۱۴ نتیجه برای صحرایی
دوره ۲، شماره ۳ - ( بهار و تابستان ۱۳۹۴ )
چکیده
در مطالعات ترجمه، معنا در مرکزیت فعالیت ترجمه قرار دارد. از آنجا که زبانشناسی نقشگرای نظاممند،زبان را منبع بالقوهای از معنا (منبع معناسازی) قلمداد میکند، اینگونه استدلال میشود که این دستور، ابزار سودمندی برای ترجمه فراهم میکند. در مدل نقشگرای نظاممند هر متنی سه نوع معنا یا فرانقش را کدگذاری میکند. به لحاظ سنتی، مترجمان و ارزیابان ترجمه اغلب روی یک بعد از معنا یعنی معنای انگارهای، بویژه معنای تجربی تمرکز کردهاند.این پژوهش با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی در چهارچوب دستور نقشگرای نظاممند، به بررسی شیوه تبادل معنا بر اساس معنای بینافردی در گفتگوی بین خداوند متعال و ابلیس در چهار سوره (أعراف، حجر، إسراء، ص) و نقش آن در ترجمه قرآن میپردازد.نتایج نشان میدهد، مترجم قرآن با در نظر گرفتن مؤلفههای تشکیلدهنده بند در مقام تبادل، و آگاهی از تحلیل فرانقش بینافردی متن، مدل مناسب و ملموسی برای بررسی شیوه تبادل معنا در اختیار خواهد داشت و به خوبی قادر خواهد بود کیفیت ترجمه خود را با توجه به سازوکار بهکار رفته در تحلیل ارزیابی کند. لیکن با توجه به ویژگیهای خاص زبان قرآن، وحدت شبکهای آیات، وجود وجوه و لایههای معنایی متعدد متن و در نتیجه نهایتناپذیری قرآن این رویکرد بهطور کلی نمیتواند به طور بایسته در حوزه تفسیر قرآن راهگشا باشد.
دوره ۵، شماره ۱۵ - ( ۵-۱۳۹۶ )
چکیده
در روزگار صفوی، محافل اجتماعی به خصوص قهوهخانههای شهر اصفهان، نقش مهمّی در روابط و فعاّلیّت-های شاعران مکتب اصفهان داشتهاست. در لابهلای تذکرهها و گاه سفرنامههای اروپاییان، آنچه مشاهده می-شود، حضور شاهعباس اوّل و دیگر اقشار اجتماعی در قهوهخانهاست. طرح غزل، نقد و اصلاح شعر شاعران، که بعضاً اهل پیشه و کسب بودهاند و در عرصهی آفرینش شعر، نیاز به تلاش و ممارست داشتهاند، در قهوه-خانهها به رشد و کمال میرسیدند. همچنین قهوهخانهها؛ در رونق وقوعگویی و پیوند خوشنویسی و شعر این دوره، تأثیر بسزائی داشتهاند. از طرف دیگر گاهی مصرف مواد مخدّر در این قهوهخانهها نیز قدرت تخییل آنان را تشدید میکردهاست، تا جایی که میتوان گفت یکی از دلایل بعضی از خیالپردازی شاعران آن دوره، مصرف همین مواد بودهاست. چنان که در سطح واژگانی و مضمون پردازیِ تنی چند از شاعران صاحب طرز چون صائب به آن برمیخوریم. اگر چه ظرافت خیال و نازکاندیشی شاعران سبک هندی دلایل فراوانی دارد، امّا میتوان گفت مصرف مواد مخدّر یکی از عوامل این شیوه بوده، که کمتر بدان پرداخته شدهاست. فراوانی اصطلاحات قهوهخانه و اسامی انواع موارد مخدر در شعر این دوره، تا حد زیادی گویای این واقعیت است. در این مقاله با روش تحلیلی-توصیفی سعی شدهاست تأثیر قهوهخانههای اصفهان به عنوان محفلی ادبی و همچنین مصرف مواد مخدّر، در این مکانها، بر شکلگیری شعر این دوره، بررسی شود.
