۲۱ نتیجه برای وفایی
دوره ۱، شماره ۲ - ( شماره ۲ (پیاپی ۲)- ۱۳۹۲ )
چکیده
نظامی گنجوی، مثنویسرای بزرگ قرن ششم هجری قمری و یکی از بنیان گذاران ادبیات داستانی منظوم فارسی است. یکی از جذابیتهای مثنویهای نظامی وجود تحمیدیهها، مناجات و معراجیههایی است که در آغاز هر یک از منظومههایش دیده می شود که به دلیل زیبایی و تخیل زائدالوصف آن ها بسیار مورد توجه پیروان او بوده است. مقاله حاضر در پی بررسی تطبیقی معراجیههای خمسه نظامی و سه معراجنامه عربی پیش از او یعنی المعراج قشیری، معراجالنبی ابنعباس و الإسراء و المعراج ابن حجر عسقلانی و سیوطی است که بر این اساس شباهتها و تفاوتها را در ساختار و محتوای آن ها نشان داده است و بدین نتیجه دست یافته که با وجود وجوه افتراق متعدد، نظامی در سرودن معراجیههای خود تحت تأثیر بسیار معراجنامههای مذکور بوده است. برای رسیدن به این برآیند، ابیات معراجیههای نظامی با شواهدی که از معراجنامههای مذکور به دست آمده، در کنار هم قرار گرفته تا بدین گونه میزان شباهتها آشکارتر شود.
دوره ۱، شماره ۲ - ( زمستان ۱۳۹۶ )
چکیده
با توجه به عمر طولانی بسیاری از چاههای نفت و گاز، لزوم انسداد موقت آنها به منظور عملیات تعمیر چاه بسیار ضروری به نظر میرسد. یکی از روشهای نوین، استفاده از مجرابندهای ژلهای است. استحکام هیدروژل در شرایط چاه مورد نظر از مهمترین چالشها در زمینه کاربرد هیدروژلهای پلیمری در انسداد موقت چاه به منظور عملیات تعمیر است. در این پژوهش از نانو ذرات سیلیکا به عنوان عامل بهبود استحکام ژل پلیمرهای پلیمری و از آزمونهای بطری و رئولوژی برای بررسی استحکام آن در شرایط چاه مورد نظر (دما و شوری زیاد) استفاده شد. همچنین خواص استحکامی هیدروژل٬ رفتار تورمی آن در محیطهای مختلف آب مقطر، آب سازند، آب شیر و نفت مورد بررسی قرار گرفت. مشاهده شد با افزودن نانوذرات استحکام هیدروژل ازPa۵۲۱ به حدود Pa۲۶۲۰۰ افزایش یافت (۵۰۰۰ درصد افزایش). همچنین با افزایش استحکام ژل٬ تورم آن در محیط آبی کاهش قابل ملاحظهای داشته است. بر اساس نتایج بدست آمده در پژوهش حاضر، نمونه ژل پلیمر حاوی ۹% وزنی از نانوذرات سیلیکا با استحکام ساختاری و پایداری حرارتی در دمای C ۹۰ْ برای انجام مطالعات میدانی معرفی میشود.
دوره ۲، شماره ۶ - ( تابستان ۱۳۸۸ )
چکیده
نظریه تاریخ ادبی هرمنوتیکی به جای سرگذشت مؤلف و متن، «تاریخ خوانندگان متن» یا «تاریخ ادبیات مخاطبان» را پیشنهاد می¬دهد. از این دیدگاه، عیار ادبیت یک متن مثلاً دیوان حافظ بر اساس میزان سرزندگی، پویایی و قابلیت مکالمه اش با نسل های روزگاران مختلف سنجیده می شود. پس مورخ ادبی، باید «تاریخ تأثیر» حافظ در مخاطبان پس از خود را به نگارش درآورد. او با این کار در حقیقت تاریخ «حیات دیوان حافظ» و «تاریخ معانی شعر حافظ» یعنی سرگذشت یک متن پس از تولد، و حرکت آن در تاریخ را می نویسد. این مقاله از رهگذر بازشناسی خوانندگان حافظ در سده نهم به بررسی پژواک صدای این شاعر در حدود یک سده پس از مرگ وی می پردازد و بر اساس اطلاعات به دست آمده از منابع سده های هشتم و نهم، خوانندگان را بر مبنای نوع خوانشی که از کلام حافظ دارند رده بندی می کند. همچنین پایگاه اجتماعی حافظ را بر اساس اطلاعات زندگی نامه ای و نیز القاب و عناوینی که به حافظ می دهند نشان می دهد و در نهایت سیر تطوّر موقعیت و معنای شعر حافظ را از سادگی به پیچیدگی و از گفتمان ادبی به درون گفتمان قدسی به تصویر می کشد.
