جستجو در مقالات منتشر شده


۱۲ نتیجه برای علیخانی


دوره ۹، شماره ۱۷ - ( بهار و تابستان ۱۴۰۱ )
چکیده

ترجمه قرآن نیز مانند هر ترجمه دیگر باید مشتمل بر اصول ترجمه باشد. با وجود تلاش فراوان مترجمان قرآن به زبان فارسی، مشکلاتی در ترجمه­ها مشاهده می­شود. یکی از واژگانی که ترجمه‌اش نیاز به دقت دارد، واژه «ایمان» است. این واژه و مشتقاتش در قرآن کریم به دو صورت متعدی به «باء» و متعدی به «لام» به کار رفته‌ است. لغت‌شناسان و مفسران شیعه و سنی با بررسی معنای ایمان متعدی شده به «لام»، اقوال مختلفی را درباره آن بیان کرده­اند. این نوشتار با روش توصیفی تحلیلی، با تأمل و تدبر در کاربردهای قرآنی واژه ایمان با «لام» و مقایسه آن با کاربردهای ایمان با «باء» در ۲۸ ترجمه فارسی از قرآن، و نیز با مراجعه با کتب لغوی و تفسیری قرآن کریم، نشان داده است که به جز تعداد اندکی از ترجمه‌ها،‌ سایر آنها از دقت لازم برخوردار نیستند و ترجمه درستی ارائه نکرده‌اند. حاصل این نوشتار این است که ایمان با «باء» به معنای ایمان مصطلح و مقابل کفر است و ایمان با «لام» به معنای تصدیق و انقیاد؛ چیزی که در فارسی ترجمه آن به اعتماد رساتر است.
 

دوره ۱۰، شماره ۳ - ( تابستان ۱۳۹۸ )
چکیده

با گسترش شهرنشینی، کاربرد بتن و مصالح ساختمانی به‌صورت گسترده در سراسر دنیا در حال افزایش است. بنابراین استفاده از مکانیزمی که بتواند در افزایش طول عمر سازه‏های بتنی موثر باشد، ضروری است. دوام سازه‏های بتن آرمه عموماً تحت تاثیر ترک قرار دارد. ترک در بتن به علت‏های مختلف مثل حملات زیست محیطی، اضافه بار، دوره‏های یخ ذوب، یا آسیب‏های تصادفی ایجاد می‏شود. ترک‏های سطحی بتن، ورود مواد شیمیایی و خورنده مثل کلر را فراهم کرده که در اثر این عوامل، آرماتورهای داخل سازه‏های بتن‏آرمه خورده شده و موجب ازبین‌رفتن سازه‏های بتنی می‏شود. رسوبات آهکی میکروبی به‌عنوان یک درزگیر، توانمندی بالایی در پرکردن ترکها و شکافهای ریز در گرانیت، سنگ و ماسه دارد. در این روش اوره توسط آنزیم اورهآز ترشح‌شده از باکتری، هیدرولیز شده و کربنات‌کلسیم در حضور یون کلسیم تشکیل میشود و موجب بهبود پایداری و خواص بتن در طولانی‌مدت می‏شود. بنابراین مبحث استفاده از رسوبات زیستی در ترمیم ترک بتن می‏تواند به‌عنوان یک روش طبیعی و سازگار با محیط زیست مورد توجه قرار گیرد. این مقاله به بررسی پیشرفت‏های اخیر و پتانسیل بالقوه این فناوری پرداخته است.

سیده مهسا حسینی چوپانی، امیرحسین اسماعیلی، مهدی علیخانی،
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( ۲-۱۴۰۲ )
چکیده

