جستجو در مقالات منتشر شده
۲ نتیجه برای مسعودی اصیل
ابوالقاسم اسماعیلی فریدونی، شیما مسعودی اصیل،
دوره ۴، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده
تأثیر شدت نور در چهار سطح (صفر، ۱۰۰، ۲۰۰۰ و ۵۰۰۰ لوکس) روی برخی از شاخصههای تولیدمثلی (تولید اولاد، درصد مادههای حامل کیسه تخم و میزان سیستزایی) مولدین آرتمیای ارومیه (Artemia urmiana) با پرورش ۳۰ عدد نر و ماده در ظروف ۳ لیتری در هفتههای متوالی تازمان مرگ کلیه مادهها بررسی شد. نتایج نشان از اختلافات معنیدار در میانگین تولید هفتگی اولاد در بین تیمارها در کلیه هفتهها داشت. مولدین شدت ۵۰۰۰ لوکس از هفته اول تا پنجم روند افزایشی و از هفته ششم تا دهم روند کاهشی در میانگین تولید هفتگی اولاد داشتند. وضعیت نسبتا مشابهی نیز در شدت ۲۰۰۰ لوکس دیده شد، ولی شدتهای نوری صفر و ۱۰۰ لوکس نوسانات عمدتا کاهشی در روند تولید از هفته اول تا ششم و هفتم داشتند. بیشترین درصد مادههای حامل کیسه تخم اغلب در هفتههای ابتدایی و میانی پرورش دیده شده که نشان از حداکثر تولید گروهی در هفتههای میانی تولیدمثل (تا هفته پنجم) در کلیه تیمارهاداشت. افزایش واضحی در میزان سیستزایی در مولدین شدتهای ۱۰۰ لوکس و تاریکی در مقایسه با ۲۰۰۰ و ۵۰۰۰ لوکس در اکثر هفتهها دیده شد. درصد بازماندگی مولدین در انتهای هفته پنجم بهترتیب از تیمارهای با شدت نور بالا به پایین حدودا ۹۵، ۸۶، ۲۳ و ۳۰ درصد بود. نظر به افزایش میزان تولید اولاد و بازماندگی بیشتر مولدین، افزایش مادههای حامل کیسه تخم (تا هفته پنجم)، شدت نور ۵۰۰۰ لوکس به عنوان بهترین سطح آنهم در طول پنج هفته ابتدایی از پرورش مولدین آرتمیای ارومیه در شرایط هچری پیشنهاد میشود.
شیما مسعودی اصیل، عبدالمحمد عابدیانکناری، قدرتالله رحیمیمیانجی، گلن ون در کرک،
دوره ۷، شماره ۲ - ( بهار ۱۳۹۷ )
چکیده
اهداف: اسید آراشیدونیک از اسیدهای چرب ضروری بوده که نقش مهمی در فرآیند تولیدمثل ماهیان از طریق تنظیم عملکرد سیستم درونریز از جمله سنتز هورمونهای استروئیدی دارد. هدف این مطالعه بررسی اثر سطوح مختلف اسید آراشیدونیک جیره بر میزان کلسیم، هورمونهای تیروئیدی و کورتیزول در مراحل زردهسازی و رسیدگی نهایی مولدین مادهماهی گورامی آبی بود.
مواد و روشها: در این تحقیق کاربردی تعداد ۱۵۰ قطعه بچه ماهی گورامی آبی (Trichopodus trichopterus) در میان ۱۵ آکواریوم (۳ آکواریوم در هر تیمار) توزیع و تا رسیدن به بلوغ جنسی به مدت ۵ ماه از جیرههای آزمایشی شامل سطوح مختلف اسید آراشیدونیک (۰/۰۲، ۰/۵۳، ۱/۰۵، ۱/۶، ۲/۱۲% از جیره) تغذیه کردند. پس از رسیدگی جنسی تعداد ۱۲ ماهی ماده از هر تیمار انتخاب و میزان یون کلسیم در پلاسما با روش فتومتری و میزان هورمون کورتیزول در سرم و میزان هورمونهای ترییدوتیرونین (T۳) و تیروکسین (T۴) ذخیرهشده در تخمدان با روش الایزا در دو مرحله زردهسازی و رسیدگی نهایی اندازهگیری شدند. تمامی دادهها پس از تست نرمالبودن با آزمون کولموگروف- اسمیرنوف با استفاده از آنالیز واریانس یکطرفه تجزیه و تحلیل شده و برای مقایسه معنیداری بین میانگینها از آزمون آماری دانکن در سطح احتمال ۵% استفاده شد. برای محاسبه ارتباط میان سطوح آراشیدونیک جیره و پارامترهای سنجیدهشده از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. کلیه آنالیزها توسط نرمافزار SPSS (نسخه ۲۲) انجام شد.
یافتهها: در مرحله زردهسازی در تیمارهای با سطوح بالای آراشیدونیک میزان یون کلسیم بالاترین مقادیر و هورمون کورتیزول کمترین سطح را داشتند (۰/۰۵p<). میزان هورمون کورتیزول در مرحله رسیدگی نهایی نسبت به مرحله زردهسازی بالاتر بوده و همچنین با افزایش سطوح آراشیدونیک روند افزایشی داشت. میزان هورمون T۳ در تخمدان ماهیان در هر دو مرحله زردهسازی و رسیدگی نهایی با افزایش سطوح ARA افزایش معنیداری داشت (۰/۰۵p<). میزان هورمون T۴ در تخمدان ماهیان در مرحله زردهسازی با افزایش سطح ARA ارتباط معنیداری نداشت، در حالی که در مرحله رسیدگی نهایی با افزایش ARA جیره میزان ذخیره این هورمون به طور معنیداری افزایش یافت(۰/۰۵p<).
نتیجهگیری: استفاده از سطوح بالای آراشیدونیک در مرحله مولدسازی میتواند باعث افزایش سطح کلسیم و هورمونهای تیروئیدی و درنتیجه بهبود زردهسازی شود. در مرحله رسیدگی نهایی نیز افزایش آراشیدونیک تا سطح ۱/۶% باعث افزایش سطح کورتیزول میشود.