جستجو در مقالات منتشر شده


۹ نتیجه برای نقدی

شهاب نقدی، مسعود رضایی، نادر بهرامی‌فر،
دوره ۷، شماره ۴ - ( پاییز ۱۳۹۷ )
چکیده

اهداف: در پژوهش حاضر به‌منظور ارزیابی کیفیت اکسیداسیونی مینس ماهی کیلکای معمولی نگهداری‌شده در یخچال از حسگر ساخته‌شده با شناساگر برموفنول آبی بر پایه فیلم کیتوزان ۲% استفاده شد.
مواد و روش‌ها: در مطالعه تجربی حاضر ماهیان تازه سرزنی، شکم‌زنی و سپس شسته‌شده و چرخ شدند. برای تهیه فیلم کیتوزان ۲گرم پودر کیتوزان در ۱۰۰میلی‌لیتر استیک‌اسید ۲% به کار رفت، سپس محلول شناساگر به آن افزوده شد. در دوره نگهداری شاخص‌های FFA، TBA و PV در روزهای صفر، ۴، ۸، ۱۲ و ۱۶ تعیین شد.
یافته‌ها: کیفیت چربی نمونه‌ها از نظر فساد اکسیداتیو و هیدرولیتیک کاهش کاهش معنی‌داری را نشان داد. نتایج مربوط به ارزش رنگ (EΔ) طی دوره نشان داد این شاخص در دوره نگهداری افزایش داشت و رنگ حسگر از رنگ زرد تیره به رنگ قهوه‌ای تغییر یافت. آزمون همبستگی بین شاخص‌های FFA، TBA و PV با ارزش رنگ (EΔ) نشان داد که مقدار این همبستگی به ترتیب ۸۹%، ۸۷% و ۴۹% بوده است که در همبستگی FFA با و PV با معنی‌دار بوده است (۰/۰۵>p).
‌نتیجه‌گیری: بر پایه یافته‌های این تحقیق می‌توان به این مهم دست یافت که این حسگر می‌تواند به‌عنوان حسگر تعیین اکسیداسیون، تازگی و تعیین عمر ماندگاری مورد استفاده قرار گیرد.

 


محسن نوبحت، مسعود رضائی، شهاب نقدی،
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( ۲-۱۴۰۲ )
چکیده

در مطالعه حاضر تاثیر زمانهای مختلف هیدرولیز (۴۵، ۹۰، ۱۳۵، ۱۸۰ و ۲۲۵ دقیقه) توسط آنزیم آلکالاز بر بازده و کیفیت روغن استخراج شده از ماهی کیلکای معمولی (Clupeonella cultriventris caspia) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بالاترین بازده استخراج (۴۰/۴۱ %) در تیمار هیدرولیز شده به مدت ۱۳۵ دقیقه درصد بود که اختلاف معنی­داری با سایر تیمارها نداشت. شاخص­های کیفی TBA، FFA و CD روغن های استخراج شده با بالا رفتن زمان هیدرولیز افزایش پیدا کردند، به­طوری که بالاترین مقدار شاخص­های ذکر شده در زمان ۲۲۵ دقیقه بود، اما بیشترین میزان شاخص PV در زمان ۱۸۰ دقیقه بود. با توجه به اینکه تیمار روغن استخراج شده در زمان ۴۵ دقیقه دارای مقادیر کمتری در شاخص های فساد اکسیداتیو بررسی شده بود به عنوان تیمار منتخب انتخاب شد. ترکیب اسیدهای چرب آن بررسی شده و مشخص گردید که اسیدهای چرب تک غیراشباع اسید چرب غالب بودند. همچنین مقادیر اسیدهای چرب اشباع و چند غیر اشباعی آن تفاوت معنی داری با هم نشان ندادند (۰۵/۰ < p). با توجه به نتایج بدست آمده مشخص گردید که زمانهای هیدرولیز مختلف تاثیرات مختلفی بر بازده و کیفیت روغن بدست­آمده دارند. لذا انجام تحقیقات و مطالعات بیشتر برای بررسی کامل تاثیر زمان هیدرولیز بر ویژگی­های کیفی روغن استخراج شده از ماهی کیلکا نیاز است.
 