گورخرماهی به دلیل ویژگی‌های متنوع از جمله خودنوسازی به عنوان یک مدل آزمایشگاهی مفید مطرح است. جنین این ماهی در مراحل اولیه رشد ویژگیهای منحصر بفردی دارد و در مطالعات مختلفی اثرات آن مشاهده شد. فاکتورهای تمایزی موجود در سلولهای بنیادی جدا شده از جنین گورخرماهی، در بهبود وضعیت عملکردی بیماران تاثیرگذار بوده و قرارگرفتن در معرض عصارههای جنین گورخرماهی در مراحل اولیه رشد ممکن است بیان سلولهای بنیادی چند توان را افزایش داده و اثرات مثبتی را اعمال کند. در این مطالعه به بررسی ویژگی‌های ضد‌اکسیدانی عصاره جنینی گورخر‌ماهی در مراحل جنینی مختلف تکوینی پرداختیم. عصاره تخم گورخرماهی در مراحل مختلف جنینی تهیه شد. اثر آن در غلظت‌های ۵/۰، ۱، ۵/۱ و ۲ میلی‌گرم بر میلی‌لیتر بر میزان فعالیت حذف رادیکال آزاد DPPH، فعالیت مهار‌کنندگی رادیکال ABTS و قدرت احیا‌کنندگی آهن (FRAP) مورد بررسی قرارگرفت. گروههای مورد مطالعه شامل عصاره پروتئین در مراحل مورولا، بلاستولا و گاسترولا بود. طبق نتایج بدست آمده میزان پروتئین در مراحل مختلف جنینی متغیر بوده است و میزان پروتئین با پیشرفت رشد جنینی افزایش و میزان چربی کاهش نشان داد. عصاره پروتئین در مرحله گاسترولا بالاترین میزان مهارDPPH و نیز کاهندگی یون آهن را در غلظت ۲ میلی‌گرم بر میلی‌لیتر نسبت به گروههای مورولا و بلاستولا نشان داد (۰۵/۰>P ). همچنین عصاره پروتئینی در مرحله جنینی بلاستولا بیشترین میزان مهار ABTS را در غلظت ۲ میلی‌گرم بر میلی‌لیتر نسبت به گروه­های دیگر به همراه داشت (۰۵/۰>P ).

دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۲۶ )
چکیده

تعتبر العداله والحریه من اهم المواضیع فی مباحث الجوامع الانسانیه والعلاقه بین هاتین المقولتین بحث عمیق ایضاً. فغایه العداله وغایه الحریه فی کل حکومهٍ تأخذ طابعاً ومفهوماً ملموساً بالقیاس مع المخالفین والمناهضین. فالحکومه العادله والحاکم العادل هو الذی یتعامل مع اعداءه ومخالفیه بالعدل والحریه. ففی هذا المقال فی البدایه اخذنا العداله اساساً فی سلوکیات الامام علی(ع) ثم بحثنا وبینّا الحریه السیاسیه لمخالفی و اعداء حکومه الامام علی(ع) وایضاً وضّحنا العلاقه بین هاتین المقولتین وبین الحریه. ومن ثمَّ بینّا حدود الحریه ومؤشراتها فی آراء الامام(ع) وفی النهایه (نهایه المقال) بحثنا العلاقه المنتظمه بین العداله والحریه کنظریه مستقله.

دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۲۷ )
چکیده

لاشک أن لدین الإسلام وبعثه نبیه المصطفی(ص) جمله من الأهداف والغایات التی لها دور أساسی فی کیان المجتمعات الإنسانیه ویعد المجالان السیاسی والحکومی الرکن الرکین فی کل مجتمع ولذلک فلا عجب لو قلنا أن السیاسه والحکم فی البلاد الإسلامیه یجب أن یکونا مبنیین علی المبادئ والأطر المرسومه من قبل الدین الاسلامی الحنیف وأن یکونا منصبین علی خدمه أهدافه. ولتحقیق ذلک لابد من أن یتمیّز الحکام والنخبه السیاسیه بمیزات معیّنه من قبل الإسلام کی تمکّنهم من المضیّ قُدُما نحو أهدافه وغایاته. ونحن فی هذا المقال نحاول تسلیط الأضواء علی ممیّزات السیره العملیه والنظریه للإمام علی بن ابیطالب کأسوه وقدوهللفکر الإسلامی فی مجال الحکم و السیاسه بالإضافه إلی احصاء و تحلیل المواصفات و المیزات المطلوبه للحکام من وجهه نظر هذا الإمام و تنقسم هذه المواصفات إلی ثلاثه أقسام: الأول منها: المواصفات العقلیه الموضوعیه الضروریه لکل مجتمع من المجتمعات الإنسانیه و لاتمت بصله إلی أیّ من المعتقدات والدیانات. وإنما یقتضیها العقل البشری والواقع الإجتماعی فی کل زمان ومکان. الثانی: المواصفات الأخلاقیه الإنسانیه التی یؤمن و یلتزم بها الأفراد والمجتمعات المتمحوره علی القیم والمبادئ.

