۲۲ نتیجه برای شهره
دوره ۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۰ )
چکیده
ضمایر پوچواژهای ضمایری هستند که به هیچ چیز در جهان خارج ارجاع داده نمیشوند و حضورشان در جمله تنها برای اغنای ویژگیهای نحوی است، به همین دلیل به آنها جاپرکن نیز اطلاق میشود. این ضمایر برخلاف اکثر واحدهای واژگانی که سه ویژگی نحوی، واجی و معنایی دارند، ازنظر معنایی تهی قلمداد میشوند. لذا کاربردشان در جمله بیشتر به دلایل نحوی صورت میگیرد و بیش از همه با اصل فرافکن بیشینه ارتباط پیدا میکنند. این ضمایر در زبان های هند و اروپایی از تنوع چشمگیری برخوردارند و معمولاً در سه ساخت آب و هوایی، ارتقایی و غیرشخصی مورد استفاده قرار میگیرند. در این مقاله به این پرسش اساسی پرداخته شده است که چنین ضمایری در زبان فارسی نیز وجود دارند یا خیر و در صورت وجود، کاربرد آنها در چه ساختهایی صورت میگیرد؟ با در نظر گرفتن این فرض که زبان فارسی نیز دارای ضمیر پوچواژهای است، به بررسی ساختهای مختلف این زبان پرداخته شد و مشخص شد که ضمیر پوچواژهای در بعضی از ساختهای این زبان وجود دارد. اگر چه از آنجاکه زبان فارسی یک زبان ضمیرانداز است، این ضمیر میتواند به صورت پنهان و بدون تظاهر آوایی به کار برده شود.
هدف از این مقاله ، بررسی وجود و یا عدم وجود ضمیر پوچواژه ای در زبان فارسی است که در طول مقاله به آن پرداخته شده است.
پولین شهره، مریم عزیزخانی، فهیمه توریان،
دوره ۸، شماره ۱ - ( زمستان ۱۳۹۷ )
چکیده
اهداف: با توجه به اهمیت نقش باکتریهای عامل مسمومیت غذایی به لحاظ تهدید بهداشت عمومی و ایجاد خسارات اقتصادی، این پژوهش با هدف بررسی وجود باکتریهای عامل مسمومیت غذایی در چند گونه از ماهیان باارزش تجاری جمعآوریشده از فروشگاههای استان مازندران صورت گرفت.
مواد و روشها: بدینمنظور ۲۰۰ نمونه ماهی بستهبندیشده منجمد متعلق به گونههای قزلآلا، کیلکا، فیتوفاگ و شیرماهی (۵۰ نمونه از هر گونه ماهی) از فروشگاهها خریداری و در مجاورت یخ به آزمایشگاه منتقل شد. نمونهها از نظر شمارش کلی باکتریهای هوازی، شمارش اشرشیا کلی، شمارش استافیلوکوکوس اورئوس، جستوجوی سالمونلا و شمارش ویبریو پاراهمولیتیکوس طبق روشهای استاندارد ملی ایران مورد آزمایش قرار گرفتند.
یافتهها: در هیچیک از نمونههای مورد بررسی، سالمونلا و ویبریو پاراهمولیتیکوس مشاهده نشد. مقایسه نتایج بهدستآمده با حدود مجاز استاندارد ملی ایران نشان داد تعداد کلی باکتریهای هوازی و استافیلوکوکوس اورئوس در تمامی نمونهها در محدوده مجاز استاندارد ملی ایران بود. تعداد اشرشیا کلی در ۱۴٪ نمونههای قزلآلا، ۲۰٪ کیلکا، ۲۰٪ فیتوفاگ و ۱۰٪ نمونههای شیرماهی بیشتر از حد مجاز استاندارد بود که این مساله با توجه به اهمیت بیماریزایی سویههای گوناگون اشرشیا کلی در انسان، بر لزوم کنترل آلودگیهای میکروبی ماهیان بستهبندیشده تاکید مینماید.
نتیجهگیری: نتایج بررسیهای میکروبی ماهیهای خام منجمد جمعآوریشده از فروشگاههای شهرهای مختلف استان مازندران میتواند رضایتبخش تعریف شود، زیرا اکثریت نمونهها با استانداردهای مرجع مطابقت دارند.
دوره ۹، شماره ۰ - ( Summer ۲۰۰۷- ۱۳۸۵ )
چکیده
هدف: مفصل ران از جمله مفاصلی است که به طوری شایع دچار ضایعات و صدمات شده و در بسیاری از موارد به تستهای اندازهگیری دامنه حرکتی این مفصل نیاز است. اهمیت اصلی تستهای کلینیکی ارزیابی دامنه حرکتی مفاصل از آنجا ناشی میشود که در حقیقت این قبیل تستها وسیلهای سریع، ارزان و در دسترس برای قضاوت درمانگر، درباره سیر بهبودی مفصل و نیز صحت درمانهای انتخابی وی میباشند. طبیعی است زمانی میتوان به طور قاطع به این گونه تستها، که به طور رایجی در طی جلسات درمانی متوالی مورد استفاده قرار میگیرند، استناد کرد که اولاً از میزان صحت و تکرارپذیری آنها آگاه باشیم و ثانیاً از بین روشهای موجود اندازهگیری، روش بهینه انتخاب شود.
مواد و روشها: در این تحقیق که از نوع توصیفی ـ تحلیلی است در ۶۰ تن از زنان سالم با میانگین سنی ۱۷/۲۲ و پراکندگی ۸/۱سال به مقایسه میزان دامنه حرکتی روتیشن داخلی و خارجی مفصل ران در وضعیتهای مختلف آن پرداخته و تکرارپذیری این تستها نیز بررسی میشود. به این ترتیب که نمونهها در دو وضعیت نشسته با فلکشن ۹۰ درجه ران و خوابیده با اکستنشن۱ صفر درجه ران تحت اندازهگیری حرکات روتیشن داخلی و خارجی ران به شکل اکتیو و پاسیو قرار گرفتند.
