۴۹ نتیجه برای مومنی
دوره ۱، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۹ )
چکیده
هنرستانهای تربیت بدنی به عنوان محیطی برای تربیت جوانان و آماده سازی آنها برای استفاده از تواناییهای کسب شده در رشته تربیت بدنی و به کارگیری آن مهارتها در بازار کار، شناخته شده هستند. از طرفی در چند دهه اخیر یکی از جدیترین مشکلات جامعه ما، معضل بیکاری بوده است که کماکان ادامه دارد و حتی رو به رشد است. عدم دارا بودن یک شغل برای افراد جامعه، مسائل عدیدهای را به همراه دارد که کاهش امنیت اجتماعی، کاهش سلامت روحی و روانی افراد جامعه، عدم مشارکت در برنامههای اوقات فراغت و دیگر تهدیداتی که سلامت عمومی جامعه را به طور کلی و سلامت خانواده و خود شخص را به طور ویژه به خطر میاندازد، از جمله این مشکلات میباشد؛ لذا لزوم توجه به مسأله کارافرینی فارقالتحصیلان این جامعه ضرورت دارد.
دوره ۱، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۹ )
چکیده
یکی از دغدغهها و یا به نوعی مشکلات بیماران خاص (بیماران تالاسمی، دیالیز، ام اس، دیابت نوع ۱ و ... ) اعتماد به نفسِ حضور در بین اجتماع و کنشهای اجتماعی است. بسیاری از این بیماران بسته به نوع بیماریشان و تاثیراتی که در روحیه و ظاهر آنها داشته است، از حضور و فعالیت در جمع هراس دارند و یا به نحوی از اینکه دیگران از بیماری آنها آگاهی یابند گریزانند. در این بین، اینگونه مشکلات در بین بیماران خاصی که در سنین دانشآموزی هستند به مراتب بیشتر و به گونهای نمایانتر خود را نشان داده است. دانشآموزان در سنین نوجوانی و اوایل جوانی قرار دارند که از لحاظ روحی و روانی سنین حساس و شکنندهای میباشند، این مهم در میان افراد مبتلا به بیماریهای خاص شرایطی بسیار حساستر است و نیازمند توجه بیشتر از سوی خانواده، معلمان و جامعه همسالان دارد. اجتماعی شدن این قشر یک فرایند و ضرورت بسیار مهم میباشد که مقولهای فرایندیست و نیازمند زمان است تا پایههای فرهنگی قدرتمندی را برای حضور و فعالیتهای اجتماعی این قشر سبب گردد. ورزش و فعالیتهای جسمانی از دیرباز به عنوان مقولهای شناخته شده است که موجب کنشهای مفید و سازندهای در افراد جوامع مختلف، از گروه همسالان تا خانواده و اجتماع بزرگتر، میگردد و خود به شکل مستقل شرایط روحی_روانی و جسمانی افراد را به سطوح بالاتر، همراه با انرژی بیشتر، سوق میدهد که قشر بیماران خاص بیشتر از هر چیزی به آن نیازمند هستند.
دوره ۲، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۰ )
چکیده
این مقاله با توجهکردن به نقاط قوت برنامه درسی ملی، در صدد نقد و ارزیابی رویکرد این سند نسبت به آموزش زبانهای خارجی از سه منظر میباشد؛ ۱. بررسی بخش زبانهای خارجی از دیدگاه مبانی نظری و روششناختی و هماهنگی و شفافیت محتوای درونی؛ ۲. نقد و بررسی محتوایی بر اساس مبانی بنیادین سیاستگذاری موجود در ادبیات مربوطه و ۳. نقد بخش مربوطه بر اساس اسناد کلان کشور. بدین منظور ابتدا بخشهای مرتبط برنامه درسی ملی را تحلیل محتوایی کردیم. نتایج نشان میدهد که برنامه موجود علاوه بر اینکه دارای نقاط قوتی از جمله حرکت به سمت تمرکززدایی و افزایش ساعات تدریس آموزش زبان انگلیسی است، دارای نقاط ضعفی همچون عدمهماهنگی و ارتباط اهداف و ابهام و عدمشفافیت بعضی مطالب مطرحشده نیز میباشد. سپس برای نقد سند از دیدگاه دوم، برنامه درسی ملی بر اساس شش اصل مستخرج از ادبیات مربوطه مورد ارزیابی قرار گرفت که نتایج نشاندهنده هماهنگی و گاه ناهماهنگی محتوای سند با این اصول است. در ادامه محتوای بخش زبانهای خارجی برنامه درسی ملی به عنوان یک حوزه یادگیری از نقطهنظر همخوانی با اهداف و جهتگیریهای مطرحشده در اسناد کلان کشور مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این بررسی نشان میدهد که بخش زبانهای خارجی برنامه درسی ملی (نگاشت سوم) نمیتواند زمینه را برای رسیدن به اهداف مطرحشده در اسناد بالا دستی فراهم کند. در پایانِ مقاله حاضر، راهکارهایی برای تدوین راهنمای برنامه درسی زبان انگلیسی ارائه شده است.