دوره ۳، شماره ۱ - ( شماره ۱ (پیاپی ۵)- ۱۳۹۴ )
چکیده
تحول معنایی یکی از تغییرات زبانی است که در سطح واژهها رخ میدهد و منظور از آن، حفظ شکل ظاهری واژه و تغییر معنای نخستین و پذیرش معنایی تازه است. وامواژهها یکی از زمینههای به وجود آمدن تحول معنایی هستند. در این مقاله، به تحول معنایی برخی از وامواژههای عربی کتاب کلیله و دمنة فارسی میپردازیم. ابتدا عوامل و نحوه تحول معنایی را از نظر زبانشناسان مطرح میکنیم و سپس وامواژههای تحول معنایییافته کتاب کلیله و دمنه را براساس این اصول مورد بررسی قرار میدهیم. در این بررسی که مطالعهای طولی است، تحول معنایی وامواژههای عربی را در زبان فارسی قرن ششم هجری نسبت به قرون پیشین مقایسه کردیم. برای این کار، چهار لغتنامه عربی در قرنهای دوم، سوم و پنجم را انتخاب و معنی آنها را با لغتنامه دهخدا در زبان فارسی مقایسه کردیم. هدف این پژوهش بررسی جایگاه وامواژهها در ادبیات تطبیقی و اهمیت بررسی آنها در متون ادبی فارسی است. پس از بررسی چرایی تحول معنایی وامواژهها، چرایی اهمیت آنها در ادبیات تطبیقی را مشخص کردیم.
دوره ۶، شماره ۲ - ( شماره ۲ (پیاپی ۲۳)- ۱۳۹۴ )
چکیده
پسوند نامآواساز /-ast/ از پسوندهای کهنی است که در متون دری حوزه خراسان بهکار رفته است. جلال متینی، علی رواقی، نجیب مایل هروی و دیگران، با استناد به شواهد گویشی خراسانی، این پسوند را پسوندی خراسانی دانستهاند. پس از ایشان، حسن حاتمی به وجود صورت دیگری از این پسوند در گویش کازرونی اشاره کرده است؛ بی آنکه به پیشینه یا ریشه آن بپردازد. در مقاله حاضر، نگارندگان کوشیدهاند ضمن ارائه شواهدی از کاربرد این پسوند در گویشهای خوزستان و متون کهن فارسی، فرضیهای درمورد چگونگی شکلگیری آن ارائه کنند. طبق این فرضیه، پسوند مذکور در پسوند اسممصدرساز /-išt/ ریشه دارد؛ بهنظر میرسد که پسوند اخیر (-išt) در برههای خاص بهطور وسیع در ساخت نامآواها بهکار رفته است. ازسوی دیگر، در «قرآن قدس» که از متون حوزه گویشی جنوب ایران (سیستان) است، شواهدی از کاربرد /-ast/ یا /-ist/ در مقام پسوند اسممصدرساز دیده میشود. ظاهراً این شواهد شاذ، حلقه پیوند تاریخی پسوند نامآواساز خراسانی (-ast) و پسوند نامآواساز جنوبی (-ešt) هستند.
