۲۴ نتیجه برای ناظمی
دوره ۰، شماره ۰ - ( مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار ۱۴۰۲ )
چکیده
رویکرد نشانه -معنا شناسی، برایند نشانه شناسی ساختارگرا و تحلیل گفتمان روایی است که در فرایند تولید معنا به عوامل حسی و ادراکی توجه دارد. این رویکرد، حاصل سلسله تحولاتی است که در بیش از یک قرن گذشته در حوزه مطالعات نشانه شناسی رخ داده که از نشانه شناسی فلسفی پیرس و نشانه شناسی زبانی سوسور آغاز میشود، با نشانه شناسی گفتمانی گرمس تکامل مییابد و با تأثیر پذیری از دانش پدیدارشناسی وارد نشانه شناسی پسا گرمسی میشود. نشانه معنا شناسی یکی از دقیقترین رویکردها برای تحلیل فرایند تولید معنا است. از این رویکرد میتوان برای بررسی متونی دینی از جمله قرآن کریم نیز بهره گرفت.
امروزه در مطالعات قرآنی بر خلاف گذشته، رویکرد کلینگر مطرح است که این کتاب مقدس را بر خلاف نگاه جزئینگر نقد و بلاغت سنتی، کلیتی منسجم و یکپارچه درنظر میگیرد که بین آیات و سورههای آن، ارتباطی انداموار برقرار است. دراین مقاله کوشیدهایم با استفاده از نشانه معنا شناسی پساگرمسی (مبتنی بر الگوی تنشی) که توسط حمیدرضا شعیری در ایران معرفی شده به بررسی و تحلیل فرایندهای تولید معنا در سوره مبارکه شمس بپردازیم. نتایج تحقیق نشان میدهد در این سوره با دو الگوی صعودی و نزولی مواجه هستیم. در هشت آیه اول که یازده سوگند ذکر شده، افزایش همزمان فشارههای عاطفی و گسترههای شناختی رخ میدهد و در ادامه تا پایان سوره با بیان جواب قسم و سرگذشت نافرمانی و عقوبت قوم ثمود، با کاهش فشارهها و افزایش گسترهها مواجه هستیم.
دوره ۱، شماره ۲ - ( پاییز و زمستان ۱۳۹۳ )
چکیده
مقاله پیش رو نظر به چالش هایی که ثبت «کنیه» با کارکردهای متنوعش در فرایند ترجمه متون روایی به همراه دارد نگاشته شده است. هدف در این پژوهش، اولا طرح این چالش ها و ثانیا یافتن راهکارهایی عملی برای حل آن هاست. در این راستا چندی از این چالش ها که در طول تجربه نگارندگان در ترجمه متون روایی نمایان شده اند طرح می شوند و به لحاظ نظری تحلیل می شوند. سپس سه نمونه به نمایندگی از مواردی که هر چالش را در بر دارند از کتاب ارجمند بحار الأنوار نقل می شوند تا چالش به طور تطبیقی بازخوانی شود. سپس راهکارهایی برای حل هر چالش، نظر به نمونه های مذکور، به دست داده می شود. کارکرد کنیه به مثابه یک اسم خاص، دلالت مجازیِ کنیه به عنوان یک وصفِ فرهنگی، ارجاع کنیه به پدیده های غیر انسانی و نیز مفاهیم انتزاعی، کارکرد «ابن» و «بنت» و «بنی» در ساخت های شبیه به کنیه، سیالیت نوشتاریِ «أب» در ساخت کنیه نظر به نقش های نحویِ آن، و کاربست پربسامد کنیه های معصومین علیهم السلام، قضایایی هستند که در طول این پژوهش به عنوان مسائل چالش انگیز در ترجمه متون روایی به فارسی طرح شد اند و راهکارهایی برای حلشان به دست داده شده است.
دوره ۳، شماره ۵ - ( بهار و تابستان ۱۳۹۵ )
چکیده
این مقاله کارآییِ روش یکنواخت در ترجمه قرآن را برای رویارویی با آیات گوناگون به نقد میگذارد. مسئله این است که اتخاذ روش یکنواخت در ترجمه آیات متنوع به چه میزان میتواند ترجمهای معادل از آیات ارائه دهد؟ و روشی که میتواند متناسب با تنوع آیات در ترجمه برگزیده شود چیست؟ روش تحقیق تحلیلی-تطبیقی خواهد بود. در بخش تحلیلی به دو نظریه رجوع میشود. ۱. نظریه ترجمه بر اساس کارکرد نقشهای زبان که استدلال میکند برای رسیدن به تعادل در ترجمه، روش ترجمه باید متناسب با نوع کارکرد زبان در تولید متن اصلی انتخاب شود. ۲. نظریه انسجام قرآن که استدلال میکند قرآن در عین برخورداری از انسجامی کلی، موضوعات و اهداف متنوعی را در آیات دنبال کرده و بنابراین از اسلوبهای بیانیِ مختلفی بهره برده. از این دو استدلال نتیجه گرفته میشود که برای ترجمه قرآن باید به نوع کارکرد زبان در تولید هر آیه متناسب با موضوع و هدف آیه دقت کرد و متقابلا همان نوع از کارکرد زبان را در زبان مقصد فعال کرد. در بخش تطبیقی، چهار نمونه از چهار روش مختلفِ ترجمه انتخاب میشود و در رویارویی با چهار آیه با بیان مختلف بهطور مقایسهای تحلیل میشود. این تحلیل در سطح نمونهها نشان میدهد هر یک از روشها در رویارویی با یک آیه، در رسیدن به تعادل در ترجمه از منظر نوع کارکرد زبان، موفقتر از سه روش دیگر عمل کرده است.