واژههای کلیدی: قهوهخانهها، نقد، اصلاح شعر.
دوره ۸، شماره ۱ - ( شماره ۱ (پیاپی ۳۶)- ۱۳۹۶ )
چکیده
رویکرد مفهومی- نقشی از اثرگذارترین رویکردهای آموزش زبان دوم/ خارجی است و کمتر منبعی برای آموزش زبانهایی مثل انگلیسی، فرانسه، آلمانی، ایتالیایی، اسپانیایی و حتی عربی، عِبری و ترکی وجود دارد که در تولید محتوای آموزشی به اصول و مبانی این رویکرد توجه نکرده باشد. کلیدیترین اصل این رویکرد، ایجاد تناسب هدفمند و ارتباطمحور بین نقشها و مفاهیم زبانی و موقعیتهای واقعی است. باوجود این، در منابع معتبر آموزش زبان فارسی به خارجیان، توجه چندانی به این رویکرد نشده است. در پژوهش پیشرو، ابتدا رویکرد مفهومی- نقشی و مهمترین نقشها و مفاهیم زبانی در چهارچوب این رویکرد معرفی شده؛ سپس میزان بازنمایی این مفاهیم و نقشها در دو مجموعه فارسی بیاموزیم (ذوالفقاری و همکاران، ۱۳۸۱) و زبان فارسی (صفارمقدم، ۱۳۸۶) مورد بررسی قرار گرفته است. این بررسی در قالب یک فهرست وارسی محققساخته انجام شده است. این فهرست وارسی شامل ده پرسش اساسی در زمینه محتوای دروس است. برای هر پرسش، شش پاسخ پیشفرضِ اصلاً، بسیار کم، کم، متوسط، زیاد و بسیار زیاد بهترتیب با نمرههای ۰، ۱، ۲، ۳، ۴ و ۵ امتیاز درنظر گرفته شده است. تحلیل نتایج حاکی از این است که مجموعة فارسی بیاموزیم ۳۵ و مجموعه زبان فارسی ۱۶ نمره از ۵۰ نمره فهرست وارسی را کسب کرده است. اگرچه نتیجه کلی پژوهش حکایت از این دارد که بازنماییِ نقشها و مفاهیم زبانی در مجموعه فارسی بیاموزیم بهتر از مجموعه زبان فارسی است، تنوع و پراکندگی مفاهیم و نقشهای زبانی در هر دو مجموعه ما را به ضرورت برنامهریزی هدفمند برای آموزش زبان فارسی برپایه مفاهیم و نقشهای زبانی رهنمونمیشود.
حسن صحرایی، فاطمه آیتاللهی، آنیتا گلپورحسنعلیده، احمدرضا پیرعلیزفرهئی، فاضل ظهیری، علیاکبر هدایتی،
دوره ۸، شماره ۱ - ( زمستان ۱۳۹۷ )
چکیده
اهداف: مطالعه حاضر با هدف بررسی عملکرد پریبیوتیک ایمنووال بر شاخصهای رشد، پارامترهای خونشناسی و ترکیب لاشه ماهی قزلآلای رنگینکمان انجام شد.
مواد و روشها: پریبیوتیک ایمنووال در چهار سطح ۰/۰۵%، ۰/۱%، ۰/۱۵% و ۰/۲% به جیره غذایی اضافه و جیره فاقد پریبیوتیک برای تغذیه گروه شاهد استفاده شد. هر جیره بهصورت تصادفی برای ماهیان با وزن اولیه تقریبی ۰/۵۴±۱۳/۷۶گرم در سه تکرار اختصاص داده شد.