دوره ۳، شماره ۱ - ( ۹- )
چکیده
در این مقاله، آثار خطای مدلسازی و خطای زمان تاخیر در پیش بینی کننده اسمیت بررسی می شود. در سیستمهای حرکت از راه دور، به دلیل وجود فاصله بین سیستم فرمانده و فرمانبر، امکان بروز خطای مدلسازی همواره وجود دارد. در این مقاله پایداری سیستمهای حرکتی از راه دور در حضور خطای مدلسازی ارزیابی شده است. در بخش بعدی خطای زمان تاخیر در پیش بینی کننده اسمیت به دلیل استفاده از شبکه اینترنت به عنوان کانال انتقال در سیستمهای حرکت از راه دور و نامشخص بودن آن بررسی شده است. در این بخش به کمک قضیه ای موثر بودن پیش بینی کننده اسمیت در سیستمهای حرکت از راه دور حتی با وجود خطا، نشان داده شده است. در ادامه، ساختار جدیدی برای کنترل سیستمهای عمل از راه دور پیشنهاد شده است. در این ساختار جدید از یک فیلتر وفقی به منظور تعبین زمان تاخیر کانال انتقال برای استفاده در پیش بینی کننده اسمیت، استفاده شده است. روش ترکیبی متغیرهای موج و پیش بینی کننده اسمیت روشی کارا در کنترل سیستمهای حرکتی از راه دور است که در این مقاله با یک فیلتر وفقی ترکیب شده و ساختار جدیدی را به وجود آورده است. یکی از مشکلات اصلی سیستمهای حرکتی از راه دور، زمان تاخیر متغیر با زمان است که کاهش کارایی و حتی ناپایداری سیسم را در پی دارد. در این روش زمان تاخیر متغیر با زمان به صورت بیدرنگ اندازه گیری شده و در ساختار ترکیبی متغیرهای موج و پیش بینی کننده اسمیت به کار برده می شود. یه طوریکه با استفاده از این روش مشکل کارایی پایین سیستم برطرف شده است.
دوره ۳، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۲ )
چکیده
با پذیرش تفاوتهای سازمانهای دانش بنیان به لحاظ فلسفه وجودی، ماهیت فعالیتها و به دنبال آن تمایز کارکنان آنان با دیگر سازمانها، در این مقاله سعی بر آن است تا با مرور اجمالی مدلهای ارائه شده در حوزه جبران خدمات، مدلی مناسب برای بکارگیری در نظام جبران خدماتِ سازمانهای دانش بنیان ارائه شود.
در این پژوهش پس از مطالعه مدلهای موجود، فهرستی از عوامل تأثیرگذار در نظامهای جبران خدمات، شناسایی و در دو گروه اصلی مالی و غیر مالی و چهار زیرگروه طبقه بندی شد. سپس از میان عوامل احصا شده، براساس نظر غالب خبرگان، هشت عامل مؤثر در نظام جبران خدمات این سازمانها برگزیده و در نهایت با استفاده از اکثریت آرای همان صاحبنظران و به کمک روش مدلسازی ساختاری – تفسیری، مدل مترتب، براساس سطحبندی هشت عامل منتخب طراحی شد. در مدل طراحی شده عوامل غیرمالی اعم از عوامل مرتبط با شغل(کار چالشی و فرصت رشد) و عوامل مربوط به محیط و شرایط شغل (برخورداری از ساعتهای کار شناور و شرایط مطلوب محیط کار) در سطوح بالاتر قرار گرفتند؛ به این معنا که این عوامل در نظام جبران خدمات این سازمانها از اهمیت و تأثیرگذاری بیشتری برخوردارند.
دوره ۵، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۳ )
چکیده
بیان مسئله: سوال اصلی که باعث شروع این مطالعه شد، به دو چیز برمیگردد: ۱) آیا مدرسان و دانشجویان در برابر عدم قطعیت باید انتظارات خود را به طور معقولی پایین بیاورند؟ ۲) اگر نه، آیا آنها میتوانند یک برنامه پشتیبانی برای خود ایجاد کنند که گزینه مناسبی را برای آنها فراهم کند
اهداف: به گونهای که هدف یادگیری مطابق با اهداف برنامه درسی تضمین شود؟ این مقاله یک سفر آموزشی جمعی را شروع کرد که در ابتدا با شکوههای جدی مواجه بود، اما در نهایت بازخورد مثبتی از دانشجویان دریافت کرد. شیوع ویروس کووید ۱۹ در سطح جهان، مدرسی که از خارج از کشور کارگاه را هدایت می کرد و آموزش همیشگی رو در رو در کارگاه طراحی شهری، باعث نگرانیهای اولیه شد.
روشها: برای رفع این مشکلات، مدرسان بخش اول کارگاه را به آشنایی نظری با پنج اپیزود کشف شهری اختصاص دادند. آشنایی با تئوری، در حالی که در کارگاههای عملی کمتر استفاده میشود، تردیدهای اولیه دانشجویان را برطرف کرد. افزایش اعتماد به نفس دانشجویان، روحیه آنها را برای اضافه کردن ساعات بیشتر به تولید تفاسیر خود، بهبود بخشید و راه آنها را به سمت تعریف مشکل، سنتز و طراحی باز کرد.