نتایج: ابتدا قابلیت تکرارپذیری۲ تستها از نظر تغییر اندازه همبستگی بین دو تکرار به فاصله یک هفته، با استفاده از ضریب همبستگی اسپیرمن و آزمونهای من– ویتنی۳ و ویلکاکسون۴ بررسی شد و نشان داد که در تمامی موارد، اندازهگیری گونیامتری دارای قابلیت تکرار پذیری بوده است (۹۰/۰r> و ۰۵/۰P<).
سپس شاخصهای مربوط به آمار توصیفی و تحلیلی در تمام حرکات در دو اندام تحتانی راست و چپ با استفاده از آزمونهای T-test زوجی، بررسی و مشخص شد که حرکت غیرفعال چرخش خارجی و داخلی در هر دو پا در دو وضعیت فلکشن و اکستنشن مفصل ران تفاوت معنیداری ندارد، ولی حرکات چرخش فعال خارجی و داخلی فعال پای چپ و راست در دو وضعیت فوق تفاوت معنی دار داشته و میانگین دامنه این حرکات در حالت اکستنشن ران بهطور معنیداری بیشتر ازوضعیت فلکشن ران است.
بحث و نتیجهگیری: نتایج حاصل از این تحقیق نشان میدهد که تفاوت دامنه حرکات چرخش فعال در دو وضعیت فلکشن و اکستنشن مفصل ران میتواند ناشی از تفاوت حرکات آرتروکینماتیک ران و گشتاورهای حاصله و همچنین تغییر آثار نیروی جاذبه در انجام حرکات روتیشن در دو وضعیت مذکور باشد. بنابراین درج ارزیابیهای کلینیکی در وضعیت انجام تست ضروری است.
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( بهار ۱۴۰۰ )
چکیده
با توجه به نقش مهم آنزیمها در تسهیل عملکرد فرایندهای مختلف، استفاده از آنها در اغلب صنایع بسیار مورد توجه است. درصد بسیار پایینی از میکروارگانیسمهای تولید کنندهی آنزیمهای جدید در محیط آزمایشگاهی قابل کشت میباشند، این درحالی است که متاژنوم منبع عظیمی از اطلاعات ژنتیکی آنزیمهای ناشناخته را میتواند در اختیار ما قرار دهد. با توجه به اهمیت استفاده از آنزیمها در صنایع گوناگون، آنزیمهایی با ساختار پایدار و مقاوم در برابر حرارت، کاربرد و عملکرد بهتری را نشان میدهند و تحقیقات زیادی در زمینهی شناسایی و تولید آنها به صورت پیوسته صورت گرفته است.
در این پژوهش با استفاده از روشهای محاسباتی، پیشگویی تعیین ساختار و استفاده از توالی آنزیمهای زایلاناز مستخرج از دادههای متاژنوم شکمبهی گوسفند، آنزیم زایلانازی با ساختار بسیار مقاوم شناسایی و به صورت نوترکیب تولید شد. آنزیم زایلاناز نوترکیب مقاوم به حرارت، PersiXyn۵ نامگذاری شده و از DNA استخراج شده از محتویات شکمبه گوسفند کلون و در باکتری E.coli بیان و خالص گردید. فعالیت ویژه و پارامترهای کینتیکی Km و Vmax برای این آنزیم محاسبه شده و فعالیت بهینه این آنزیم در دمای ۸۰ درجه سانتیگراد و pH ۸ مشاهده شد. آنزیم زایلاناز نوترکیب جدید پس از ۲ ساعت تیمار در دمای ۹۰ درجه سانتیگراد ۵۸ درصد فعالیت خود را حفظ کرد. با توجه به اینکه آنزیم زایلاناز مورد مطالعه مقاوم در دمای بالا و فعال در محیط قلیایی است برای استفاده در صنایع کاغذسازی، تهیهی خوراک طیور و تولید سوخت زیستی مناسب میباشد.
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( مهر و آبان ۱۴۰۰ )
چکیده
یکی از مراحل شناخت ویژگیهای فکری، فرهنگی و عاطفی ملل صاحب فرهنگ و ادب، تطبیق آثار ادبی آنهاست. رویکرد نشانهمعناشناسی روایت از طریق برش متن ادبی به معنا دست مییابد و در این فرایند معناسازی، نظامهای گفتمانی بهمنزلۀ عوامل اصلی گفتمان باعث شکلگیری روایت و ایجاد تغییر از وضعیتی به وضعیتی دیگر میشود. این پژوهش با استفاده از مدل نشانهمعناشناسی گرمس به تحلیل روایی داستانهای ثواب یا گناه جمالزاده و ذرتکاری اندرسن از دو نویسندۀ ایرانی و امریکایی و تبیین انواع نظامهای گفتمانی میپردازد. سؤال اساسی این پژوهش این است که نحوۀ شکلگیری فرایند روایی تغییر معنا چگونه است و مهمتر نظامهای گفتمانی دخیل در تولید معنا کداماند؟ نتایج حاکی است هردو نویسنده در پیکرۀ حاضر از انواع نظامهای گفتمانی روایت در داستان خود بهره گرفتهاند، اما نظامهای گفتمانی کنش و شوش بهمنزلۀ گفتمانهای غالب در شکلگیری روایت نقش داشتهاند بهگونهای که روایت با گفتمان شوشی به گفتمان کنشی روی میآورد و مجدداً به نظام گفتمان شوشی دگردیسی مییابد که جنس آن از نوع زیباییشناختی و اسطورهای است و ما با فرایند شکلگیری ارزشهای والای معنوی مواجه میشویم و شخصیتهای داستان حضور اسطورهای خود را بر مخاطب هویدا میسازند. اما آنچه به تفاوت مضامین دو داستان منجر میشود نوع نگرش کنشگران و جهانبینی ارزشی در این دو فرهنگ است؛ بهگونهای که در داستان ثواب یا گناه، کنشگر اصلی در قالب رمزگان مذهبی قصاص و آشتی با مرگ به جایگاه اسطورهای ارتقا یافته است، اما در داستان ذرتکاری، کنشگران اصلی درقالب رمزگان نشانهای بومزیست، مرگ فرزند را در انتهای روایت با رویآوردن به طبیعت و دستیابی به مقام اسطوره پیوند زدند.