شهاب نقدی، مسعود رضائی، مهدی طبرسا، مهدی عبدالهی،
دوره ۱۴، شماره ۰ - ( ۱۲-۱۴۰۳ )
چکیده

در چند دهه اخیر صنعت پرورش آبزیان روند روبه رشدی را تجربه می­کند. در این راستا ماهی قزل­آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) بعنوان یکی از گونه­های محبوب و پر طرفدار در جهان و ایران شناخته شده است که ایران با تولید سالانه حدود ۲۳۷۷۱۰ هزار تن رتبه اول تولید این ماهی را در جهان دارد. پس از فرآوری این ماهی حدود ۳۰% آن بعنوان باقی­مانده­های حاصل از فرآوری در نظر گرفته می­شود که شامل سر، استخوان، امعاء و احشاء و... است. در مطالعه حاضر از مخلوط زائدات  چرخ شده سر و استخوان این ماهی برای استخراج گلوکزآمین گلیکان با روش انحلال قلیایی استفاده شد. نتایج نشان داد مقدار بازده استخراج، محتوای کربوهیدرات، سولفات، یورونیک اسید و پروتئین نمونه گلوکزآمین­گلیکان استخراج شده به ترتیب ۱۴/۰ ± ۹۶/۱، ۶۶/۳ ± ۶۷/۵۹، ۳۸/۰ ± ۱۹/۱۰، ۲۰/۰ ± ۷۶/۷ و ۴۳/۱ ± ۲۳/۱۱ درصد بود. همچنین آنالیز طیف سنجی مادون قرمز (FTIR) نمونه بدست آمده حاکی از حضور پیک­های گسترده در ناحیه بین ۳۲۰۰ تا cm ۳۶۰۰ و ناحیه ی ۲۷۰۰ تا cm ۳۰۰۰ مربوط به گروه عاملی –OH و باند کششی C-H و باند خمشی سولفات S=O در ناحیه­ی cm ۱۲۴۵ بود. بعلاوه باند کششی گروه عاملی COO- که مربوط به حضور یورونیک اسید در نمونه استخراج شده در ناحیه ناحیه­ی ۱۴۸۰ تا cm   ۱۶۴۰ مشاهده گردید. همچنین پیک­های ظاهر شده در ناحیه­ی ۱۳۸۵ و cm ۱۴۵۰ مربوط به باند کششی O-C=O و ارتعاش کششی –CO در گروه COOH بود.  


دوره ۱۴، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۳ ۱۳۹۳ )
چکیده

این تحقیق با دیدگاه پولی در قالب مدل P* به آزمون پولی بودن تورم در اقتصاد ایران با استفاده از تکنیک­هایOLS و ARDL ، طی دوره زمانی ۸۷-۱۳۵۸پرداخته و لازم به ذکر است که در این تحقیق تنها مدل استاندارد P* (شکاف قیمت داخلی) مورد آزمون قرار گرفته و با توجه به اینکه شکاف قیمت داخلی متشکل از شکاف تولید و شکاف سرعت گردش پول است، لذا از روش فیلتر هودریک- پرسکات برای برآورد مقادیر تولید بالقوه و سرعت گردش پول تعادلی استفاده شده است.      نتایج حاصل از برآورد الگوهای مختلف نشان می دهد که مدل استاندارد P* (شکاف قیمت داخلی) قادر به توضیح و پیش بینی تورم برای اقتصاد کشور نمی باشد، یعنی نظریه مقداری پول برای اقتصاد ایران صدق نمی کند. بنابراین با توجه به عدم کارآیی مدل استاندارد P* در اقتصاد ایران، مجدداً به منظور بررسی فرضیه پولی بودن تورم در کشور، اثر متغیرهای حجم نقدینگی، تولید ناخالص داخلی واقعی، نرخ ارز بازار غیر رسمی و شاخص قیمت کالاها و خدمات وارداتی بر تورم با استفاده از روش ARDL مورد آزمون قرار گرفت.      نتایج نشان می دهد که هر ۱۰ درصد رشد نقدینگی منجر به افزایش سطح عمومی قیمت ها به میزان ۶/۴ درصد می شود. بنابراین فرضیه پولی بودن تورم در اقتصاد ایران به طور نسبی تأیید می شود، ولی با توجه به اینکه رابطه بین تورم و حجم نقدینگی، یک رابطه یک به یک نیست و سایر عوامل هم بر تورم در اقتصاد ایران اثر می گذارند لذا برای کنترل تورم در ایران نمی توان صرفاً از سیاست های پولی به عنوان یک ابزار کارآمد استفاده کرد.  