نتیجه گیری: این روش در جستجوی کسب تلاشهای پدیدار شناختی و هستی شناختی ای در آموزش کارگاه طراحی شهری است که به طور یکپارچهتر؛ با وارد کردن تئوری به طراحی، از روشهای همگرا استفاده میکند.
دوره ۵، شماره ۵ - ( شماره ۵ (پیاپی ۲۱)- ۱۳۹۳ )
چکیده
هدف از مطالعه حاضر بررسی تأثیرات ترتیب/ سن اکتساب واژگان در زمان پاسخ تصمیم واژگانی در دوزبانههای فارسی- انگلیسی است. ۴۰ دانشجوی سال اول دانشگاه که به لحاظ مهارت زبان دوم در سطح مبتدی بودند در این مطالعه شرکت کردند. ۴۵ کلمه انگلیسی و تعدادی شبهکلمه، بهعنوان محرک، انتخاب و با استفاده از نرمافزارDMDX ارائه شدند. این ۴۵ واژه به سه گروه مجزا تقسیم شدند: ۱۵ کلمه هم در فارسی و هم در انگلیسی بهسرعت فراگرفته شدند؛ ۱۵ کلمه هم در فارسی و هم در انگلیسی بهکندی فراگرفته شدند و ۱۵ کلمه در فارسی بهکندی، ولی در انگلیسی بهسرعت فراگرفته شدند. هدف از این تقسیمبندی این بود که مشخص کنیم آیا پردازش و تصمیم واژگانی در زبان دوم تحت تأثیر سن اکتساب معادلهای این کلمات در زبان اول میباشد یا اینکه واژگان در زبان دوم از الگوی سن اکتساب خود پیروی میکنند. برای تجزیه و تحلیل دادهها از آزمون تحلیل واریانس استفاده کردیم. نتایج نشان داد زمان پاسخ تصمیم واژگانی در لغاتی که در زبان دوم بهسرعت فراگرفته شده بودند، بهطور معناداری از لغاتی که بهکندی یاد گرفته شده بودند، کمتر است. به عبارت دیگر، سن/ ترتیب اکتساب لغات در زبان دوم، صرف نظر از سن اکتساب همان لغات در زبان اول، تأثیر معناداری در پردازش این لغات در زبان دوم داشت. نتایج این مطالعه اثرات سازندهای را در روشن کردن سیستم واژگانی دوزبانهها و نحوه بازنمایی و پردازش در این سیستم خواهد داشت.
دوره ۵، شماره ۱۶ - ( ۷-۱۳۹۶ )
چکیده
گاهشماری و آداب مربوط به آن بخشی از فرهنگ عامیانه است که بررسی دقیق آنها ،در مطالعه ارزش های اجتماعی و تحقیقات جامعه شناختی راهنمای خوبی برای ما خواهد بود.گاهشماری در ایران سابقه ای بسیار طولانی دارد و ایرانیان تقویم های متفاوتی را تجربه کرده اند که برخی نشانه های آن هنوز در میان اقوام و طوایف باقی است. یکی از گاهشماری هایی که همچنان مورد استفاده است و نشانه های فرهنگ باستان را درخود دارد،گاهشماری سنگسری است.این گاهشماری بخشی از فرهنگ اقوام به حساب می آید که در میان سنگسری ها با آئین و رسومی بازمانده از آئین مهری و زردشتی و فرهنگ ملّی تلفیق شده است.
در این مقاله ضمن پرداختن به این رسوم و جشن ها،به ترانه های عامیانه ی معروف سنگسر می پردازیم که ارتباط مستقیمی با گاهنما و نظام معیشتی مردم دارد.بررسی این ترانه ها به ما کمک می کند تا علاوه بر به دست آوردن شناخت کلی نسبت به روحیه ی مردم این دیار با برخی مناسبات اجتماعی آنان نیز آشنا شویم.
دوره ۶، شماره ۲۴ - ( بهمن و اسفند ۱۳۹۷ )
چکیده
«روایی»ها شعرهای عامیانهای هستند که با لهجۀ مردم دامغان کاربرد محلی یافتهاند. این اشعار بیشتر در مراسم سرور و عروسی از سوی خویشاوندان زن ـ که از منسوبان عروس و داماد هستند ـ در خوشامدگویی ورود به مجلس سرور و شادباش عروس و داماد خوانده میشود. رواییها بیشتر در قالب رباعی و در مضامین غنایی است. هدف پژوهش حاضر، معرفی و تحلیل ساختاری و محتوایی رواییها، با بررسی مناسبتی این اشعار
بهمنظور معرفی و ثبت آنها بهعنوان مصادیقی از اشعار عامیانه است. برجستهسازی این اشعار بهسبب اینکه دربردارندۀ افکار و آداب و رسوم یک منطقه است، میتواند ما را در شناخت و بررسی سیر تحولات اجتماعی و فرهنگی شهر دامغان یاری رساند. به این منظور از اشعاری با جمعآوری میدانی و کتاب فولکلور دامغان تألیف محمدعلی طاهریا استفاده شده است. بهطور کلی بررسیهای انجامشده، رواییها را در دو بخش محتوایی و ساختاری دستهبندی کرده است. در بخش محتوایی، اشعار در دو بخش محتوای مناسبتی و واژههای آغازین و در بخش ساختاری، از سه منظر زبان، صور خیال، موسیقی و وزن تحلیل میشوند.
