جستجو در مقالات منتشر شده
۵ نتیجه برای لقمانی
زهره سلطانی، مهران لقمانی، محمد منصور توتونی، محمود سینایی،
دوره ۹، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده
ایسه تجمع فلزات سنگین مس، روی و کادمیوم و بررسی تغییرات متالوتیونین بهعنوان نشانگر زیستی آلودگی در بافت آبشش خرچنگ شبح (Ocypode saratan) در دو بازه زمانی پیش مانسون (اردیبهشت) و پس مانسون (آبان) در جنگلهای حرای خلیج چابهار و گواتر در سال ۱۳۹۸ انجام شد. نتایج نشان داد که در هر دو بازه زمانی الگوی تجمع فلزات در بافت آبشش خرچنگ شبح بهصورت روی، مس، کادمیوم است. میانگین غلظت فلزات مس، روی، کادمیوم در فصل پیش مانسون و پس مانسون در ایستگاه چابهار به ترتیب ۱۷۳/۶، ۱۸۶/۴۳، ۰/۰۹۵ و ۱۵۶/۷، ۱۷۵/۱۳، ۰/۰۲۶ و در ایستگاه گواتر میانگین غلظت فلزات مس، روی، کادمیوم در پیش مانسون و پس مانسون به ترتیب۲۳۷/۳، ۲۳۱/۸، ۰/۰۴۸ و ۲۰۵/۹، ۲۵۳/۲، ۰/۰۳۷ میکروگرم بر گرم وزن خشک به دست آمد. میانگین میزان متالوتیونین در فصل پیش مانسون و پس مانسون در ایستگاه چابهار به ترتیب ۲/۰۲ و ۰/۱ و در ایستگاه گواتر نیز به ترتیب ۲ و ۰/۱۲ میکروگرم بر گرم وزن تر بدست آمد. بررسی میزان متالوتیونین نشان داد که در فصل پیش مانسون بالاتر از پس مانسون بود. در مقایسه میزان متالوتیونین بین دو ایستگاه چابهار و گواتر اختلاف معنیداری بدست نیامد (۰/۰۵<P). اما در هر دو ایستگاه بهصورت جدا بین دو فصل پیش مانسون و پس مانسون نشاندهنده وجود اختلاف آماری معنیداری بود (۰/۰۵>P). بررسی همبستگی متالوتیونین با فلزات نشان داد که هیچگونه همبستگی بین متالوتیونین با فلزات مورد مطالعه وجود ندارد. بنابراین، طبق مشاهدات تغییرات غلظت متالوتیونین در این گونه متاثر از فلزات سنگین نبوده و میتواند ناشی از تغییرات شرایط محیطی فصول باشد.
فاطمه ارزانی، سلیم شریفیان، مهران لقمانی،
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( ۶-۱۴۰۰ )
چکیده
ماهی یکی از مهمترین منابع پروتئینی برای تغدیه و سلامت انسان است. از این رو پایش تجمع فلزات سنگین در ماهیان تجاری همواره مهم میباشد. در مطالعه حاضر میزان تجمع فلزات سنگین (مس و سرب) در بافت عضله و خطرات احتمالی آنها برای مصرف کنندگان در سه گونه ماهی پرمصرف در جنوب کشور(بندرعباس) یعنی سرخو (Lutjanus ehrenbergi)، سنگسر (Pomdasys Kaakan) و کفشک تیز دندان (Psettodes erumei) در سال ۱۳۹۸مورد بررسی قرار گرفت. میانگین میزان تجمع (میکروگرم بر گرم وزن خشک) فلز مس در ماهی سرخو، سنگسر و کفشک به ترتیب برابر با ۰۲۵/۰±۰۷۸/۰، ۰۱۷/۰±۱۳۶/۰ و ۰۱۳/۰±۱۲۷/۰ بود، در حالی که میزان تجمع سرب در آنها به ترتیب برابر با ۰۱۸/۰±۰۷۹/۰، ۰۲۳/۰±۰۹۰/۰ و ۰۳۱/۰±۱۰۷/۰ بدست آمد. بالاترین میزان جذب روزانه (میکروگرم در کیلوگرم وزن بدن در روز) مس برابر با ۰۲۳/۰ و ناشی از مصرف ماهی سنگسر بود، در حالی که بالاترین میزان جذب روزانه سرب ناشی از مصرف ماهی کفشک و برابر با ۰۱۸/۰ به دست آمد. میزان جذب روزانه و هفتگی در هر دو فلز و در هر سه گونه ماهی کمتر از مقادیر دوز مرجع EPA و مصرف قابل تحمل (TI) ارائه شده توسط کمیسیون مشترک FAO/WHO ، بود. برآورد میزان خطر (THQ) محاسبه شده برای هر دو فلز به میزان قابل توجهی پایین تر از ۱ بود. نتایج نشان داد که جوامع شهری استان هرمزگان با میزان مصرف های محاسبه شده در معرض هیچ گونه خطری ناشی از تجمع فلزات سنگین مورد بررسی در این مطالعه نمی باشند.