یافتهها: بعد از هشت هفته تغذیه، وزن نهایی ماهیان تغذیهشده با ۰/۱%، %۰/۱۵ و ۰/۲% پریبیوتیک بهصورت معنیداری (۰/۰۵p<) بالاتر از ماهیان گروه شاهد بود. ضریب تبدیل غذایی در همه تیمارهای تغذیهشده با پریبیوتیک بهصورت معنیداری (۰/۰۵p<) پایینتر از ماهیان گروه شاهد بود که در تیمار ۰/۱۵ کمترین مقدار را داشت. ضریب رشد ویژه در ماهیان تغذیهشده با پریبیوتیک بیشتر از گروه کنترل بود (۰/۰۵p<). همچنین تفاوت معنیداری در پارامترهای تعداد گلبولهای قرمز، گلبولهای سفید، درصد لنفوسیت و نوتروفیل بین ماهیان تغذیهشده با جیره حاوی پریبیوتیک و گروه شاهد وجود داشت (۰/۰۵p<). در آنالیز تقریبی لاشه، میزان پروتئین افزایش معنیداری نسبت به گروه شاهد نشان داد و بیشترین میزان نیز در تیمار ۰/۱% مشاهده شد. میزان چربی و خاکستر لاشه بهطور معنیداری نسبت به گروه شاهد کاهش پیدا کرد و کمترین میزان در تیمار ۰/۱۵% مشاهده شد.
نتیجهگیری: افزودن پریبیوتیک ایمنووال به میزان ۰/۲-۰/۱۵% به جیره غذایی ماهی قزلآلای رنگینکمان اثرات مثبتی بر شاخصهای رشد، پارامترهای خونی و ترکیب لاشه داشته و سطح ۰/۱۵% نیز بهترین نتیجه را به همراه دارد.
حسن صحرایی، ساناز عالیه، حامد رائیجی، سیدعلی اکبر هدایتی،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۱۱-۱۳۹۹ )
چکیده
همزمان با گسترش روزافزون فناوری نانو، نگرانیهای بسیاری در مورد خطرات احتمالی نانو مواد برای سلامتی انسان، محیطزیست اکوسیستمهای آبی بهوجود آمده است. دو فاکتور مهم در سمیت این قبیل مواد، ترکیب شیمیایی و اندازه بسیار کوچک آنها است. همچنین از شاخصهای مهم و قابل اطمینان در بررسی وضعیت سلامتی و کنترل زیستی آبزیان بخش بافتشناسی و پارامترهای خون میباشد. از اینرو در تحقیق حاضر به بررسی اثرات غلظتهای تحت حاد نانو ذرات اکسید مس بر بافت آبشش و برخی فاکتورهای خونی ماهی کلمه (Rutilus rutilus) پرداخته شد. این آزمایش در ۳ تیمار و یک گروه شاهد که هر تیمار شامل۳ تکرار و هر تکرار شامل۷ قطعه ماهی بود در طی ۴۲ روز در غلظتهای مختلف (۱۰ ،۴۰ ،۸۰ppm) بروی بچه ماهیانی به وزن تقریبی ۴۲±۲ گرم انجام گرفت. نتایج این آزمایش نشان داد که بافت آبشش دارای عوارضی از قبیل هیپرپلازی، اتصال تیغههای ثانویهی مجاور،کوتاه شدن لاملها، تورم سلولهای سنگفرشی، آنوریسم لاملایی بود، همچنین میزان گلبولهای قرمز با افزایش غلظت نانواکسید مس کاهش معنیدار داشت. گلبولهای قرمز از ۲/۱۱±۰/۰۰۴ در گروه شاهد به ۱/۹۸±۰/۰۰۵ در تیمار آخر، میزان هماتوکریت از ۱/۳۷±۰/۰۱۱ به ۱/۳۴±۰/۰۰۱ و هموگلوبین از ۷/۸±۰/۱ به ۶/۹±۱/۳۲ دارای کاهش معنیدار هستند. میزان هماتوکریت خون کاهش یافت که این کاهش بین گروه شاهد با سایر تیمارها معنیدار بود. از نتایج بدست آمده چنین میتوان استنباط کرد که نانو ذرات مس حتی در غلظتهای تحت حاد باعث بروز آسیبهای در سطح بافتها بخصوص بافت آبشش ،و ایجاد تغییراتی در سطح فاکتورهای خونی ماهی میشوند، که این تغییرات میتواند به دلیل اثرات مخرب این نوع نانو ذره بر اندامهای خونساز مانند کبد و کلیه باشد. بنابراین نتیجه گیری قطعی در این خصوص نیازمند تحقیقات بیشتر و وسیعتر بر روی همین گونه وگونههای دیگر است.