دوره ۷، شماره ۳۰ - ( بهمن و اسفند ۱۳۹۸ )
چکیده
اشعار و آیینهای عاشورایی شفاهی موجود در حوزههای مختلف جغرافیایی، بیانگر نحوۀ اندیشیدن و درپی آن خلق ادبیات غالب و روشنای چگونگی توجه مردمان آن حوزه بر گسترۀ آیین و مذهب است. بررسی این اشعار سیر حیات تاریخی ادبیات شفاهی عاشورایی را بین مردم یک حوزه نشان میدهد. بر این مبنا، در پژوهش حاضر سعی در مطرح کردن و معرفی اشعار آیینی «چاییشی»، «عشوری» و آیین «ایدوستانخوانی» در ادبیات آیینی عامیانۀ دامغان، با کارکرد مردمشناسی هستیم. تبیین اشعار آیینی عاشورایی، آنها را در حوزههای فراگیر ادبیات آیینی شفاهی قرار میدهد که کارکردی مستقیم بر آداب و رسوم مذهبی عامه دارند. تحلیلها در دو بخش ساختاری و محتوایی بر روی اشعار انجام پذیرفتهاند: در بخش محتوایی با معرفی و توجه به کارکردهای اشعار در مراسم نمادینی به مضمون آنها پرداخته شده و در بخش ساختاری، قالب مسلط بر این اشعار و توجه به موسیقی بیرونی وزن، قافیه، ردیف و موسیقی درونی مدنظر بوده است. ماهیت کار، کیفی و ابزار جمعآوری اطلاعات، مصاحبه و مشاهدۀ عمیق و میدانی است که با متخصصان درخصوص اشعار مرتبط صورت پذیرفته است.
دوره ۸، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۷ )
چکیده
ﻣﻘﺪﻣﻪ: ﻋﺎﺷﻮرای ﺣﺴﯿﻨﯽ(ع) ﭼﺮاغ راه اﻧﺴﺎن در ﻇﻠﻤﺖ و ﺿﻼﻟﺖ و ﮐﺸﺘﯽ اﻣﻦ در ﻫﻤﻪ ﺧﯿﺰابﻫﺎ و ﻃﻮﻓﺎن ﻫﺎی ﻫﻮﻟﻨﺎک اﺳﺖ. این رویداد ﺷﮕﻔﺖ، ﺟﻠﻮه ﮔﺎه اﺧﻼق و ﺗﻌﺎﻟﯽ روح، ﻋﺮﻓﺎن و ﻋﺸﻖ، ایمان و اﺧﻼص، ﻫﻢ ﮔﺮایی اﺟﺘﻤﺎﻋﯽ، دﻓﺎع از ﺣﺮیم ارزشﻫﺎ و ﻫﻤﻪ ﺑﺎیدﻫﺎی ﺣﯿﺎت ﻃﯿﺒﻪ اﺳﺖ. ﻫﺮ آن ﮐﻪ در ﺟﺴﺘﺎر ﻧﻤﻮﻧﻪ و اﺳﻮه اﺳﺖ، از ﮐﺮﺑﻼ و ﻋﺎﺷﻮرا ﻧﺎﮔﺰیرﻧﺪ و این ﻣﻮﺿﻮع اﻫﻤﯿﺖ ﭘﮋوﻫﺶ در ﺣﯿﻄﻪ این ﻓﺮﻫﻨﮓ و ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﻣﺴﺘﻤﺮ و ﻫﻤﻪ ﺳﻮﻧﮕﺮاﻧﻪ در این ﻧﻬﻀﺖ ﭘﻮیا و ﭘﺎیا را ﺿﺮوری ﻣﯽﻧﻤﺎید. ﻫﺪف ﭘﮋوﻫﺶ ﺣﺎﺿﺮ، ﺑﺮرﺳﯽ ﻓﺮﻫﻨﮓ ﻋﺎﺷﻮرایی در ﻣﺮاﮐﺰ ﺗﺠﻤﻊ ﺑﺎﻓﺖ تاریخی دزﻓﻮل ﺑﻮد. این ﭘﮋوﻫﺶ ﺑﻪﺻﻮرت ﺗﻮﺻﯿﻔﯽ- ﺗﺤﻠﯿﻠﯽ اﺳﺖ ﮐﻪ ﺑﻪ دو ﺷﯿﻮه ﻣﯿﺪاﻧﯽ و ﮐﺘﺎﺑﺨﺎﻧﻪ ای ﺻﻮرت ﮔﺮﻓﺖ.
