری با یکدیگر در سازمان‌ها و همچنین با توجه به ابعاد شخصیتی به‌عنوان یکی از عوامل گزینشی کارکنان در پست‌های سازمانی در کنار سایر عوامل گزینشی برای ایجاد، حفظ و افزایش رفتارهای شهروندی سازمانی معطوف کنند.

 

دوره ۳، شماره ۱۱ - ( پاییز ۱۴۰۱ )
چکیده


 نوستالژی یکی از مسائل مهم در حوزه علوم رفتاری است که در سالیان اخیر موردتوجه برخی رشته‌ها ازجمله روانشناسی قرارگرفته است. هدف از تحقیق طراحی مدل تاثیر تبلیغات ورزشی و قابلیت نوستالژیک بر حضور هواداران تیم ملی فوتبال می‌باشد. روش تحقیق به لحاظ هدف از نوع پژوهش‌های کاربردی و به لحاظ روش اجرا میدانی و به لحاظ نوع تحلیل، توصیفی _ همبستگی است. جامعه آماری شامل هواداران مرد تیم­ ملی فوتبال ایران بود. جامعه آماری این پژوهش  ۱۰۰۰۰۰نفر که حجم نمونه بر اساس جدول مورگان ۳۸۴ نفر تعیین و به روش نمونه‌گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه تبلیغات نوستالژیک (مرچنت ۲۰۱۳)، پرسشنامه‌های قابلیت نوستالژیکی، نوستالژی برانگیخته (پاسکال ۲۰۰۲)، شخصیت نوستالژیکی (مییر ۲۰۱۰)، تأثیرپذیری نوستالژیکی (روتلج ۲۰۰۹) و پرسشنامه تمایل به حضور در ورزشگاه (صفر زاده ۱۳۹۳) استفاده شد. برای تجزیه‌وتحلیل داده‌های تحقیق از نرم­افزارهای SPSS و Smart PLS استفاده شد. یافته­های تحقیق نشان داد که اثر تبلیغات نوستالژیک با ضرایب ۸۶/۰ و ۳۰/۰ بر قابلیت نوستالژیکی و تمایل به حضور در ورزشگاه به‌طور مستقیم معنی‌دار بود. قابلیت نوستالژیکی نیز با ضریب ۵۲/۰ بر تمایل هواداران به حضور در ورزشگاه اثر معنی­داری داشت. اثر غیرمستقیم تبلیغات نوستالژیک بر تمایل به حضور در ورزشگاه (با میانجی قابلیت نوستالژیکی) ۶۶/۰ بود. از این‌رو پیشنهاد می­شود در بازاریابی مبتنی بر عناصر نوستالژیک برای تیم ملی فوتبال به گونه شناسی هواداران بر اساس انواع قابلیت­های نوستالژیک اقدام شود.
 
سمیه پیله‌رام، لاله رومیانی، مهرنوش تدینی،
دوره ۷، شماره ۳ - ( تابستان ۱۳۹۷ )
چکیده

اهداف: کیتوزان به‌عنوان پلی‌ساکاریدی پلی‌کاتیونی، به‌دنبال استیل‌زدایی از کیتین تهیه می‌شود. کیتوزان یک ماده غیرسمی، تجزیه‌پذیر و زیست‌سازگار است که خواص ضدمیکروبی دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر پوشش کیتوزان و اسانس فلفل سیاه (Pipper nigrum) بر ماندگاری فیله کپور علف‌خوار در روش بسته‌بندی اتمسفر تغییریافته (MAP) در دمای یخچال بود.
مواد و روش‌ها: در پژوهش تجربی حاضر، فلفل سیاه و ماهی کپور علف‌خوار استفاده شدند. پس از آغشته‌کردن نمونه‌ها به اسانس فلفل سیاه و کیتوزان، بسته‌بندی نمونه‌ها با روش اتمسفر اصلاح‌شده صورت پذیرفت. تیمارها شامل تیمار شاهد (بدون پوشش و اسانس)، تیمار اول (۰/۱% اسانس)، تیمار دوم (۰/۵% اسانس) و تیمار سوم (۱% اسانس فلفل سیاه با پوشش کیتوزان) بودند. شاخص‌های شیمیایی شامل پراکسید، تیوباربیتوریک‌اسید، بازهای نیتروژنی فرار، اسیدچرب آزاد، pH و شاخص میکروبی میزان باکتری‌های مزوفیل در فواصل صفر، ۳، ۶ ، ۹، ۱۲ و ۱۵ روز ارزیابی شدند. آزمون‌های تحلیل واریانس دوطرفه و حداقل اختلاف معنی‌دار (LSD) به کار رفتند.
یافته‌ها: تغییرات pH و میزان اسیدهای چرب آزاد در تمامی تیمارها در طول دوره روندی صعودی داشت. در تمامی تیمارها میزان پراکسید از سطح مجاز (۱۰میلی‌اکی‌والان در کیلوگرم) بالاتر نرفت. کمترین تغییرات تیوباربیتوریک‌اسید و بازهای نیتروژنی فرار به تیمار ۱% اسانس فلفل سیاه مربوط بود که با سایر تیمارها تفاوتی معنی‌دار داشت (۰/۰۵p<). میزان باکتری‌های مزوفیل بین تیمارها در طول دوره نگهداری تفاوت معنی‌داری نشان داد (۰/۰۵p<).
نتیجه‌گیری: استفاده از محلول پوششی کیتوزان همراه با اسانس فلفل سیاه در غلظت ۱% موجب افزایش ماندگاری فیله کپور علف‌خوار در دمای یخچال به‌مدت ۹ روز می‌شود.

