۲۳ نتیجه برای فدایی
دوره ۹، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۸ )
چکیده
ﻣﯿﺮاث ﻣﻌﻤﺎری ﺻﻨﻌﺘﯽ ﻣﺤﺼﻮل ﺗﻌﺎﻣﻞ ﻓﺮﻫﻨﮓ و ﺻﻨﻌﺖ ﻣﯽﺑﺎﺷﺪ ﮐﻪ اﻣﺮوزه ﺑﻮاﺳﻄﻪ ﻫﻮیت و ارزشﻫﺎی ﻣﻨﺤﺼﺮ ﺑﻪ ﻓﺮد ﻣﯿﺮاث ﺻﻨﻌﺘﯽ و ﻫﻤﺰﻣﺎن ﺑﺎ ﺧﺮوج ﺻﻨﻌﺖ از ﺷﻬﺮﻫﺎ ﺑﻪ ﻧﻘﺎﻃﯽ ﺑﻼاﺳﺘﻔﺎده و ﻧﯿﺎزﻣﻨﺪ اﻧﻄﺒﺎق ﭘﺬیری و اﺳﺘﻔﺎده ﻣﺠﺪد ﺗﺒﺪیل ﺷﺪهاﻧﺪ. ﺳﺎﺧﺘﻤﺎنﻫﺎی ﺻﻨﻌﺘﯽ در ﮐﻨﺎر ﺷﺒﺎﻫﺖﻫﺎی ﺧﻮد ﺑﺎ ﺳﺎیر اﺷﮑﺎل ﻣﯿﺮاث ﻣﻌﻤﺎری، دارای ﻣﻮﻟﻔﻪﻫﺎی ﻣﻨﺤﺼﺮ ﺑﻪ ﻓﺮد ﻧﻈﯿﺮ ﻣﻘﯿﺎسﻫﺎی ﺧﺎص، ﺣﺠﻢ زیاد ﻣﺼﺎﻟﺢ و زﻣﺨﺘﯽ ﻓﻀﺎﺳﺎزی ﻫﺴﺘﻨﺪ ﮐﻪ ﻫﺮ یک ﺑﻪ ﻧﻮﻋﯽ ﻧﯿﺮوﻫﺎیی را در ﻣﺴﯿﺮ ﺷﻨﺎﺧﺖ و ﻃﺮاﺣﯽ ﺑﻪ ﭘﺮوژه ﺗﺠﻬﯿﺰ وارد ﻣﯽآورﻧﺪ و در ﻧﻘﺶ ﻣﺤﺪودیت و ﻓﺮﺻﺖﻫﺎیی ﺟﺪید ﺑﺮای ﻃﺮاﺣﺎن ﻇﺎﻫﺮ ﻣﯽﺷﻮﻧﺪ. اﻣﺮوزه اﺳﺘﻔﺎده ﻣﺠﺪد در ﻗﺎﻟﺐ ﻣﺪاﺧﻼت ﺗﺠﻬﯿﺰ دارای ﻗﺎﻋﺪه و ﻧﻈﺎم ﻗﺎﻋﺪهﻣﻨﺪ ﻧﯿﺴﺖ و از ﺳﻮی دیگر از آن ﺑﻪ ﻣﺜﺎﺑﻪ یکی از ﻣﻬﻢﺗﺮین ﺿﺮورتﻫﺎی ﺗﻮﺳﻌﻪ و ﺑﺎزﺳﺎزی در ﻣﻨﺎﻃﻖ ﺻﻨﻌﺘﯽ ﺷﻬﺮی یاد ﺷﺪه اﺳﺖ. از اینرو، ﺗﺪوین و ﺟﻤﻊﺑﻨﺪی ﻧﻈﺮیهﻫﺎی ﮔﻮﻧﺎﮔﻮن ﭘﯿﺮاﻣﻮن ﻣﻮﺿﻮع ﺑﺎیستی در ﻗﺎﻟﺐ ﭼﻬﺎرﭼﻮﺑﯽ ﻣﺪون و ﺑﺮ ﭘﺎیه ﺣﻔﻆ ﺣﺲ ﻣﮑﺎن و اﻣﮑﺎن ﺧﻮاﻧﺶ ﺷﺨﺼﯿﺖ ﺑﺼﺮی اﺻﯿﻞ ﺳﺎﺧﺘﻤﺎن ﺻﻮرت ﭘﺬیرد ﮐﻪ ﺧﻮد ﻧﯿﺎزﻣﻨﺪ ﺑﺎزﺧﻮاﻧﯽ و ﺷﻨﺎﺳﺎیی ﻧﻈﺮیهﻫﺎ و اﺳﻨﺎد ﻣﻌﺘﺒﺮ اراﺋﻪ ﺷﺪه ﺗﺎ ﺑﻪ اﻣﺮوز ﻣﯽﺑﺎﺷﺪ ﺗﺎ ﺑﻪ ایجاد اﻧﻄﺒﺎق ﺑﯿﻦ ﺷﺮایط ﺟﺪید و ﺳﺎﺧﺘﻤﺎن اﺻﯿﻞ در ارﺗﺒﺎط ﺑﺎ ﻣﺤﯿﻂ ﺧﻮد ﺑﯿﺎﻧﺠﺎﻣﺪ و در واﻗﻊ در ﻋﯿﻦ ﺣﻔﺎﻇﺖ ﻣﻮﺟﺐ ﺑﺮوز ﻣﻮﻟﻔﻪ زﻣﺎن و ﺧﻼﻗﯿﺖ ﺑﻪ ﻣﻮازات ﺣﺼﻮل ﺷﺮایط ﭘﺎیدار ﮔﺮدد. ﺗﺠﻬﯿﺰ ﮐﺮدن ﺳﺎﺧﺘﻤﺎنﻫﺎی ﻣﯿﺮاﺛﯽ دارای ﻣﻮﻟﻔﻪﻫﺎیی ﻣﺸﺨﺺ اﺳﺖ ﮐﻪ ﺑﺎید ﺑﻪ ﺻﻮرت یکپارﭼﻪ و ﺟﺎﻣﻊ در ﺳﻪ ﺳﻄﺢ ﻣﻌﻤﺎری، زیرﺳﺎﺧﺘﯽ و ﺳﺎزهای ﭘﯿﺶ از ﺷﺮوع ﻣﺪاﺧﻼت ﻣﻮرد ﺗﺤﻠﯿﻞ ﻗﺮار ﮔﯿﺮد و ﺑﺪون ﺗﺨﺮیب یا ﺗﺄﺛﯿﺮ ﻧﺎﻣﻄﻠﻮب ﺑﺮ اﺻﺎﻟﺖ ﻣﺤﯿﻂ و ﻣﻌﻤﺎری ﺑﻪ اﻧﺠﺎم رﺳﺪ. ﻫﻤﻪ این ﻣﻮارد از ﻣﻬﻢﺗﺮین اﻟﺰاﻣﺎت ﭘﯿﺶ از ﻣﺪاﺧﻠﻪ ﺑﻪ ﺷﻤﺎر ﻣﯽآیند و در ﭘﮋوﻫﺶ ﺣﺎﺿﺮ ﺳﻌﯽ ﺑﺮ ایجاد راﺑﻄﻪای ﻣﻨﻄﻘﯽ و ﻫﻤﻪ ﺟﺎﻧﺒﻪﻧﮕﺮ در ﺟﻬﺖ ایجاد ﺷﺮایطی ﺟﺪید ﺑﺮای ﺑﺮوزرﺳﺎﻧﯽ ﻋﻤﻠﮑﺮدی ﻣﻨﺎﻃﻖ دارای ﻫﻮیت ﻟﯿﮑﻦ ﻓﺮﺳﻮده ﺻﻨﻌﺘﯽ ﺷﺪه اﺳﺖ. ﭘﮋوﻫﺶ ﺣﺎﺿﺮ از ﻧﻮع ﮐﯿﻔﯽ و ﺑﺎ ﺑﻬﺮهﮔﯿﺮی از راﻫﺒﺮد اﺳﺘﺪﻻل ﻣﻨﻄﻘﯽ ﺑﻪ ﺗﺪوین ﭼﻬﺎرﭼﻮب ﻣﻔﻬﻮﻣﯽ ﺑﺮای ﺷﻨﺎﺧﺖ ﻣﻮﻟﻔﻪﻫﺎی ﺗﺎﺛﯿﺮﮔﺬار در ﻓﺮآیند ﺗﺠﻬﯿﺰ ﺑﻪ روز ﻣﯿﺮاث ﻣﻌﻤﺎری ﺻﻨﻌﺘﯽ ﻣﯽاﻧﺠﺎﻣﺪ. ﻣﻮﻟﻔﻪﻫﺎیی ﮐﻪ ﻫﻤﺰﻣﺎن ﻣﺘﺄﺛﺮ از ﻣﻘﻮﻟﻪ اﻧﻄﺒﺎق ﭘﺬیری ﻣﺠﺪد در ﺳﺎﺧﺘﻤﺎنﻫﺎی ﺗﺎریخی ﻧﯿﺰ ﻣﯽﺑﺎﺷﻨﺪ.
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۰ )
چکیده
در این مقاله، تحلیل ارتعاشات آزاد ورق مستطیلی نسبتاً ضخیم هدفمند (FG) با لایه های هوشمند براساس تئوری میندلین و ارائه یک حل دقیق پاسخ-بسته، مورد بررسی قرار گرفته است. این ساختار متشکل از یک ورق FG و دو لایه پیزوالکتریک می باشد. در این حل فرض بر آن است که دو لبه ی مقابل ورق دارای شرط مرزی ساده (یعنی ورق مستطیلی Levy-type) باشند. لایه های پیزوالکتریک مدار بسته در نظر گرفته شده اند، بنابراین از این ورق می توان به عنوان محرک استفاده کرد. برای بیان نحوه توزیع خواص در ماده FG، از یک مدل تابع توانی استفاده میشود. با استفاده از اصل همیلتون و معادله الکترواستاتیکی ماکسول، شش معادله دیفرانسیل وابسته بدست می آید. به منظور حل معادلات مذکور، یکسری توابع کمکی و پتانسیل جدید معرفی شده و از روش جداسازی متغیرها استفاده میشود. دقت فرکانس های بدست آمده به وسیله انجام یکسری مطالعات مقایسه ای با مقالات موجود و همچنین تحلیل المان محدود تایید می شود. در حل دقیق حاضر امکان پیش بینی مدهای درون-صفحه ای نیز علاوه بر مدهای خارج-صفحه ای با دقت بسیار بالایی میسر می شود. همچنین، تاثیر پارامترهای ورق مانند شرایط مرزی، اندیس گرادیانی و افزایش ضخامت لایه پیزوالکتریک بر روی فرکانس های طبیعی ورق مورد بررسی قرار می گیرد.