ﻧﺘﯿﺠﻪﮔﯿﺮی: ﻣﺮاﺳﻢ ﺳﻮﮔﻮاری اﻣﺎمﺣﺴﯿﻦ(ع) در ﺷﻬﺮﻫﺎیی ﻣﺎﻧﻨﺪ دزﻓﻮل، آیین و ریشه دیرینه دارد و ﺑﻪﻋﻨﻮان یک ﻋﻨﺼﺮ ﻫﻮیتی ﺑﺮای ﺷﻬﺮ ﺑﻪ ﺷﻤﺎر ﻣﯽ رود. ﺑﻨﺎﻫﺎی ﺷﺎﺧﺺ ﺷﻬﺮی و ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ ﻧﺸﺎﻧﻪﻫﺎی ﺷﻬﺮی ﻧﻘﺶ ﻣﻬﻤﯽ در ﻣﮑﺎن ﺑﺮﮔﺰاری این ﻣﺮاﺳﻤﺎت دارﻧﺪ. این ﺑﻨﺎﻫﺎی ﺷﺎﺧﺺ ﺷﺎﻣﻞ ﻣﺴﺠﺪ ﺟﺎﻣﻊ و اﻣﺎم زاده ﺳﺒﺰﻗﺒﺎ و ﻧﺸﺎﻧﻪﻫﺎی ﺷﻬﺮی ﻣﺎﻧﻨﺪ ﻣﯿﺪان و ﺧﯿﺎﺑﺎن اﻣﺎم ﺧﻤﯿﻨﯽ ﻫﺴﺘﻨﺪ. ﺑﺨﺶ اﻋﻈﻤﯽ از ﻣﺮاﺳﻢ ﻋﺎﺷﻮرا در دزﻓﻮل ﺷﺎﻣﻞ ﺷﺎم ﻏﺮیبان، دﺳﺘﻪﮔﺮداﻧﯽ، ﭼﻼبزﻧﯽ، ﮔﻬﻮارهﮔﺮداﻧﯽ و ﺷﺒﯿﻪﺧﻮاﻧﯽ در دزﻓﻮل ﺻﻮرت ﻣﯽ ﮔﯿﺮد ﮐﻪ در یک ﻣﺴﯿﺮ از ﻣﮑﺎنﻫﺎی اﻣﺎمزاده ﺳﺒﺰﻗﺒﺎ، ﺧﯿﺎﺑﺎن اﻣﺎمﺧﻤﯿﻨﯽ، ﻣﺴﺠﺪ ﺟﺎﻣﻊ دزﻓﻮل، ﻣﯿﺪان اﻣﺎمﺧﻤﯿﻨﯽ، ﺣﺴﯿﻨﯿﻪ و ﻓﻀﺎیی ﺑﺎز در ﻣﺤﻠﻪ ﻗﻠﻌﻪ اﻧﺠﺎم ﻣﯽﺷﻮد.
سیامک بهزادی، علی سالارپوری، محمد درویشی، غلامعلی اکبر زاده چماچائی، سجاد پورمظفر، محسن گذری، محمد مومنی،
دوره ۹، شماره ۱ - ( زمستان ۱۳۹۸ )
چکیده
اهداف: پایش زیتوده ماهیان یکی از اهداف اصلی مدیریت شیلاتی میباشد، که به دلیل مشکلات در مطالعه ماهیان زینتی و صخرهای این گروه نسبت به سایر ماهیان کمتر مطالعه شدهاند. هدف از این پژوهش مطالعه زیتوده سرپا ماهیان زینتی و صخرهای در جزیره لارک، بهمنظور شناسایی ذخایر و کمک به توسعه صنعت تکثیر و پرورش آنها میباشد.
مواد و روشها: زیتوده سرپا ماهیان زینتی و صخرهای در زیستگاههای مرجانی، صخرهای و نیمه نورگیر جزیره لارک به روش برآورد به روش مشاهده مستقیم در بازه زمانی ۹۸-۱۳۹۷، بهصورت فصلی مطالعه شد. یافتهها: زیتوده سرپا برآورد شده برای کل ماهیان زینتی در سه ایستگاه پیرامون جزیره در اعماق بین ۱۵-۳متر، ۱۸/۲۵۲۲، ۱۷/۵۲۲۲ و ۱۵/۱۳۲۵ کیلوگرم، و میزان ۳۱/۸۸۴ کیلوگرم برای ایستگاه چهارم (عمق ۴۳ متر)، نتیجهگیری گردید. کمینه زیتوده در بین فصول متعلق به تابستان بوده و نتایج حاصل از آزمون کراسکال والیس نشان داد این فصل با سایر فصول تفاوت معنیداری دارد (P<۰,۰۵). بهعلاوه، آزمون تشخیص ازنظر زمانی حاکی از تشکیل دو تابع معنیدار بوده که میتوان نتیجهگیری نمود ساختار جمعیتی ماهیان در فصلهای بهار، پاییز و زمستان بسیار به هم نزدیک و نسبت به فصل تابستان تفاوت محسوسی داشته است.
نتیجهگیری: برخی از ماهیان زینتی قابلیت بهرهبرداری بهمنظور توسعه صنعت آبزیپروری و بعضی از ماهیان صخره ای قابلیت صید تجاری را دارند. این مطالعه اولین گزارش در خصوص برآورد زیتوده سرپا ماهیان زینتی و صخرهای و ماهیان زیستبومهای مرجانی نیمه نورگیر(MCEs)، در آبهای کشورمان و کشورهای حاشیه خلیجفارس میباشد.
