۱۲ نتیجه برای عبداله زاده
دوره ۲، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۹۰ )
چکیده
چکیده:
با توجه به تنوع اکولوژیک ایستگاههای مختلف نمونه برداری دریاچه ارومیه و تفاوتهایی که در صفات بیومتریک سیست و همچنین در برخی صفات ژنتیکی آرتمیای آن مشاهده شده است گمان می رود این دریاچه حاوی جمعیتهای متفاوتی از Artemia urmiana باشد. دراین تحقیق سیست آرتمیا از ۵ ایستگاه از دریاچه ارومیه صید گردید. مرحله هچ و پرورش ناپلی¬های فوق تا مرحله بلوغ در یک دوره ۲۰ روزه به منظور بررسی رشد و بقاء با روشهای استاندارد و با ترکیبی از جلبک تک سلولی Dunaliella tertiolecta و مخمر لنسی، در دو شوری ppt ۷۵ و ۱۵۰ انجام شد. اندازه¬گیری میزان رشد و درصد بقاء در روزهای ۳، ۷، ۱۱، ۱۵ و ۲۰ با نمونه گیری و بیومتری لاروها انجام شد. بررسی آماری میانگینها نشان داد افزایش شوری موجب کاهش رشد در اغلب جمعیتهای آرتمیای مورد مطالعه شده است، لیکن همان شوری فقط در دو جمعیت آرتمیای باری و اسلامی موجب کاهش بقاء شده است (p<۰,۰۵). بیومتری سیست تولید شده در دو شوری مختلف (۷۵ و ۱۵۰گرم درلیتر) نیز نشان داد که آرتمیا در شوریهای مختلف سیستهایی با قطرهای متفاوت تولید می کند که هیچ ارتباطی ما بین سیست تولید شده و شوری پیدا نشد. با بررسی آماری به روش آنالیز خوشه¬ای و رسم دندروگرام و با تایید یافته های قبلی مشخص شد که دریاچه ارومیه حداقل از نظر ۵ ایستگاه تحت مطالعه حاوی ۴ جمعیت متفاوت هست که تفاوتهای جالبی از نظر فاکتورهای رشد و بقاء از خود نشان میدهند.
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۸۵ )
چکیده
یکی از روشهای بهبود خواص مکانیکی فولادهای Ni-Co-Mo ۱۸، انتخاب عملیات ترمومکانیکی مناسب است. در این تحقیق تأثیر زمان بین پاسهای نورد بر خواص مکانیکی فولاد Ni-Co-Mo ۱۸ مطالعه و بررسی شده است. ابتدا نمونهها در دمای ۱۱۰۰ درجه سانتیگراد بهمقدار ۳۰% کاهش سطح مقطع داده شدند و سپس تا دمای پاس دوم (۹۰۰ درجه سانتیگراد) در هوا سرد شده و برای زمانهای مختلف ( ۲ ثانیه، ۵ و ۱۰ دقیقه ) در این دما نگاه داشته شدند. آنگاه نمونهها بهمقدار ۲۰% در پاس دوم کاهش سطح مقطع داده شده و سپس سریعاً در آب کوئنچ شدند. در انتها عملیات پیرسختی نمونهها در دمای ۴۸۰ درجه سانتیگراد و به مدت سه ساعت انجام گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش زمان بین دو پاس از دو ثانیه به پنج دقیقه، اندازه دانه آستنیت کاهش قابل ملاحظهای مییابد. این به دلیل پیشرفت تبلور مجدد استاتیکی است. تحت این شرایط، استحکام کششی نمونهها افزایش یافت اما تغییر قابل ملاحظهای در انرژی ضربه نمونهها دیده نشد. با افزایش زمان بین دو پاس از ۵ به ۱۰ دقیقه، اندازه دانه آستنیت کمی افزایش پیدا کرد که آن را میتوان به رشد دانهها نسبت داد. استحکام کششی نمونهها در این مرحله، کمی کاهش یافت، اما تغییر قابل ملاحظهای در انرژی ضربه نمونهها مشاهده نشد. نتایج نشان داد که بهترین زمان بین دو پاس نورد برای بهدست آوردن بهترین استحکام کششی، حدود ۵ دقیقه است.
اسماعیل عبداله زاده، سید مهدی اجاق، هدایت حسینی، عزت الله قائمی، غلامرضا ایراجیان،
دوره ۷، شماره ۱ - ( زمستان ۱۳۹۶ )
چکیده
اهداف: اسانسهای گیاهی، کمپلکسی از ترکیبات فرار بهدستآمده از بخشهای مختلف گیاهان هستند. اسانس دارچین (Cinnamomum zeylanicum) بهعنوان منبع مناسب برای ترکیبات ضدباکتریایی شناخته شده است. هدف مطالعه حاضر بررسی فعالیت ضدباکتریایی اسانس دارچین و نانوذرات اکسید روی علیه دو سویه لیستریا مونوسیتوژنز بود.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، دو سویه باکتری لیستریا مونوسیتوژنز (سویه استاندارد و سویه جداسازیشده از ماهی) مورد استفاده قرار گرفت. فعالیت ضدمیکروبی اسانس دارچین و نانوذرات اکسید روی با روش چاهک ارزیابی شد. همچنین حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) اسانس دارچین و نانوذرات اکسید روی با استفاده از روش ماکرودایلوشن تعیین شد. علاوه بر این، خصوصیات ضدباکتریایی اسانس دارچین و نانوذرات اکسید روی در یک محیط مایع بررسی شد. دادهها بهکمک نرمافزارSPSS ۱۹ و توسط آزمون تحلیل واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی توکی تحلیل شدند.
یافتهها: میزان MIC و MBC اسانس دارچین بهترتیب ۱۶ و بیش از ۶۴میکرولیتربرمیلیلیتر گزارش شد. همچنین مقادیر MIC و MBC برای نانوذرات اکسید روی بهترتیب ۱۲/۵ و ۲۵میلیگرمبرمیلیلیتر محاسبه شد. با افزایش غلظت نانومواد و اسانس، جمعیت باکتریها کاهش یافت (۰/۰۵>p) و در خلال دوره نگهداری در دمای سرد اختلافات قابل توجهی بین دو سویه مشاهده شد.
نتیجهگیری: اسانس دارچین و نانوذرات اکسید روی، اثرات ضدمیکروبی قوی علیه لیستریا مونوسیتوژنز دارند، بهطوری که اسانس دارچین روی لیستریا اثر باکتریواستاتیک، اما نانوذرات اکسید روی اثر باکتریوسایدی نشان میدهند.
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۸۹ )
چکیده
در این پژوهش، خواص مکانیکی ریزساختار مارتنزیت بازگشت داده شده با ریزساختار سهفازی فریت-بینیت-مارتنزیت در فولاد کم آلیاژ پر استحکام ۴۲CrMo۴ مقایسه میشود. در این راستا نمونه های فولادی تحت دو نوع عملیات حرارتی کوئنچ-بازگشت، برای ایجاد مارتنزیت بازگشت داده شده و عملیات کوئنچ پلهای برای ایجاد ساختار سهفازی، قرار گرفت. نتایج آزمایشهای کشش نشان داد که در صورت تشکیل زمینه ریزساختار از فاز فریت، پدیده افت تسلیم اتفاق می افتد. این پدیده در ریزساختار مارتنزیت بازگشت داده شده و نیز آن دسته از نمونههای سهفازی که در آنها فاز سخت (بینیت- مارتنزیت) زمینه ریزساختار را تشکیل می داد، مشاهده نشد. ایـجاد نابهجایی ها در فاز فریت بر اثر استحاله بینیتی یا مارتنزیتی میتواند دلیل این پدیده باشد. بررسی سطوح شکست نمونه های ضربه نشان داد که مکانیزم شکست در ریزساختار مارتنزیت بازگشت داده شده از نوع حــفرهای اسـت؛ در حالی که سازوکار شکست در ساختار سهفازی از نوع کلیواژی است. حفره ای شدن سطوح شکست در ریزساختار مارتنزیت بازگشت داده شده به تشکیل کاربید در طول، فرایند بازگشت
مربوط میشود.