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( ۴- )
چکیده
اسلام بهعنوان دینی که مشوق دانش و فناوری است توانست جامعه اسلامی را در کوتاهترین زمان به اوج ترقی و توسعه برساند. در میان حکومتهای اسلامی و شیعی دولت آل بویه یکی از درخشانترین اعصار تاریخی به لحاظ علمی و فنی بوده است. علت عمده این رویکرد را عدهای ناشی از تفکر عقلانی مکتب شیعه و پیروان آن میدانند. آل بویه یکی از بزرگترین دودمانهای شیعی ایرانی بودهاند که در آغاز تاریخ اسلام پدید آمدند. امریان مقتدر آل بویه هم به دلیل اتحاد و یکدلی و هم به دلایل اعتقاد به تشیع، منشا آثار فراوانی شدند و در جامعه تحت حکومت آنان علم و فناوری از درخشش خاصی برخوردار بود. خلفای عباسی هم به دلیل ضعف ناچار بودند از آنها اطاعت کنند. براساس اعتقاد امران آل بویه به تشیع، آنها تا حدودی مردم سالاری (دمکراسی) را اجرا کردند و فرقههای مذهبی در عهد آنان آزاد بودند. در این مقاله شمار محققان و دانشمندان و آمار تفکیکی آنها به لحاظ موضوعی، و گرایشات مذهبی دانشمندان در زمان آل بویه به نمایش گذاشته میشود. بر اساس پژوهش انجام شده بیش از ۳۵۰ محقق و دانشمند در این دوره شناخته شدهاند. این افراد کسانی هستند که عمر علمی مفیدشان در بین سالهای ۳۲۰/۹۰۰ تا ۴۵۰/۱۰۵۰ قرار داشته است.
اگر تخصص آنها محاسبه شود شمار آنها به ۷۱۴ میرسد. نکته قابل توجه این است که در این دوران تقریباً همه تخصصهای رایج آن زمان مطرح بوده و افراد متخصص در همه رشتهها چه به لحاظ نظری و چه به لحاظ عملی و فنی به فعالیت مشغول بودهاند.
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۰ )
چکیده
در این تحقیق فرکانس های طبیعی ورق مستطیلی میندلین کامپوزیت شده با وصله های پیزوالکتریک به دست آمده است. شرایط مرزی تکیه گاه ساده به سازه اعمال شده و برای دستیابی به پارامترهای فرکانسی سازه از روش ریتز، بر مبنای روش مینیمم انرژی پتانسیل استفاده شده است. توابع جابجایی و تابع پتانسیل الکتریکی با استفاده از سری های مثلثاتی (توابع حل دقیق) تخمین زده شده اند و در نتیجه حل نیمه تحلیلی مسئله به دست آمده است. به منظور بررسی دقت روش به کار رفته شده نتایج حاصل برای ورق های مستطیلی ایزوتروپیک و پیزوالکتریک به طور جداگانه با نتایج حل دقیق موجود در مراجع مقایسه گشته است. همانطور که از نتایج پیداست، انطباق خوبی میان نتایج حاصل از روش حاضر با نتایج حل دقیق موجود در مراجع دیده می شود. در انتها با استفاده از این روش فرکانسهای طبیعی ورق مستطیلی ارتوتروپیک کامپوزیت شده با دو وصله پیزوالکتریک در بالا و پایین آن، به دست آمده است.
محمد لاریجانی، رویا بختیار، مهرنوش نوروزی، رها فدایی،
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۶-۱۴۰۲ )
چکیده
این مطالعه به منظور تعیین شناسه (Barcoding)با استفاده از ژن سیتوکروم اکسیداز ماهی کپورمعمولی، بین سه استان گلستان، مازندران و گیلان (به ترتیب در مناطق گمیشان، تجن و کیاشهر) در سال۱۳۹۰ انجام شده است. نتایج حاصل از تعیین توالی۳۰ نمونه باله دمی گونه کپور دریایی سواحل جنوبی خزر نشان داد که تمامی نمونهها از یک گونه بوده و فاصله ژنتیکی آنها حداقل به ۲ درصد نمیرسد. بنابراین همه نمونههای کپور سه استان از یک گونه میباشند و از یک نوع بارکد برخوردار میباشند. در بررسی فاصله نوکلئوتیدی و هاپلوتیپی، منطقه گمیشان به ترتیب، ۷۵۰۰۰/۱۰ ، ۱ و منطقه کیاشهر به ترتیب، ۲۰۰۰/۳ و ۹۳۳۳/۰ بدست آمد. در بررسی تنوع نوکلئوتیدی بین دو منطقه ۰۱۹۷۸/۰ و میانگین اختلاف نوکلئوتیدی ۱۸۷/۱۲ بدست آمد. تنوع هاپلوتیپی در منطقه گمیشان ۰۹۵/۳۸ و در منطقه کیاشهر ۸۰۹/۲۳ درصد محاسبه شد. از مجموع ۱۳ هاپلوتیپ، منطقه گمیشان با ۸هاپلوتیپ (۵۳/۶۱ درصد) و منطقه کیاشهر با ۵ هاپلوتیپ (۴۶/۳۸ درصد) از کمترین مقدار هاپلوتیپ برخوردار بودند. نتایج این بررسی نشان میدهد که بین نمونههای کپور دریایی دو منطقه گمیشان و کیاشهر از نظر تنوع نوکلئوتیدی و هاپلوتیپی اختلاف معنی داری وجود دارد (p<۰,۰۵).
