۱۰ نتیجه برای نعمت الهی
دوره ۴، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۹ )
چکیده
تبدیل گاز گلخانهای دیاکسیدکربن به مواد شیمیایی با ارزش افزوده که به عنوان تکنولوژی سوختهای خورشیدی شناخته شده است به دلیل داشتن پتانسیل رفع همزمان مشکل گرمایش جهانی و محدودیت منابع انرژی، از آغاز قرن بیست ویکم توجه زیادی را به خود جلب کرده است. در همین راستا، در پژوهش حاضر فوتوکاتالیست دیاکسیدتیتانیوم (TiO۲) اصلاح شده با بیسموت و مس(CuBiT)، با استفاده از روش سل ژل و تلقیح مرطوب تهیه شده و به عنوان کاتالیزور در تبدیل فوتوکاتالیستی دیاکسیدکربن به متان تجدیدپذیر ارزیابی گردید. نتایج آنالیزهای پراش پرتو ایکس (XRD)، تصاویر میکروسکوپ الکترونی گسیل میدانی (FESEM) و میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) صحت ساخت نانوذرات TiO۲ با اندازه کریستالهای حدود ۲۰ نانومتر را تایید نمودند که با افزودن بیسموت به ساختار آن، اندازه ذرات کوچکتر شدند. همچنین، به کمک آنالیز های طیف سنجی انرژی پرتو ایکس (EDX) و آنالیز پراکندگی عناصر (Elemental mapping) مشخص شد که بیسموت و مس به طور یکنواخت در ساختار نانوذرات وارد شدهاند. آنالیز طیف سنجی بازتاب پخشی (DRS) نیز کوچکتر شدن گاف انرژی را در نمونه های حاوی بیسموت و مس نشان داد که موجب جذب نور در ناحیه مرئی میشود. بعلاوه، نتایج آنالیز طیف سنجی فوتولومینسانس (PL) نیز کاهش چشمگیر نرخ بازترکیبی الکترون و حفره ها را در نانوکامپوزیت تهیه شده نشان میدهد. نتایج آزمایشهای احیای دیاکسیدکربن مشخص کرد که واردکردن ۳ درصد وزنی بیسموت و ۱,۵ درصد وزنی از مس در ساختار TiO۲ میزان تولید متان را نسبت به TiO۲ خالص تا ۶,۳ برابر افزایش خواهد یافت. این فعالیت فوقالعاده در تولید متان را میتوان به توانایی ترکیبات بیسموت در جذب و فعالسازی مولکولهای دیاکسیدکربن و جداشدن موثر حاملان بار که به وسیله مس ایجاد شده است، نسبت داد. مزید بر موارد مذکور، کوچکتر شدن اندازه ذرات در کنار افزایش سطح ویژه کاتالیست نیز نقش مثبت قابل توجی در بهبود سرعت احیای دیاکسیدکربن داشته است.
دوره ۱۱، شماره ۴۴ - ( زمستان ۱۳۹۷ )
چکیده
هدف این پژوهش تعیین میزان توجه به مخاطب ـ کودک در مطالعات بینرشتهایِ حوزۀ ادبیات کودک و پیشنهاد معیارهایی برای پژوهشهای آینده است. بهمنظور نیل به این هدف، جایگاه مخاطب در اجزای ساختاری پژوهش، یعنی هدف، مؤلفهها، روش و نمونه، توصیف و تحلیل شده است. با استفاده از روش سنتزپژوهی، ۳۸ گزارش پژوهش بینرشتهای، شامل مقالات علمی ـ پژوهشی و پایاننامهها و رسالههای کارشناسی ارشد و دکتری که با ملاکهای ورود به پژوهش هماهنگ بودند، بهعنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند؛ سپس اجزای ساختاری این پژوهشها استخراج و در جداول توصیفی ثبت و تحلیل شدند. یافتههای این پژوهش عبارتاند از: ۱. سه هدف عمده در این پژوهشها مورد نظر بوده است: بسامد، بازنمایی و مقایسۀ مؤلفهها. مؤلفههای بررسیشده نیز در سه حوزۀ دانش روانشناسی و علوم تربیتی، جامعهشناسی و فرهنگ، و اخلاق و دین قرار میگیرند. ۲. تعداد مؤلفههای مربوط به حوزه روانشناسی و علوم تربیتی بیشتر از دو حوزه دیگر است. ۳. روش پژوهش همۀ مطالعات تحلیل محتوا است. ۴. نمونۀ همۀ آنها نیز آثار ادبیات کودک است که با توجه به معیارهای سال انتشار و گروه سنی، نام نویسنده یا اثر خاص، نوع داستان، موضوع خاص و آثار برگزیده تعیین شدهاند و در این میان، معیار سال انتشار و گروه سنی بیشترین کاربرد را داشته است. درمجموع نتایج تحلیل این یافتهها براساس معیار توجه به مخاطب، حاکی از توجه اندک به مخاطب ـ کودک در پژوهشهای بینرشتهای ادبیات کودک است که برای تقویت این جایگاه، پیشنهادهایی در هر چهار عنصر پژوهشی ارائه شده است.