مریم وفایی، محمود ناصری، سارا وفا،
دوره ۶، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده
تأثیر روشهای مختلف استخراج چربی با حلال (شامل Bligh and Dyer، Smedes، Bligh and Dye با استفاده از دیکلرومتان، Folch، Roese Gottible، سوکسله با استفاده از اتر و سوکسله با استفاده از ان-هگزان) بر میزان چربی کل و ترکیب اسیدهای چرب قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) بررسی شد.. براساس نتایج، بازدهی استحصال چربی با روش Bligh and Dyer بیش از روشهای Smedes، Roese Gottible و سوکسله تر بود، ولی با دیگر روشها اختلاف معناداری مشاهده نشد. مجموع اسیدهای چرب اشباع، تکغیراشباع و چندغیراشباع در چربی استخراج شده با روشهای مختلف تفاوت معناداری نداشت. نسبت اسیدهای چرب امگا-۳ به امگا-۶ در روشهای مختلف استخراج بین۲۰/۰تا ۲۹/۰ بود. بیشترین میزان شاخص پلیان ۳۴/۰بود، اما بین روشهای مختلف تفاوت معناداری مشاهده نشد. با توجه به کمیت و کیفیت چربی، بار مالی، سمیت مواد و سهولت بهرهبرداری، روش استخراج Bligh and Dyer بهینه شده با حلال دیکلرومتان برای استخراج چربی ماهی قزلآلای رنگینکمان پیشنهاد میشود.
دوره ۶، شماره ۲۵ - ( پاییز ۱۳۸۸ )
چکیده
شیوه مرسوم ساخت واژگان ترکیبی در زبان فارسی، ترکیبسازی از پایه واژهها یا تکواژههای آزاد فعلی یا غیر فعلی است. تمام مقولههای هفتگانه زبان فارسی ظرفیت ترکیبسازی فراوانی دارند. درباره ترکیبسازی برخی از مقولههای زبان فارسی همانند فعل و اسم و صفت تاکنون مطالب فراوانی نوشته شده ؛ اما درباره دیگر مقولهها تحقیقات کمتری صورت گرفته است. بررسی واژههایی که از ترکیب ضمیر، حرف، شبهجمله به دست آمده است ضمن برخورداری از اهمیت تحقیق، امکان ترکیبسازی این مقولههای زبان را نیز آشکار میسازد. این مقاله بر آن است که از میان ضمایر زبان فارسی به اهمیت و ظرفیت ترکیبسازی ضمایر اشاره در زبان فارسی بپردازد و با توصیف نمونههایی از نثر فارسی امروز، نوع و نقش آنها را تبیین کند.
دوره ۷، شماره ۲۹ - ( پاییز و زمستان ۱۳۸۹ )
چکیده
این مقاله بحثی است درباره مقوله زبانی قید با توجه به آرای برخی دستوریان. بدین منظور نخست تعاریف گوناگون در باب قید ارائه، و سپس جامعترین آن آورده شده است؛ آن گاه تفاوت قید و متمم قیدی مورد بررسی قرار گرفته، جایگاه ظهور آن با توجه به ظرفیت افعال نشان داده شده است. پس از بررسی ساختمان قید، اختلاف آرای دستورنویسان درباره حرف ربط یا پیوند بودن برخی از عناصر زبانی از قبیل «در صورتی که، از آنجایی که، اگر و...» مورد بررسی قرار گرفته و با ارائه دلایلی حرف ربط بودن این عناصر رد شده است.
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( پاییز ۸۹ ۱۳۸۹ )
چکیده
هدف از این مطالعه، بررسی روند هزینه های مبادله و ارائه شاخصی جهت سنجش آن در ایران است. روش تحقیق در این مطالعه، تحلیلی- توصیفی است. در این تحقیق عوامل مؤثر بر هزینه مبادله، مانند انحراف معیار نرخ تورم، شاخص آزادی اقتصادی، نسبت تعداد پرونده های چک به کل پرونده های بررسی شده در دادگاه های عمومی، نسبت نقد و نسبت هزینه های امور عمومی به تولید ناخالص داخلی، در سه سناریو و با استفاده از روش منطق فازی و نرم افزار مطلب برای محاسبه روند هزینه های مبادله برای سالهای ۱۳۶۳ تا ۱۳۸۵ مورد استفاده قرار گرفته است.