لاله رومیانی، ایلدا کاویانی،
دوره ۷، شماره ۴ - ( پاییز ۱۳۹۷ )
چکیده

در مطالعه حاضر اثر پودر دانه کنجد در سه سطح صفر، ۰/۱۵ و ۰/۲۵گرم در کیلوگرم روی ویژگی‌های میکروبی، شیمیایی و ارزیابی حسی ژل سوریمی کپور نقره‌ای در بسته‌بندی تحت خلا به‌مدت ۴ ماه در دمای انجماد (°C۱۸-) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد بالاترین میزان بازهای ازته فرار در ماه ۴ در تیمار شاهد (۰/۳۲±۲۱/۹۹میلی‌گرم در ۱۰۰گرم) بود. میزان تیوباربیتیوریک‌اسید همانند میزان اسیدهای چرب آزاد روند افزایشی داشت. بالاترین میزان باکتری‌های سرماگرا در ماه ۴ در تیمار شاهد (Log cfu/g۰/۰۵±۶/۸۶) بود. بالاترین و پایین‌ترین میزان باکتری‌های اسیدلاکتیک به‌ترتیب در ماه ۴ در تیمار ۱ (Log cfu/g۰/۱۰±۴/۸۶) و ماه ۱ در تمامی تیمارها (Log cfu /g۰۰/۰±۰۰/۲) به دست آمد. فاکتورهای ارزیابی حسی طی این ۴ ماه نگهداری در دمای انجماد اختلاف معنی‌داری نداشتند (۰/۰۵<p). از نظر فاکتورهای رنگ‌سنجی (L*، a* و b*) و بافت‌سنجی (نرم‌تربودن) تیمار ۰/۲۵% پودر دانه کنجد بهترین تیمار مورد مطالعه بود. با توجه به نتایج به‌دست‌آمده بهترین زمان ماندگاری در تیمار ۰/۲۵% پودر دانه کنجد در ماه چهارم به دست آمد.

مریم فارسی مدان، لاله رومیانی،
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( نسخه ویژه خلیج فارس ۱۴۰۰ )
چکیده