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۰ )
چکیده
اهداف: بررسی سازگاری حرارتی در آپارتمان های شیراز با تعیین محدوده آسایش حرارتی، اولویت رفتار حرارتی ساکنان و علل نارضایتی حرارتی، مهمترین اهداف پژوهش می باشد.
روش ها: روش تحقیق کمی با استفاده از نظرسنجیهای آسایش حرارتی، اولویت رفتاری و عوامل نارضایتی حرارتی مورد استفاده قرار گرفت. سپس با تحلیل همبستگی بین متغیرها و توصیف تحلیلی و استنباطی، به بررسی سازگاری حرارتی پرداخته شده است.
یافته ها: محدوده آسایش حرارتی ساکنان در دمای بالاتری، نسبت به استانداردها می باشد و ۴۵% نارضایتی ساکنان از شرایط حرارتی به علت عدم طراحی مناسب اقلیمی می باشد. اولویت اول رفتار حرارتی در ماه های گرم به طور مشترک تغییر لباس و استفاده از وسایل سرمایشی و اولویت دوم بازکردن پنجره ها و در ماه سرد کشیدن پرده، بستن پنجره و درب فضای سرد و تغییر لباس می باشد که نشان از اولویت بهره گیری از راهکارهای غیرفعال در زمستان است. همچنین بررسی تاثیر فصول بر رفتار و رفتارهای واکنشی ساکنان از دیگر یافته های پژوهش است.
نتیجه گیری: قرارگیری محدوده آسایش حرارتی و دمای خنثی در محدوده بالاتری از استانداردها و بررسی رفتارهای واکنشی، غیرواکنشی و عادات فصلی ساکنان، نشان از سازگاری حرارتی افراد دارد که بهره گیری از آن ها در طراحی تاثیرات قابل توجهی در بهبود آسایش حرارتی و کاهش مصرف انرژی می گذارد.
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۱ )
چکیده
چکیده- در این مطالعه قاب های خمشی فولادی دوگانه با دیوار برشی بتنی و با تعداد طبقات ۸، ۱۲ و ۱۵، تحت دو الگوی بارگذاری دینامیکی طیفی و استاتیکی معادل که در اغلب آیین نامه های معتبر دنیا استفاده می شوند و بر اساس ایده توزیع یکسان مقاومت در اعضا طراحی شده اند. سپس این قاب های دوگانه تحت شش زمین لرزه شدید قرار گرفته و با کمک تحلیل دینامیکی غیر خطی، توزیع خسارت در آن ها محاسبه و بررسی شده است. نتایج این بررسی ها نشان می دهد که با وجود توزیع یکسان مقاومت در اعضا و طبقات، توزیع خسارت کلی در طبقات و در انواع اعضای سازه ای ساختمان اعم از تیر، ستون و دیوار برشی، یکسان نیست. هم چنین نتایج بیانگر این واقعیت هستند که تنها بررسی میانگین توزیع خسارت کلی در طبقات و در انواع اعضای سازه ای برای ارزیابی خسارت لرزه ای کافی نبوده و باید خسارت موضعی وارد شده به هر یک از اعضای سازه ای نیز به طور مستقل مورد توجه خاص قرار گیرد. چرا که انهدام موضعی اعضا می تواند انهدام کلی سازه را به دنبال داشته باشد.