نتایج این مطالعه نشان می دهد که به طور کلی در هر سه سناریو در سالهای بعد از جنگ تحمیلی تا سالهای ۷۴-۱۳۷۲ هزینه های مبادله کاهش داشتند. پس از این سالها هزینه های مبادله شروع به افزایش می کند و تا سالهای۱۳۸۰ و ۱۳۸۱ در هر سه سناریو مشاهده می شود. بعد از این افزایش، مشاهده می شود که هزینه های مبادله در هر سه سناریو، کاهش می یابند.
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( مرداد و شهریور ۱۳۹۹ )
چکیده
هدف مطالعۀ حاضر، بررسی نقش اجرای استراتژیهای ارزیابی تأملگرایانه و درک دانشجویان زبان انگلیسی از آنهاست. شرکتکنندگان مرحلۀ کمّی، ۹۰ دانشجوی رشتۀ مهندسی کامپیوتر در دانشگاه شهید بهشتی بودند که در کلاسهای زبان عمومی شرکت کردند. دو کلاس انتخاب و بهصورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. فراگیران سطح متوسط بر اساس نمرۀ Oxford Placement Test انتخاب شدند. پس از پیشآزمون، دانشجویان گروه آزمایش، استراتژیهای ارزیابی تأملگرایانه (Ellis, ۲۰۰۱) را تمرین کردند، اما در گروه کنترل، روند عادی کلاس انجام شد. پس از ده جلسه، امتحان پسآزمون و با فاصلۀ ۴ هفتهای آزمون حفظ برگزار شد. در مرحلۀ کیفی، ۴۵ دانشجو (گروه آزمایش) انتخاب شدند و برداشت آنها از ارزیابی تأمل گرایانه با استفاده از سؤالات و پرسشنامه (Kourilenko, ۲۰۱۳) استخراج شد. برای تحلیل دادههای کمی، از آزمونهای تی وابسته و تی مستقل استفاده شد و برای تحلیل دادههای کیفی، از تحلیل محتوا استفاده شد. نتایج نشان داد که تمرین استراتژیهای ارزیابی تأملگرایانه تأثیر مثبتی بر نمرات پسآزمون و آزمون حفظ فراگیران دارد. تحلیل دادههای کیفی نشان داد که فراگیران زبان انگلیسی، رویکرد مثبتی نسبتبه ارزیابی تأملگرایانه دارند و افزایش روحیۀ جمعی، آگاهی نسبتبه خطاها، و افزایش انگیزۀ یادگیری بهمنزلۀ پرتکرارترین موارد سودمندی و نداشتن زمان و دانش کافی، خستهکننده بودن تکرار مطالب و عدم همکاری برخی دانشجویان بهمنزلۀموانع ارزیابی تأملگرایانه مطرح شدند. نتایج این مطالعه ممکن است پیامدهای مفیدی برای یادگیرندگان و معلمان زبان انگلیسی و طراحان مواد درسی داشته باشد.
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۸-۱۳۹۱ )
چکیده
در اکثر روش¬ها و از جمله در روش نیمه تجربی سویتسکی، زاویه ددرایز ثابت فرض می¬شود و یا زاویه ددرایز مقطع عرضی واقع در مرکز گرانش بدنه شناور مورد استفاده قرار می¬گیرد. بر این اساس با ثابت در نظر گرفتن زاویه ددرایز فیزیک واقعی مسئله مدل نشده زیرا در واقعیت زاویه ددرایز شناور تندرو در طول بدنه متغیر می¬باشد در این مقاله، ابتدا مقاومت هیدرودینامیکی به وزن شناور تندرو با زاویه ددرایز متغیر با توسعه روش نیمه تجربی سویتسکی محاسبه می¬شود و نشان داده می-شود که نتایج حاصل از روش ارائه شده از دقت بیشتری نسبت به روش نیمه تجربی سویتسکی در مقایسه با نتایج تجربی برخوردار می¬باشد و مطابقت مناسبی با نتایج تجربی دارد. سپس به کمک روش الگوریتم ژنتیک به تعیین بهینه مقدار طول مرکز گرانش از ترنزام، عرض و نرخ تغییر زاویه ددرایز از ترنزام تا سینه بدنه شناور تندرو پرداخته شده است. مقاومت به وزن تعیین شده در بخش اول به عنوان تابع هدف جهت کمینه شدن مقاومت بدنه و پایداری هیدرواستاتیکی و پایداری دینامیکی طولی و عرضی به عنوان قیود بهینه¬سازی در نظر گرفته شده است. در نهایت دسته جواب¬های بهینه برای استفاده طراحان در مرحله طراحی مفهومی ارائه شده است.