فاطمه قانعی، مهران لقمانی، امید کوهکن،
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( ۹-۱۴۰۱ )
چکیده
تجمع نانوذرات در محیط و آب به دلیل کاربرد وسیع آنها در صنایع، کشاورزی، پزشکی و داروسازی نگرانی روزافزونی را درباره محیط زیست و افزایش مواجهه با نانوذرات در اکوسیستم ها و انسان ایجاد کرده است. ﻧﺎﻧﻮذرات اکسیدآهن ﺑﻪ راﺣﺘﯽ وارد ﺟﺮیﺎن ﺧﻮن شده و در بافت های مختلف تجمع یافته و باعث بروز صدماتی در این بافت ها می شوند. لذا در این پژوهش به بررسی تغییرات بافت روده ماهی کفال خاکستری (M. cephalus) و تجمع بافتی در مواجهه خوراکی با نانوذرات اکسید آهن پرداخته شد. تعداد ۱۱۰ قطعه ماهی جوان کفال خاکستری پس از ۲هفته سازگاری در چهار گروه زمانی ۱، ۷، ۱۴ و ۲۸ روزه تیماربندی شدند و یک گروه نیز به عنوان شاهد درنظر گرفته شد. کفال ماهیان دوبار در روز نانوذرات اکسیدآهن را به میزان ۱۵ میلی گرم بر کیلوگرم بصورت متصل به غذا دریافت کردند. نتایج نشان داد اگرچه میزان آهن بافتی تنها در گروه ۲۸روزه افزایش معنادار داشت، اما مصرف نانوذرات اکسیدآهن تقریبا در تمام گروهها باعث افزایش تجمع بافتی آهن در روده می گردد. مطالعه بافتی روده نشان دهنده تغییراتی از قبیل افزایش تعداد و اندازه سلولهای جامی، تخریب ساختار ریز پرزها، خونریزی و درجاتی از نکروز بود که شدت و گستردگی تغییرات ایجاد شده در بافت روده با بیشتر شدن زمان مواجهه افزایش یافت. این مشاهدات نشان داد که مصرف نانوذرات اکسیدآهن بر عملکرد روده تأثیر منفی گذاشته و باعث تجمع آهن و بروز صدمات وابسته به زمان می گردد.
عبدالباسط دبیرستان، مهران لقمانی، گیلان عطاران فریمان،
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۳ )
چکیده
این تحقیق با هدف تعیین تنوع زیستی جوامع پرتاران در سه منطقه با پوشش حرا و در ۹ ایستگاه شامل یک ایستگاه در خلیج گواتر و ۴ ایستگاه در هریک از خوریات گواتر و باهو کلات در سواحل شرقی بندر چابهار انجام شد. از هر ایستگاه از زمستان ۱۳۹۹ تا پاییز ۱۴۰۰ به صورت فصلی سه نمونه رسوب برای جداسازی و شناسایی پرتاران و یک نمونه برای آنالیز دانه بندی و مواد آلی کل رسوبات به وسیله گرب ون وین با سطح مقطع ۰۲۸/۰ متر مربع برداشت شد. در مجموع شده ۱۲جنس متعلق به ۱۰ خانواده شناسایی شدند. در بین گروههای خانواده های پرتاران شناسایی شده بیشترین درصد میانگین فراوانی با ۷۰/۱۳ درصد مربوط به خانواده Spionidae بود. بررسی تراکم پرتاران در مجموع ۱۸۰±۱۷۸۰۰ در فصول ذکر شده میباشد که میانگین تراکم پرتاران در زمستان ۴۲±۸۷۲۰ و میانگین تراکم پرتاران در پاییز ۶۳/۱۸۱±۹۰۸۰ در فصول ذکر شده میباشد که میانگین کمترین در زمستان مربوط به خانواده Nereidae: ۰۵/۶۷±۶۰۰ و بیشترین به خانوادهSpionidae : ۴۷/۳۱±۱۲۸۰ فرد در یک مترمربع بوده است. میانگین کمترین در پاییز مربوط به خانواده Nereidae: ۶۵/۳۲±۵۶۰ و بیشترین به خانواده Spionidae: ۹۴/۶۲± ۱۱۶۰ فرد در یک مترمربع بوده است. نتایج حاصل از آزمون پارامتریک آنالیز واریانس یکطرفه نشان داد که فراوانی جوامع پرتاران در فصول و ایستگاهها مختلف تفاوت معنی داری داشته اند(۰۵/۰P<) و میانگین فراوانی در فصل زمستان بیشتر از پاییز بوده است.
دوره ۲۲، شماره ۹ - ( شهریور ۱۴۰۱ )
چکیده
کاهش نویز با صرف کمترین هزینه و با بالاترین بازده اخیراً به یکی از چالشهای اساسی برای تولیدکنندگان صنعتی تبدیل شده است. در این مقاله به طراحی و ساخت سیستمی مقرون به صرفه برای کاهش نویز تک فرکانس و مزاحم که از محصولات و ماشینآلات صنعتی تولید میشود، پرداخته شده است. برای دستیابی به این هدف، از کنترل فعال نویز باندباریک به روش FxLMS با کمک فیلتر تطبیقی دیجیتال با دو ضریب، به نام فیلتر شکافی تطبیقی، استفاده شده است. برای تست عملکرد الگوریتم پیشنهادی، سازهای به صورت کانال طراحی شده و پیادهسازیهای مورد نظر بر روی آن انجام شده است. همچنین به منظور کاهش هزینههای پیادهسازی، بورد آردوینو یونو (Arduino Uno) که دارای یک ریزکنترلکنندهی AVR (ATmega۳۲۸P) است، به عنوان هستهی پیادهسازی الگوریتمها مورد استفاده قرار گرفته است. پس از پیادهسازی الگوریتم مذکور بر روی این مجموعه، تا حدود ۱۵ دسیبل در فرکانسهای ۴۰۰ هرتز و ۷۵۰ هرتز و تا حدود ۳۰ دسیبل در فرکانسهای ۶۵۰ هرتز و ۹۵۰ هرتز، کاهش نویز مشاهده شده است. همچنین پیادهسازی این الگوریتم برای کاهش نویز در دو فرکانس به صورت همزمان نیز انجام شده که نتایج تقریبا اثربخشی داشته و در یکی از این فرکانسها تا حدود ۱۸ هرتز کاهش نویز مشاهده شده است.