دوره ۹، شماره ۳ - ( تابستان ۱۳۹۷ )
چکیده
اهداف: با توجه به اهمیت بحث سلامت و برخی مضرات ترکیبات مصنوعی موجود، هدف مطالعه حاضر بررسی برخی خواص زیستی از جمله خواص ضدباکتریایی و آنتیاکسیدانی اسفنج دریایی هالیکلونا کارلا (Haliclona caerulea) بود.
مواد و روشها: در مطالعه تجربی حاضر، عصارههای آلی ان-هگزان، دیاتیلاتر و متانول با روش بلایت و دایر از اسفنج دریایی تهیه شدند. سپس فعالیت ضدباکتریایی با روشهای انتشار دیسک، حداقل غلظت بازدارندگی (MIC)، حداقل غلظت کشندگی (MBC) و فعالیت آنتیاکسیدانی با استفاده از ارزیابی قدرت احیاکنندگی و تعیین ظرفیت آنتیاکسیدانی کل عصارهها سنجیده شد. تجزیه و تحلیل دادهها بهوسیله آزمونهای تحلیل واریانس یکطرفه و چنددامنهای دانکن صورت گرفت. نرمافزارهای SPSS ۱۹ و Excel ۲۰۱۳ به کار رفتند.
یافتهها: عصاره متانولی بیشترین اثر ضدباکتریایی بهویژه نسبت به باکتریهای گرممثبت باسیلوس سوبتیلیس در غلظت ۲/۵میلیگرم بر میلیلیتر و استافیلوکوکوس اورئوس در غلظت ۵میلیگرم بر میلیلیتر را داشت. عصاره دیاتیلاتری در غلظت ۵میلیگرم بر میلیلیتر بیشترین اثر آنتیاکسیدانی را نشان داد.
نتیجهگیری: عصاره متانولی اسفنج دریایی هالیکلونا کارلا خاصیت ضدباکتری بیشتری را نشان میدهد و عصاره دیاتیلاتری این اسفنج خاصیت آنتیاکسیدانی بیشتری دارد.
دوره ۹، شماره ۱۸ - ( پاییز و زمستان ۱۴۰۱ )
چکیده
این مطالعه با تمرکز بر ترجمه های گروهی از دانشجویانِ رشتۀ مترجمی زبان عربی، به تحلیل خطاهای پُربسامدِ ایشان در ترجمۀ احادیث و روایات پرداخته و کوشیده خطاهای ایشان را دسته بندی کرده، دلایل وقوع هر نوع خطا را شناسایی نماید و نحوۀ اصلاحشان را روشن سازد. روش مطالعه، تحلیلی- توصیفی و برمبنای الگویی است که کریستین نورد برای طبقه بندیِ خطاهای ترجمه ارائه کرده و ضمن آن خطاهای مترجمانِ نوآموز را در چهار نوع خطای «منظورشناختی، فرهنگی، زبانشناختی و مختصّ نوع متن» دسته بندی کرده است. بر مبنای این الگو خطاهای ترجمه آموزان در این مطالعه به ترتیب بسامدِ وقوع عبارتاند از: منظورشناختی (۹۸,۳ %)، مختصّ نوع متن (۹۴.۳ %)، زبان شناختی (۷۲.۵ %) و فرهنگی (۵۵ %). به همین ترتیب، دلیل خطاهای ایشان در هر نوع، ضعف در این محورهاست: «بازسازیِ روابط منطقی میان جمله ها در ترجمه»، «انتقال معنای عناصر مختصّ به گفتمان روایات و احادیث»، «فهم ساخت زبانیِ جملهها و انتقال معنای دقیق آنها» و «انتقال دلالت های تعابیر فرهنگی و عناصر فرهنگ محور». اصلاح این خطاها در تدریس، منوط به استفاده از مجموعه ای نظام مند از روایات و احادیث است که براساس انواع خطاها دسته بندی شده باشند تا بتوان در هر دسته با تمرین نمونه های متنوع، مهارت ترجمه آموزان را در حل چالشهای ترجمۀ این متون به طور منظم ارتقاء داد.