دوره ۱۲، شماره ۵ - ( ۱۰-۱۳۹۱ )
چکیده
در این مقاله، مجرائی خاص معرفی شده که در آن، جت آب ورودی، پس از زمان کوتاهی شروع به نوسان کرده و باعث نوسانات منظم سرعت و فشار می گردد. با توجه به وجود رابطه خطی بین سرعت جت ورودی و فرکانس نوسانات آن، با اندازه گیری فرکانس فشار می توان دبی جریان را محاسبه کرد. به منظور بررسی میدان جریان سیال در هندسه موجود دبی سنج نوسانی و یافتن موقعیت بهینه قرارگیری حسگر های اندازه گیری نوسان، حل معادلات ناویر-استوکس آشفته و غیر دائم توسط نرم افزار ANSYS CFX به طریق عددی انجام شده است. پس از بررسی استقلال حل از شبکه، قابلیت دو مدل آشفتگی کا-اپسیلون و اس اس تی در شبیه سازی غیردائم جریان، بررسی شده است. سپس، کیفیت سیگنال فشار دریافتی از چند نقطه، براساس معیار نسبت ماکزیمم به متوسط نواسانات، مقایسه شده و موقعیت مناسب قرارگیری حسگر مشخص شده است. با ساخت اولین نمونه دبی سنج نوسانی در ایران و قرار دادن حسگر فشار و حسگر پیزوالکتریک در نقطه مناسب، بستر آزمونی فراهم شده و نتایج شبیه سازی عددی صحت سنجی شده اند. مقایسه نتایج عددی با نتایج تجربی نشان داده است که مدل اس اس تی برای این جریان نتایج بهتری دارد. سرانجام، با انجام آزمایش در سرعت های مختلف و دریافت و پردازش سیگنال های فشار، نمودار مشخصه سیستم (فرکانس نوسانات جت ورودی- سرعت جت ورودی) استخراج شده است.
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( پاییز ۱۴۰۱ )
چکیده
آفلاتوکسین B۱ نوعی مایکوتوکسین است که توسط قارچهایی از جنس آسپرژیلوس در حین تولید و نگهداری مواد غذایی ساخته میشوند. آفلاتوکسینها دارای اثرات سمی متعدد بر روی بدن هستند که باعث موتاژن، تراتوژن و دارای خاصیت سرطان زایی بالایی هستند که باعث ایجاد سرطان در کبد و سایر اندامها میشود. اگرچه روشهای مرسوم دستگاهی جهت اندازهگیری آفلاتوکسینB۱ در مواد غذایی، حساس و دقیق هستند، ولی دارای معایبی همچون زمان تشخیصی بالا، گران قیمت، نیاز به یک کاربر آموزش دیده و ایجاد جواب مثبت کاذب می باشد. بنابراین، توسعه روشهای نوین سنجشی در اولویت پژوهشگران قرار گرفته است. از جمله این روشهای سنجشی، استفاده از زیست حسگرها است که سریع، ساده و مقرون به صرفهتر بوده و امروزه مورد استفاده در صنایع غذایی است. در تحقیق حاضر از یک آپتاسنسور نوری رنگسنجی با استفاده از نانوذرات طلا با حساسیت مناسب و انتخابیت بالا برای تشخیص آفلاتوکسینB۱ در سرم و بافر استفاده شده است. برای این منظور نانوذرات طلا به روش احیا HAuCl۴ توسط سدیم سیترات (با اندازه ۱۴,۴۰نانومتر و پتانسیل زتا ۲۷.۵-)، سنتز شد. در این روش از اثر محافظتی توالی DNA در سطح نانوذرات طلا در حضور یا عدم حضور آفلاتوکسین با دخالت نمک با ویژگی تغییر چشمی رنگ استفاده شده است. حد تشخیص این روش ۵۰ نانوگرم بر لیتر و محدوده خطی آن ۲۸۰۰۰-۲۰۰ نانوگرم بر لیتر تخمین زده شد. درنتیجه از آپتاسنسور طراحی شده می توان در جهت شناسایی و غربالگری سریع این توکسین در مواد غذایی آلوده استفاده نمود.
دوره ۱۳، شماره ۱۵ - ( ويژهنامه سوم ۱۳۹۲ )
چکیده
در این مقاله یک مدل گذرا برای آند پیل¬های سوختی اکسید جامد ارائه شده است که علاوه بر عملکرد پایا و رفتار گذرای آنها، طیف امپدانس الکتروشیمیایی را نیز شبیه سازی می¬کند. مدل ارائه شده انتقال جرم را با فرآیند الکتروشیمیایی کوپل می¬کند. از معادلات بقای ناویر- استوکس و بقای اجزاء به صورت یک بعدی برای مدلسازی انتقال گاز در کانال آند استفاده شده و برای مدلسازی فرآیند الکتروشیمیایی از معادله خطی استفاده گردیده است. جهت مدلسازی امپدانس الکتروشیمیایی به مجموعه معادلات گذرای مذکور تحریک سینوسی اعمال شده و پاسخ سیستم جهت محاسبه امپدانس استفاده گردیده است. به منظور حل مجموعه معادلات به دست آمده، یک کد عددی بر پایه روش حجم محدود توسعه یافته است. نتایج به دست آمده نشان می¬دهند که انتقال جرم در کانال آند منجر به ایجاد یک نیم دایره خازنی فرکانس پایین در نمودار نایکوئیست می¬گردد. همچنین تاثیر پارامترهای مختلف مانند افت ولتاژ، دما، سرعت و غلظت هیدروژن ورودی بر انتقال جرم و طیف امپدانس حاصل از آن بررسی گردیده و بر روی نتایج حاصله بحث شده است. نتایج شبیه¬سازی تطابق خوبی با نتایج منتشر شده دارند.