هدف از این پژوهش، بررسی عملکرد آنتی‌اکسیدانی پروتئین هیدرولیز شده خیاردریایی(Holothuria leucospilota) و تاثیر آن بر خصوصیات میکروبی و شیمیایی سوریمی کپورنقره‌ای (Hypophthalmichthys molitrix) در دمای یخچال بود. هضم آنزیمی عضله خیاردریایی با استفاده از آنزیم آلکالاز (۵/۱ درصد وزن ماده اولیه، ۴ ساعت، دمای ۵۵درجه سانتی‌گراد) انجام شد. سوریمی از فیله کپورنقره‌ای تهیه و به آن دو غلظت ۵/۰ و ۱/۰ میلی‌گرم بر کیلوگرم پروتئین هیدرولیزشده خیاردریایی اضافه شد. فعالیت آنتی‌اکسیدانی، پراکسید(PV)، بازهای نیتروژنی فرار(TVB-N)، تیوباربیتوریک اسید(TBA)، pH، اسیدهای چرب فرار(FFA)، شمارش بار باکتریایی مزوفیل هوازی و باکتری‌های سرمادوست در روزهای ۰، ۳، ۶، ۹، ۱۲ و ۱۵ انجام شد. میزان قدرت مهار رادیکال‌های آزاد (DPPH) توسط پروتئین هیدرولیز شده خیاردریایی در دو غلظت ۵/۰ و ۱/۰ میلی‌گرم بر کیلوگرم به ترتیب ۲۴/۹۲ و ۱۱/۶۲ درصد بود که نسبت به آنتی‌اکسیدان تجاری BHT در همان غلظت مقدار بالاتری را نشان داد (p<۰,۰۵) میزان پراکسید در تیمار ۱/۰ میلی‌گرم بر کیلوگرم تا روز نهم و در تیمار ۵/۰ میلی‌گرم بر کیلوگرم تا روز دوازدهم در محدوده مجاز بود. نتایج بررسی TVB-N، TBA، FFA، بار باکتریایی مزوفیل هوازی و باکتری‌های سرمادوست در هر دو تیمار و در روزهای بررسی از حد مجاز در نظر گرفته شده عبور نکرد. این مطالعه نشان داد پروتئین هیدرولیز شده خیاردریایی قادر به کنترل بار باکتریایی و فرآیند اکسیداسیون در سوریمی کپور نقره‌ای است. تیمارهای حاوی پروتئین هیدرولیزشده خیاردریایی نسبت به تیمار شاهد، توانستند ماندگاری سوریمی را ۹ روز افزایش دهند.

دوره ۱۲، شماره ۴۸ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده

چکیده استرپتوکوکوس اینیایی یک پاتوژن زئونوز است که برای صنعت آبزی پروری خطری جدی محسوب می شود. این مطالعه به منظور ارزیابی اثرات ضدباکتریایی نیسین و اسانس زیره سبز (Cuminum cyminum) به تنهایی و توام در کنترل استرپتوکوکوس اینیایی (Streptococcus iniae) بر اساس تکنولوژی ترکیبی در فیله قزل آلای رنگین کمان در سال ۱۳۹۲-۱۳۹۱ صورت گرفت. اثر غلظت های مختلف نیسین (۰، ۲۵/۰ و ۷۵/۰ میکروگرم بر میلی لیتر) و اسانس زیره سبز (۰، ۰۰۵/۰، ۱۳۵/۰ و ۴۰۵/۰ درصد) بر رفتار رشد باکتری فوق در دمایc º ۴ طی ۱۵ روز با استفاده از تکنولوژی ترکیبی بررسی گردید. نتایج نشان داد که رشد باکتری در غلظت های مختلف اسانس زیره و نیسین به تنهایی تا روز نهم و در ترکیب با هم تا روز سوم به تاخیر افتاد. همچنین تاثیر اسانس زیره سبز در کنترل باکتری مورد نظر بیشتر از نیسین و از اختلاف معنی دار برخوردار بود (p<۰,۰۵). غلظت های مختلف اسانس زیره سبز و نیسین برای کنترل رشد باکتری در دمای فوق با نمونه های شاهد دارای اختلاف معنی دار آماری بودند (p<۰.۰۵) ولی غلظت های بالای اسانس زیره (۱۳۵/۰ و ۴۰۵/۰ درصد) در کنترل رشد باکتری از اختلاف معنی دار برخوردار نبودند (p>۰.۰۵) درحالیکه غلظت های نیسین بکار رفته در جلوگیری از رشد باکتری تفاوت معنی دار آماری نشان دادند (p<۰.۰۵). اثرات مناسب بازدارندگی برای رشد باکتری استرپتوکوکوس اینیایی در فیله قزل آلا در غلظت های ۱۳۵/۰ و ۴۰۵/۰ درصد اسانس زیره سبز با ۷۵/۰ میکروگرم بر میلی لیتر نیسین مشاهده گردید.  