دوره ۹، شماره ۲۰ - ( ویژه نامه پیاپی ۴۲- ۱۳۸۴ )
چکیده
در این پژوهش به بررسی و تحلیل رابطه بین دو متغیر مهم هوش عاطفی و سبک رهبری پرداخته شده است. جامعه آماری این تحقیق، مدیران بازرگانی شرکتهای تولیدی صنایع غذایی و خودروسازی شهر مشهد به تعداد ۲۶۶ نفر بود که با توجه به آن، حجم نمونه برابر با ۷۳ نفر تعیین شد. دادههای مربوط به هوش عاطفی بهوسیله پرسشنامه هوش عاطفی «ویزینگر» و دادههای مربوط به سبک رهبری (تحول بخش- مبادلهای) بهوسیله پرسشنامه سبک رهبری «وارنر بورک» جمعآوری گردید. برای روایی پرسشنامهها از روایی محتوایی و برای پایایی آنها از روش تنصیف استفاده شد که نتایج آن برای پرسشنامه هوش عاطفی برابر ۸۳/۰ و برای پرسشنامه سبک رهبری برابر ۷۹/۰ محاسبه شد. نتایج نشان میدهد که یک رابطه مثبت و معنادار بین هوش عاطفی و سبک رهبری تحول بخش وجود دارد. همچنین بین هوش عاطفی و سبک رهبری مبادلهای یک رابطه منفی و معنادار مشاهده شد. در بررسی رابطه بین سن و جنسیت، مطالعه نشان داد که شدت و ضعف رابطه بین هوش عاطفی و سبک رهبری تحول بخش با متغیر سن دارای رابطه مستقیم و معنادار است. آزمون متغیر جنسیت در تعیین میزان رابطه بین هوش عاطفی و سبک رهبری تحول بخش نشان میدهد که این رابطه برای مردان از زنان بیشتر است.
مریم لوری، ایمان سوری نژاد، ملیکا ناظمی،
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( نسخه ویژه خلیج فارس ۱۴۰۰ )
چکیده
استروئیدها یکی از مهمترین و فراوانترین متابولیتهای ثانویه اسفنجهای دریایی میباشند. هدف از این مطالعه، بررسی خواص ضدباکتریایی فرکشن های استروئیدی استخراجشده از اسفنج دریایی خلیج فارس گونه Axinella sinoxea بود. ابتدا عصارهگیری با حلال استون انجام گرفته و سپس جداسازی فرکشن ها توسط ستون کروماتوگرافی با سیلیکاژل انجام شد. شناسایی استروئیدها در فرکشنهای استخراج شده از ستون سیلیکاژل با استفاده از کروماتوگرافی لایهنازک و کروماتوگرافی گازی همراه با طیف سنجی جرمی صورت گرفت. سپس خواص ضدباکتریایی فرکشن های حاوی استروئید با استفاده از روش رقت لولهای به منظور تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی بررسی شد. فرکشن های استروئیدی شناسایی شده از اسفنج A. sinoxea شامل Stigmasta-۵,۲۴(۲۸)-dien-۳-ol,(۳β-۲۴Z) و Ergosta-۵,۲۲-dien-۳-ol,(۳β,۲۲E,۲۴S) بودند. استروئیدهای استخراج شده از A. sinoxea نتایج متفاوتی را در مهار رشد و کشتن سویههای باکتریهای گرممنفی Escherichia coli، Klebsiella pneumonia ، Vibrio harveyi و باکتریهای گرممثبت Micrococcus roseusو Staphylococcus aureus در غلظت های مختلفِ مورد آزمایش نشان دادند. در ﺟﻤﻊﺑﻨﺪی ﻧﻬﺎیﯽ، نتایج امیدوارکننده ای در ﻣﻮرد ﺧﻮاص ﺿﺪﻣﯿﮑﺮوﺑﯽ فرکشن های استروئیدی اﺳﺘﺨﺮاج ﺷﺪه از اﺳﻔﻨﺞ دریﺎیﯽ A. sinoxea ﺟﺰیﺮه ﻻرک خلیج فارس حاصل شد که لزوم بررسی بیشتر ﺑﺮای ﺳﻨﺘﺰ مواد دارویﯽ و آﻧﺘﯽ ﺑﯿﻮﺗﯿﮏ از ترکیبات زیست فعال دریایی را آشکار می سازد.