دوره ۱۹، شماره ۱۲۶ - ( مرداد ۱۴۰۱ )
چکیده

بمنظور ارزیابی اثر روش‏های خشک کردن بر میزان برخی ترکیبات موثره موجود در عصاره میوه گیاه خیار آب‏پران در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی با ۱۵ تیمار و ۳ تکرار اجرا شد. تیمارها شامل روش‏های خشک کردن (۱. خشک کردن در سایه اتاق با دمای حدود ۳±۲۵ درجه سانتیگراد و تهویه مناسب، ۲. خشک کردن در آفتاب، ۳. خشک کردن با آون در دمای ۳۵ درجه سانتیگراد، ۴. خشک کردن با آون در دمای ۴۵ درجه سانتیگراد، ۵. خشک کردن با آون در دمای ۵۵ درجه سانتیگراد، ۶. خشک کردن با آون خلأ در دمای ۳۵ درجه سانتی‏گراد، ۷. خشک کردن با آون خلأ در دمای ۴۵ درجه سانتی‏گراد، ۸. خشک کردن با آون خلأ در دمای ۵۵ درجه سانتی‏گراد، ۹. مادون قرمز ۲/۰ وات، ۱۰. مادون قرمز ۳/۰ وات، ۱۱. مادون قرمز ۴/۰ وات، ۱۲. خشک کردن با مایکروویو با توان ۲۰۰ وات، ۱۳. خشک کردن با مایکروویو با توان ۵۰۰ وات، ۱۴. خشک کردن با مایکروویو با توان ۸۰۰ وات) بود که با میوه تازه گیاه (شاهد) مورد مقایسه قرار گرفت. صفات مورد مطالعه میزان فنل و فلاونوئید کل، درصد فعالیت آنتی‏اکسیدانی، میزان تانن محلول، آمینو اسید و پروتئین کل، آلکالوئید کل و کوکوربیتاسین بودند. بر اساس نتایج روش‏های مختلف خشک کردن بر میزان تانن محلول و کوکوربیتاسین در سطح احتمال پنج درصد و بر سایر صفات در سطح احتمال یک درصد تاثیر معنی‏دار داشت. بیشترین میزان فنول و فلاونوئید کل پس از گیاه تازه در روش خشک­کردن آون خلا در دمای ۴۵ درجه سانتی‏گراد و بیشترین میزان فعالیت آنتی‏اکسیدانی و تانن محلول پس از گیاه تازه در دمای ۵۵ درجه سانتی‏گراد آون خلا مشاهده گردید. بیشترین میزان آمینو اسیدها مربوط به گیاه تازه و سپس تیمار مایکروویو ۲۰۰ وات و بیشترین میزان پروتئین کل، آلکالوئید و کوکوربیتاسین در گیاه تازه و پس از آن تیمار سایه بود.