دوره ۱۳، شماره ۳ - ( ۱۱-۱۳۸۹ )
چکیده
هدف: همچنانکه به ریشهکنی جهانی پولیوویروس وحشی نزدیک میشویم، پایش آزمایشگاهی ویروس پولیو، توسط روش استاندارد طلایی کشت سلولی، اهمیتی صد چندان مییابد. با توجه به نگرانیهای موجود در زمینه شناسایی دقیق و حساس ویروسهای وحشی وارداتی و پولیوویروسهای مشتق از واکسن در کشورهایی که ویروس پولیوی وحشی را ریشهکن کردهاند، در این مطالعه حساسیت ردههای سلولی مورد استفاده در آزمایشگاه پولیو بهطور همزمان نسبت به ویروس استاندارد و ویروس موجود در واکسن خوراکی پولیو سنجیده و با یکدیگر مقایسه شد تا از حساسیت سلولها برای شناسایی دقیق پولیوویروسهای در گردش در جامعه و نیز ویروسهای وارداتی اطمینان حاصل شود.
مواد و روشها: آزمون حساسیت سلولی با استفاده از دستورالعمل استاندارد سازمان بهداشت جهانی برای سه رده سلولی RD، L۲۰B و Hep۲ با استفاده از سه سروتیپ ویروسهای یکظرفیتی استاندارد و واکسن خوراکی پولیو انجام گرفت. آزمایش هر چهار پاساژ یکبار تکرار شد.
نتایج: حساسیت ردههای سلولی L۲۰B و Hep۲ نسبت به پولیو ۱ و پولیو ۲ استاندارد بیش از پولیو ۱ و ۲ واکسن خوراکی پولیو است و در مورد پولیو ۳ این وضعیت برعکس است. همچنین رده سلولی RD در هر سه نوع ویروس پولیو، نسبت به ویروس واکسن خوراکی پولیو حساستر است و نیز میزان حساسیت همگی ردههای سلولی، با افزایش شماره پاساژ کاهش مییابد.
نتیجهگیری: استفاده همزمان از دو رده سلولی RD و L۲۰B (با شماره پاساژ کمتر) ما را از دقت و حساسیت سلولها برای ردیابی انواع ویروسهای در گردش در جامعه و نیز ویروسهای وارداتی مطمئن میسازد.
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( پاییز ۱۴۰۱ )
چکیده
زمینه و اهداف: باکتریهای شیگلا و اشرشیاکلی خونریزیدهنده که قرابت زیادی با شیگلا دارد، از شایعترین عوامل ایجادکننده اسهالهای باکتریایی هستند و تاکنون واکسن کارآمدی علیه آنها تولید نشده است. باتوجه به نقش پروتئین IpaD و دخالت زیرواحد B انتروتوکسین شیگلا (StxB) در بیماریزایی شیگلا و اشرشیاکلی خونریزیدهنده (E.coli O۱۵۷:H۷)، پروتئین کایمر حاویSTX۱B-IpaD طراحی گردید. هدف از این فعالیت، کلون، بیان هترولوگ و خالصسازی پروتئین کایمریک STX۱B-IpaD به عنوان کاندید واکسنی چندگانه علیه انواع گونههای شیگلا و E.coli O۱۵۷:H۷ است. مواد و روشها: ژن IpaD از یک ناقل نوترکیب جداسازی گردید (NdeI/BamHI)و در ناقل بیانی pET۲۸a حاوی ژن STX۱B زیرهمسانهسازی شد. سازه نوترکیب به درون سویه بیانی E.coli Rosetta (DE۳) منتقل و در حضور پلاسمید نوترکیب در باکتری با روش PCR و هضم آنزیمی تایید شد. پروتئین نوترکیب تولیدشده به وسیله روش SDS-PAGE و وسترنبلات با آنتیبادیهای استاندارد مورد تایید قرار گرفت. پروتئین نوترکیب STX۱B-IpaD با استفاده از ستون کروماتوگرافی تمایلی، تخلیص و غلظت آن با روش برادفورد اندازهگیری شد. یافتهها: نتایج PCR و هضم آنزیمی صحت کلونینگ را تایید نمود. الکتروفورز پروتئین نوترکیب STX۱B-IpaD نشان داد وزن مولکولی آن در حدود ۲۷ کیلودالتون می باشد. نتایج آزمون وسترن بلاتینگ تولید پروتئین نوترکیب را تایید کرد. غلظت پروتئین تولید شده بیش از ۳۰۰ میکروگرم بر میلیلیتر محیط کشت بود. نتیجهگیری: یک روش موثر در تولید پروتئینهای نوترکیب، بهینه سازی کدونها و بیان در میزبانهای هترولوگ است. پس از بررسی ایمنیزایی این پروتئین نوترکیب، میتوان از آن به عنوان کاندید واکسن کایمریک علیه باکتریهای شیگلا و اشرشیاکلی خونریزیدهنده (EHEC) استفاده کرد.