طاهره درداب، ایمان سوری نژاد، ملیکا ناظمی،
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( نسخه ویژه خلیج فارس ۱۴۰۰ )
چکیده
اسکوالین یک هیدروکربن تری ترپن غیراشباع و پیشساز کلسترول و استروئیدها در گیاهان و جانوران است که دارای پتانسیل آنتیاکسیدانی میباشد. هدف از مطالعه حاضر، جداسازی اسکوالین از کبد کوسه دم خالدار خلیج فارس Carcharhinus sorrah و بررسی فعالیت ضد میکروبی آن بود. ابتدا عصارهگیری از کبد با متانول۷۰% انجام شد و سپس فرکشن حاوی اسکوالین توسط ستون کروماتوگرافی با سیلیکاژل جداسازی گردید. شناسایی اسکوالین در فرکشنهای استخراج شده از ستون سیلیکاژل با کروماتوگرافی لایهنازک و کروماتوگرافی گازی همراه با طیف سنجی جرمی (GC-MS) صورت گرفت. خواص ضد باکتریایی اسکوالین شناسایی شده با استفاده از روش رقت لولهای به منظور تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی بررسی شد. تشخیص نمونههایی از ترکیب اسکوالین استخراجشده توسط GC-MS بیانگر تایید حضور اسکوالین در کبد کوسه ماهی مورد مطالعه در این تحقیق بود. بررسی خواص ضد باکتریایی نشان داد که اسکوالین رشد سویههای باکتریهای گرممنفی Escherichia coli، Klebsiella pneumonia ، Vibrio harveyi و باکتریهای گرممثبت Micrococcus roseusو Staphylococcus aureus را مهار می کند که بر این اساس می تواند برای تولید ترکیبات ضدمیکروبی جدید مورد بررسی بیشتر قرار گیرد.
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۱ )
چکیده
در محیط¬های کاری و صنعتی از ربات¬های متحرک چرخ¬دار به علت فضای کاری وسیعی آن استفاده فراوانی می¬شود. از طرفی به منظور افزایش کارایی و بازده ربات¬های متحرک، طراحی مسیر حرکت آن از اهمیت ویژه¬ای برخوردار بوده و مورد توجه بسیاری از دانشمندان علم رباتیک می-باشد. در این مقاله به طراحی مسیر بهینه ربات متحرک چرخ¬دار با در نظر گرفتن معادلات دینامیکی غیرخطی و قیود غیرهولونومیک آن پرداخته می¬شود. مسئله طراحی مسیر بهینه ربات متحرک به عنوان یک مسئله کنترل بهینه فرمولاسیون شده و با استفاده از روش غیرمستقیم کنترل بهینه، شرایط بهینگی مسیر به صورت یک مجموعه معادلات دیفرانسیل غیرخطی استخراج می¬شود. سپس معادلات بهینگی استخراج شده به کمک روش¬های عددی حل شده و شبیه¬سازی¬های متنوعی برای مسیر بهینه ربات انجام می¬شود. در ادامه به منظور بررسی صحت نتایج تئوری، آنالیزهای تجربی متعددی با استفاده از ربات متحرک آزمایشگاهی اسکات انجام پذیرفته و با نتایج شبیه¬سازی مقایسه می¬شود. تحلیل نتایج تجربی، نشان¬دهنده صحت و کارایی روش پیشنهادی در کاربردهای عملی طراحی مسیر بهینه ربات متحرک را می¬باشد.
طاهره درداب، ایمان سوری نژاد، ملیکا ناظمی، Zahra Ghasemi،
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۶-۱۴۰۲ )
چکیده
هدف مطالعه حاضر جداسازی استروئیدها و اسیدهای چرب از کبد کوسه دم خالدار خلیج فارس Carcharhinus sorrah و ارزیابی فعالیت ضد قارچی آنها بود. عصارهگیری از کبد با متانول ۷۰% انجام شد و سپس فرکشن حاوی ترکیبات استروئیدی توسط ستون کروماتوگرافی با سیلیکاژل جداسازی گردید. شناسایی ترکیبات با کروماتوگرافی لایه نازک و کروماتوگرافی گازی همراه با طیف سنجی جرمی صورت گرفت. فعالیت ضد قارچی استروئیدها و اسیدهای چرب با استفاده از روش رقت لولهای به منظور تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی بر قارچ Aspergillus fumigatus و مخمر Candida albicans بررسی شد. تشخیص نمونههایی از استروئیدها و اسیدهای چرب توسط کروماتوگرافی حضور این ترکیبات را در کبد کوسه ماهی مورد مطالعه تایید نمود. استروئیدهای شناسایی شده از کبد کوسه شامل ترکیباتی از Y-Sitosterol، Desmosterol و Squalene بودند که نتایج متفاوتی را در مهار رشد و کشتن سویه های قارچ و مخمر در غلظتهای مختلفِ مورد آزمایش نشان دادند. اسکوالین و دسمسترول در کمترین غلظت، بیشترین اثر مهارکنندگی را بر قارچ نشان دادند ولی سیتسترول در کمترین غلظت بیشترین اثر را بر مخمر نشان داد. اسکوالین تنها بر قارچ اثر کشندگی نشان داد و در مجموع، قارچ A. fumigatus در مقایسه با مخمر C. albicans نسبت به فعالیت ضد میکروبی ترکیبات کبد حساسیت بیشتری نشان داد. در ﺟﻤﻊﺑﻨﺪی ﻧﻬﺎیﯽ، نتایج امیدوارکننده ای در ﻣﻮرد فعالیت ﺿﺪ ﻣﯿﮑﺮوﺑﯽ ترکیبات چربی اﺳﺘﺨﺮاج ﺷﺪه از کبد کوسه دم خالدار خلیج فارس حاصل شد که بیانگر اهمیت بررسی بیشتر این ترکیبات طبیعی ﺑﺮای ﺳﻨﺘﺰ زیست داروها از جانوران دریایی می باشد.