دوره ۱۴، شماره ۱۴ - ( ويژهنامه دوم ۱۳۹۳ )
چکیده
در این مقاله، یک روش تحلیلی برای بررسی کمانش خطی سازههای تقویت شده با شبکه منظم متساوی الاضلاع ارائه شده است. پوسته مشبک تحت بار محوری قرار دارد. شرط مرزی پوسته در دو طرف، تکیهگاه ساده میباشد. معادلات تعادل سازه با استفاده از تئوری کلاسیک پوستهها و شبکه منظم بر مبنای یک روش معادل سازی جدید ارائه شده است. ماتریس سفتی کل پوسته، از جمع ماتریس سفتی پوسته و ماتریس سفتی تقویت کنندهها با نسبت حجمیها مشخص، استخراج میگردد. در این تحلیل، با استفاده از روش انرژی، معادلات تعادل پوسته مشبک با استفاده از فرضیات تئوری پوسته فلوگه بدست آمده است. برای حل مسئله، از روش تحلیلی ناویر استفاده شده است. به منظور اعتبار سنجی و صحهگذاری بر نتایج، از یک مدل سه بعدی المان محدودِ ایجاد شده در نرمافزار انسیس استفاده شده است. نتایج حاکی از دقت بالای روش حاضر در قیاس با دیگر روشها است. در پایان، تاثیر هر یک از پارامترهای هندسی بر روی بار بحرانی کمانش استوانه مشبک بررسی شده است. روش حاضر میتواند به عنوان یک مدل دقیق و پایدار، توسط طراحان و مهندسان مورد استفاده قرار گیرد که منجر به بالا رفتن کیفیت طراحی آنها خواهد شد.
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۱ )
چکیده
هدف: پلاکتها قطعات سلولی بدون هسته و مشتق از مگاکاریوسیتها هستند که علاوه بر ایفای نقش در هموستاز و ایمنی ذاتی به واسطه داشتن شاخصهای مهم نظیر CD۴۰L (یک شاخص مولکولی مهم در تحریک سلولهای ایمنی) میتوانند در ایمنی اکتسابی نیز نقش داشته باشند؛ از جمله تأثیر آنها بر لنفوسیتهای B و فعالسازی آنها مشخص شده است. اکنون در پاسخ به این سؤال که آیا میکروذرات مشتق از غشای پلاکت نیز میتواند این تأثیرگذاری را داشته باشد، تأثیر آنها بر فعالسازی لنفوسیتهای B بررسی شد.
مواد و روشها: در ابتدا پلاکت کنسانتره از پایگاه انتقال خون منطقه ای و آموزشی استان تهران تهیه شدند و میکروذرات از این کنسانترهها جدا شد. سپس این میکروذرات با لنفوسیتهای B که با استفاده از ذرات مغناطیسی به روش انتخاب منفی از فرآوردههای خون تازه جدا شده بودند، در محیط کشت مواجه شد. بعد از ۷ روز بیان شاخصهای فعالیت بر سطح لنفوسیتهای B با روش فلوسیتومتری بررسی شد.
نتایج: مطالعه نشان داد که لنفوسیتهای B از میکروپارتیکلها تأثیر پذیرفتهاند به طوری که در روز ۷ کشت همزمان آنها، بیان شاخصهای CD۲۷ و CD۸۶ در سطح آنها افزایش و در عینحال بیان شاخص IgD در آنها کاهش یافته است.
نتیجهگیری: میکروپارتیکلهای مشتق از پلاکت همانند پلاکتها بر فعالسازی لنفوسیتهای B تأثیر دارد.
دوره ۱۶، شماره ۶ - ( ۶-۱۳۹۵ )
چکیده
در این پژوهش، معادلات حرکت برای یک توربین بادی محور افقی با پایه متحرک بدست آمده و فرکانسهای طبیعی و ارتعاشات آزاد سیستم مورد بررسی قرار گرفتهاست. پایه توربین بادی بصورت صلب و پرههای آن بصورت تیرهای انعطافپذیر مدلسازی شدهاست. خمش و پیچش پره به عنوان دو درجه آزادی مورد بررسی قرار گرفتهاند. شافت متصل به پره، به صورت صلب فرض شدهاست. در این مقاله به طور خاص یک توربین بادی ۵ مگاواتی محور افقی مورد بررسی قرار گرفتهاست که پایه آن در آب شناور بوده و دارای سه سرعت زاویهای در جهات مختلف است. با توجه به شکل پیچیده پره و متغیر بودن خواص آن در طول، خصوصیات مقطع به مقطع پره یک توربین ۵ مگاواتی واقعی استخراج شده و سپس جرم و پارامترهای هندسی آن به کمک برازش منحنی توسط نرمافزار متلب در طول پره استخراج شدهاند. معادلات حرکت و شرایط مرزی به کمک اصل همیلتون استخراج شدهاند و سپس با استفاده از روش گالرکین به معادلات دیفرانسیل معمولی تبدیل شدهاند. پس از آن با تنظیم معادلات به فرم فضای حالت، مقادیر ویژه محاسبه و فرکانسها بدست آمده اند. به منظور بررسی صحت معادلات، نتایج بدست آمده در حالتهای خاص با نتایج پژوهشهای پیشین مقایسه شده که همخوانی خوبی بین نتایج وجود دارد. سپس اثر پارامترهای مختلف بر روی تغییرات فرکانس توربین و پاسخهای زمانی ارتعاشات پره توربین بررسی شدهاست. نتایج نشان میدهد سرعت دورانی پایه توربین و همینطور تغییرات سرعت دورانی پرههابرفرکانسهای سیستم و ارتعاشات آزاد پره توربین تاثیرات قابل توجهی دارند.