دوره ۱۴، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده
هدف از این مقاله، ارزیابی کیفی خواص مکانیکی پوشش نانوساختار سخت نیترید آلومینیوم-تیتانیوم اعمال شده بر روی ابزارهای برش با استفاده از آزمون پراش پرتو ایکس می باشد. برای این منظور پوشش های نانوساختار TiAlN و TiN با استفاده از روش های رسوب گذاری شیمیایی از فاز بخار به کمک پلاسما و کندوپاش مغناطیسی با توان برانگیختگی بالا به صورت جداگانه لایه نشانی شدند. برای بهبود چسبندگی پوشش نانوساختار TiAlN به زیرلایه فولادی به مدت یکساعت با استفاده از پوشش میان لایه نیترید تیتانیوم لایه نشانی شدند. برای مقایسه نتایج بدست آمده با مقادیر واقعی از دستگاه های نانودندانه گذاری، ریزسختی سنجی و میکروسکوپ الکترونی روبشی گسیل میدان استفاده شد. نتایج دلالت دارد که استفاده از آزمون پراش پرتو ایکس و تحلیل پیکهای بدست آمده از این روش، می تواند به خوبی خواص مکانیکی پوششها را به طور کیفی مورد ارزیابی قرار گیرد. برای اثبات ارتباط میان خواص مکانیکی با اطلاعات مستخرج از نمودارهای پراش پرتو ایکس، از عوامل مختلفی چون پارامتر شبکه، میکروکرنش و تنش پسماند، ضریب بافت بلوری، چگالی نابجایی ها و اندازه دانه بلوری بهره گرفته شد. در نتیجه این روش می تواند به عنوان روش غیرمخرب، سریع و ارزان، برای مقایسه و ارزیابی کیفی خواص مکانیکی مواد لایه نازک مورد استفاده عملی قرار گیرد.
دوره ۱۵، شماره ۱۱ - ( ۱۱-۱۳۹۴ )
چکیده
در روشهای متداول ریتز و گلرکین بر اساس تئوری الاستیسیته محلی، معمولا از چند جمله ای به عنوان توابع تقریب استفاده می شود. اما این روشها برای استفاده در تحلیل غیرمحلی سه بعدی مناسب نیستند. در مطالعه حاضر برای غلبه بر این مشکل نوعی راهبرد باقیمانده وزنی، با توابع مثلثاتی به عنوان توابع تقریب، ارائه شده است. با انتخاب توابع تقریب مناسب تأثیر تکیه گاه های مختلف در رفتار فرکانسی نانو ورق بررسی شده است. اعتبار سنجی فرمولبندی حاضر از طریق مقایسه نتایج عددی حاصل با نتایج ارائه شده در مقالات انجام پذیرفته است. طبق نتایج عددی حاصل ، رفتار فرکانسی نانو ورق قویاً متأثر از پارامتر غیر محلی بوده و این اثر در مودهای ارتعاشی بالا بدلیل کوچک بودن طول موج مود از اهمیت بالائی برخوردار است. نتایج این تحقیق نشان میدهد که تفاوت فاحشی بین رفتار جواب مدل سه بعدی نانوورق و مدل دو بعدی آن وجود دارد و همچنین اختلاف پاسخ تحلیل دو و سه بعدی در این حد در الاستیسیته کلاسیک بارز نیست. همچنین تاثیرات نسبت طول به ضخامت، نسبت ابعادی، پارامتر غیرمحلی، و شرایط مرزی مختلف بر فرکانس طبیعی پایه نانوورق مورد مطالعه قرار گرفته است. این حل مرجع میتواند برای تخمین دقت تئوریهای دو بعدی مرسوم مورد استفاده قرار گیرد.