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۸۹ )
چکیده
چکیده
در حال حاضر با در نظر گرفتن عوامل جغرافیایی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی، مکان ها و نواحی برای تجمع واحدهای صنعتی به صورت شهرک یا مجتمع، انتخاب و سازمان دهی می شوند. برای دستیابی به این مقصود، لازم است که پس از فرایند تعیین مکان های مناسب، تصمیم گیری مقتضی به منظور تشخیص مکان بهینه نهایی انجام شود. این موضوع با در نظر گرفتن شرایط نامعین جغرافیایی و عوامل گوناگون اثرگذار، پیچیده و مشکل می شود. مباحثی مانند تصمیم گیری چند معیاره از جمله تکنیک های ریاضی است که در سیستم اطلاعات جغرافیایی قادر است مشکلاتی مانند نحوه ارزیابی گزینه های مکانی را در شرایط پیچیده و نامعین جغرافیایی حل کند.
بنابراین در این مقاله هدف آن است که با استفاده از مفهوم تلفیق مدل های تلفیقی فازی روش جدیدی برای حل مسائل چند معیاره نامعین جغرافیایی اجرا شود. به این منظور مدل نوع دوم و سطح دوم مجموعه های فازی برای مسأله ارزیابی ده شهرک صنعتی استان آذربایجان شرقی انتخاب شد که در آن تابع تعلق فازی نهایی بر حامل گزینه های مفروض تعریف می شود. در نهایت، در ارزیابی نهایی مدل احتمالی فازی به جای مدل های کلاسیک برای مقایسه ارزش های فازی به کار گرفته شده و با نظرات کارشناسی مقایسه می شود.
کلید واژه ها: مجموعه های فازی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، ارزیابی، تصمیم گیری چند معیاره.
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۸۹ )
چکیده
چکیده
حرکت به سمت سیستم های اطلاعات جغرافیایی مکانمند- زمانمند از برجسته¬ترین پژوهش ها در زمینه سیستم های اطلاعات جغرافیایی است. در این سیستم ها تغییرات مکانی و زمانی بر روی داده ها، هم زمان با وقوع، باید به نحوی در سیستم منعکس و بر روی مدل های مربوط اعمال شود. یکی از راه های به دست آوردن تغییرات، استفاده از روش های تعیین موقعیت متحرک است. اما انتخاب روش تعیین موقعیت مناسب، تابع عوامل مؤثرِ بی شماری است که در نظر نگرفتن هرکدام از آن ها موجب محدود شدن استفاده از سیستم و در نهایت ضعف اجرایی آن خواهد شد. در این تحقیق روش های تعیین موقعیت متحرک ارزیابی شده است و از این میان، تعدادی که قابلیت اجرایی در کشور داشته و متداول اند، جهت انتخاب دقیق تر مورد بحث قرار گرفته اند. پس از آن مناسب ترین روش تعیین موقعیت در ایران معرّفی شده و براساس آن، یک سیستم اطلاعات جغرافیایی مکانمند- زمانمند نمونه طراحی و اجرا شده است. این سیستم به طور کامل از سوی مؤلفان طراحی و اجرا شده و دارای قابلیت های ویرایشی، تناظریابی نقشه ای و تجزیه و تحلیل مسیریابی مکانمند- زمانمند براساس کمترین فاصله و زمان دسترسی ممکن بین دو نقطه است.
دوره ۱۴، شماره ۵۵ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده
این مقاله با بهکار داشت تعریفهای پایهای و بازنمایی و نمود و نقد آرای دستورنویسان و دستور دانان به طرح اندیشهای نو و تازه در این زمینه ساختمان فعل میپردازد و آن را با نگاهی جدید توصیف و مطالعه، و با این روش آموزش ساختمان فعل زبان فارسی را نیز آسان میکند.