دوره ۱۹، شماره ۱۲۷ - ( شهریور ۱۴۰۱ )
چکیده

فرآیند پس از برداشت گیاهان دارویی مانند خشک کردن، اهمیت زیادی در چرخه تولید این گیاهان دارد. جهت ارزیابی اثر روش‏های مختلف خشک کردن بر روی برخی صفات فیتوشیمیایی گیاه دارویی چوچاق، این مطالعه در اردیبهشت ۱۳۹۹ در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد. گیاه چوچاق از باغات شهرستان نور در مرحله رویشی جمع­آوری گردید. تیمارهای این مطالعه شامل خشک کردن در سایه اتاق با دمای حدود ۲۵±۳ درجه سانتیگراد و تهویه مناسب، آفتاب، آون در دمای ۴۵ درجه سانتیگراد، آون در دمای ۵۵ درجه سانتیگراد، آون در دمای ۶۵ درجه سانتیگراد، آون خلأ در دمای ۴۵ درجه سانتی­گراد، آون خلأ در دمای ۵۵ درجه سانتی­گراد، آون خلأ در دمای ۶۵ درجه سانتی­گراد، مایکروویو با توان ۲۰۰ وات، مایکروویو با توان ۵۰۰ وات و مایکروویو با توان ۸۰۰ وات و همچنین گیاه تازه (تر) بودند. صفات میزان رطوبت بر مبنای وزن تر و خشک، زمان و سرعت خشک شدن، میزان اسید آسکوربیک، میزان پروتئین، میزان کربوهیدرات کل، میزان فنول و فلاونوئید کل و فعالیت آنتی‏اکسیدانی مورد سنجش قرار رفت. نتایج نشان داد که روش‏های مختلف خشک کردن بر صفات فیتوشیمیایی تاثیر معنی­داری داشته­اند. کمترین زمان و بیشترین سرعت جهت خشک شدن نمونه‏های گیاهی مربوط به مایکروویو ۸۰۰ وات بود. بیشترین مقدار اسید آسکوربیک (۷۲/۳۸۵ میکروگرم بر میلی‏گرم)، پروتئین (۷۲/۱۹ درصد)، فنول کل (۱۹/۴۷ میلی‏گرم گالیک اسید بر گرم ماده خشک)، فلاونوئید کل (۹۶/۵۰ میلی‏گرم کوئرستین بر گرم ماده خشک) و نیز فعالیت آنتی‏اکسیدانی (۰۲/۷۶ درصد) در گیاه تازه و پس از آن در تیمار خشک کردن با آون در دمای ۵۵ درجه سانتی‏گراد مشاهده شد. بطور کلی این مطالعه نشان داد که بیشترین ترکیبات فیتوشیمیایی در گیاه تازه چوچاق یافت می­شود و در صورت ضرورت نگهداری، خشک کردن گیاه در آون با دمای ۵۵ درجه سانتی‏گراد توصیه می­شود.

دوره ۲۱، شماره ۶ - ( ۹-۱۴۰۰ )
چکیده

امروزه بتن به عنوان پرمصرف ترین و رایج ترین مصالح ساختمانی، در توسعه زیرساختهای عمرانی و اقتصادی به کار می رود. بتن از سیمان پرتلند معمولی حاصل می شود و با توجه به میزان مصرف بالای بتن و نیاز روزافزون به تولید سیمان، تحقیقات نشان می دهد که در آینده میزان تقاضای بتن سیمانی افزایش خواهد یافت و از سوی دیگر تولید سیمان مستلزم مصرف منابع طبیعی از قبیل برق و سوخت فسیلی و همچنین رهاسازی حدود ۷ درصد از گاز CO۲ به محیط است  و فرآیند تولید آن بعد از فولاد و آلومینیوم بیشترین مصرف انرژی را دارد، به همین دلیل ارائه محصولات جایگزین جهت حرکت در مسیر توسعه پایدار، اصلی ضروری به شمار می آید. در استراتژی های میان مدت و بلند مدت کاهش گرمایش جهانی ناشی از صنعت سیمان، توسعه تکنولوژی های به صرفه به لحاظ مصرف انرژی و کاهش دهنده انتشار  CO۲و توسعه آنها در بازار بسیار کلیدی خواهد بود. قابلیت های سیمان ژئوپلیمری در زمینه ذخیره سازی انرژی و کاهش انتشار  CO۲در مقایسه با سیمان پرتلند بسیار قابل توجه می باشد بگونه ای که این تکنولوژی ضمن اینکه عملکردهای قابل مقایسه ای را با مواد سیمانی تجاری فراهم می آورد می تواند انتشار CO۲ ناشی از صنعت سیمان را به اندازه۸۰% کاهش دهد.