دوره ۱۴، شماره ۱ - ( زمستان ۱۴۰۱ )
چکیده

در چرخه زندگی نهاندانگان، گذر از فاز رویشی به زایشی یک مرحله نموی مهم است که تحت کنترل شدید ژنتیکی است. این تغییر فاز نیازمند فعالشدن مجموعهای از ژنها در مریستم رأس شاخساره است که بیان آنها مریستم را از رویشی به زایشی تبدیل میکند. ژن APETALA۱ (AP۱) در پیشبرد مرحله گذر و نیز تعیین هویت مریستم گل نقش مهمی ایفا میکند. در این مطالعه، بیان این ژن در اندام‌های مختلف گیاه منداب (Eruca sativa) و نیز اثر براسینواستروئید بر گلدهی و بیان ژن، بررسی شد. RNA کل استخراج و برای ساخت cDNA استفاده گردید. آغازگرهای اختصاصی براساس همراستایی توالی ژنهای همساخت AP۱ در گیاهان هم‌خانواده، طراحی و برای واکنش RT-PCR استفاده گردیدند. در مرحله رویشی، هیچ بیانی در اندام‌های مختلف مشاهده نشد. تیمار براسینواستروئید از ۲۸ روزگی (مرحله رویشی) تا ظهور غنچه‌های گل، سبب گل‌دهی زودرس و دوره‌ رویشی کوتاه‌تر شد بطوری که گیاهان تحت تیمار، حدود ۱۰ روز زودتر از شاهد گل دادند. همچنین اندازه گیاه و اجزای آن در گیاهان تیمار شده با براسینواستروئید بزرگ‌تر بودند. بررسی بیان ژن EvsAP۱، در فاز زایشی حاکی از بیان آن در غنچه‌ گل، کاسبرگ و گلبرگ و عدم بیان آن در ریشه، ساقه، برگ، پرچم و مادگی بود. همچنین، شروع بیان این ژن، زودتر مشاهده شد که نشاندهنده این است که گذر به گلدهی و تشکیل غنچه گل در گیاهان تحت تیمار سریعتر رخ میدهد، در نتیجه، بیان هم زودتر رخ میدهد اما آنالیز آماری نشان داد که میزان بیان، تحت تاثیر براسینواستروئید قرار ندارد و تفاوت معنیداری دیده نشد.

دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۱ )
چکیده

هدف: هدف از این مطالعه بررسی حضور ژن‏های toxpaa، lpf و iha و بررسی ارتباط آن‏ها با اسهال، در جدایه‏هایی از اشریشیا کلی انتروپاتوژنیک جدا شده از موارد اسهالی و افراد سالم است که فاقد دو فاکتور مهم eaeA و bfpA هستند. مواد و روش‏ها: در این مطالعه، ۷۰ جدایۀ اشریشیا کلی انتروپاتوژنیک (eaeA-، bfpA-) جمع‏آوری شده که از نظر سرولوژیک تأیید شده بود، بررسی شد. DNA جدایه‏ها به روش فنل- کلروفرم استخراج شد و با استفاده از روش PCR حضور ژن‏های toxpaa، lpf و iha، بررسی شد. سپس با استفاده از نرم‏افزار SPSS نسخه ۱۶ و آزمون مربع کای با در نظر گرفتن سطح معنی‏داری کمتر از ۰۵/۰، ارتباط ژن‏ها با اسهال بررسی شد. نتایج: ژن‏های toxpaa، lpf و iha به ترتیب در ۸۵/۲، ۲۸/۴، ۷۱/۴۵ و ۴۲/۲۱ درصد از جدایه‏ها مشاهده شد. نتایج حاصل از آزمون‏های آماری نشان داد که هیچ ارتباطی بین toxpaa و lpf با اسهال وجود ندارد و ارتباط iha با اسهال از لحاظ آماری به طور ضعیف معنی‏دار است (۱۱/۰=P). نتیجه‏گیری: از آن‏جایی که مکانیسم اصلی بیماری‏زایی اشریشیاکلی انتروپاتوژنیک، اتصال و تخریب است؛ بنابراین جدایه‏های اشریشیا کلی انتروپاتوژنیک (eaeA-، bfpA-) باید از نظر سایر عوامل چسبندگی بررسی شود. نتیجه حاصل از این مطالعه نشان داد که بیشترین ژن حاضر در جدایه‏های اشریشیاکلی انتروپاتوژنیک (eaeA-، bfpA-)،عامل lpf است. تحقیقات بیشتر روی خصوصیات بیماری‏زایی این جدایه‏ها برای روشن شدن نقش این عوامل بیماری‏زا در اسهال کودکان ایرانی لازم است.

دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۷-۱۴۳۰ )
چکیده

لاشک فی أنه یمکن طرح الدراسات و الأبحاث ذات الصله بقضایا الإسلام و علاقته بالسیاسه مما یعرف الآن بالسیاسه الإسلامیه فی عده مجالات دراسیه و بحثیه مختلفه تتمثل فی الفقه السیاسی، والفلسفه السیاسیه للإسلام، والکلام السیاسی فی الإسلام بالإضافه إلی الفکر السیاسی الإسلامی، إلا أن المشکله فی هذا الخصوص تکمن فی صعوبه تحدید إطار کل واحد من تلک المجالات و تمییزه عن الآخر و بعباره أوضح؛ فإننا بحاجه ماسه إلی تقدیم تعاریف جامعه و مانعه لکل واحد منها. لذلک فإن ترسیم و تدوین مجموعه من المؤشرات و السمات المثولوجیه (المنهجیه) و تقدیمها لکل من یعنیه الأمر، بفرض تحدید إطار المجالات المذکوره و تمییزها عن بعضها البعض یغنی بحثنا هذا. کما أن ما یتمیز به هذا المقال هو تقدیم تعاریف جدیده حول الفکر السیاسی الإسلامی، و الفکر السیاسی فی الإسلام و ذلک لأول مره و بهدف التمییز فیما بین هذین المجالین.

دوره ۱۶، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۳۰ )
چکیده

إن ما نلاحظه الآن هو بطء عملیه التحدیث و إنتاج الفکر و العلم فی الدراسات المنصبّه علی الفکر السیاسی للإسلام، ففی بحثنا الحاضر نرمی إلی بیان العقبات التی تحول دون إبداع مثولوجیه (منهجیه) تحدیث فی مجال الدراسات المتعلقه بالفکر السیاسی للإسلام، و تتمثل هذه العقبات الأربع فی العقبات المتعلقه بالباحثین أنفسهم، العقبات الناشئه من النظام التعلیم و المعرفی فی العالم الإسلامی، العقبات الناجمه عن‌النظام التعلیمی و المعرفی الغربی و تداعیاته و انعکاساته علی فکر المسلمین، و أخیراً العقبات ذات الصله بالأنظمه السیاسیه و الحکومات فی العالم الإسلامی.

دوره ۱۸، شماره ۳ - ( ۶-۱۴۳۲ )
چکیده

تم التطرق فی هذا المقال إلی تحلیل حروب النبی (ص) ضد عبده الأصنام دون وصف تاریخی لها. للمقال قسمان رئیسیان: فی البدایه تمت دراسه أبعاد و بنی و حقیقه حروب النبی الأکرم (ص) و فی القسم الثانی تمت مناقشه الحروب الهامه لسیدنا محمد (ص). تدل نتائج المقال علی أن عدد القتلی من الجانبین فی جمیع هذه الحروب التی خاضها النبی مع الکفار و المشرکین لم یتجاوز الخمسمائه قتیل. و قد کانت ذات طابع دفاعی و لا نجد حتی حاله واحده بدأ النبی فیها شراره الحرب. بالإضافه إلی التزام النبی (ص) و المسلمین بالجوانب الأخلاقیه و الإنسانیة، فلم یکتف المسلمون بالعطف و الرحمه و العفو بل التزموا باقی الأصول الإنسانیه کعدم مطارده الهاربین و عدم التعرض للأسری و المجروحین و النساء و الأطفال و عدم اقتحام بیوت الآخرین و ماشابه ذلک.