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( پاییز ۱۴۰۳ )
چکیده
ﺁﻧﺰیﻢⅮNAﭘﻠﯿﻤﺮﺍﺯ PFUﭘﺎیﯿﻦ ﺗﺮیﻦﻧﺮﺥ ﺧﻄﺎ ﺩﺭ ﻓﺮﺁیﻨﺪ ﻫﻤﺎﻧﻨﺪﺳﺎﺯﯼ ﺩﺭ PⅭRﺭﺍ ﺩﺍﺭﺩ. ﺍﻣﺎﻧﻘﻄﻪ ﺿﻌﻒ ﺍیﻦ ﺁﻧﺰیﻢ ﭘﺎیﯿﻦ ﺑﻮﺩﻥ ﻗﺪﺭﺕ ﭘﺮﺩﺍﺯﺵ ﺁﻥ ﺍﺳﺖ ﮐﻪ ﭘﺲ ﺍﺯ ﺍﻓﺰﻭﺩﻥ ﺗﻘﺮیﺒا ۲۰ ﻧﻮﮐﻠﺌﻮﺗﯿﺪ ﺩﺭ ﺍﻧﺘﻬﺎﯼ ﭘﺮﺍیﻤﺮ ﺍﺯ ﺭﻭﯼ ﺭﺷﺘﻪ ⅮNA ﺍﻟگو ﺑﻠﻨﺪ می ﺷﻮﺩ. ﺩﺭ ﺍیﻦ ﭘﮋﻭﻫﺶ ﻫﺪﻑ ﺍﻓﺰﺍیﺶ ﺗﻮﺍﻥﭘﺮﺩﺍﺯﺵ ﺁﻧﺰیﻢ ﺑﺎ ﻃﺮﺍحی ﻣﻨﻄقی ﻭ ﺍیﺠﺎﺩ ﺟﻬﺶ ﻧﻘﻄە ﺍﯼ ﺩﺭ ﺁﻧﺰیﻢ ﺑﺎ ﮐﻤﺘﺮیﻦ ﻫﺰیﻨﻪ ﺁﻧﺘﺮﻭﭘﯽ ﻭ ﺁﻧﺘﺎﻟﭙﯽﺍﺳﺖ .ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮﺭ ﻣﺮﺗﻔﻊ ﻧﻤﻮﺩﻥ ﻫﺪﻑ ﭘﮋﻭﻫﺶ، ﺍﺑﺘﺪﺍ ﻣﻘﺎیﺴﻪ ﺗﻮﺍلی ﻭ ﺳﺎﺧﺘﺎﺭﯼ ﻣﯿﺎﻥ ﺁﻧﺰیﻢ ﻫﺎﯼ ﻫﻢﺧﺎﻧﻮﺍﺩﻩ ﺑﺎ ﺗﻮﺍﻥ ﭘﺮﺩﺍﺯﺵ ﺑﺎﻻ ﺍﻧﺠﺎﻡ ﺷﺪ، ﺳﭙﺲ ﺟﻬﺶ ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺍﻧﺘﺨﺎﺏ ﮔﺮﺩیﺪ ﻭ ﺷﺒﯿە ﺳﺎﺯﯼﺑﺮﺍﯼ ﻧﻤﻮﻧ ﻪﻃﺒیعی ﻭ ﺟﻬﺶ یﺎﻓﺘﻪﺍﻧﺠﺎﻡ ﺷﺪ ﻭ ﺧﺮﻭﺟجی ﺁﻥ ﻣﻮﺭﺩ ﺑﺮﺭسی ﻗﺮﺍﺭ ﮔﺮﻓﺖ ﻭ ﻣﯿﺰﺍﻥ ﺍﻧﺮﮊﯼ ﺁﺯﺍﺩ ﺍﺗﺼﺎﻝﺁﻧﺰیﻢ ﻭ ⅮNAﻧﺸﺎﻥ ﺩﺍﺩ ﮐﻪ ﻧﻤﻮﻧﻪ ﺟﻬﺶ یﺎﻓﺘﻪﺍﺗﺼﺎﻝ ﺑﻬﺘﺮﯼ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺁﻧﺰیﻢ ﻃﺒیعی ﺑﺎ ⅮNA ﺑﺮﻗﺮﺍﺭمی ﮐﻨﺪ.