دوره ۱۴، شماره ۶۳ - ( ۲-۱۳۹۶ )
چکیده

چکیده
این تحقیق در سال۱۳۹۳ با هدف بررسی شاخص­های شیمیایی، حسی و میکروبی برگر تلفیقی (کپور نقره­ایـ گوشت قرمز) در طول مدت نگهداری در دمای یخچال انجام شد. تیمارهای برگر شامل ۵ تیمار (تیمار­۱: ۷۵ درصد گوشت ماهی+ ۰ درصد گوشت قرمز، تیمار­۲: ۰درصد گوشت ماهی+ ۷۵ درصد گوشت قرمز، تیمار۳: ۲۵/۵۶ درصد گوشت ماهی+ ۷۵/۱۸درصد گوشت قرمز، تیمار۴: ۷۵/۱۸ درصد گوشت ماهی+ ۲۵/۵۶ درصد گوشت قرمز، تیمار۵: ۵۰/۳۷ درصد گوشت ماهی+۵۰/۳۷ درصد گوشت قرمز) و هر کدام با ۳ تکرار تهیه شدند. نتایج نشان داد که در تمامی تیمارها میزان مواد ازته فرار(TVB-N) و پراکسید (PV) از سطح مجاز (۳۵-۳۰ میلی­گرم در ۱۰۰ گرم گوشت و۲۰-۱۰ میلی­اکی والان در کیلوگرم) بالاتر نرفت. در تیمار۱ میزان اسیدهای چرب فرار (FFA) از ۰۱۸/۰ ±۴۵/۱ به ۰۵۷/۰ ±۱۶/۵ درصد در پایان دوره افزایش یافت درحالیکه در سایر تیمارها این افزایش روند کندتری داشت. میزان باکتری­های مزوفیل و سایکروفیل در تمامی تیمارها در طول دوره نگهداری افزایش نشان داد ولی تا روز نهم از حد مجاز تجاوز نکرد (Log cfu/ g۱۰۷). نتایج نشان از آن داشت که میزان تیوباربیتیوریک اسید (TBA) در تمامی تیمارها تا روز نهم ار حد مجاز پایین­تر بود (۴-۳ میلی­گرم مالون در آلدئید در کیلوگرم).نتایج آنالیز حسی نشان داد که افزایش امتیاز رابطه مستقیمی با سهم گوشت قرمز در تیمارها دارد و بهترین زمان ماندگاری برای برگر تلفیقی تیمار ۲ با بیشترین امتیازطی ۱۵ روز نگهداری در دمای یخچال ۱۲ روز می­باشد.

دوره ۱۴، شماره ۷۳ - ( ۱۲-۱۳۹۶ )
چکیده

 
چکیده
در این پژوهش اثرات دانه آفتابگردان (۰، ۱۵/۰، ۲۵/۰ درصد) بر روی آنالیزهای شیمیایی (شاخص پراکسید، باربی­تیوریک اسید، بازهای نیتروژنی فرار، اسیدهای چرب آزاد)، میکروبی (باکتری­های سرمادوست و باکتری­های لاکتیک­اسید)، بافت، حسی و پارامترهای رنگ سوریمی کپور نقره­ای بسته­­بندی شده با اتمسفر تغییر یافته نگهداری شده در دمای ۱۸ - درجه سانتی­گراد برای ۴ ماه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که دانه آفتابگردان و بسته­بندی اتمسفرتغییریافته بر روی کاهش اکسیداسیون چربی سوریمی از طریق تعیین تیوباربیتوریک اسید، اسیدهای چرب آزاد و بازهای نیتروژنی فرار موثر بوده­اند. آنالیزهای شیمیایی و میکروبی، بافتی، حسی و نیز رنگ سوریمی با تیمار ۲۵/۰ درصد دانه آفتابگردان تفاوت معنی­داری در مقایسه با سایر تیمارها نشان داد (۰۵/۰P< ). از نظر ویژگی­های رنگ، نمونه­ها از روشنایی و قرمزی کمتر و زردی بیشتری در انتهای دوره برخوردار بودند و فاکتورهای بافت مانند سختی و جویدن کاهش یافت (۰۵/۰P< ). ارزیابی حسی نشان داد که تیمارهای دانه آفتابگردان امتیاز بیشتری در مقایسه با تیمار شاهد به دست آوردند. رشد باکتری­ها برای تمامی تیمارها بعد از ۴ ماه افزایش پیدا کرد. مجموع داده­های بدست آمده از این پژوهش نشان داد که دانه آفتابگردان توانست کیفیت و ماندگاری سوریمی کپور نقره­ای را در دمای ۱۸- درجه سانتی­گراد افزایش دهد.