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( شماره ۴ پیاپی ۶۴- ۱۳۸۸ )
چکیده
رقابتیشدن روزافزون بازار محصولات مختلف در سطح ملی و جهانی و تغییرات مداوم فناوری و نیازهای مشتریان، ضرورت برنامهریزی استراتژیک بهویژه توجه به موقعیت محصولات در چرخه عمر محصولات را بیش از پیش نمایان میسازد. در این پژوهش به منظور استفاده از مفهوم چرخه عمر محصول، مدل لیتل برای تدوین استراتژی برای محصولات منتخب یک شرکت تولیدی- توزیعی در بازار شهر مشهد به کار گرفته شده است. به این منظور ابتدا با استفاده از اطلاعات فروش شرکت مذکور، جایگاه محصولات منتخب در چرخه عمرشان مشخص شد. سپس برای تعیین موقعیت رقابتی محصولات منتخب از جامعه ۹۳۱ عضوی خرده فروشان سطح شهر مشهد، با استفاده از روش نمونهگیری متناسب ۹۷ خرده فروش به صورت تصادفی انتخاب و اطلاعات فروش آنها استفاده شد. پس از تعیین جایگاه محصولات منتخب در ماتریس لیتل، بهترتیب استراتژیهای کلی «بهبود»، «توسعه طبیعی»، «توسعه طبیعی»، «بهبود» و «توسعه طبیعی»، روشهای عمده «تغییر جهت»، «رشد»، «کسب تدریجی موقعیت»، «تجدید» و «راهاندازی»، و استراتژیهای عمومی برای پنج محصول شرکت انتخاب شد.
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( خرداد و تیر ۱۴۰۲ )
چکیده
امروزه ساختار زبان مطبوعات عربی دچار آسیبهایی شده است که لازم است برای آنها چارهاندیشی شود. این اشکالات عمدتاً ناشی از عدم توجه کافی به قواعد دستور زبان است. پارهای اشکالات تلفظی و بیانی نیز وجود دارد که باعث میشود الگوهای زبانی غیرمعیار در زبان مطبوعات رخنه پیدا کند. بنابراین لازم است این الگوها شناخته شده و با الگوهای زبان معیار جایگزین گردد. از آنجا که زبان عربی دارای گونههای مختلف زبانی و لهجههای متنوع است، این زبان معیار است که میتواند انسجام و یکپارچگی را میان آنها حفظ کند. ترویج و تقویت الگوهای زبانی معیار، کار اصلی ادیبان، ویراستاران، روزنامهنگاران و همه افرادی است که به صورت حرفهای از زبان استفاده میکنند. بدیهی است آنچه بر زبان این افراد میآید، معمولاً به صورت معیار تلقی میشود و در سایر مراکز تعلیمی و تربیتی و رسانهها گسترش مییابد. هماکنون زبان مطبوعات عربی دچار کاستیها و آسیبهایی است که کالبد زبان را تحت تأثیر قرار داده است. اصحاب رسانه باید بکوشند همراه با تحولات گسترده اجتماعی، فرهنگی و سیاسی، سیل واژگان مهاجم بیگانه، سرعت روزافزون نوآوریها و ورود دستاوردهای جدید، ظرفیتهای زبان عربی را غنی ساخته و از تمامی امکانات آن بهرهمند گردند و زمینههای رشد و بالندگی زبان مطبوعات را فراهم آورند.
دوره ۱۵، شماره ۶ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده
در این مقاله، اثرات آیرودینامیکی تجمیع یخ بازگشتی بر روی ایرفویل NACA ۲۳۰۱۲ بصورت عددی و تجربی مورد بررسی قرار گرفته است. در این راستا، آزمایشات در عدد رینولدز Re=۰,۶×〖۱۰〗^۶ در محدوده زوایای حمله ۰ تا ۲۰ درجه، بر روی ایرفویل یخزده بازگشتی، انجام شد و سپس نتایج آن با نتایج حاصل از ایرفویل بدون یخ مورد مقایسه قرار گرفت. به طور کلی با مطالعه رفتار الگوی جریان و ضرایب آیرودینامیکی برای ایرفویل یخزده و مقایسه نتایج آنها با ایرفویل بدون یخ مشخص شد که یخزدگی به دو صورت بر روی عملکرد آیرودینامیکی ایرفویل تأثیر میگذارد. در حالت اول که در زوایای حمله پایین و تا قبل از شروع حالت واماندگی ایرفویل اتفاق میافتد، تأثیر یخزدگی موضعی است. در این حالت، تشکیل یخ بر روی ایرفویل، باعث شکل-گیری یک حباب جدایش جریان پشت توده یخ، در سطح بالایی ایرفویل میگردد. با شبیهسازی میدان جریان به صورت عددی، حباب جدایش تشکیل شده در پشت یخ، مشاهده شد. اما تأثیر اصلی پدیده یخزدگی، به حالت دوم مربوط میشود که در زوایای حمله نزدیک به واماندگی و بعد از آن اتفاق میافتد. در این حالت، الگوی جریان اطرف ایرفویل و همچنین ضرایب آیرودینامیکی به صورت اساسی و قابلتوجه تغییر میکند. بعلاوه، آشکار شد که یخ بازگشتی باعث میشود زاویه واماندگی ۲ درجه و ضریب برآی بیشینه حدود ۸ درصد کاهش یابد.