دوره ۱۶، شماره ۸۹ - ( ۴-۱۳۹۸ )
چکیده
ماست بستنی یکی از فرآورده های منجمد لبنی است که از نظر ویژگی های فیزیکی و کیفیت ظاهری مشابه بستنی می باشد. این فرآورده به دلیل دارا بودن باکتریهای مفید اسید لاکتیک و انجام فرآیند تخمیر، از ارزش تغذیه ای بالایی برخوردار است؛ بهعلاوه در مقایسه با بستنی، حاوی مقادیر پائین تری از شکر و چربی می باشد. در پژوهش حاضر، اثر افزودن شیره توت سفید و ترنجبین (در سطوح صفر، ۱۰۰، ۸۰، ۶۰، ۴۰ و ۲۰ درصد) بر برخی ویژگی های فیزیکوشیمیایی (درصد حجم افزایی، pH، اسیدیته، مقامت به ذوب، ویسکوزیته ظاهری و درصد قند کل) و حسی ماست بستنی مورد ارزیابی قرار گرفت. روش آماری به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. مطابق با این پژوهش، با افزایش درصد شیره توت سفید و ترنجبین در نمونه های ماست بستنی: اسیدیته و ویسکوزیته افزایش (۰۵/۰p<)، حجم افزایی و مقاومت به ذوب به ترتیب افزایش و کاهش (۰۵/۰p<) و pH و درصد قند کل به ترتیب کاهش و افزایش (۰۵/۰p<) یافت. با توجه به نتایج حاصل از ارزیابی حسی، بهترین نمونه از نظر طعم، رنگ، بافت، شیرینی و پذیرش کلی به نمونه با سطح جایگزینی ۴۰ درصد شیره توت سفید و ۶۰ درصد ترنجبین تعلق گرفت. به طور کلی، نمونه حاوی ۴۰ درصد شیره توت سفید و ۶۰ درصد ترنجبین به عنوان بهترین نمونه انتخاب گردید که می تواند به عنوان یک محصول رژیمی در صنعت لبنیات تولید شود.
دوره ۱۷، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۶ )
چکیده
آلیاژهای حافظهدار (SMA) زیر مجموعهای از مواد هوشمند هستند که ویژگی اساسی آنها تغییر شکل بزرگ ناشی از تغییر در ریزساختار آنها، تحت تاثیر دما و میدان مغناطیسی میباشد. این آلیاژها دو اثر مهم حافظه داری و سوپرالاستیسته را ازخود نشان میدهندکه باعث میشود این مواد به کاندیدای بسیار مناسبی برای سیستمهای کنترل، سنسورها و طراحی عملگرها تبدیل شوند. از مزایای آلیاژهای حافظهدار میتوان به اندازه کوچک، وزن کم، نیاز به توان تحریک پایین، تحریکپذیری الکتریکی و حرارتی، عملکرد و تحریک بیصدا در مقایسه با سایر محرکها، عمر مفید و طولانی و نسبت توان به وزن بالا اشاره کرد. فرکانس عملکردی محدود این آلیاژها یکی از عمده معایب آنهاست. در این مقاله، با الهام از نحوه قرارگیری عضلهها در بازوی انسان عملگرجدیدی برای تقلید حرکت بازو طراحی شده و با استفاده از اثر ترموالکتریک زمان پاسخ عملگر کاهش یافته است. این فرآیند مستلزم حل همزمان معادلات انتقال حرارت، معادلات ساختاری، توصیف فرایند تغییر فاز و همچنین معادلات دینامیکی حاکم بر عملگر می باشد. پاسخ دینامیکی عملگر با نتایج تجربی موجود در سایر مقالات مقایسه و صحت نتایج حاصل از این مدلسازیها بررسی میشود و تاثیر پارامترهای مختلف بر روی پاسخ عملگر مورد بررسی قرارمیگیرد. نتایج حاصل نشانگر آن است که با استفاده از روش پیشنهادی میتوان زمان پاسخ عملگر را تا بیش از ۵۰% کاهش داد.
دوره ۱۷، شماره ۱۰۰ - ( خرداد ۱۳۹۹ )
چکیده
خشک کردن یکی از روشهای نگهداری میوه خرمالو میباشد. در این پژوهش جهت افزایش زمان ماندگاری خرمالو و تولید محصولی با کیفیت بالا، از خشککن فروسرخ استفاده و سینتیک انتقال جرم، دانسیته، آبگیری مجدد و رنگ نمونهها اندازهگیری شد. نتایج نشانداد که توان لامپ پرتودهی و فاصله لامپ از نمونه تأثیر معنیداری بر سینتیک افت رطوبت و زمان خشک کردن دارند (۰۵/۰P<). با افزایش توان پرتودهی و همچنین کاهش فاصله نمونهها از منبع پرتودهی، زمان خشک کردن کاهش یافت. میانگین چگالی و آبگیری مجدد برای نمونههای خشکشده در ساملنه فروسرخ به ترتیب برابر kg/m۳ ۶۳۹؛ و ۲۷۰ درصد به دست آمد. میانگین تغییرات رنگ (ΔE) محاسبهشده برای توانهای ۲۰۰، ۳۰۰ و ۴۰۰ وات به ترتیب برابر با ۴۳/۱۴، ۰۹/۱۰ و ۰۴/۲۰ به دست آمد. نتایج مدلسازی به روش الگوریتم ژنتیک - شبکه عصبی مصنوعی نشانداد که ترکیب شبکه عصبی مصنوعی با الگوریتم ژنتیک نتیجه بهتری ارائه میکند و با ترکیب آنها سرعت تحلیل و دقت فرآیند مدلسازی افزایش مییابد. با استفاده از شبکهای با تعداد ۱۵ نرون در یک لایه پنهان و با استفاده از تابع فعالسازی تانژانت هیپربولیک و درصد دادههای مورد استفاده برای تربیت/ آزمون / ارزیابی برابر ۲۰/۲۰/۶۰ میتوان به خوبی سینتیک خشک کردن خرمالو را پیشگویی نمود.