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( پاییز ۱۳۹۸ )
چکیده
محرکها موادی هستند که موجب افزایش هوشیاری و کاهش خستگی جسمی و روحی میشوند. این داروها از طریق افزایش فعالیت گیرندههای تحریکی و کاهش فعالیت گیرندههای مهاری سیستم عصبی مرکزی عمل میکنند. متآمفتامین، که در بازار سیاه به نام شیشه معروف است، نام یک ماده روانگردان است. این ماده محرک اعصاب است و با تاثیر مستقیم بر مکانیزمهای مغز شادی و هیجان در فرد ایجاد میکند. متآمفتامین در دوزهای پایین تا متوسط (۵ تا ۳۰میلیگرم) سبب سرخوشی، برانگیختگی، افزایش ضربان قلب و فشار خون، میدریاز، افزایش دمای بدن و کاهش اشتها میشود. دوزهای بالا ولی غیرکشنده متآمفتامین سبب اختلالات ذهنی و بروز علایم سایکوتیک، رابدومیولیز و تشنج میشود. سمیت قلبی عروقی متآمفتامین ناشی از افزایش فشار خون، آریتمی، سندرم حاد کرونری و ایسکمی بطنی است. مهمترین مکانیزمهای سلولی دخیل در آسیب ناشی از متآمفتامین استرساکسیداتیو، سمیت تحریکی و آسیب میتوکندریایی هستند. سنتز متآمفتامین در کارگاههای غیرقانونی بهطور عمده از شش روش صورت میگیرد که براساس ماده اولیه به دو گروه تقسیم میشوند. مواد اولیه در سنتز متآمفتامین شامل افدرین و فنیلپروپانون است. در روشهای احیای بیرچ، ناگایی، امد و هیدروژناسیون رزونماند، افدرین و سودوافدرین بهعنوان ماده اولیه به کار میروند و در روشهای لوکارت و آمیناسیون احیایی از فنیلپروپانون بهعنوان ماده اولیه استفاده میشود.
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۱ )
چکیده
دانش بهعنوان یکی از عوامل موفقیت سیستم بانکی بسیار موردتوجه است. ازاینرو بانکها سعی بر مدیریت مؤثرتر و کارآمدتر دانش موجود در سازمان بهمنظور بهبود عملکردشان دارند. همچنین بانکها باتوجهبه نقش مهم تحول دیجیتال در پیشرفت سازمانها تلاش میکنند با تمرکز و توجه بیشتر بر این حوزه و حرکت به سمت بانکداری دیجیتال نهتنها سهم بازار خود را حفظ کرده بلکه از رقبای خود پیشی بگیرند. از همین رو تلاش شده است تا با شناسایی ابعاد مؤثر مدیریت دانش که بر پذیرش بانکداری دیجیتال تأثیرگذار هستند، به رتبهبندی این عوامل پرداخته شود تا مدیران صنعت بانکداری بتوانند باتوجهبه سطح تأثیر این عوامل، درخصوص تقویت میزان استفاده از آنها در افزایش سطح پذیرش بانکداری دیجتیال از سوی مشتریان خود اقدام کنند. در مرحله اول این پژوهش، پرسشنامه طراحیشده ابعاد مؤثر مدیریت دانش بر پذیرش بانکداری دیجیتال بهوسیله خبرگان بانکی که در حوزه مدیریت دانش، فناوری اطلاعات و بانکداری دیجیتال فعال هستند، تکمیل شد. پس از بررسی نظرات خبرگان با استفاده از روش دلفی پرسشنامه مقایسات زوجی طراحی شد و درنهایت با استفاده از روش دیماتل ابعاد مؤثر مدیریت دانش بر پذیرش بانکداری دیجیتال رتبهبندی شدند. ازآنجاییکه هدف روش دیماتل مشخصکردن نحوه نفوذ عناصر بر یکدیگر است، در بررسی شاخصهای کل، شاخص فناوری اطلاعات با بیشترین مقدار، بهطور قطع یک نفوذکننده قوی و شاخص اربابرجوع با کمترین مقدار، تحت نفوذ سایر عوامل قرار دارند.