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۱ )
چکیده
در مراحل اولیه پروژه های طراحی از پایه شبکه مبدل های گرمایی، تخمین قیمت مبدل های گرمایی جهت طراحی بهینه شبکه با استفاده از فناوری پینچ بسیار حائز اهمیت است. همچنین پیش بینی قیمت خالص یک مبدل گرمایی با استفاده از روابط برآورد هزینه، امری کارآمد و مفید است. در این پژوهش، روابط برآورد قیمت خالص مبدل های گرمایی و شبکه مبدل های گرمایی برای مبدل های گرمایی لوله و پوسته و مبدل های گرمایی قاب و صفحه به دست آمده است. این روابط به صورت تابعی از سطح انتقال حرارت و با استفاده از قیمت های موجود در بازارایران ارایه شده است. روابط پیشنهادی برای مبدل های گرمایی لوله و پوسته در محدوده بیشینه فشار کارکرد بین ۲/۱ تا ۴۱بار ودر دو جنس مختلف کربن استیل و استیل ضد زنگ۳۱۶می باشد. همچنین روابط مبدل های گرمایی قاب و صفحه نیز در دو ناحیه جریان سرد ورودی کمتر از ۳۰ متر مکعب و بین ۳۰ تا ۵۰ متر مکعب با جنس استیل ضد زنگ ۳۱۶به دست آمده است. همچنین میزان خطای روابط پیشنهادی نیز بررسی شده است.
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۲ )
چکیده
هدف: آگاهی زیستمحیطی به میزان اطلاعات افراد درمورد مسائل محیطزیست و عوامل مؤثر در گسترش آن و شناخت از چگونگی رفتار برای بهبود معضلات تعریف شده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی تأثیر آگاهی زیستمحیطی بر مدیریت منابع انسانی سبز با نقش میانجی رفتارهای سبز کارکنان و نوآوری سبز و تعدیلگری رهبری خدمتگزار است.
روششناسی: پژوهش از نوع هدف کاربردی و از حیث جمعآوری داده، توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری ۸۰۰۰ نفر از کارکنان شرکتهای فعال پتروشیمی منطقه پارس جنوبی و نمونه آماری ۳۷۰ نفر بود. برای بهدستآوردن پایایی متغیرهای پژوهش از روش آلفای کرونباخ استفاده شد. برای سنجش برازش مدل مفهومی پژوهش و فرضیهها از روش حداقل مربعات جزئی (Smart pls) استفاده شد.
یافتههای پژوهش: نتیجه پژوهش نشان میدهد که آگاهی زیستمحیطی بر رفتار سبز کارکنان، نوآوری سبز و مدیریت منابع انسانی سبز تأثیر معناداری دارد. رفتار سبز کارکنان بر مدیریت منابع انسانی سبز تأثیر معناداری دارد، اما تأثیر نوآوری سبز بر مدیریت منابع انسانی سبز تأیید نشد. رفتار سبز کارکنان نقش میانجی میان مدیریت منابع انسانی سبز و آگاهی زیستمحیطی دارد، اما نقش میانجی نوآوری سبز و تعدیلگر رهبری خدمتگزار میان مدیریت منابع انسانی سبز و آگاهی زیستمحیطی تأیید نشد.