دوره ۱۸، شماره ۱۲۱ - ( اسفند ۱۴۰۰ )
چکیده
دوره ۱۹، شماره ۳ - ( اسفند ۱۳۹۷ )
چکیده
در این مقاله حل دقیق ارتعاشات آزاد یک درپوش کروی نازک از جنس پیزوالکتریک با استفاده از تئوری پوستههای کمعمق ارایه شده است. درپوش کروی پیزوالکتریک در دو حالت رفتاری حسگر و عملگر مورد بررسی قرار گرفته است. ماده پیزوالکتریک در راستای ضخامت قطبی شده و با استفاده از روش جداسازی متغیرها و توابع پتانسیل جدید، سه معادله حرکت پوسته کمعمق نازک به همراه معادله ماکسول بهصورت دقیق حل شده است. در ابتدا معادله حاکم بر جابهجایی عرضی پوسته بهطور مجزا به دست آمده و پس از استخراج جابهجایی عرضی، دیگر مجهولات مساله اعم از جابهجاییهای داخل صفحهای و تابع پتانسیل الکتریکی نیز به دست میآیند. در ادامه با اعمال شرایط مرزی مختلف مکانیکی و الکتریکی، فرکانسهای طبیعی برای پوسته کروی پیزوالکتریک در دو حالت حسگر و عملگر محاسبه شده است. برای اعتبارسنجی فرمولبندی حاضر و بررسی دقت فرکانسها نتایج بهدستآمده با تحلیل المان محدود مساله در نرمافزار آباکوس مقایسه و تایید شده است. همچنین تاثیر پارامترهای مختلف مانند نسبت شعاع داخلی به شعاع انحنای پوسته، نسبت ضخامت به شعاع داخلی پوسته و شرایط مرزی مختلف، روی فرکانسهای طبیعی مورد بررسی قرار گرفته است . نتایج نشان میدهد که خاصیت پیزوالکتریکی باعث افزایش انرژی کرنشی سازه شده و در هر دو حالت حسگر و عملگر باعث افزایش مقدار فرکانسهای طبیعی میشود. همچنین با تغییر شرایط از حالت عملگر به حالت حسگر، جسم یک افزایش را در مقادیر فرکانسهای طبیعی تجربه میکند.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۴ - ( خرداد ۱۴۰۱ )
چکیده
سلیاک رایج ترین بیماری است که در اثر مصرف گلوتن بروز میکند. پروتئین گلوتن، مهم ترین ترکیب در ایجاد بافت و در برگیرنده اجزائ فرمولاسیون محصولات صنایع پخت می باشد. این پروتئین در افراد مبتلا به بیماری سلیاک ایجاد حساسیت می کند و تنها راه درمان این بیماری استفاده از یک رژیم غذایی بدون گلوتن در تمام طول عمر فرد است . بنابراین استفاده از جایگزینهای مناسب گلوتن در تهیه این دسته از محصولات امری ضروری است. از این رو هدف انجام این تحقیق بررسی تاثیر کنسانتره پروتئینی سبوس برنج درمقادیر ۷۵/. ، ۵/۱، ۲۵/۲، ۳ درصد به عنوان جایگزین گلوتن بر کیک اسفنجی می باشد. براساس نتایج بدست آمده، مشخص گردید که ویسکوزیته خمیر محصول نسبت به نمونه شاهد افزایش پیدا کرده است و افزودن پروتئین سبوس برنج تاثیر معنیداری بر میزان ویسکوزیته خمیر کیک اسفنجی دارد. همچنین اثر افزودن پروتئین با مقادیر ذکر شده باعث افزایش معنی داری در مقدار رطوبت و حجم مخصوص کیک شد. در نتایج حاصل از آنالیز سفتی بافت نمونه ها، اختلاف معنی داری در مقایسه با نمونه شاهد وجود دارد و سفتی بافت تمامی نمونه ها طی دوره نگهداری افزایش یافت. براساس نتایج آزمون حسی، بالاترین امتیاز به نمونه حاوی ۲۵/۲ درصد پروتئین سبوس برنج تعلق گرفت و تیمار منتخب، تیمار T۳ است.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۴ - ( خرداد ۱۴۰۱ )
چکیده
سبوس برنج به دلیل دارا بودن مقادیر قابل توجهی از فیبر و پروتئین میتواند ترکیب مناسبی جهت غنی سازی نان باشد. با این وجود افزودن سبوس برنج به دلیل اختلال در ویژگی های بافتی و حسی و هم چنین وجود اسیدفیتیک در آن باید مورد بررسی بیشتری قرار گیرد. از طرف دیگر هنگام پخت نان با دماهای بالای ۱۲۰ درجه سانتیگراد از طریق واکنش میلارد، ترکیبی سرطانزا به نام اکریلآمید تولید می شود که میتوان با از دسترس خارج کردن عوامل موثر در تولید آن، میزان تولید اکریلآمید را به حداقل رساند. در این پژوهش سبوس برنج معمولی و سبوس برنج هیدروترمال شده در درصد های مختلف ۳، ۶ و ۹ درصد جهت غنی سازی آرد گندم و تهیه نان حجیم مورد استفاده قرار گرفت. سپس تغییرات رنگ، میزان اکریلآمید و ویژگی های بافتی ارزیابی شدند. نتایج حاکی از آن بود که با افزایش میزان به کارگیری سبوس در نان، میزان تغییر رنگ و غلظت اکریلآمید افزایش یافت و هم چنین نمونه های حاوی سبوس هیدروترمال شده دارای مقادیر بیشتری اکریلآمید بودند. سختی، چسبندگی، صمغیت و مقاومت به جویدن با افزایش درصد سبوس روندی افزایشی داشتند، در صورتی که پیوستگی و فنریت با افزایش درصد سبوس روندی کاهشی نشان دادند. با توجه به نتایج به دست آمده براساس حد مجاز مصرف روزانه اکریلآمید و با توجه به میزان کاهش اسیدفیتیک در نمونه های نان، تیمار حاوی ۳% سبوس هیدروترمال شده نه تنها دارای کمترین میزان اکریلآمید و در عین حال کمترین میزان اسیدفیتیک بود بلکه ویژگی های بافتی و ظاهری قابل قبولی نیز داشت.