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( مهر و آبان ۱۴۰۳ )
چکیده
هدف از انجام پژوهش حاضر، مقایسۀ میزان اضطراب آزمون فارسیآموزان خارجی (عراقی) در آزمون تعیین سطح دانش زبان فارسی (دستور و واژه) به دو صورت رایانهای مستقیم و آزمون انطباقی رایانهای همتاست. به این منظور، این سؤال مطرح شد که رابطۀ بین آزمونهای تعیین سطح مؤلفههای دستور و واژۀ فارسی انطباقی رایانهای و رایانهمحور بر میزان اضطراب آزمودنیها، در صورت وجود ارتباط، چیست؟ در این پژوهش از روش تلفیقی استفاده شد. شیوۀ گردآوری داده بهصورت میدانی و با استفاده از پرسشنامه و آزمون بود. به این ترتیب، آزمون طراحیشده پس از تعیین ویژگیهای آزمون از ۴۸ نفر از فارسیآموزان دختر و پسر ۲۵ ـ ۴۰ ساله با ملیت عراقی مرکز آموزش زبان فارسی به غیرفارسیزبانان دانشگاه تربیت مدرس، در سطوح زبانی مختلف در قالب آزمون رایانهای مستقیم و انطباقی اجرا شد. با توجه به مثبت بودن حد بالا و حد پایین فاصلۀ اطمینان اختلاف میانگین، درمییابیم که میانگین نمرۀ مؤلفه اضطراب در آزمون رایانهای بیش از حد متوسط ۳ است. درنتیجه میزان اضطراب فارسیآموزان عراقی در آزمون انطباقی رایانهای کمتر از آزمون رایانهای مستقیم همتاست.
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده
هدف: در این تحقیق اثر تجویز ممانتین در هسته آکومبانس بر اثر استرس شوک الکتریکی کف پا بر تغییرات نسبت حجم و وزن مغز به حجم و وزن غدد فوق کلیه در موشهای کوچک آزمایشگاهی ماده بررسی شد. مواد و روشها: گروهی از حیوانات دوزهای مختلف ممانتین (۱/۰، ۵/۰ و ۱ میلیگرم/ کیلوگرم) را قبل از استرس بهمدت ۷ روز دریافت کردند. در گروه دیگر پس از بیهوشی، کانولگذاری در هسته آکومبانس انجام شد. یک هفته پس از بهبودی، ممانتین (۱/۰، ۵/۰ و ۱ میکروگرم/ موش) قبل از استرس به داخل هسته آکومبانس تزریق شد. سپس همگی حیوانات کشته شده و مغز و غده فوق کلیه آنها در فرمالین ۴ درصد تثبیت شد. حجم به روش غوطهوری در جیوه و وزن توسط ترازوی دقیق تعیین شد. نتایج: کاهش نسبت حجم و وزن مغز به حجم و وزن غده فوق کلیه در گروه استرس دیده شد. ممانتین توانست نسبت حجم و وزن مغز به حجم و وزن غده فوق کلیه را افزایش دهد. تجویز ممانتین بهصورت داخل هسته آکومبانس نیز توانست این نسبتها را تغییر دهد بهصورتی که در هر سه دوز ممانتین، تجویز دارو به طرف راست هسته یا بهصورت دو طرفه باعث مهار اثر استرس شد. نتیجهگیری: مهار گیرندههای NMDA (N- متیل D- آسپارتات) در هسته آکومبانس میتواند اثر تخریبی استرس مزمن بر کاهش حجم و وزن مغز و افزایش حجم و وزن غده فوق کلیه را مهار کند که وابسته به دوز و محل تزریق بود و طرف چپ هسته در این ارتباط کمترین عملکرد را داشت.