دوره ۱۵، شماره ۷۸ - ( ۵-۱۳۹۷ )
چکیده

هدف از این مطالعه مقایسه ماندگاری و ارزیابی حسی ماهی شوریده Otolithes ruber (کامل، شکم خالی و فیله) در بسته بندی تحت خلا طی ۴ ماه نگهداری در شرایط انجماد در دمای ˚C ۱۸- بود. ارزیابی شاخص‌های بیوشیمیایی pH، اسیدهای چرب آزاد (FFA)، تیوباربیتوریک اسید (TBA)، مجموع بازهای نیتروژنی فرار (TVB-N) و پراکسید (PV)، میکروبی (باکتری‌های سرمادوست) و ارزیابی حسی انجام شد. بر اساس نتایج آماری با افزایش زمان نگهداری میزان pH در تیمارهای مورد مطالعه اختلاف معنی‌داری نداشت (۰۵/۰P>). میزان TBA و FFA در کل دوره نگهداری در همه تیمارها روند صعودی داشتند. بیشترین تغییرات TVB-N مربوط به ماهی شکم پر بود، به طوری که از ابتدا تا انتهای دوره نگهداری از ۴۶/۱۰ به ۷۲/۲۶ میلی‌گرم در ۱۰۰ گرم رسید. در تمامی تیمارها میزان پراکسید از سطح مجاز (۲۰-۱۰ میلی‌اکی ‌والان در کیلوگرم) بالاتر نرفت. میزان باکتری‌های سرمادوست در سه تیمار در طول دوره با هم اختلاف معنی‌داری داشتند (۰۵/۰P<) و تا پایان دوره از حد مجاز log cfu/g۷ فراتر رفتند. ماهیان از نظر ارزیابی حسی تا پایان ماه چهارم نگهداری دارای کیفیت مناسب بودند. با توجه به آزمایشات میکروبی و شاخص‌های فساد شیمیایی ماهی به صورت فیله، شکم‌خالی و شکم‌پر بسته بندی شده در خلاء در دمای ۱۸- درجه سانتی‌گراد تا پایان دوره نگه‌داری (۴ ماه) دارای کیفیت مطلوب بودند و از حد مجاز استاندارد‌های اعلام شده فراتر نرفتند.

دوره ۱۵، شماره ۸۵ - ( ۱۲-۱۳۹۷ )
چکیده

این مطالعه به منظور بررسی اثر آنتی‌اکسیدانی و ضدمیکروبی اسانس گشنیز (Coriandrum sativum) بر ماندگاری فیله ماهی شوریده (Otolithes ruber) انجام شد. در این تحقیق خاصیت آنتی‌اکسیدانی در غلظت‌های مختلف با استفاده از روش ۲ و ۲- دی فنیل ۱- پیکریل هیدرازیل (DPPH) با آنتی اکسیدان سنتزی (Butylated Hydroxytoluene) BHT مقایسه شد. همچنین پارامترهای فیزیکوشیمیایی (pH، بازهای نیتروژنی فرار (TVN)، تیوباربیتوریک اسید (TBA)، عددپراکسید (PV)، اسیدهای چرب آزاد (FFA) و تعیین بار میکروبی کل (TVC) و باکتری‌های سایکروفیل (PTC) توسط نمونه شاهد بدون اسانس (تیمار اول)، فیله حاوی۵/۱ درصد اسانس (تیمار دوم) و۳ درصد اسانس (تیمار سوم) به مدت ۱۵ روز در دمایºC ۴ مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که در ارزیابی خاصیت آنتی‌ اکسیدانی، IC۵۰ (غلظت موثر از نمونه که ظرفیت مهار ۵۰% DPPH را دارد) برای اسانس گشنیز (mg/ml) ۷۹/۰ تعیین شد. میزان pH در فیله شوریده از روز صفر تا پانزدهم روند افزایشی داشت. میزان بازهای نیتروژنی فرار در روز پانزدهم بین تیمارهای مورد مطالعه اختلاف معنی‌داری داشت (۰۵/۰P <). مجموع باکتری‌های سرمادوست و باکتری‌های کل از روز نهم به بعد بالاتر از استاندارد مجموع بار میکروبی (log cfu/ g۷) بود. نتایج نشان داد که بهترین زمان ماندگاری فیله ماهی شوریده تحت تاثیر اسانس گیاه گشنیز طی مدت ۱۵ روز نگهداری در دمای یخچال از نظر آنالیزهای شیمیایی و میکروبی در تیمار ۳ درصد اسانس گشنیز تا روز نهم بدست آمد.