دوره ۹، شماره ۳۷ - ( فروردین و اردیبهشت ۱۴۰۰ )
چکیده
فرهنگ شفاهی اقوام ایرانی دنیایی رمزآلود و دستناسوده است که بررسی محتوایی ظرایف آن میتواند چشماندازهای تازهای به دنیای مردمشناسی و جامعهشناسی انسانی بگشاید. پژوهش پیشرو میکوشد با بیان و بهرهگیری از عناصر فرهنگی و اعتقادات عامۀ مرسوم در میان مردمان منطقۀ سرکویر جنوب استان سمنان و در مجاورت دشت کویر، به تبیین و تحلیل جایگاه مفهوم تابو در میان مردم این دیار بپردازد. این جستار با بهرهگیری از شیوۀ مشاهدۀ مستقیم و مبتنی بر مصاحبه، مشاهده و تحلیل دادهها به معرفی و شناسایی بخشی از فرهنگ عامۀ اقوام ایرانی و تحلیل ریشههای کهن افکار تابوآفرین پرداخته است. در این راستا، مضامین تابو در ادب شفاهی مردم منطقۀ مورد پژوهش در دو دستۀ کلی تحلیل شده است: پارۀ نخست در حوزۀ واژههای تابو و مفردات زبانی و پارۀ دوم شامل تابوهای ممنوعیت آداب و سنن رفتاری و مادی است. در نوشتار حاضر، تابوهای رفتاری درپیوسته با ازدواج، مردگان و آداب سوگواری، تابوهای نام افراد، پیشهها و دیگر تابوهای اجتماعی بر بنیاد روایت راویان بومی و محلی تحلیل محتوایی شده است.
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۰ )
چکیده
ازآنجاکه اکثر صاحبنظران منابع انسانی را مهمترین و ارزشمندترین سرمایه هر شرکتی معرفی میکنند، بنابراین روشی که بتوان بر اساس آن برنامهریزی دقیق برای این سرمایه ارزشمند شرکتها انجام داد، بسیار ارزشمند و کاربردی خواهد بود. دراین پژوهش سعی شده است مشکلات و شکافهای برنامهریزی منابع انسانی به روش زنجیره مارکوف را با ارائه الگویی بهبود داده شود. دو مشکل اساسی روش زنجیره مارکوف در پیشبینی برنامهریزی منابع انسانی بهترتیب در نظر نگرفتن نبود اطمینانهای آتی و تعمیم اطلاعات یک دوره پایه در پیشبینی نیازهای آتی است که این مشکلات از ویژگیهای زنجیره مارکوف است. در پژوهش حاضر برای این مشکل استفاده از الگوی زنجیره مارکوف فازی (دورهای یا زمانی) پیشنهادشده است. بنابراین دراین پژوهش روش مارکوف فازی برای پیشبینی منابع انسانی ارائه میشود. ازلحاظ روش، این پژوهش توصیفی است و مقطعی است و دادههای پژوهش بهصورت کمی مورد تحلیل قرارگرفتهاند و کاربرد روش مارکوف فازی در برنامهریزی منابع انسانی در پنج گام متوالی ارائهشده است. همچنین از کاربرد مارکوف سنتی در برنامهریزی منابع انسانی برای مقایسه با مدل پیشنهادی استفادهشده است. یافتههای پژوهش نشان میدهد پیشبینی منابع انسانی با مارکوف فازی دورهای ابزار قدرتمند است که شکافهای حاصل از برنامهریزی مارکوف سنتی را پوشش میدهد که در تعیین کمبود و مازاد نیروی انسانی آتی سه حالت خوشبینانه، ثباتگرایانه و بدبینانه را در نظر میگیرد و اطلاعات یک دوره را به دورههای آتی تعمیم نمیدهد.
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( تابستان ۱۳۹۹ )
چکیده
مهارکننده آپوپتوز (IAP) یک خانواده از پروتئینها هستند که با مهار فعالیت کاسپاز مرگ سلول را متوقف میکنند. Survivin کوچکترین پروتئین شناخته شده از این خانواده است که در سلولهای سرطانی مشاهده میشود اما در بافتهای نرمال بجز بافت جنینی مشاهده نشده است. survivin ممکن است بهعنوان یک مارکر جدید برای شناسایی و درمان سرطان مورد استفاده قرار گیرد. هدف از این پژوهش، کلونینگ ژن survivin در وکتور pET-۲۸a و بیان پروتئین در باکتری E.coli بود.
ژن survivin با روش PCR و با استفاده از پرایمرهای اختصاصی و الگوی pcDNA-survivin تکثیر شد. محصول PCR و پلاسمید pET-۲۸a با آنزیمهای محدودگر HindIII/NheIبرش داده و survivin درون وکتور برش خورده الحاق شد. سپس محصول الحاق شده به باکتری E.coli DH۵a ترنسفورم و با استفاده از آنتی بیوتیک کانامایسین غربالگری شد. کلونیها با روش PCR ارزیابی شده و پلاسمید کلونی مثبت با روش هضم دوگانه غربالگری شده، در نهایت یک کلونی مثبت با تعیین توالی تایید شد. پلاسمید نوترکیب با روش شیمیایی به باکتری بیانی E.coli (BL۲۱) ترنسفورم شد. بیان survivin در شرایط مختلف انجام و سطح بیان با SDS-PAGE بررسی شد.