دوره ۱۵، شماره ۷۴ - ( ۱-۱۳۹۷ )
چکیده
در این مطالعه، تأثیر روشهای مختلف استخراج چربی از جمله بلای و دایر، اسمدز، بلای و دایر با استفاده از دیکلرومتان، فولچ، رُز-گاتیبل، سوکسله با استفاده از حلال پترولیماتر( با نمونه خشک و تر) و سوکسله با استفاده از حلال ان-هگزان بر کمیت و کیفیت چربی ماهی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) مورد بررسی قرار گرفت. شاخصهای کیفی شامل میزان چربی کل، اسیدهای چرب آزاد، پراکسید، مزدوجهای دیان و تریان، تیوباربیتوریک اسید، آنیزیدین، قهوهای شدن غیر آنزیمی و تغییرات رنگ مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به نتایج حاصل، میزان چربی کل در روش بلای و دایر نسبت به روشهای سوکسله با نمونه مرطوب، اسمدز و رُز-گاتیبل بیشتر بود. کمترین میزان محصولات اولیه فساد پس از استخراج با روش های بلای و دایر و سوکسله با حلال پترولیم اتر حاصل شد. مقایسه شاخص تیبوباربیتوریک اسید نشان داد در روش رز-گاتیبل محصولات ثانویه اکسیداسیون بیش از استخراج با سوکسله و فولچ بوده است. بیشترین مقدار مزدوجهای تریان، اسیدهای چرب آزاد و توتکس نیز پس از استخراج چربی به روش رز-گاتیبل مشاهده شد. نتایج تحقیق حاضر نشان داد استخراج چربی با روش اسمدز و بلای و دایر با استفاده از دی کلرومتان ضمن حصول کیفیت مناسب، کمترین زمان و هزینه را در پی داشته است.
دوره ۱۶، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۵ )
چکیده
مدیریت یکپارچه مناطق ساحل فرآیندی پویا و پیوسته است که برای توسعه پایدار مدیریت مناطق ساحلی در نظر گرفته شده است. با توجه به موقعیت استراتژیک جزیره هندورابی از نظر سیاسی، اجتماعی و اقتصادی، جهت دستیابی به اهداف توسعه پایدار و استفاده بهینه از منابع موجود، اجرای طرح مدیریت یکپارچه مناطق ساحلی (ICZM) در محدوده این جزیره امری ضروری به نظر میرسد. تعیین خطخطر، بخش اصلی در مدیریت مستقیم یکپارچه سواحل در منطقه خشکی است. در این تحقیق با نگرشی جدید از روابط ساده مهندسی به منظور تعیین خطخطر برای دورههای بازگشت ۵، ۲۰ و ۵۰ ساله استفاده شده است. برای انجام محاسبات، داده های خام مورد نیاز از پروژه مدلسازی امواج دریاهای ایران (ISWM) استخراج شده است. همچنین تأثیر عوامل مختلف شامل سرعت باد منطقه، زاویه برخورد باد، ارتفاع موج برخوردی، شیب ساحل، دوره بازگشت و... بر روی خطخطر در اطراف جزیره مورد بررسی قرار گرفته است. تعیین خطخطر به عنوان بخشی از مدیریت مستقیم در راستای مدیریت نوار ساحلی، بسیار مهم و ضروری میباشد.