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۳ )
چکیده
در سال¬های اخیر تحقیقات فراوانی در استفاده از کامپوزیت¬های FRP در زمینه مقاوم¬سازی و بهسازی سازه¬های بتنی انجام شده است. با این وجود بیشتر تحقیقات بر روی اعضای منفرد همانند تیر، ستون، اتصال تیر-ستون انجام شده است. لذا، تحقیق در زمینه بررسی رفتار کلی یک قاب بتنی تقویت شده توسط الیاف پلیمری در برابر بار¬های سیکلی محدود می¬باشد. قاب¬های بتن آرمه چهارچوب اصلی و باربر سازه¬های بتن آرمه را تشکیل می¬دهند، مقاوم کردن و بهسازی آنها نقش مهمی در مقاوم¬سازی کل سازه ایفا می¬کند. هدف اصلی در این مقاله، بررسی اثرات بهسازی با پوشش FRP در پاسخ قاب تحت بارهای سیکلی جانبی با استفاده از نرم افزار المان محدود LS-DYNA می¬باشد. صحت سنجی نتایج این تحقیق با نتایج تجربی ترمیم قاب¬های بتن آرمه که در سال ۲۰۱۲ و در آزمایشگاه دانشگاه صنعتی امیرکبیر توسط نویسندگان اول و سوم انجام شده است، صورت گرفته است. همچنین، نمونه¬ها در سه دسته کلی نمونه¬های شاهد ، نمونه¬تقویت شده و نمونه¬هایی برای بررسی عوامل موثر در بهبود رفتار قاب تقویت شده، تحت بارگذاری قرار می¬گیرند. اثر پارامتر¬های مختلف موثر در رفتار قاب بهسازی شده همانند جنس الیاف (کربن یا شیشه)، آرایش تقویت FRP به صورت کمی و کیفی نیز مورد آنالیز قرار گرفته¬اند. نتایج تحقیقات نشان¬دهنده نقش قابل توجه FRP در افزایش مقاومت، سختی و استهلاک انرژی در قاب¬های بهسازی شده می¬باشد. کلمات کلیدی : قاب بتنی، بارگذاری سیکلی، مقاوم¬سازی، FRP، المان محدود
دوره ۱۴، شماره ۷۱ - ( ۱۰-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
بهمنظور بهبود ویژگیهای آسیابانی گندم و خصوصیات رئولوژیکی آرد، توزیع مجدد رطوبت در لایههای داخلی و محیطی دانه گندم از اهمیت بالایی برخوردار است که این توزیع مجدد رطوبت بستگی به روش مشروطسازی گندم دارد. در واقع میتوان با بهکارگیری روشهای سریع و فیزیکی نوین نظیر استفاده از امواج فراصوت، شرایط ویژهای را مهیا میگردد که چنین توزیع مجدد رطوبت، بهصورت بهینه انجام شود. از اینرو هدف از انجام این پژوهش بررسی تأثیر فرآیند مشروط کردن دانه گندم با استفاده از امواج فراصوت با شدتهای ۲۰، ۵۰، ۷۰ و ۹۰ درصد و در طی زمانهای ۱، ۳ و ۵ دقیقه و مطالعه خصوصیات فارینوگرافی خمیر و ویژگیهای تصویری نان بربری در قالب طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل بود (۰۵/۰≥p). نتایج نشان داد که استفاده از امواج فراصوت سبب بهبود خصوصیات فارینوگرافی خمیر گردید. این در حالی بود که در شدتهای بالاتر از ۷۰ درصد خصوصیات رئولوژیکی خمیر روند نزولی داشت. از سوی دیگر استفاده از این امواج سبب بهبود میزان تخلخل و مؤلفههای رنگی L* و b* پوسته و کاهش میزان مؤلفه a* گردید. از اینرو میتوان از این تکنیک در بهبود مرحله مشروط کردن دانه گندم طی فرآیند آسیابانی استفاده نمود.
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( بهار ۱۴۰۳ )
چکیده
ژن APC در ctDNA به عنوان یک نشانگر زیستی بالقوه برای تشخیص سرطان پیشنهاد شده است. یک نانوحسگر زیستی مبتنی بر نانولوله کربنی چند دیواره )MWCNT( و پروب DNA دارای ماده فلوئوروفورFAM (۶-carboxyfluorescein) برای تشخیص ژن APC در ctDNA ، که برای شناسایی بیماران مبتلا به سرطان کولورکتال CRC) )ساخته شده است.
این روش مبتنی بر جذب و تثبیت DNA تک رشته ای ssDNA نشاندار شده با FAM بر روی MWCNT است که منجر به خاموش شدن نشر فلورسانسی FAM می شود. با افزودن DNA مکمل آن )cDNA(، که منجر به آزادسازی پروب DNA تک رشته ای ssDNA از سطح MWCNT شد و یکDNA دو رشته ای )dsDNA( تشکیل شد که منجر به بازگشت نشرفلورسانسی FAMگردید. در حالی که در مورد DNA غیرمکمل، dsDNA مربوطه تشکیل نشد و بنابراین بازگشت نشرفلورسانسیFAM را نداشتیم. نتایج این مطالعه نشان داد که نانوحسگر زیستی مبتنی بر نانولولههای کربنی، علاوه بر روشهای موجود، میتواند به عنوان یک روش با حساسیت بالا برای تشخیص زودهنگام CRC مورد استفاده قرار گیرد.
دوره ۱۵، شماره ۷۴ - ( ۱-۱۳۹۷ )
چکیده
چکیده به منظور تولید فراورده های مبتنی بر سوریمی یا خمیر ماهی با خواص مکانیکی و عملکردی مناسب میزان ۲-۳٪ نمک به آن اضافه می شود که این امر می تواند عامل محدودکننده مصرف آن توسط افراد دیابتی باشد. لذا در این تحقیق اثرات کاهش درصد نمک و به جای آن افزودن آنزیم ترانس گلوتامیناز و مدت زمان قوام یابی بر روی ویژگی های رئولوژیکی خمیر ماهی بررسی گردید. تیمارهای مورد آزمون شامل سطوح نمک (۱٪ و ۲٪)، سطوح آنزیم (۰٪ و ۵/۱٪) و دماهای قوام یابی (۰C۴۰ و ۰C۴) می باشند. بر اساس نتایج، در دمای ۰C ۴۰ افزایش قابل توجهی در نمودا مدول ذخیره (G') تیمار حاوی %۱ نمک – %۵/۱ آنزیم و مدت قوام یابی۰C ۴۰ به مدت ۱ساعت نسبت به سایر تیمارها، ایجاد شد. نمودارG' تیمار %۲ نمک- مدت قوام یابی۰C ۴ به مدت۱۲ساعت) بالاتر از نمودار تیمار حاوی ۲٪ نمک بدون دوره قوام یابی بود. در آزمون خزش و بازیابی تیماری %۱ نمک – %۵/۱ آنزیم - مدت قوام یابی۰C ۴۰-۱ ساعت بهترین میزان باز یابی را داشت و میزان تغییر شکل آن در حدود ۸/۰٪ بود که این میزان نسبت به تیمارهای فاقد آنزیم که در حدود ۳٪ بود، بسیار حائز اهمیت است.