اندازه قطعه تکثیرشده توسط PCR با استفاده از ژل آگارز تایید شد. پلاسمید pET-۲۸a برش خورده نیز فعالیت آنزیمی را تایید کرد. قطعه کلون شده پس از توالییابی تشابه ۱۰۰% با survivin انسانی داشت. افزودن IPTG موجب بیان پروتئین survivin در تمام شرایط خصوصا در دمای ۳۷ درجه سانتیگراد از زمان ۲ ساعت پس از القا شد اما در تمام شرایط، عمده survivin بیان شده در باکتری به صورت تجمعی بود.
سیامک بهزادی، محمد درویشی، علی سالارپوری، محمد مومنی، سجاد پورمظفر، رضا دهقانی،
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( ۵-۱۴۰۱ )
چکیده
در این مطالعه با استفاده از روش برآورد آبزیان بهوسیله مشاهده مستقیم و ترانسکت کمربندی شکل،زیتوده سرپا ماهیان مرجانی جزیره ابوموسی در بازه زمانی پاییز ۹۸ تا تابستان ۹۹، به صورت فصلی(در سه ایستگاه و در چهار زیر ایستگاه) تخمین و حدود اطمینان به روش بوت استرپ به دست آمد. مساحت کل ایستگاههای اول، دوم و سوم به ترتیب ۲۶/۰، ۱۸/۱ و ۲۴/۰ کیلومترمربع تخمین زده شد، و مقادیر زیتوده ماهیان مرجانی ۶/۲۹۲۳، ۲/۴۵۷۶ و ۴/۱۶۴۵کیلوگرم، به ترتیب برای ایستگاههای فوق الذکر پس از ۴۷۹ بار تکرار به روش آزمون شبیهسازی بوت استرپینگ تخمین زده شد. به علاوه، بیشینه و کمینه زیتوده به ترتیب مربوط به گونه Zebrasoma xanthurum ( ۴۹/۱۸۸۳ کیلوگرم) و Abudefduf sp. (۲۳/۰کیلوگرم)، نتیجهگیری شد. نتایج حاصل از آزمون آنالیز واریانس یکطرفه تست توکی در سطح اطمینان ۹۵ درصد، نشان داد اختلاف معنیداری بین زیتوده در سه ایستگاه وجود ندارد(۰۵/۰<p)، عدم اختلاف موجود در زیتوده ماهیان در سه ایستگاه میتواند به نبود اختلاف در میزان ریفهای تکاملیافته، جوامع مرجانی و عدم تفاوت معنی دار در دسترس بودن زیستگاه مرتبط باشد. نتایج این پژوهش نشان داد زیتوده بسیاری از ماهیان مناطق مرجانی در جزیره ابوموسی محدود میباشد، که میتوان به کم بودن زیستگاه، کم بودن برد زیستگاهی و عمر کم خلیجفارس، و استرسهای وارده به آنها بهخصوص پس از رخدادهای سفیدشدگی مرتبط باشد که جای مطالعات بیشتر در آینده دارد.
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۱- )
چکیده
مسئله اصلی بیان شده در این مقاله طراحی رویتگر غیرشکننده میباشد. پایداری این رویتگر برای دسته ای از سیستمهای غیرخطی لیپشیتز با بکارگیری توزیع پیوسته فرکانسی و براساس قضیه پایداری لیاپانوف مرتبه صحیح به اثبات میرسد. این رویتگر با وجود اغتشاش بر روی بهره رویتگر و ورودی سیستم پایدار می باشد. برای نخستین بار ضمن بهرهگیری از نامساوی خطی ماتریسی یک روش سیستماتیک نیز جهت یافتن بهره رویتگر بهینه پیشنهاد شده است تا ضمن کمینه ساختن اثر اغتشاش بر روی خطای رویت سیستم، نرم بهره رویتگر نیز کمینه گردد. مقایسه ای بین رویتگر طراحی شده و پژوهش های پیشین با موضوع رویتگر غیرشکننده برای سیستم غیرخطی مرتبه کسری صورت گرفته است. مقایسه بیانگر وسعت ناحیه دارای پاسخ قابل قبول برای رویتگر مبتنی بر لیاپانوف مرتبه صحیح به همراه محاسبات ساده تر میباشد. در پایان با سنکرون سازی یک سیستم آشوب عملکرد مناسب رویتگر مطلوب نمایش داده شده است.