دوره ۱۷، شماره ۱۰۳ - ( شهریور ۱۳۹۹ )
چکیده
آنزیم پکتیناز اهمیت زیادی در صنایع غذایی دارد. توانایی تجزیه پکتین، عامل اصلی کدورت آب میوهها را دارد. به همین دلیل در شفافسازی و توانایی حفظ خواص حسی و کیفیت مواد مغذی نقش مهمی را ایفا میکند. استفاده از آنزیمها در صنعت هزینه بر است و باید تدابیری اندیشیده شود تا بتوان از مقدار کمی آنزیم بدون تغییردر میزان کارایی آن، برای چندین بار متوالی استفاده شود. در این پژوهش آنزیم پکتیناز تجاری درون دانههای آلژینات تثبیت، وفعالیت آنزیم آزاد و تثبیتشده تحت شرایط دما و
pH مختلف مورد بررسی قرار گرفت. بهترین دما و بهترین
pH برای آنزیم آزاد وتثبیت شده به ترتیب
°C ۴۵ و ۳ تعیین گردید. روش سطح پاسخ جهت بهینهسازی شفافسازی آب گوجهفرنگی با استفاده از ۳ متغیر غلظت آنزیم تثبیت شده در محدوده (۲-۶%)، دما (
°C۳۰-۴۵) و زمان (۱۵- ۴۵ دقیقه) در ۳ سطح مورد استفاده قرار گرفت. آنالیز آماری و بهینهسازی در جهت دستیابی به کمترین کدورت آبگوجهفرنگی در کمترین میزان آنزیم مصرفی انجام شد. نتایج نشان داد شرایط بهینه غلظت آنزیم تثبیتشده، دما و زمان جهت رسیدن به ۰۹/۲۷ برابر بازده شفافسازی به ترتیب ۲% ،
°C ۴۵ و ۴۵ دقیقه با تعیین گردید.
دوره ۱۸، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۷ )
چکیده
در پژوهش حاضر، اتصال های لوله آلومینیم ۴۰۱۴ به مفتول آلومینیم ۷۰۷۵ توسط فرآیند جوشکاری ضربانی مغناطیسی بررسی شد. برای ایجاد اتصال از سه زاویه برخورد ۴، ۶ و ۸o و ولتاژهای جوشکاری ۶ و kV ۷ استفاده شد. ریزساختار سطح مقطع جوش توسط میکروسکوپ نوری و میکروسکوپ الکترونی روبشی و خواص مکانیکی به سیله آزمون سختی و کشش مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در زاویه های برخورد ۴ و ۶o، با افزایش ولتاژ جوشکاری از ۶ به kV ۷، مورفولوژی فصل مشترک از خطی به موجی تغییر می یابد. در زاویه برخورد ۸o، افزایش ولتاژ باعث ذوب شدگی موضعی بیشتر و تخریب فصل مشترک می شود. در زاویه یکسان با افزایش ولتاژ، به دلیل کارسختی و تغییرشکل پلاستیک بالاتر، سختی افزایش می یابد. از طرف دیگر، اثر ولتاژ جوشکاری بر سختی فصلمشترک جوش نسبت به زاویه برخورد بیشتر است. نتایج آزمون کشش نشان داد که با افزایش ولتاژ، در زوایای برخورد کم، استحکام برشی افزایش و در زاویه برخورد بالا، به دلیل تشکیل حفره در فصل مشترک، استحکام برشی کاهش می یابد. نتایج نشان داد که اتصال لوله به مفتول، تحت زاویه برخورد ۶o و ولتاژ kV ۷، دارای فصل مشترک موجی و پیوسته بوده و بالاترین استحکام برشی را در میان نمونه ها دارد.