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۷-۱۴۳۰ )
چکیده
من أروع القصص فی تراث العرب القصصی، قصه ادّعاء الحیوان علی الإنس فی رسائل إخوان الصفا التی حکیت فی إطار مجموعه من المناظرات بین الإنسان و الحیوان و الجن و تعتبر نموذجاً فذاً فی فن القصص؛ لأنها نوع من خرافه الحیوان التی یشترک فی أحداثها الإنس و الجن و تعتبر المناظرات و المساجلات العقائدیه حجر الزاویه فیها. استهدفت القصه ثلاثه أغراض: تعلیم المبادئ الفکریه و العقائدیه لجماعه إخوان الصفا، و النقد الإجتماعی اللاذع للمجتمع العباسی خاصه، و المجتمعات البشریه عامه، و عرض معلومات عن العلوم الطبیعیه و الإجتماعیه حسب المستوی العلمی فی القرن الرابع الهجری و کلها فی إطار قصه طویله مترابطه الأجزاء، و متماسکه البنی و تتمتع بعناصر الحبکه السته: العقده الفنیه، و الصراع، و التعلیق، و الأزمه، و الذروه و الحل.
نهدف فی هذا المجال إلی دراسه البنی القصصیه لهذه القصه و فی هذا الصدد، نبدأ بتعریف البنیویه، و السردیه و قصص الحیوان تعریفاً مجملاً، ثم ندرس القصه علی أساس عناصر بنیتها القصصیه: الزمان، و المکان، و الحبکه، و الشخصیات، و الأحداث، و الحوار، و الفکره
دوره ۱۷، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده- استفاده از سازههای بتنی پیشساخته با توجه به مزایایی از قبیل سرعت اجرای بالا، کنترل کیفیت بیشتر و ... در سالهای اخیر رو به افزایش بوده است. به دلیل منقطع بودن قطعات سازهای، اتصالات در اینگونه سیستمها نقش بسیار مهمی در رفتار موضعی و کلی سازه ایفا میکنند. اجرای اتصالات تیر به ستون کاملا گیردار عموما مشکل و زمانبر هستند. بنابراین اتصالاتی که علاوه بر برآورده کردن نیازهای مکانیکی سازه، اجرای آنها ساده و سریع باشد، از اهمیت ویژهای برخوردار هستند. در این مقاله دو اتصال پیشنهادی تیر به ستون بتنی پیشساخته با استفاده از نرمافزار آنالیز اجزاء محدود غیر خطی ABAQUS ۶,۱۰ مورد بررسی قرار گرفته و پاسخ اتصالات با اتصال معادل یکپارچه از نظر مقاومت جانبی، سختی جانبی، شکلپذیری و جذب انرژی مقایسه گردیده است. مقاومت جانبی اتصالات پیشنهادی و سختی جانبی آنها به ترتیب بیش از ۹۵ درصد و ۸۰ درصد مقاومت و سختی جانبی اتصال یکپارچه نظیر حاصل شد. شکلپذیری اتصالات بین ۷۰ تا ۸۰ درصد اتصال معادل یکپارچه محاسبه شد. البته نتایج حاصل از مطالعات آزمایشگاهی میتواند اندکی متفاوت باشد. با توجه به نتایج حاصل از محاسبات، این اتصالات میتواند جایگزین مناسبی برای اتصالات تیر به ستون کاملا گیردار در سازههای بتنی پیشساخته باشند.
دوره ۱۸، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده
با کاربرد سازگارترین فنون بهبود کیفیت خدمات، باز هم نمیتوان بهطور کامل امکان وجود نارساییهای خدماتی را از میان برداشت. کمینهسازی فاصله زمانی میان درک نارسایی خدماتی و جبران کاستیهایی که مشتریان در فرایند خدماترسانی با آن مواجه شدهاند و با حداقل هزینه، یکی از الزامهای شرکتهای پاسخگو در محیط رقابتی است.