محمد درویشی، محمد مومنی، سیامک بهزادی، علی سالارپوری، شیوا آقاجری خزایی،
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۹-۱۴۰۲ )
چکیده
ماهی یال اسبی سربزرگ یکی از گونههای مهم اقتصادی خلیجفارس و دریای عمان است. تنظیم الگوی برداشت مناسب و پایدار یک ذخیره مستلزم تعیین برخی از خصوصیات زیستی از جمله تولیدمثل است. به همین منظور دادههای موردنیاز مربوط به روشهای مختلف صید از فروردین تا اسفندماه ۱۳۹۸ از شش تخلیه گاه اصلی صید در استان هرمزگان (بندر پارسیان، بندر کنگ، جزیره قشم، بندرعباس، بندر سیریک و بندر جاسک) در جمعآوری گردید. در تشخیص مراحل جنسی از کلید ۵ مرحلهای رسیدگی جنسی در سطح ماکروسکوپی استفاده شد. در تعیین فصل تخمریزی از شاخص رسیدگی جنسی و مقایسه آن در ماههای مختلف بهرهگیری شد. کمترین شاخص رسیدگی جنسی ماهیان ماده در شهریورماه (۲/۱) قرار داشت. بیشترین شاخص رسیدگی جنسی ماهی نر در آذرماه با مقدار ۱/۳ و پسازآن در اردیبهشتماه ۶/۲ تعیین گردید. بررسی شاخص رسیدگی جنسی و مراحل باروری، دو دوره تخمریزی اصلی در اواسط فصل بهار و اواخر فصل پاییز را نشان داد. در تمامی ماههای سال مراحل جنسی مختلف دیده شد که نشاندهنده استراتژی تخمریزی چندگانه در این ماهی بود. در طی ماههای مختلف تفاوتهای معنیداری در نسبت جنسی مشاهدهگردید، اما در طی بررسی حاصل و درمجموع بین نسبت جنسی ماده: نر در نسبت قابلانتظار ۱:۱ تفاوت معنیداری مشاهده نگردید. طول بلوغ جنسی این گونه ۷/۷۸ سانتیمتر طول کل بهدست آمد. لازم است جهت حفط ذخایر این گونه تمهیداتی جهت ممنوعیت صید آن در فصول تخمریزی اعمال گردد.
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( بهار ۱۴۰۱ )
چکیده
در این مقاله، تعامل بین لیزوزیم و نانوذرات کادمیوم تلوراید با استفاده از طیف سنجی UV-Vis، فلورسانس، پایداری حرارتی، سینتیک و روش های اسپکتروسکوپی دورنگ نمایی دورانی (CD) در ۲۵/۷ pH مورد بررسی قرار گرفت. ثابت شد که خاموشی فلورسانس لیزوزیم توسط نانوذرات کادمیوم تلوراید به طور عمده نتیجه تشکیل کمپلکس نانوذرات کادمیوم تلوراید -لیزوزیم بود. توسط نتایج خاموشی فلورسانس، ثابت خاموشی استرن ولمر(KSV)، ثابت اتصال (Ka) و جایگاه های اتصال(n) محاسبه شد. در ۲۵/۷ pH سطح ثابت اتصال برطبق نتایج فلورسانس برابر۱۰۳×۳۳/۲ بود. پیوند هیدروژن و نیروی وان در والس در فرایند اتصال دخیل است. بلو شیفت طیف جذبی فلورسانس پروتئین پس از افزودن نانوذرات کادمیوم تلوراید نشان می دهد که ریز محیط در اطراف بقایای تریپتوفان توسط نانوذرات کادمیوم تلوراید آشفته شده است.اثر نانوذرات کادمیوم تلوراید بر روی صورت بندی لیزوزیم با استفاده از طیف های UV-VIS و طیف های CD مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است که شواهدی را ارائه می دهد که ساختار ثانویه لیزوزیم با میانکش نانوذرات کادمیوم تلوراید با لیزوزیم تغییر کرده است.
دوره ۱۳، شماره ۳ - ( ۱۱-۱۳۸۹ )
چکیده
هدف: سرطان پروستات یکی از شایعترین سرطانها در کشورهای پیشرفته است. در بیشتر موارد مرگ و میر ناشی از سرطان به خاطر پیشرفت متاستازی است، از اینرو جلوگیری از فرآیند متاستازی ضرورت دارد. سیلیبینین نوعی ترکیب فلاوونوئیدی است که تکثیر سلولی را مهار میکند و سبب مرگ سلولهای سرطان پروستات انسانی میشود. در این مطالعه بیان ژن CD۸۲ در سلولهای PC-۳ تیمار شده با غلظتهای افزایشی سیلیبینین ارزیابی شد که میتواند منجر به افقی تازه در درمان سرطان پروستات باشد.
مواد و روشها: در این مطالعه سلولهای PC-۳ با غلظتهای متفاوت سیلیبینین بهمدت ۲۴ ساعت تیمار شدند. LD۵۰ تعیین، RNA با استفاده از ترایزول استخراج و سپس cDNA سنتز شد. آغازگرهای اختصاصی برای ژنهای CD۸۲ و GAPDH با استفاده از از نرمافزار اختصاصی طراحی شد. میزان بیان ژن CD۸۲ نسبت به ژن GAPDH در غلظتهای مختلف سیلیبینین با استفاده از روش بسیار حساس Real-Time PCR کمّی بررسی شد.
نتایج: بیان ژن CD۸۲ در سلولهای PC-۳ تیمار شده با غلظتهای ۱۰۰، ۱۵۰ و ۲۰۰ میکروگرم در هر میلیلیتر سیلیبینین در مدت ۲۴ ساعت، بهترتیب به میزان ۲۶/۰±۹۷/۱ (۰۵/۰>P)، ۲۶/۰±۰۰/۳ (۰۱/۰>P) و ۴۳/۰±۴۸/۳ (۰۱/۰>P) افزایش یافت.
نتیجهگیری: نتایج حاصل از Real-Time PCR کمّی نشان داد که سیلیبینین احتمالاً میتواند سبب کاهش متاستازی در سلولهای PC-۳، از طریق افزایش بیان ژن مهارکننده متاستاز CD۸۲ شود.