نوآوری پژوهش: پژوهش بررسیشده به مدیران یاری میرساند تا فرایند انتخاب، استخدام و آموزش سبز را در دستورکار قرار دهند و آگاهی منابع انسانی را در حوزه زیستمحیطی تقویت کنند سپس با بهکارگیری نقش میانجی رفتار سبز کارکنان، نوآوری سبز و تعدیلگر رهبری خدمتگزار، بهشکلگیری فضای دوستدار محیطزیست کمک کنند.
جهانگیر فلامرزی، Zahra Ghasemi، محمدعلی نعمت الهی،
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۳ )
چکیده
تصفیه پساب به وسیله ریزجلبک و استفاده مجدد از آن در جهت کاهش مصرف آب و حفظ منابع آبی مهم میباشد. در این مطالعه امکان پرورش ریزجلبک اسپیرولینا (Arthrospira platensis) بر روی پساب گاوداری و امکان تصفیه پساب با استفاده از ریزجلبک بررسی شد. غلظتهای متفاوت محیط کشت استاندارد (زاروک)– پساب بهمنظور بررسی رشد جلبک بر روی پساب و تعیین غلظت مناسب پساب- زاروک برای رشد بهینه استفاده شد. تیمار اول (T۱) شامل ۱۰۰ درصد زاروک و بدون پساب، تیمار دوم(T۲) شامل ۷۵ درصد زاروک و ۲۵ درصد پساب، تیمار سوم (T۳) شامل ۵۰ درصد زاروک و ۵۰ درصد پساب، تیمار چهارم (T۴) شامل ۲۵ درصد زاروک و ۷۵ درصد پساب و تیمار پنجم (T۵) شامل ۱۰۰ درصد پساب بدون زاروک بود. تیمارهایی که مقادیر بیشتری زاروک به نسبت پساب داشتند، رشد بهتری نشان دادند و آنها که غلظت پساب بیشتری داشتند غالباً رشد به نسبت کمتری از زیست تودۀ جلبک در طول دورۀ یک ماهه کشت نشان دادند. نتایج نشاندهنده رشد بالای جلبک بر روی پساب غلیظ بود. تیمار T۱ با ۳۴/۰ و T۲ با ۳/۰ گرم بر لیتر زیست تودۀ خشک دارای بیشترین میزان زیست توده از ریزجلبک بودند. تیمارهای T ۵ و T ۳ ، T ۴ ، T ۲ ، T ۱
به ترتیب دارای بیشترین تا کمترین میزان تولید رنگدانه فیکوسیانین بودند.
دوره ۱۴، شماره ۱ - ( زمستان ۱۴۰۱ )
چکیده
با توجه به همه گیری کووید۱۹ به عنوان یک بحران جهانی طراحی واکسن به منظور پیشگیری حایز اهمیت است. این ویروس جز خانواده بتا کرونا ویروس بوده و بر سطح غشای ویروس گلیکوپروتئین اسپایک ساختارهای زائده مانندی را تشکیل می دهد . مطالعات روی SARS-CoV-۱ و واکسنهای MERS-CoV مربوطه نشان داد که پروتئین اسپایک روی سطح ویروس یک هدف مناسب برای واکسن است. در این پژوهش تجربی، ما قطعات پروتیئن اسپایک نوترکیب recombinant fragment of spike protein (rfsp)را که در میزبان یوکاریوتی سلول CHO-K۱ و پروکاریوتی E. coli بیان شده است را از نظر قدرت ایمنی زایی, فعالیت خنثی سازی , توانایی شناسایی اپیتوپ های مشابه با سویه ویروس و توانایی اتصال به سرم بیماران بهبود یافته کووید ۱۹ از دو نوع واریانت آلفا و دلتا مقایسه کردیم. نتایج نشان داد که هر دو پروتئین rfSP یک کاندید آنتی ژن بالقوه جدید برای توسعه واکسن کووید۱۹ هستند. اما سلول CHO با انجام فرآیند تغییرات پس از ترجمه مانند گلیکولیزاسون سبب حفظ فعالیت بیولوژیکی پروتئین میشود. وهمین امر احتمال ایجاد اپی توپ های مشابه با سویه ویروس را بالا میبرد. و افزایش تیتر آنتی بادی های ویژه rfsp در سرم موش های ایمن شده را در سطح بالاتری قرار میدهد. لذا اولویت به rfsp بیان شده در سلول CHO برای ارزیابی کارایی واکسن داده میشود.