در مقاله حاضر، مدلسازی زمان پاسخ ترمیم خدمات بهنحوی که از یک طرف بهینهسازی سود زنجیره ترمیم خدمت و از طرفی رضایت مشتریان مواجه شده با نارسایی را در بر داشته باشد، مورد توجه واقع شده است و تعارض بهینهسازی سود بین زنجیره کلی ترمیم خدمات و سود موضعی بخشها یا شرکتهای موجود در زنجیره ترمیم نارسایی خدماتی با رویکرد «برنامهریزی دو سطحی»[۱] مدلسازی شده است. بخش یا شرکت اصلی ترمیمکننده خدمات بهعنوان رهبر و در سطح پایینتر آن نیز، بخشها یا شرکتهای موجود در زنجیره ترمیم نارسایی خدماتی بهعنوان پیرو نقش تصمیمگیرنده موضعی را بازی میکنند. بنابراین یک تصمیم بهینه بهصورت مشارکتی در بین شرکتهای واقع در زنجیره ترمیم نارسایی خدماتی به کار گرفته میشود که در آن شرکت اصلی زنجیره ترمیم نارسایی خدماتی بهعنوان رهبر بهصورت تعاملی با سایر شرکتهای واقع در زنجیره ترمیم نارسایی خدماتی به مذاکره میپردازد.
در این مقاله برای حل مدل مربوطه، یک الگوریتم ترکیبی فرا ابتکاری توسعه داده شده و با یک مثال کاربردی نحوه تحلیل نتایج نیز مورد بررسی قرار گرفته است.
کلیدواژهها:برنامهریزی دوسطحی، زمان پاسخ زنجیره ترمیم، نارسایی خدماتی، واکاوی رگرسیون.
[۱] .Bi level Programming (BLP)
دوره ۱۹، شماره ۴ - ( فروردین ۱۳۹۸ )
چکیده
در این مقاله شبیهسازی عددی تزریق سوختهای دیزل و بنزین درون یک محفظه حجم ثابت تحت شرایط کاری یک موتور اشتعال تراکمی با نرمافزار اپنفوم انجام شده است. بهمنظور بررسی امکان استفاده از بنزین به جای دیزل برای افزایش بازده حجمی موتور اشتعال تراکمی و کاهش آلودگی هوا، مشخصات اسپریهای دیزل و بنزین تحت فشارهای پاشش ۴۰ و ۸۰مگاپاسکال و همچنین دماهای ۲۴۳، ۲۷۳ و ۳۱۳کلوین بررسی شده است. نتایج شبیهسازی با دادههای تجربی حاصل از روشهای عکسبرداری سریع، مقایسه شدهاند. نتایج نشان میدهند که تحت شرایط یکسان، عمق نفوذ بخار هر دو سوخت تقریباً مشابه است. همچنین بهدلیل فراریت کمتر سوخت دیزل نفوذ مایع آن در فشارهای ۴۰ و ۸۰مگاپاسکال بهترتیب بهمیزان ۷ و ۹میلیمتر بیشتر از بنزین مشاهده شده است و همین ویژگی فراریت بیشتر بنزین برای اطمینان از زمان کافی برای تشکیل مخلوط یکنواخت سوخت و هوا در موتورهای اشتعال تراکمی استفاده میشود. علاوه بر این کاهش دمای سوخت از ۳۱۳ به ۲۴۳کلوین موجب افزایش نفوذ مایع بنزین و دیزل بهترتیب به میزان ۱۲ و ۱۰میلیمتر و کاهش نرخ تبخیر شده است که موجب تشکیل مخلوطی غیریکنواخت میشود و در نتیجه باعث افزایش هیدروکربنهای سوختهنشده و آلایندگی میشود.
دوره ۲۰، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده
کسب برخی اطلاعات از وضعیت پل ها بر مبنای پارامترهای مودال استخراج شده از داده های ارتعاشی با استفاده فرایند شناسایی سیستم، یکی از روش های متداول پایش سازه ای است. این در حالی است که حتی وجود عدم قطعیتهایی اندک در پارامترهای مودال بدست آمده، می تواند منجر به انحرافی بزرگ در فرایندهای مختلف پایش سازه ای از جمله به روزرسانی مدل عددی و تشخیص آسیب شود. در همین راستا در این مقاله تلاش شده است تا از یک سو تاثیر روش پردازش داده و از سوی دیگر اثر نوع داده برداری شامل ارتعاش آزاد و ارتعاش محیطی، بر روی پارامترهای مودال استخراج شده بررسی گردد. به همین منظور روش های شناسایی زیرفضای تصادفی، الگوریتم تحقق سیستم ویژه، تجزیه حوزه فرکانس و تجزیه مود تحلیلی برای استخراج پارامترهای مودال به کار گرفته شدند. داده های ارتعاشی نیز در شش نقطه بر روی یکی از شاه تیرهای پل گیشا تنها با استفاده از سه سنسور لرزه سنج، از طریق جابجا نمودن آنها در سه چینش جداگانه اندازه گیری شدند. در نتیجه، استخراج شکل مودها مستلزم ترکیب داده های ثبت شده در چینش هایِ مختلفِ اندازه گیری بود. پردازش داده های ارتعاش محیطی، منجر به استخراج پارامترهایِ سه مود اولِ خمشی قائم شد که نتایج بدست آمده از روش های مختلف در مقایسه با یکدیگر از سازگاری نسبی برخوردار بودند. از داده های ارتعاش آزاد نیز پارامترهای دو مود خمشی اول قائم با استفاده از روش های مختلف بدست آمدند. همچنین، بررسی نتایج بدست آمده نشان داد که با توجه به ناپایا بودن شرایط دادهبرداری از پل گیشا، به کارگیری رویکرد ترکیب داده ها پس از فرایند شناسایی سیستم نسبت به رویکرد ترکیب داده ها پیش از فرایند شناسایی سیستم برای استخراج پارامترهای مودال مناسب تر بوده است.