دوره ۱۹، شماره ۱۳۲ - ( بهمن ۱۴۰۱ )
چکیده
یکی از بهترین روش های غنی سازی و بهبود ارزش تغذیه ای، به کارگیری منابع فیبر در فرمولاسیون مواد غذایی می باشد. سبوس غلات از بهترین و اقتصادی ترین منابع تامین فیبر در رژیم غذایی محسوب می شوند. از این رو، در این مطالعه تاثیر افزودن سبوس برنج و گندم فرآوری شده به روش هیدروترمال تحت شرایط بهینه در مقادیر ۰، ۴ و ۸ درصد بر ویژگیهای رئولوژیکی خمیر، بافت، رنگ و خصوصیات حسی بیسکویت حاصل مورد بررسی قرار گرفته است. بررسی نتایج آزمون رئولوژیکی خمیر حاکی از آن بود که افزایش مقادیر سبوس برنج و گندم فراوری شده به روش هیدروترمال در خمیر، منجر به کاهش عددکیفی و افزایش میزان جذب آب شده است. از طرف دیگر افزایش میزان سبوس گندم و برنج در خمیر با افزایش زمان گسترش خمیر نیز همراه بود. ارزیابی تغییرات بافت و رنگ نیز وجود ارتباط مستقیم بین سفتی بافت بیسکوئیت، تغییر رنگ و مقادیر سبوس گندم و برنج را نشان داد. ارزیابی حسی انجام گرفته توسط ارزیابان بر روی نمونه های بیسکویت نیز، بیانگر تاثیر منفی و کاهش معنی دار نمرات ارزشیابی، در صورت افزایش میزان سبوس گندم و برنج فراوری شده و جایگزینی سبوس برنج هیدروترمال شده در فرمولاسیون، برویژگیهای حسی می باشد. با توجه به نتایج حاصل، استفاده از میزان ۴ درصد سبوس گندم و برنج هیدروترمال شده جهت غنی سازی محتوای تغذیه ای بیسکوئیت مناسب بوده و پیشنهاد می گردد.
دوره ۲۱، شماره ۱۵۶ - ( بهمن ۱۴۰۳ )
چکیده
بیماری سلیاک یک ناهنجاری خودایمنی بوده که افراد مبتلا، به سبب مصرف گلوتن دچار آسیب جدی در مخاط روده کوچک شده و در نتیجه آن کاهش جذب مواد مغذی رخ میدهد که میتواند منجر به کاهش وزن، کمخونی و سوتغذیه شود. حذف گلوتن از رژیمغذایی فرد مبتلا به عنوان راه حلی برای کنترل ومهار این ناهنجاری پیشنهاد میگردد. ﻟﺬا ﻫﺪف از ایﻦ ﭘﮋوﻫﺶ، بررسی امکان تولید کلوچه با جایگزینی آرد برنج و آرد کینوا به جای آرد گندم همراه با به کارگیری صمغ کربوکسیمتیلسلولز (۵/۱ – ۳ – ۵ درصد ) و صمغ استخراج شده از دانهی به (۵/۱ – ۳ – ۵ درصد ) به عنوان عوامل بهبوددهنده و ارزیابی تاثیر آنها در ویژگیهای رئولوژیکی خمیر و صفات بافتی و حسی کلوچه میباشد. بر اساس نتایج بدست آمده مشخص گردید، که میزان ویسکوزیته با بالا رفتن میزان صمغها روندی افزایشی داشته است، به طوری که با افزودن غلظت آنها، افزایش ویسکوزیته حداکثر و نهایی و کاهش ویسکوزیته برگشتپذیری نسبت به نمونه شاهد مشاهده گردید. بعلاوه صمغ دانهبه عملکرد موثرتری نسبت به صمغ کربوکسیمتیلسلولز از خود نشان داد. بهطوریکه تیمار حاوی صمغ دانهبه به میزان ۵درصد بیشترین میزان ویسکوزیته را در میان نمونهها دارا است. همچنین افزودن هر دو نوع صمغ منجر به کاهش سفتی، افزایش فنریت و بهبود ویژگیهای حسی شده است و بر اساس ارزیابی کلی نتایج تحقیق حاضر، تیمار حاوی ۴۵۰ گرم آرد برنج، ۵۰ گرم آرد کینوا و ۵ درصد صمغ دانهبه به عنوان بهترین تیمار پیشنهاد میگردد.