دوره ۱۸، شماره ۵ - ( ۹-۱۳۹۷ )
چکیده
در این پژوهش مقاومت ضربهای دال های چندلایه مسلح شده به الیاف فولادی، پلاستیکی و ترکیبی از این دو الیاف تحت اثر برخورد پرتابه با سرعت زیاد بررسی شد. برای تحقق این هدف، تعداد ۳۰ عدد دال یک لایه و سه لایه با ابعاد ۷/۵*۴۰*۴۰ سانتیمتر مسلح شده به ۱ درصد الیاف ساخته شد،۳۰ عدد دال ساخته شده از ۱۰ مدل متفاوت میباشند، از هرمدل، ۳ نمونه ساخته شد. ۱ مدل بدون الیاف بعنوان نمونه شاهد و دیگر دالها دارای حجم ثابت ۱ درصد الیاف میباشند که تفاوت آنها در نوع و نحوه ترکیب الیاف ها در لایههای مختلف میباشد. دالهای ساخته شده با سه اسلحه متفاوت در فاصله ۵۰ متر آزمایش شدند. بر اساس نتایج،الیاف فولادی میتواند مقاومت دالهای بتنی را در مقابل ضربه پرتابه افزایش و سطح و حجم ناحیه تخریب شده و عمق نفوذ را به میزان چشمگیری کاهش دهد. الیاف فولادی میتواند با افزایش انسجام دال از گسترش ترکها جلوگیری نماید، در صورتی که الیافهای پلاستیکی تاثیر به مراتب کمتری نسبت به الیافهای فولادی دارند. در این تحقیق تعداد ۱۲ عدد نمونه فشاری مکعبی، ۱۲ عدد نمونه کششی استوانهای و ۱۲ عدد تیر خمشی کوچک نیز ساخته و آزمایش شد. و مشاهده شد که الیاف فولادی و پلاستیکی نمیتوانند تاثیر محسوسی بر روی مقاومت فشاری داشته باشند، اما الیاف فولادی میتواند مقاومت کششی و خمشی بتن را بصورت قابل توجهی افزایش دهد. این در صورتی است که الیاف پلاستیکی تاثیر قابل توجهی بر روی مقاومت کششی و خمشی نخواهد داشت.
دوره ۱۸، شماره ۱۲۰ - ( بهمن ۱۴۰۰ )
چکیده
تریتیکاله محصولی از تلاقی گندم و چاودار است. زنجبیل دارای ویژگیهای آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی است. بنابراین هدف از این تحقیق تولید کلوچه حاوی آرد تریتیکاله و پودر و اسانس زنجبیل بود. در بخش اول قسمتی از آرد گندم (صفر تا۵۰ درصد) با تریتیکاله جایگزین شد و رطوبت، بافت، حجم، تخلخل، رنگ، ریزساختار کلوچه بررسی گردید. در بخش دوم از پودر (صفر تا ۵ درصد) و اسانس زنجبیل ( صفر تا۱۵۰ پیپیام) در کلوچه استفاده شد و ویژگیهای آنتیاکسیدانی، میکروبی و حسی کلوچه ارزیابی شد. نتایج نمونه حاوی ۱۵ درصد آرد تریتیکاله از رطوبت بیشتری (۲۹/۱۴ درصد) نسبت به سایر نمونهها طی یکماه نگهداری برخوردار بود. بین حجم مخصوص (۹۰/۱ سانتیمتر مکعب بر گرم) و تخلخل (۵/۱۸ درصد) نمونه حاوی ۱۵ درصد آرد تریتیکاله و سفتی بافت آن (۱/۴ نیوتن) و شاهد اختلافی مشاهده نشد (P<۰,۰۵). فعالیت آنتیاکسیدانی نمونه فاقد زنجبیل، نمونه حاوی ۵ درصد پودر زنجبیل و نمونه حاوی ۱۵۰ پیپیام اسانس زنجبیل به ترتیب ۶/۴، ۸/۲۹ و ۲/۶۹ درصد بود. همچنین نتایج نشان داد از تمام غلظتهای اسانس و ۵ درصد پودر زنجبیل میتوان به عنوان عامل ضدمیکروبی و جلوگیریکننده از رشد مثبت استفاده نمود. بیشترین امتیاز ویژگیهای حسی به شاهد، نمونه حاوی ۱ و ۳ درصد پودر و ۵۰ پیپیام اسانس زنجبیل تعلق گرفت. در نهایت میتوان کلوچههای حاوی ۱۵ درصد آرد تریتیکاله در حضور ۳ درصد پودر زنجبیل یا ۵۰ پیپیام اسانس زنجبیل را میتوان به عنوان نمونههای برتر این تحقیق معرفی نمود.