دوره ۲۱، شماره ۵ - ( ۸-۱۴۰۰ )
چکیده
پایش سلامت سازه ها، با وجود سپری شدن بیش از یک دهه از ورود آن به خدمات مهندسی عمران در ایران، همچنان به شکلی موثر در مدیریت نگه داشت پل ها مورد استفاده قرار نمی گیرد. این مسئله از یک سو به دلیل استفاده از روش های بیشتر غیرکاربردی و ارائه داده ها به جای ارائه اطلاعات سازگار با تصمیم گیری در مورد وضعیت پل ها؛ و از سوی دیگر به دلیل عدم معرفی چارچوبی مدون برای تشخیص ارزش مالی یک پروژه پایش سلامت و همچنین عدم ارائه معیاری معتبر به منظور برگزیدن طرح بهینه پیشنهادی پایش سلامت بوده است. در این مقاله به منظور ارائه راهکاری مناسب برای حل چالش های مذکور، آنالیز ارزش اطلاعات به عنوان چارچوبی مناسب برای تعیین ارزش ریالی پروژه های پایش سلامت معرفی شده است. افزون بر این، روشی مناسب و بهینه نیز برای انجام پروژه های پایش سلامت پل ها ارائه شده است. آنالیز ارزش اطلاعاتی روشی است که مشخص میکند با استفاده از اطلاعات دست آمده از یک پروژه پایش سلامت، تصمیم اتخاذ شده چه مقدار مقرون به صرفه تر شده است. همچنین، با انجام این آنالیز امکان انتخاب بهترین طرح پایش از بین چندین طرح از نظر اقتصادی فراهم می شود.در پایان به عنوان نمونه، آنالیز ارزش اطلاعات برای پایش سلامت یک پل شهری نیز مورد بحث قرار گرفته است. بر اساس نتایج بدست آمده از این آنالیز، به کار بردن سنسورهای کرنش سنج به تعداد و با دقتی مشخص به هدف به روزسازی مدل عددی، می تواند اطلاعاتی ارزشمند را در رابطه با ایمنی این پل در اختیار مدیر تصمیم گیرنده قرار دهد. همچنین با استفاده از این تحلیل بهترین طرح سنسورگذاری برای پایش سلامت این پل به دست آمده است.
کلمات کلیدی: پل، پایش سلامت سازه ها، به روزسازی مدل عددی، نگهداشت پل ها ، آنالیز ارزش اطلاعات، کرنش سنج
دوره ۲۳، شماره ۲ - ( بهمن ۱۴۰۱ )
چکیده
حرفه وینگ سوت جزو یکی از رسته های پرطرفدار پروازی در دهه های اخیر می باشد. کارایی و امنیت در الویت اول طراحان لباس های این حرفه هوانوردی قرار گرفته است. تغییرات موجی شکل در سطح بال یک مدل وینگ سوت در این مقاله بررسی شده است که عملکرد آیرودینامیکی را تحت شرایط جریان خاص بهبود می بخشد. یکی از مکانیسم های افزایش عملکرد، تولید گردابه است که تبادل حرکت در لایه مرزی را بهبود می بخشد. این مطالعه تجربی و عددی شکلگیری و تکامل این گردابه ها را در محدوده عدد رینولدز ۱۰۶ بررسی میکند و بینشی را در مورد الگوهای جریان با هندسه روی سطح ارائه میدهد. ارزیابی های بدست آمده از مشاهدات تجربی و عددی امکان بررسی دقیق ساختار جریان را فراهم میکند. نتایج نشان می دهد که حضور قوی فشار در نزدیکی کوله پشتی باعث ایجاد مولد های قابل توجهی از گردابه در این ناحیه می شود. به محض ایجاد این گردابه ها، جریان تحت تاثیر آن روی سطح بال به صورت سه بعدی کشیده و منتشر می گردد. این فرآیندها منجر به جدایش زودهنگام تحت تاثیر زاویه حمله می گردد. بررسی ضرایب برآ و پسا نشان می دهد که، برای این رژیم جریان، مدل مورد مطالعه در زاویه حمله ۱۰ درجه بهترین کارایی در پرواز را دارد.