دوره ۱۵، شماره ۷۷ - ( ۴-۱۳۹۷ )
چکیده
امروزه تقاضای مصرفکنندگان برای استفاده از میان وعدههای مغذی و سالم روبه رشد است و از آنجا که در طبقهبندی مواد غذایی، اسنکها که دارای حداقل ارزش تغذیهای هستند یکی از میان وعدههای پرطرفدار در بین افراد مختلف جامعه بهویژه کودکان و نوجوانان محسوب میشوند، غنیسازی آنها ضروری به نظر میرسد. از اینرو هدف از انجام این پژوهش جایگزینی حداکثر ۱۰ درصد از بلغور ذرت در فرمولاسیون اسنک اکسترود شده با آرد سویا و آرد سویای فرموله شده با خواص عملکنندگی تخممرغ در قالب یک طرح کاملاً تصادفی بود. بدین منظور پروتئین، ضریب انبساطشوندگی، سختی بافت، رنگ و ویژگیهای حسی مورد ارزیابی قرار گرفت. بهمنظور سنجش مؤلفههای رنگی از تکنیک پردازش تصویر و نرمافزار ImageJ استفاده شد. براساس نتایج مشخص گردید که هر دو ترکیب بر محتوای پروتئینی نمونههای تولیدی افزودند. همچنین نتایج نشان داد که جایگزینی بیش از ۵ درصد از بلغور ذرت با آرد سویا و آرد سویای فرموله شده باعث افزایش میزان سختی و کاهش ضریب انبساطشوندگی و مؤلفههای رنگی L* و b* شد که اثر منفی آرد سویا بیش از آرد سویای فرموله شده بود. علاوه بر این نتایج ارزیابی حسی بهخصوص در بخش عطر و طعم بیانگر برتری نمونه حاوی ۵ درصد آرد سویای فرموله شده با خواص عملکنندگی تخممرغ نسبت به سایر نمونه ها بود.
دوره ۱۵، شماره ۸۳ - ( ۱۰-۱۳۹۷ )
چکیده
در سنجش فنوتیپی مجموع ۵۸ باکتری از ۳ نمونه سبزیجات تخمیری جدا گردید. جدایههای لاکتیکی براساس خصوصیات فنوتیپی در سطح جنس به صورت ۶۴% Lactobacillus، ۵% Pediococcus، ۴,۵% Leuconostoc و ۲۶.۵% جدایهها غیرقابل تشخیص شناسایی گردیدند. این شناسایی توسط روش مولکولی مستقل از کشت براساس نسل جدید توالی یابی آمپلیکونهای ژن ۱۶S ribosomal RNA کامل گردید. نواحی V۳ و V۴ از ژن ۱۶S rRNA تکثیر شد و توسط پلتفرم Illumina MiSeq توالی یابی شدند. دادهها با نرم افزار BaseSpace و بانک اطلاعاتی greengenes بررسی گردیدند. این آنالیز حضور ۷۷.۱۲% Lactobacillus، ۷.۵۱% Pediococcus، ۵.۶۱% Leuconostoc، ۱.۲۰% Acinetobacter، ۱.۰۰% Enterobacter، ۰.۳۵% Erwinia و ۰.۳۵% Dickeya به عنوان جنسهای غالب و همچنین ۲.۷۹% باکتری غیرقابل طبقه بندی را در محصول نشان داد. در سطح گونه به صورت ۱۹.۳۲% Lactobacillus brevis ،۱۵.۷۱% Lactobacillus japonicus ، ۱۳.۲۵% Lactobacillus pentosus، ۱۰.۲۶% Lactobacillus senmaizukei، ۴.۶۰% Lactobacillus plantarum، ۲.۶۵% Leuconostoc mesenteroides ،۲.۳۲% Lactobacillus acidifarinae و ۱۷.۲۶% باکتری غیرقابل طبقهبندی شناسایی شدند. در سطح شناسایی جنس توسط هر دو سنجش فنوتیپی و مولکولی (NGS) نتایج مشابهی حاصل گردید. در این مطالعه، روش نسل جدید توالییابی در شناسایی کامل جامعه میکروبی شوری سبزیجات با آب گوجه فرنگی آشکار کرد که فلور میکروبی لاکتیکی به عنوان فلور غالب شامل Lactobacillus، Pediococcusو Leuconostoc فرایند تخمیر را هدایت میکنند. بهعلاوه باکتریهای غیرلاکتیکی شامل Acinetobacter، Enterobacter، Erwinia و Dickeya نیز میتوانند نقش مهمی در فرایند رسیدگی شوری سبزیجات با آب گوجهفرنگی داشته باشند. باکتریهایی پروبیوتیکی نظیر Lactobacillus plantarum، Lactobacillus pentosus، Leuconostoc mesenteroides و Lactobacillus brevis نیز در این فراورده تخمیری شناسایی گردیدند.