دوره ۱۸، شماره ۱۲۰ - ( بهمن ۱۴۰۰ )
چکیده
هدف از این تحقیق تولید و بررسی فیلم امولسیونی از ژلاتین به روش پیکرینگ امولسیون حاوی نانوذرات کیتین میباشد. غلظتهای مختلف نانوکیتین (۲/۰، ۵/۰، ۱و ۲ گرم در گرم ژلاتین خشک) و دو غلظت متفاوت روغن ذرت (۲۰% و ۳۰% بر پایه وزن ماده خشک) برای تهیه فیلم امولسیونی ژلاتینی به روش پیکرینگ امولسیون استفاده شد. سپس خصوصیات فیلمها با بررسی پتانسیل زتا، ضخامت، میزان رطوبت و حلالیت، نفوذپذیری به بخار آب، آبگریزی سطحی، خصوصیات مکانیکی و حرارتی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که امولسیون ژلاتین حاوی ۵/۰ گرمدرگرم نانوذرات کیتین پایداری بیشتری نسبت به سایر نمونهها داشت. فیلمهای امولسیونی پایدارشده با نانوکیتین میزان رطوبت، حلالیت و نفوذپذیری به بخارآب را نسبتبه فیلمهای کنترل و فیلمهای حاوی تویین کاهش داد و فیلمهای حاوی نانوکیتین خصوصیات مکانیکی را بهبود بخشیدند. علاوه بر این افزودن نانوکیتین تا ۵/۰ گرم در گرم به فیلم امولسیونی ژلاتین خصوصیات حرارتی را بهبود بخشید زیرا منجر به افزایش دمای ذوب و آنتالپی شد
. همچنین افزودن نانوکیتین خواص آبگریزی فیلم را افزایش داد. غلظت ۳۰% روغن بر روی خواص فیلم اثر بهتری نسبت به ۲۰% روغن داشت. بنابراین استفاده از نانوکیتین به عنوان تثبیتکننده امولسیون پیکرینگ در فیلمهای ژلاتین با غلظت ۳۰% روغن ذرت میتواند منجر به ایجاد پلیمرهای زیست تخریبپذیر با خصوصیات قابل قبولی برای بستهبندی مواد غذایی شود.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۷ - ( شهریور ۱۴۰۱ )
چکیده
این تحقیق با هدف غنیسازی و بهبود کیفیت تغذیهای و تکنولوژیک کیک اسفنجی انجام شد. بدین منظور آرد گندم در سطوح صفر، ۱۵ و ۳۰ درصد با آرد بامیه جایگزین شد و جهت بهبود بافت و ویژگیهای حسی فراورده نهایی از صمغ بامیه در سطوح صفر، ۵/۲ و ۵ درصد استفاده گردید. نتایج نشان داد جایگزینی آرد گندم با آرد بامیه و افزایش سطح مصرف آن منجر به افزایش خاکستر (از ۵۴/۰ به ۳۵/۱ درصد)، پروتئین (از ۵۶/۷ به ۹/۹۳ درصد) و فعالیت آنتیاکسیدانی (از ۷۹/۵ به ۲/۴۹ درصد) نمونههای تولیدی شد. آرد و صمغ بامیه بخصوص در سطح ۳۰ و ۵ درصد در حفظ رطوبت کیکها طی فرایند پخت و نگهداری مؤثر بودند. این در حالی بود که کمترین افت