دوره ۲۱، شماره ۱۴۶ - ( فروردین ۱۴۰۳ )
چکیده

به منظور ارزیابی اثر عصاره درمنه دشتی رویشگاه‏های مختلف بر عمر ماندگاری پنیر سفید ایرانی، تحقیقی در سال ۱۴۰۱ در آزمایشگاه مرکزی دانشگاه قم انجام شد. این تحقیق در قالب طرح کاملا تصادفی به صورت فاکتوریل انجام و پنیر از نظر شیمیایی و میکروبی در شرایط عدم کاربرد عصاره (شاهد) و کاربرد عصاره حاوی ۱ درصد وزن ماده تر درمنه دشتی از سه رویشگاه ونان، تاج‏خاتون و عباس‏آباد در روزهای ۱، ۱۵ و ۳۰  ام بررسی شد. نتایج نشان داد جمعیت میکروارگانیزم‏های پنیر با افزایش دوره نگهداری افزایش یافت و عصاره ونان بهتر از عصاره­ها، جمعیت میکروارگانیزم‏ها را کنترل کرد. با افزایش مدت نگهداری، میزان pH و پروتئین در ماده خشک کاهش و میزان رطوبت، نمک، چربی، ماده خشک، فنول و فعالیت آنتی‏اکسیدانی افزایش پیدا کرد. عصاره ونان بیشتر از سایر عصاره ها سبب افزایش کیفیت و عمر نگهداری پنیر شد که ممکن است ناشی از بیشتر بودن میزان فنول کل عصاره ونان در مقایسه با سایر عصاره­ها باشد. بطور کلی عصاره درمنه دشتی بطور معنی­داری موجب افزایش عمر ماندگاری و کیفیت پنیر گردید که با مطالعات بیشتر می توان از عصاره این گیاه ارزشمند برای افزایش ماندگاری و کیفیت محصولات غذایی خصوصا محصولات لبنی استفاده نمود.

دوره ۲۴، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۶ )
چکیده

امنیت زیست‌محیطی یکی از ابعاد مهم امنیت انسانی است. دغدغۀ اصلی امنیت زیست محیطی، تاکید بر پایداری سیاست‌های توسعه‌ای به معنای سازگاری این سیاست‌ها با محیط‌زیست و حقوق نسل‌های آینده است. از آنجایی که بخش مهمی از تهدیدها علیه امنیت انسانی در حوزه مسائل زیست‌محیطی رخ می‌دهد، پژوهش حاضر ضمن تاکید بر رابطه امنیت زیست‌محیطی با امنیت انسانی، و پرداختن به علل و عوامل تهدید امنیت انسانی، به این پرسش پاسخ داده است که چگونه تخریب محیط‌زیست در ایران باعث تهدید امنیت انسانی شده است؟ پژوهش حاضر با فرض ناپایداری سیاست‌های توسعه‌ای در حوزه‌های مختلف اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی نشان می‌دهد که، اتخاذ سیاست‌های توسعه‌ای ناپایداری همچون: ۱. گسترش شهرنشینی ۲. افزایش جمعیت ۳. فرهنگ مصرف‌گرایی و تاکید بر رشد تولید بدون توجه به پیامد‌های آن و ۴. سرمایه‌گذاری در گسترش فن‌آوری‌های ناسازگار با محیط‌زیست، باعث شده است تا با مصرف سوخت‌های فسیلی بیشتر و استفاده بی‌رویه از منابع مختلف زیست‌محیطی، آلودگی فزاینده و تخریب گسترده‌تری در محیط‌زیست به وجود آید که نتیجه آن با توجه به وابستگی شدید انسان به محیط زیست، تهدید امنیت انسانی بوده است.

صفحه ۱ از ۱