دوره ۱۷، شماره ۱۰۳ - ( شهریور ۱۳۹۹ )
چکیده
مالاشیت گرین به طورگسترده به عنوان داروی ضد انگل و ضدقارچ در حوزه آبزی پروری مورد استفاده قرار می گیرد. درمان با مالاشیت گرین منجر به باقی ماندن متابولیت این ترکیب (لوکومالاشیت گرین) در بافت آبزیان و تولید ترکیبات سرطانزا می گردد. هدف: هدف از انجام این مطالعه، بررسی وجود لوکومالاشیت گرین در گوشت ماهیان پرورشی قزل آلای رنگین کمان در استان مازندران بود. نمونه های ماهی با وزن تقریبی ۵/۰ و ۱ کیلوگرم از ۲۰ مزرعه پرورش ماهی در استان مازندران (منطقه هراز و تنکابن) طی سال ۱۳۹۷ جمع آوری گردید. میزان لوکومالاشیت گرین در نمونه ها با استفاده ازآزمون ELISA و کیت ۹۶ خانه تولید شرکت Europroxima (هلند) اندازه گیری شد. در منطقه هراز کمترین و بیشترین میزان لوکومالاشیت گرین ۰۰۰۱/۰ میلی گرم در کیلوگرم مربوط به نمونه های ۵/۰ کیلوگرمی ۲۲/۰ میلی گرم در کیلوگرم مربوط به نمونه های ۱ کیلوگرمی بود. در برخی از نمونه های ۵/۰ و ۱ کیلوگرمی جمع آوری شده از تنکابن میزان لوکومالاشیت گرین کمتر از حد جستجوی کیت بود و بیشترین مقدار آن برابر با ۰۰۴۷/۰ میلی گرم در کیلوگرم در نمونه های ۱ کیلوگرمی بود. مقایسه نتایج به دست آمده از کلیه نمونه های مورد مطالعه نشان داد که کمترین آلودگی به لوکومالاشیت گرین مربوط به نمونه های ۵/۰ و ۱ کیلوگرمی منطقه تنکابن بود و بالاترین میزان لوکومالاشیت گرین در نمونه های ۱ کیلوگرمی منطقه هراز مشاهده شد. پایین تر بودن و در محدوده مجاز قرار داشتن بیشتر نتایج این مطالعه نسبت به مطالعات پیشین نشان دهنده بهبود وضعیت بهداشتی آب ایستگاه های تکثیر و پرورش ماهی، نظارت و کنترل موثر، استفاده از راهکارهای جایگزین و بی خطر جهت کاهش آلودگی قارچی و در نتیجه مصرف کمتر مالاشیت گرین می باشد.
دوره ۱۷، شماره ۱۰۶ - ( آذر ۱۳۹۹ )
چکیده
اشرشیاکلی O۱۵۷:H۷ انتروهموراژیک از مهمترین و شایع ترین پاتوژنهای غذایی در سراسر دنیاست که در حال کسب مقاومت در برابر برخی ترکیبات ضدمیکربی سنتزی رایج میباشد. هدف از این پژوهش تعیین حداقل غلظت مهار کنندگی (MIC) و حداقل غلظت باکتریکشی (MBC)نانو امولسیون اسانس ترخون (Artemisia dracunculus) برای سویه انتروهموراژیک اشرشیاکلی و سپس تاثیر غلظتهای تحت MIC آن بر نرخ رشد و بیان ژنهای حدت stx۱) و (stx۲ بود. نانوامولسیون اسانس ترخون به روش فراصوت تهیه و اندازه قطرات و پتانسیل زتای آن تعیین شد. MIC و MBC اسانس و نانوامولسیون با استفاده از روش میکرودایلوشن براث تعیین شد. میزان رشد و بیان ژنهای stx۱A و stx۲A در اشرشیاکلی پس از تیمار با غلظتهای مختلف تحت MIC بررسی شد. استراگول به عنوان اصلی ترین ماده تشکیل دهنده اسانس شناسایی شد. قطر ذرات نانوامولسیون به طور متوسط ۵۰ نانومتر و پتانسیل زتا ۳۰- میلی ولت بود. مقادیر MIC اسانس و نانوامولسیون، به ترتیب، ۱۱/۰± ۵۸/۰ و ۰۷/۰± ۳۳/۰میلیگرم در میلی لیتر و MBC معادل، به ترتیب، ۲۰/۰± ۶۵/۰ و ۱۵/۰± ۳۸/۰میلیگرم در میلی لیتر به دست آمد. نانوامولسیون نسبت به اسانس خالص دارای اثر مهارکنندگی بیشتری در برابر رشد باکتری بود. در پایان دوره ۷۲ ساعته، تیمار با نانوامولسیون در غلظت ۷۵ درصد MIC منجر به کاهش نسخه برداری از stx۱A و stx۲A به ترتیب برابر ۷۵/۳ و ۱۰/۴ برابر گردید در حالی که در غلظت ۷۵ درصد MIC اسانس، میزان نسخه برداری از stx۱ و stx۲ در مقایسه با شاهد به ترتیب ۹۱/۱ و ۰۲/۲ برابر کاهش یافت. بیشتر بودن فعالیت مهارکنندگی نانوامولسیون اسانس ترخون در مقایسه با اسانس خالص در برابر رشد و تولید شیگاتوکسین اشرشیاکلی پتانسیل آن را برای کاربرد به عنوان نگهدارنده خوراکی طبیعی و نیز راه حلی جهت مشکل جهانی ظهور میکربهای مقاوم به آنتی بیوتیک نشان میدهد.
دوره ۱۸، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده
هدف: بهطور عمده پروتئینهای یوکاریوتی دارای پپتید نشانه هستند که نه تنها نقش محوری در کارآیی ترشح دارند بلکه در بیان پروتئین نیز اهمیت دارند. فاکتور ۹ انعقادی، گلیکوپروتئینی است که نقش محوری در مسیر انعقاد خون ایفا میکند. نقص یا کاهش تولید فاکتور ۹ منجر به بیماری هموفیلی B میشود. در این پژوهش، با هدف افزایش و کارآیی ترشح پروتئین فاکتور ۹، عملکرد پپتید نشانه پروترومبین انسانی در سامانه بیانی هترولوگ بررسی شد. به این منظور، کارآیی ترشح پپتیدهای نشانه ابتدا با برنامههای رایانهای SignalP و PrediSi و سپس بهصورت عملی ارزیابی شد.