رطوبت در نمونه حاوی ۵ درصد صمغ بامیه (فاقد آرد بامیه) مشاهده شد و رطوبت این نمونه از ۷/۲۱ به ۵/۱۸ درصد طی مدت زمان دو هفته رسید. نمونه حاوی ۱۵ درصد آرد بامیه و ۵/۲ درصد صمغ بامیه از بیشترین حجم مخصوص (۲/۵ سانتیمتر مکعب بر گرم)، تخلخل (۸/۳۱) و نرمی بافت طی ۲ ساعت و یک و دو هفته پس از پخت (۱/۴، ۹/۴ و ۱/۷ نیوتن) برخوردار بود. همچنین در ارزیابی حسی داوران چشایی بالاترین امتیاز ویژگیهای حسی و در نهایت پذیرش کلی را به طور مشترک به نمونه حاوی ۱۵ درصد آرد بامیه و ۵/۲ درصد صمغ بامیه و نمونه حاوی ۳۰ درصد آرد بامیه بدون حضور صمغ بامیه دادند.
دوره ۲۲، شماره ۳ - ( ۳-۱۴۰۱ )
چکیده
در سالهای اخیر استفاده از نانو مواد در پروژههای مختلف علوم و مهندسی مورد توجه قرار گرفته است. در این راستا، مطالعه تأثیر نانو مواد در ترکیب با دیگر مصالح از زمینههای نوین در علوم مهندسی ژئوتکنیک و ژئوتکنیک زیستمحیطی است. این تحقیق به منظور تعیین مکانیزم نگهداشت آلاینده فلز سنگین کادمیوم در فرآیند تثبیت و جامدسازی پایه سیمانی بنتونیت آلوده درحضور نانو سیلیس انجام شده است. مکانیزم نگهداری آلاینده با بررسی نتایج آزمایشهای تعیین رفتار کادمیوم و نانو سیلیس با تغییر pH محیط، جذب، آبشویی آلودگی (TCLP) و منحنیهای پراش پرتو ایکس (XRD) تجزیه و تحلیل شده است. نتایج نشان میدهد که قابلیت جذب و نگهداری فلز سنگین کادمیوم توسط بنتونیت، نسبت به سایر فلزات سنگین، از جمله سرب، مس و روی، کمتر است. با توجه به روند افزایش مقدار کادمیوم آبشوییشده از آزمایش TCLP در نمونههای حاوی درصدهای مختلف سیمان، میتوان نتیجهگیری نمود که معیار ۲۸ روز پیشنهاد شده توسط استاندارد EPA، برای تثبیت و جامدسازی کادمیوم، مناسب و مطمئن نبوده و لازم است این آزمایش را در فاصله زمانی بیشتری انجام داد و سپس نتایج آن مورد استفاده قرار گیرد. همچنین ارزیابی نتایج آزمایشهای اشعهایکس بیانگر پیشرفت موثرتر واکنشهای پوزولانی در حضور نانو سیلیس است. میزان کادمیوم آبشویی شده از آزمایش TCLP، با توجه به حضور درصد زیاد سیمان و نانو سیلیس که به تبع دارای میزان قابلتوجهی C-S-H هستند، نشان میدهد که نقش اصلی در نگهداشت آلاینده فلز سنگین کادمیوم، فرآیند رسوب هیدروکسید و مقدار pH قلیایی محیط بهطور توام با اثر جامدسازی C-S-H است.