دوره ۱۷، شماره ۷۰ - ( ۲-۱۳۹۹ )
چکیده
هنگام استفاده از نوشتار به تمهیداتی نیاز است که بتواند تا حد ممکن خوانندۀ متن را به ذهنیت نویسنده نزدیک کند. یکی از این تمهیدات بهرهگیری از نشانههای سجاوندی در متن است. نشانههای سجاوندی به گیرندۀ پیام کمک زیادی میکند تا احساسات و حالات فرستنده در هنگام نگارش اثر درک کند. دیدگاه رایج این است که تمامی نشانهها برگرفته از سنت نگارشی غرب است. در این پژوهش با نگاه به نخستین مطبوعات ایران و با روش توصیفی ـ تاریخی، نخست پیشینۀ این نشانهها مورد بررسی قرار گرفته است که مشخص شد که بخشی از نشانههای نگارشی، برگرفته از سنت نسخهآرایی ایرانی است؛ بویژه نشانههایی که در تزیینات نشریات بیشتر کاربرد داشته است. بخشی دیگر از راه ترجمۀ آثار گوناگون وارد زبان نوشتاری شده است. نکته دیگر اینکه مشخص شد در نشریاتی که به روش چاپ سنگی منتشر میشد به علت امکانات بیشتری که در اختیار ناشر بود و همچنین دستی بودن کار، امکان استفاده بهتر از نشانههای نگارشی و نشانههای تزیینی فراهم بوده است؛ اما در نشریاتی که به روش چاپ سربی منتشر میشد به علت محدود بودن امکانات، استفاده درست و بجا فراهم نبوده است. در نهایت باید گفت بهکارگیری نشانههای نگارشی به انتشار نشریات در خارج یا داخل ایران ارتباط چندانی ندارد و بخشی از نشریاتی که در خارج منتشر میشد، با وجود آگاهی از نشانههای نگارشی چندان استفادهای از آنها نمیبردند.
دوره ۱۹، شماره ۷۸ - ( ۱۰-۱۴۰۱ )
چکیده
زبان فارسی و اسپانیایی هر دو از خانوادۀ زبانهای هند و اروپایی هستند که با وجود نیاز به دسته بندی و به فهم درآوردن برخی موارد دستوری آنها برای آموزش تا کنون پژوهشِ تطبیقی جامعی بین دستور این دو زبان انجام نشده است. وجه فعل نمونهای از پیچیدگیهای دستوری این دو زبان است. در این مقاله پس از تطابق ساختهای وجوه اخباری و التزامی این دو زبان، همراهیِ عناصر و نشانگرهای وجهیِ پرکاربرد را در جملات سادۀ اسپانیایی با افعال این دو وجه بررسی کرده، و با نظر به ترجمۀ فارسی این جملات، آنها را در سه گروه گنجانده و مشخص کردهایم که همراهِ عناصر هر گروه، فعل با چه وجهی ظاهر میشود تا با نظاممند کردن آنها، معادلیابی وجوه دو زبان آسانتر و این امر یاریگر فرایند یادگیری و یاددهی حیطۀ پژوهش شود. همچنین طی پژوهش مشخص شد بدون شناخت ساختار زبان مبدأ و مقصد، و صرفاً با تأکید بر ترجمۀ عناصر وجهی نمیتوان بار معنایی وجهی دقیق جملات را در ترجمه منتقل کرد.
دوره ۲۱، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۶ )
چکیده
مقرراتی که در حوزه تجارت بینالملل به تصویب مراجع دولتی نرسیدهاند و الزام و ضمانتاجرای دولتی ندارند، دو گونهاند: یا برای گنجاندن در قرارداد طرفین تنظیم شدهاند، مانند اینکوترمز، یا اینکه در قالب کنوانسیون یا قانون نمونه به دولتها جهت تصویب ارائه شده، اما هنوز به تصویب نرسیدهاند. در این مقاله به این مسئله پرداخته میشود که این مقررات چه جایگاه حقوقیای دارند و بدون توجه به تعاریف حقوق نرم و مناقشات مربوط به آن که اغلب در حوزه حقوق بینالملل عمومی صورت گرفته است، مقررات فوق تحت عنوان حقوق نرم تجاری بینالمللی بررسی میشود. وضعیت حقوقی این مقررات بستگی به قلمرو اصل آزادی قراردادی و کیفیت شناسایی عرف در سیستمهای حقوقی و دادگاههای داخلی و بینالمللی و دیوانهای داوری دارد. این مقررات به دلایل مختلفی جایگاه ویژهای در میان تجار بینالمللی پیدا کردهاند. از جمله این دلایل میتواند دخالت خود تجار در تدوین آنها، تغییر ساختار دمکراسی، آزادسازی اقتصاد و غیره باشد.