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۱ )
چکیده
هدف: BMP-۷ عامل رشد چند منظورهای است که اغلب به دلیل خواص استخوانزایی خود شناخته شده است. به دلیل قیمت بالا، دسترسی به این پروتئین برای مصارف درمانی محدود است. تاکنون تولید هترولوگ پروتئین نوترکیب BMP-۷ در تعدادی از سیستمهای بیانی انجام یافته است. در مطالعه حاضر شکل جدیدی از پروتئین در میزبانهای پروکاریوتی و یوکاریوتی بیان شده است. مواد و روشها: برای بیان در سیستم بیانی پروکاریوتی، پروتئین جدید به فضای پریپلاسمی باکتری اشریشیا کلی ترشح شد و تخلیص توسط ستون تمایلی انجام گرفت. برای بیان در سیستم بیانی یوکاریوتی، قطعه cDNA با طول کامل به سلول یوکاریوتی CHO منتقل شد و کلونهای پایدار انتخاب شد. بیان پروتئین نوترکیب در هر دو سیستم بیانی توسط آزمون وسترن بلات تأیید شد. نتایج: پروتئین نوترکیب جدید به صورت دایمر با وزن مولکولی ۳۶-۳۸ کیلودالتون در سلول یوکاریوتی و به صورت مونومر با وزن مولکولی ۱۶ کیلودالتون در سیستم بیانی اشریشیا کلی تولید شد. تجزیه و تحلیل کمّی با استفاده از الایزا نشان داد که سطح بیان جهش یافته در سیستم بیانی یوکاریوتی و پروکاریوتی به ترتیب ۴۰ و ۱۳۵ نانوگرم در هر میلیلیتر از محیط کشت است. نتیجهگیری: در این مطالعه سطح بیان پروتئین در اشریشیا کلی حداقل ۳ برابر میزان بیان در سلول یوکاریوتی بود. با این وجود بهینهسازیهای بیشتر برای بهدست آوردن مولکول دایمر در اشریشیا کلی مورد نیاز است. نتایج مطالعه مذکور نشان داد که بیان پریپلاسمی ممکن است برای تولید پروتئینهای پیچیده مانند BMPs مناسب باشد.
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۲ )
چکیده
هدف: ایجاد ردههای سلولی دارای بیان بالا یک مرحله محدود کننده اصلی در روند تولید پروتئینهای نوترکیب دارویی است. در این مطالعه اثر بهکارگیری ناحیه متصل شونده به ماتریکس ژن اینترفرون بتای انسانی بههمراه روش فعالسازی راهانداز از طریق پروتئین E۱A ۱۳S بر بیان فاکتور فعال کننده پلاسمینوژن بافتی (t-PA) در سلولهای تخمدان هامستر چینی بررسی شده است. مواد و روشها: ناحیه متصل شونده به ماتریکس در سمت ΄۵ و΄۳ واحد بیان کننده t-PA در ناقل pTPA کلون شد تا ناقل pMTPA بهدست آید. پس از ترانسفکشن سلولها با ناقلهای pTPA و pMTPA، ردههای سلولی پایدار ایجاد شده و میزان بیان t-PA برای هر رده تعیین شد. در مرحله بعد، پلاسمید بیان کننده E۱A ۱۳S به سلولهای پایدار ترانسفکت شده و میزان بیان t-PA پس از ۷۲ ساعت اندازهگیری شد. نتایج: الحاق ناقلین pTPA و pMTPA به ژنوم سلول CHO از طریق انجام PCR روی DNA ژنومی سلولهای پایدار تأیید شد. بررسی میزان بیان t-PA افزایش بیان بهمیزان سه برابر را در سلولهای ترانسفکت شده با ناقل pMTPA در مقایسه با رده ایجاد شده با pTPA نشان داد. بیان موقتی E۱A ۱۳S در ردههای پایدار منجر به افزایش تیتر t-PA به ۱۷۷۱ واحد در هر میلیلیتر در سلولهای ایجاد شده با ناقل pMTPA شد. نتیجهگیری: نتایج این تحقیق نشاندهنده آنست که بهکارگیری ناحیه متصل شونده به ماتریکس در ناقل بیانی بههمراه روش فعالسازی راهانداز میتواند بهصورت مؤثر میزان بیان پروتئینهای نوترکیب در سلولهای CHO را افزایش دهد.