مواد و روشها: با استفاده از روشهای مولکولی، تکثیر پپتید نشانه پروترومبین انسانی و الحاق آن به بخش بالغ cDNA فاکتور ۹ انسانی انجام شد. سپس قطعه کایمریک حاصل در مقایسه با فاکتور ۹ انسانی با پپتید نشانه بومی در رده سلولی HEK۲۹۳T تحت تنظیم پروموتر سیتومگالوویروس (CMV) در شرایط گذرا بهطور عملی آزمایش شد. با استفاده از نرمافزارهای پیشگویی کننده مبتنی بر الگوریتم شبکههای عصبی، امتیازی برای جایگاه برش و کارآیی ترشح پپتید نشانه پروترومبین انسانی و بومی فاکتور ۹ ارزیابی شد. میزان فاکتور ۹ بیان شده در محیط کشت سلولهای نوترکیب با RT-PCR و الایزا بررسی شد.
نتایج: بررسیهای رایانهای پیشگویی نمود که پپتید نشانه پروترومبین انسانی در مقایسه با پپتید نشانه بومی فاکتور ۹ کارآمدتر است. این پیشگویی با استفاده از روشهای RT-PCR و الایزا علیه RNA کایمری و نیز پروتئین نوترکیب FIX بهترتیب تأیید شد.
نتیجه گیری: تحقیق حاضر نشان داد که پپتید نشانه پروترومبین انسانی نسبت به پپتید نشانه بومی پروتئین فاکتور ۹از کارآیی بالاتری برخوردار است. این موضوع با پیشبینیهای حاصل از برنامههای رایانهای مطابقت دارد. نتیجه این جایگزینی میتواند در فاز بیان پایدار بررسی شود.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۳ - ( تیر ۱۴۰۰ )
چکیده
امروزه به منظور کاهش سرعت واکنش اکسیداسیون چربیها در مواد غذایی از آنتیاکسیدانها در سطح وسیعی استفاده میشود و محققان همواره به دنبال استفاده از آنتیاکسیدانهای قوی با سمیت کمتر و اثر بخشی بیشتر میباشند. در این بین گیاهان یکی از بهترین منابع آنتیاکسیدانهای طبیعی میباشد. از اینرو هدف از انجام این تحقیق تأثیر افزودن سطوح مختلف عصاره الکلی استخراج شده از گیاه نوروزک (صفر، ۱، ۲ و ۳ درصد) بهعنوان نگهدارنده طبیعی در بهبود مدت زمان انبارمانی و کاهش فساد روغنی دونات تخمیری در مقایسه با آنتیاکسیدان تجاری TBHQ بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی، بافتی و حسی محصول نهایی در قالب یک طرح کاملاً تصادفی بود (۰۵/۰˂P). نتایج نشان داد که افزایش سطح مصرف عصاره نوروزک از صفر تا سه درصد تأثیری بر میزان رطوبت، حجم مخصوص، تخلخل و سفتی بافت محصول که در سه بازه زمانی ۲ ساعت، ۴ و ۷ روز پس از پخت مورد ارزیابی قرار گرفت، نداشت. این در حالی بود که با افزایش میزان این عصاره در فرمولاسیون دونات تخمیری میزان اندیس پراکسید نسبت به نمونه فاقد عصاره و میزان ترکیبات فنولیک کل، فعالیت آنتی اکسیدانی به روش DPPH و اندیس پایداری اکسیداتیو در هر سه بازه زمانی ۲ ساعت، ۴ و ۷ روز پس از پخت بهترتیب کاهش و افزایش یافت. از سوی دیگر نتایج نشان داد که افزودن عصاره گیاه نوروزک در سطوح مختلف تأثیری بر خصوصیات حسی محصول نهایی نداشت. همچنین نتایج بیانگر آن بود که فعالیت آنتیاکسیدانی نمونه حاوی ۳ درصد عصاره نوروزک قابلیت رقابت با دونات سرخ شده در روغن حاوی آنتیاکسیدان سنتزی TBHQ بود. بنابراین نمونه حاوی ۳ درصد عصاره نوروزک بهعنوان بهترین نمونه انتخاب شد چرا که این نمونه اولاً از مقاومت آنتیاکسیدانی بالایی برخوردار بود، ثانیاً افزودن این عصاره تأثیر نامطلوبی بر ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و حسی محصول نداشت.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۳ - ( اردیبهشت ۱۴۰۱ )
چکیده
چکیده
در سالهای اخیر، تقاضا برای مصرف فراوردههای سالم و مفید گسترش یافته است. با توجه به نقش ویژه غلات صبحانهای در رژیم غذایی امروزی، استفاده از مواد مغذی در فرمولاسیون آنها به عنوان راهی جهت تولید فراورده های غذایی فراسودمند در نظر گرفته میشود. بنابراین در این پژوهش، تأثیر فرمولاسیون خوراک ورودی (نسبت آرد کامل سنجد به آرد کامل جو دوسر (۱۰ به ۹۰، ۲۵ به ۷۵ و ۴۰ به ۶۰%)، رطوبت خوراک (۱۴، ۱۸ و ۲۲%) و سرعت چرخش مارپیچ (۱۲۰، ۱۵۰ و rpm ۱۸۰) بر برخی ویژگیهای غلات صبحانهای مورد بررسی قرار گرفت. بدین ترتیب که از روش مرکب مرکزی چرخش پذیر برای مطالعه شاخص جذب آب، فعالیت آب و ضریب انبساط استفاده شد. بر اساس نتایج به دست آمده، افزایش نسبت آرد کامل سنجد از ۱۰ به ۴۰% در شرایط ثابت سایر متغیرها (رطوبت ۱۸% و سرعت مارپیچ rpm ۱۵۰) باعث کاهش شاخص جذب آب (از ۶۴/۵ به ۱۶/۵) و ضریب انبساط (از ۷۲/۱ به ۴۸/۱) نمونهها شد. در حالی که افزایش رطوبت خوراک از ۱۴ به ۱۸درصد، افزایش شاخص جذب آب (از ۰۱/۵ به ۱۶/۵) و فعالیت آب (از ۳۳/۰ به ۶۳/۰) را در سطح جایگزینی ۲۵ درصد و سرعت مارپیچ rpm ۱۵۰ به دنبال داشت. نتایج افزایش سرعت چرخش مارپیچ در رطوبتهای ۱۴ و ۲۲ درصد به ترتیب باعث کاهش و افزایش شاخص جذب آب گردید. علاوه بر این، ارتباط بین ضریب انبساط و ریز ساختار نمونهها توسط روش میکروسکوپ الکترونی روبشی اثبات شد. مطابق نتایج بهینه یابی به منظور تولید فراورده حجیم با ویژگی مطلوب میزان شاخص جذب آب ۲۶/۶ درصد، فعالیت آب ۶۴/۰ ، ضریب انبساط ۸۵/۱ ، شرایط فرایند شامل نسبت آرد کامل سنجد به آرد کامل جو دوسر۱۰:۹۰، سرعت چرخش مارپیچ۱۸۰ دور بر دقیقه و میزان رطوبت خوراک ورودی ۲۲درصد تعیین گردید.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۴ - ( خرداد ۱۴۰۱ )
چکیده
چکیده
با توجه به اهمیت غلات صبحانه در رژیم غذایی کنونی، این فراوردهها میتوانند به عنوان حامل مواد مغذی مهم به کار روند. بنابراین هدف از این پژوهش، مطالعه تأثیر متغیرهای اکستروژن شامل فرمولاسیون خوراک ورودی (نسبت آرد کامل جو دوسر- آرد کامل سنجد (۹۰-۱۰، ۷۵-۲۵ و ۶۰-۴۰ درصد)، رطوبت خوراک (۱۴، ۱۸ و ۲۲ درصد) و سرعت چرخش مارپیچ (۱۲۰، ۱۵۰ و ۱۸۰ دور در دقیقه) بر برخی ویژگیهای فیزیکی و عملکردی غلات صبحانه بود. این ویژگیها که شامل میزان رطوبت، دانسیته توده، سختی، اندیس حلالیت در آب و شاخصهای رنگی محصول بودند توسط روش مرکب مرکزی چرخش پذیر مورد بررسی قرار گرفتند. بر اساس نتایج به دست آمده، افزایش آرد کامل سنجد و رطوبت خوراک باعث افزایش میزان رطوبت و سختی و کاهش زردی نمونهها شد. در حالی که، اندیس حلالیت در آب در اثر افزایش آرد کامل سنجد افزایش و در اثر افزایش رطوبت خوراک کاهش یافت. نتایج ارزیابی سرعت چرخش مارپیچ نشان داد، افزایش سرعت باعث کاهش دانسیته توده، سختی و اندیس حلالیت در آب گردید. همچنین با افزایش تمامی متغیرهای مورد بررسی، میزان روشنی نمونهها کاهش یافت. از سویی، تفاوت بین محتوای اجزاء و ساختار آرد کامل سنجد و آرد کامل جو دوسر یکی از مهمترین عوامل تأثیرگذار بر نتایج به دست آمده بود. از سوی دیگر، اثر متغیرهای رطوبت خوراک و سرعت چرخش مارپیچ، به عنوان فاکتورهای بسیار مهم فرایند اکستروژن، بر تمامی خصوصیات فیزیکی و عملکردی محصول کاملاً قابل تشخیص بود. مطابق نتایج بهینهیابی به منظور تولید فراورده حجیم با ویژگی مطلوب میزان رطوبت ۲۶/۱۰ درصد، دانسیته توده ۱۱/۰ گرم بر سانتیمتر مکعب، سختی بافت ۰۱/۱۱ نیوتن، حلالیت در آب ۶۶/۱۲ درصد، روشنی رنگ ۰۹/۵۶، شرایط فرایند شامل نسبت آرد کامل سنجد به آرد کامل جو دوسر۱۰:۹۰، سرعت چرخش مارپیچ۱۸۰ دور بر دقیقه و میزان رطوبت خوراک ورودی ۲۲ درصد تعیین گردید.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۵ - ( تیر ۱۴۰۱ )
چکیده
در این تحقیق استخراج پروتئین از جوانه ماش با استفاده از پیشتیمار فراصوت در ترکیب با فرایندهای استخراج قلیایی و رسوب اسیدی انجام شد و اثر توان فراصوت (۰، ۵۰، ۱۰۰، ۱۵۰، ۲۰۰، ۲۵۰ و ۳۰۰ وات) و زمان فراصوت (۱۰، ۲۰، ۳۰ و ۴۰ دقیقه) بر ویژگیهای ساختاری و عملکردی ایزوله پروتئین جوانه ماش بررسی گردید. نتایج نشان داد که بیشترین راندمان استخراج، حلالیت پروتئین، ظرفیت نگهداری آب، ظرفیت جذب روغن، و ظرفیت کفکنندگی مربوط به توان ۳۰۰ وات و زمان ۳۰ دقیقه فراصوت میباشد. طیف سنجی مادون قرمز تبدیل فوریه پروتئینهای استخراج شده نشاندهنده عدم تخریب گروههای عملکردی طی فرایند فراصوت بود. به علاوه آنالیز گرماسنج روبشی تفاضلی نشان داد که زمان بیشتر و توان بالاتر فرایند فراصوت سبب دناتوره شدن پروتئینها شد. بر اساس تصاویر میکروسکوپ الکترونی مشخص شد که در زمانهای طولانی و توانهای بالاتر فراصوت، فضاهای خالی و منافذ زیادی در کیک جوانه ماش باقیمانده وجود داشت. نتایج بهدست آمده در این تحقیق نشان داد که استفاده از فراصوت-به عنوان یک تکنولوژی سبز- سبب بهبود ویژگیهای عملکردی پروتئین جوانه ماش برای استفاده در مواد غذایی شد.