دوره ۱۷، شماره ۱۰۳ - ( شهریور ۱۳۹۹ )
چکیده

این پژوهش با هدف تاثیر دما، pH، نمک، اسانس نارنج (Citrus aurantium L.) و بسته‌بندی اتمسفر تغییر یافته (۵۰ درصد دی‌اکسیدکربن، ۴۵ درصد نیتروژن و ۵ درصد اکسیژن) در کنترل استافیلوکوکوس اورئوس در توفوی ماهی از نوع توصیفی ـ تحلیلی در سال ۹۷-۱۳۹۶ انجام شد. در این پژوهش pH در سطوح ۵/۵، ۶ و ۵/۷، دما در سه سطح ۴، ۲۵ و ۳۷ درجه سانتی‌‌گراد، نمک به میزان ۰، ۵/۱ و ۳ درصد و اسانس نارنج در سطوح ۰، ۰۲۵/۰ و ۰۵/۰ درصد در نظر گرفته شد. با توجه به نتایج به دست آمده مشاهده شد که هرچه pH نمونه‌های توفوی ماهی پایین‌تر بود، رشد استافیلوکوکوس اورئوس محدودتر شد. در pH ۵/۵ با ۰۲۵/۰ و ۰۵/۰ درصد اسانس نارنج در نمونه‌های توفوی ماهی عدم رشد باکتری مشاهده شد، اما در pH ۶ و ۵/۷ عدم رشد باکتری مشاهده نشد و رشد آنها به بیش از میزان مجاز رسید. با افزایش دما به ۲۵ و ۳۷ درجه سانتی‌گراد و نیز در pH ۵/۵، ۶ و ۵/۷ رشد استافیلوکوکوس اورئوس در توفوی ماهی افزایش یافت. در این پژوهش اسانس نارنج در سطح ۰۵/۰ درصد در دمای ۴ درجه سانتی‌گراد، نمک ۳ درصد و pH ۵/۵ قدرت کنترل رشد استافیلوکوکوس اورئوس در توفوی ماهی را طی ۸ روز نگهداری داشت.

دوره ۲۲، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۱ )
چکیده

در این تحقیق تأثیر آلاینده­های نفتی بر مقاومت برشی خاک ماسه­ای بررسی شده و قابلیت افزودنی­های معدنی شامل زئولیت و پرلیت و همچنین کربنات منیزیم تولید شده از جذب دی اکسید کربن، جهت استفاده به عنوان جاذب­ آلاینده­های نفتی مورد مطالعه قرار گرفته است. خاک مورد مطالعه ماسه بددانه­بندی شده اخذ شده از دشت قزوین بوده و آلاینده­های مورد بررسی گازوئیل و نفت سفید می­باشند. به منظور ارزیابی تأثیر این آلاینده­ها بر مقاومت برشی ماسه، آزمایش­های برش مستقیم بر روی نمونه­های اشباع شده با آلاینده نفتی و در تنش­های عمودی ۵۰، ۱۰۰ و ۲۰۰ کیلوپاسکال صورت پذیرفت. نتایج حاصل نشان داد که زاویه اصطکاک داخلی خاک آلوده نسبت به خاک تمیز بیش از ۱۰ درجه کاهش می­یابد. با توجه به نتایج آزمایش­های برش مستقیم انجام شده بر روی نمونه­های آلوده عمل­آوری شده با جاذب­ها، افزودن جاذب­ها تأثیر چندانی بر مقاومت برشی ماسه آلوده نداشته و تغییرات زاویه اصطکاک داخلی نمونه­های عمل­آوری شده با جاذب نسبت به ماسه آلوده کمتر از ۱۰ درصد می­باشد. نمونه­های عمل­آوری شده با پرلیت و زئولیت به ترتیب بیشترین و کمترین مقاومت برشی را نشان دادند. در این تحقیق پتانسیل جذب آلاینده­های نفتی توسط جاذب­ها نیز مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به نتایج ارزیابی­ها، درصد جذب کربنات منیزیم بیش از ۹۰ درصد بوده که بیشتر از سایر جاذب­های مورد مطالعه در این پژوهش می­باشد. نتایج این تحقیق نشان می­دهد که کربنات منیزیم مورد مطالعه در این پژوهش از یک سو در فرآیند تولید باعث جذب گاز آلاینده دی اکسید کربن شده و از سوی دیگر قابلیت جذب درصد قابل توجهی از آلاینده­های نفتی در خاک را دارد.

صفحه ۱ از ۱