دوره ۱۸، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده

هدف به‏دست آوردن آنتی‏بادی اختصاصی با ایمن‏سازی توسط پروتئین نوترکیب و خالص‏سازی به کمک پپتید مصنوعی به‏عنوان روشی جدید (مدل PrIPeP). مواد و روش‌ها: آنتی‏ژن پروتئینی با همسانه‏سازی ژن کامل SRY روی ناقل pET۲۸a و بیان پروتئین نوترکیب آن در سویه Bl۲۱ باکتری اشریشیا کلی تولید شد. پپتیدی اختصاصی از این پروتئین نیز طراحی و پس از سنتز برای ساخت ستون خالص‏سازی استفاده شد. پروتئین نوترکیب در ادجوانت فروند به‏صورت امولسیون در آمد و طبق جدول زمانی استاندارد برای ایمن‏سازی در خرگوش به‏کار رفت. به‏عنوان شاهد، پپتید سنتز شده به پروتئین حامل KLH کونژوگه و مانند پروتئین نوترکیب برای ایمن‏سازی استفاده شد. برای بررسی نتایج، ابتدا درستی ایمن‏سازی به‏وسیله روش الایزا بررسی شد. سپس آنتی‏سرم حاصل از تزریق پروتئین نوترکیب (Pro-antisera) با استفاده از ستون خالص‏سازی شامل پپتید کونژوگه به سفارز خالص‏سازی شد (مدل PrIPeP). آنتی‏سرم حاصل از تزریق پپتید کونژوگه به KLH (Pep-antisera) نیز با همین ستون خالص‏سازی شد. در نهایت، اختصاصیت و حساسیت آنتی‏بادی‏های خالص شده نسبت به پروتئین نوترکیب SRY و همچنین چند شاهد منفی (پروتئین نوترکیب HSFY، RBMY و RPS۴Y) با استفاده از روش لکه‏گذاری وسترن بررسی شد. نتایج: تیتراسیون با روش الایزا نشان داد که ایمن‏سازی برای هر ۲ نوع آنتی‏ژن به‏خوبی و به‏طور اختصاصی انجام شد. همچنین تجزیه و تحلیل آنتی‏بادی‏های خالص کلاس IgG با روش لکه‏گذاری وسترن نشان داد که اختصاصیت و حساسیت آنتی‏بادی در هر دو گروه مناسب است. نتیجه‌گیری: نتایج بررسی حاضر نشان داد که با استفاده از مدل PrIPeP می‏توان از یک سو به آنتی‏بادی‏های اختصاصی دست یافت که علیه ساختار طبیعی پروتئین تولید شده‏اند و از سوی دیگر از چالش‏های کونژوگاسیون پپتید به پروتئین حامل اجتناب کرد.

دوره ۱۹، شماره ۶ - ( خرداد ۱۳۹۸ )
چکیده

این پژوهش رفتارهای حرارتی و هیدرودینامیک جریان آرام سیال عامل آب درون لوله خمیده افقی وایپرتکس، در محدوده اعداد گراشهف پایین و در محدوده انتقال حرارت جابه‌جایی ترکیبی را به‌ روش عددی مورد بررسی قرار داده است. این لوله دارای خم ۱۸۰درجه، شعاع انحنا بی‌بعد  ۶.۶۲=R/D۲ و زبری‌های کروی‌شکل با ارتفاع بی‌بعد ۰.۱=e/D و شار حرارتی ثابت روی دیواره خود است. معادلات پیوستگی، مومنتوم و انرژی با روش حجم محدود به‌‌صورت سه‌بُعدی حل شده‌اند. برای حل مساله از کد دینامیک سیالات محاسباتی نرم‌افزار انسیس فلوئنت استفاده شده است. نتایج حاصل بیانگر تاثیر عدد گراشهف و نیروهای شناوری ناشی از آن، همچنین اثر تقابلی نیروهای گریز از مرکز و شناوری در کنار زبری سطح، روی پارامترهای هیدرودینامیک و حرارتی از جمله سرعت محوری بی‌بُعد، جریان‌های ثانویه، دمای بی‌بُعد، ضریب انتقال حرارت جابه‌جایی و ضریب اصطکاک سطحی است. به‌گونه‌ای که در یک رینولدز ثابت با افزایش گراشهف به‌دلیل تقابل شدیدتر نیروهای شناوری و گریز از مرکز، ضریب انتقال حرارت جابه‌جایی کاهش می‌یابد حال آن که در لوله خمیده صاف (بدون زبری) افزایش گراشهف منجر به افزایش ضریب انتقال حرارت جابه‌جایی می‌شود. با این وجود لوله خمیده وایپرتکس در محدوده گراشهف و رینولدزهای بسیار پایین، در هر گراشهف و رینولدز یکسان، انتقال حرارت بالاتری نسبت به لوله خمیده صاف داشته است. همچنین نتایج نشان داد که ضریب اصطکاک سطحی در این نوع لوله‌ها با افزایش گراشهف می‌تواند تا ۳/۵برابر بیشتر از مقدار آن در لوله خمیده صاف باشد.
 


صفحه ۱ از ۱