دوره ۱۶، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۲ )
چکیده
هدف: مطالعه تغییرات فیزیولوژیک سلولهای نوترکیب در مقایسه با سلولهای والد، اطلاعات مفیدی برای بهبود کارآیی فرایند تولید فراهم مینماید. در این مطالعه تأثیر بیان IgG۴ کایمریک علیه نشانگر CD۳۳ بر رشد سلول Sp۲,۰ بررسی شده است.
مواد و روشها: ژنهای نواحی متغیر زنجیرههای سبک و سنگین آنتیبادی تولید شده توسط سلول M۱۹۵ به ترتیب در ناقلهای pFUSE-CLIg-hk و pFUSE-CHIg-hG۴ همسانهسازی شد. پلاسمیدهای نوترکیب در دو مرحله با استفاده از لیپوفکتامین به سلولهای Sp۲.۰ منتقل شد. سلولهای پایدار در محیط حاوی آنتیبیوتیکهای بلاستیسیدین و زئوسین انتخاب شدند. الحاق سازه نوترکیب به ژنوم سلولهای تراریخت مقاوم به آنتیبیوتیکها و همچنین بیان IgG۴ با استفاده از روشهای PCR، RT-PCR و وسترن بلات بررسی شد. برای مطالعه پارامترهای کینتیکی، سلولهای والد و نوترکیب با چگالی ۱۰۵×۱ سلول در هر میلیلیتر محیط کشت در پلیت ۱۲ خانه به مدت ۹ روز انکوبه شدند و هر ۲۴ ساعت از سلولها نمونهبرداری شد و شمارش تعداد سلول زنده و محاسبه درصد زنده بودن انجام گرفت.
نتایج: بر اساس نتایج PCR، RT-PCR و وسترن بلات، ایجاد سلول تولید کننده پایدار IgG۴ تأیید شد. این مطالعه نشان داد که حداکثر چگالی سلولی برای سلولهای نوترکیب در مقایسه با سلولهای والد ۴۶ درصد کاهش یافته است در حالی که در این نمونهها درصد سلولهای زنده تغییری نکرده است.
نتیجهگیری: بر اساس نتایج این تحقیق بیان IgG۴ کایمریک در سیستم Sp۲,۰/pFUSE-CHIg-hG۴-pFUSE-CLIg-hk باعث تغییر برخی از پارامترهای رشدی سلول میزبان میشود.
دوره ۲۴، شماره ۴ - ( ۷-۱۴۰۳ )
چکیده
سرریزهای کنگرهای، جزء سرریزهای تاجطولانی هستند که راندمان دبی و ظرفیت انتقال آنها بیشتر از سرریزهای خطی مشابه است. بررسی میزان اتلاف انرژی در این سرریزهای با راندمان بالا، بسیار مورد اهمیت برای مهندسان در سالهای اخیر شده است. در این تحقیق، از چهار سرریز کنگرهای سینوسی شکل برای بررسی میزان اتلاف انرژی استفاده شد. سرریز اول دارای طول تاج ۱/۳ متر، سرریز دوم دارای طول تاج ۱/۵ متر، سرریز سوم دارای طول تاج ۱/۵۵ متر و سرریز چهارم دارای طول تاج ۱/۶ متر است. همچنین سرریز اول و دوم دارای ارتفاع ۰/۱۵ متر و نسبت عرض دهانه ورودی به خروجی ۶/۸۶ و سرریز سوم و چهارم دارای ارتفاع ۰/۱۸ متر و نسبت عرض دهانه ورودی به خروجی ۷/۶۷ است. نتایج چنین بود که با افزایش دبی جریان و یا افزایش عمق جریان در بالادست سرریز، اتلاف انرژی کاهش یافت. همچنین با افزایش طول موثر سرریزها، مقدار اتلاف انرژی افزایش مییابد. با افزایش نسبت عرض دهانههای ورودی به عرض دهانههای خروجی سرریز، میزان اتلاف انرژی افزایش یافت. میزان اتلاف انرژی در سرریز چهارم و سرریز سوم بهترتیب، بیشترین مقدار است. به طور میانگین و با افزایش ۲۰ درصدی ارتفاع سرریز، میزان اتلاف انرژی ۲۳/۲ درصد افزیش مییابد.