دوره ۲۳، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۲ )
چکیده
به علت افزایش تقاضا برای ساخت سازه های بتنی و از طرفی محدود بودن منابع اولیه و نگرانی های زیست محیطی ناشی از برداشت بی رویه از منابع زمین، بتن بازیافتی مورد توجه قرار گرفته است. بتن بازیافتی حاوی سنگدانه های انواع بتن ها و مصالح ساختمانی که به دلیل فرسودگی و پایان عمر مفیدشان و یا بر اثر جنگ و سوانح طبیعی تخریب شده اند، می باشد. با توجه به گستردگی منابع بتن های بازیافتی و عدم شناخت از آن ها و از طرفی نتایج متناقض محققین در مورد خصوصیات بتن بازیافتی لازم می باشد تحقیقات گسترده تری پیرامون آن انجام گیرد. در این تحقیق مقاومت و دوام بتن بازیافتی بعد از اعمال چرخه های ذوب و انجماد بررسی شد و با بتن طبیعی مورد مقایسه قرار گرفته است. با استفاده از سنگدانه های بازیافتی حاصل از تخریب ضایعات بتنی، آزمونه های بتنی در سه گروه RC، RN و NC که به ترتیب شامل ۱۰۰، ۵۰ و ۰ درصد سنگدانه بازیافتی بودند، با دو نسبت ۴۵ و ۵۵ درصد آب به سیمان ساخته شدند. در مجموع ۵۷ آزمونه بتنی برای آزمایش خمشی (مکعبی ۱۰×۱۰×۵۰ سانتیمتری) فشاری و کششی (استوانه ای۱۰×۲۰ سانتیمتری) و امواج فراصوتی (مکعبی ۷×۷×۴۰ سانتیمتری) ساخته شد. بعد از اتمام چرخه های ذوب و انجماد مطابق استاندارد ASTM C۶۶۶، آزمایش های تعیین مدول الاستیسیته و مقاومت فشاری ،کشش غیر مستقیم و خمش تک نقطه ای روی آزمونه ها انجام شد. جذب آب سنگدانه های بازیافتی بیشتر از سنگدانه های طبیعی اندازه گیری شده است. بتن بازیافتی بعد از اعمال چرخه ذوب و انجماد کاهش در مقاومت فشاری، خمشی و کششی و مدول الاستیسیته را تجربه نموده است. و با افزایش درصد جایگزینی سنگدانه های بازیافتی میزان این کاهش بیشتر مشاهده شده است. افت مدول دینامیکی نسبی در پایان چرخه ها برای بتن بازیافتی کمتر بوده است که نشان دهنده دوام مناسب تر آن در برابر چرخه ذوب و انجماد می باشد. بتن با جایگزینی ۵۰ درصد سنگدانه بازیافتی، دوام و مقاومت مشابهی با بتن طبیعی داشته است و در بتن های بازیافتی، افزایش درصد جایگزینی سنگدانه های بیش از این مقدار توصیه نمی شود
دوره ۲۳، شماره ۳ - ( ۵-۱۴۰۲ )
چکیده
اسکله یک سازه مهندسی است که عموما برای بارگیری و باراندازی کالاها ساخته میشوند. این سازه با توجه به شرایط کنار سواحل ممکن است بر روی لایه های ضعیف همانند شن و ماسه اجرا شود. در صورت طراحی نادرست این سازه و ایجاد گسیختگی در آن، فعالیتهای اسکله به دلیل آسیب وارده به تاسیسات مجاور آن ممکن است برای مدتها متوقف شود. به همین دلیل بررسی نحوه رفتار سازههای ساحلی در برابر عوامل گسیختگی همچون زلزله و روانگرایی ناشی از آن اهمیت بالایی دارد. تحلیل عملکرد اسکله در برابر روانگرایی معمولا توسط روشهای عددی انجام میشود. در این مقاله با استفاده از نرمافزار Flac۲D که دارای قابلیت تحلیل غیرخطی تنش مؤثر و تولید اضافه فشار آب حفرهای در محیط پیوسته خاک است، به شبیهسازی روانگرایی در خاک اطراف اسکله با کمک مدل رفتاری Finn پرداخته شده است. در ادامه تاثیر پارامترهای مختلف زلزله بر روی رفتار اسکله بررسی شده است. در نهایت نتایج اضافه فشار آب حفرهای، جابه جایی افقی و نشست خاک و لنگر خمشی شمعها ارائه شده است. سپس میزان همبستگی این پارامترها با پارامترهای مختلف زلزله بررسی شده است. از آنجایی که معیارهای شدت زلزله اهمیت زیادی در ارزیابی احتمالاتی تقاضای لرزهای انواع سازهها دارند. بنابراین در این مطالعه به منظور بررسی کیفیت معیارهای شدت زلزله، شاخصهای تعیین کنندهای نظیر بهینه و کاربردی بودن، شاخص کارآیی، کفایت نسبت به بزرگای زلزله و فاصله از مرکز انتشار زلزله بررسی شده است. نتایج نشان میدهد تطابق بین پارامترهای زلزله با نشست خاک نسبت به پارامترهای دیگر عموما بهتر میباشد.