جستجو در مقالات منتشر شده
۶ نتیجه برای پولادی
مجتبی پولادی، امیدوار فرهادیان، امیر وزیری زاده، محسن نوری نژاد،
دوره ۲، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۲ )
چکیده
تنوع زئوپلانکتون در مصب رودخانه حله واقع در استان بوشهر، خلیج فارس، و ارتباط آن با برخی از خصوصیات کیفی آب با نمونهبرداری در اواسط هر فصل از تابستان ۱۳۹۰ تا بهار ۱۳۹۱ و استفاده از تور پلانکتون چشمه ۱۴۰ میکرون با تورکشی عمودی از ۵ ایستگاه معین بررسی شد. میانگین (± خطای استاندارد) شاخص های سیمپسون، شانون-وینر و مارگالف بهترتیب ۰/۱۰±۰/۸۴، ۰/۲۰±۳/۰۱ و ۰/۱۰±۱/۹۰ در تابستان، ۰/۰۶±۰/۶۳، ۰/۲۰±۲/۲۰ و ۰/۰۸±۱/۸۷ در پاییز، ۰/۰۴±۰/۷۳، ۰/۱۰±۲/۲۲ و ۰/۱۰±۱/۴۳ در زمستان، ۰/۰۱±۰/۸۷، ۰/۳۰±۳/۴۴ و ۰/۳۰±۲/۳۸ در بهار بهدست آمد. شباهت زئوپلانکتونی فصلی براساس ضرایب جاکارد و سورنسن به ترتیب ۰/۶۱ و ۰/۷۶ در فصول تابستان-پاییز، و ۰/۵۶ و ۰/۷۲ در فصول پاییز- بهار بیشترین میزان بود؛ در حالیکه این مقادیر از شباهت به ترتیب در زمستان- پائیز ۰/۲۷ و ۰/۴۳ و در بهار - زمستان ۰/۳۰ و ۰/۴۷ در کمترین میزان بود. علاوه بر این، همبستگی معناداری بین تراکم زئوپلانکتون با شوری، اکسیژن محلول و کلروفیل a مشاهده گردید، در حالیکه تنوع سیمپسون و شانون با دمای آب و تنوع مارگالف با pH همبستگی معناداری نشان داد.
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۴ )
چکیده
گروهی از باکتریهای همزیست با گیاهان، تحت عنوان PGPR (باکتری های محرک رشد گیاهان) آنزیمی به نام ACC دآمیناز (EC۴,۱.۹۹.۴) را کد میکنند که این آنزیم، تنظیم کنندهی تولید اتیلن از طریق متابولیزه نمودن ACC (حد واسط بیوسنتز اتیلن) و شکستن آن به آمونیاک و α-کتوبوتیرات میباشد. این آنزیم نقش مهمی در تسهیل رشد گیاهان از طریق کاهش میزان اتیلن بخصوص در شرایط سخت محیطی دارد. بنابراین هدف این مطالعه، بیان، تخلیص و تعیین شرایط بهینهی فعالیت آنزیم ACC-دآمیناز (ACCD) از سویه FY۳۲ باکتری سودوموناس فلورسنس و بررسی خصوصیات سینتیکی این آنزیم میباشد. بدین منظور، ژن acdS از باکتری سودوموناس فلورسنس بومی جداسازی و در وکتور بیانی pET۲۸ a(+) کلون شد و سپس وکتور نوترکیب pET۲۸-acdS به باکتری E. coli سویهی BL۲۱(DE۳) منتقل گردید. پس از مشاهده بیان، آنزیم ACCD توسط ستون کروماتوگرافی تمایلی نیکل-سفاروز تخلیص و سپس، شرایط بهینهی فعالیت این آنزیم و خصوصیات سینتیکی آن مورد بررسی قرار گرفت. مشخص گردید که این آنزیم، در ۷ pH: و دمای ۲۸ درجه سانتیگراد بیشترین فعالیت را دارد. این آنزیم فعالیت بالایی را در حضور MgSO۴ در مقایسه با سایر یونهای فلزی مورد مطالعه نشان داد. همچنین کاهش فعالیت آنزیم در غلظت ppm ۱۶۰ نمک NaCl معنیدار بود. با توجه به پارامترهای سینتیکی آنزیم یعنی Km (mM ۶۶/۹) و Vmax (nM α-ketobutyrate mg-۱ h-۱ ۱۱/۰)، مشخص گردید که کارایی این آنزیم در مقایسه با ACCDهای شناخته شده قبلی نسبتا بالاست.
دوره ۹، شماره ۴۰ - ( مهر و آبان ۱۴۰۰ )
چکیده
موجودات اساطیری و افسانهای همواره در متون ادب فارسی بازتابی گسترده داشته است. گاو عنبری یکی از این موجودات افسانهای است که در ادب فارسی از آن سخن به میان آمده است. نکتهای که دربارۀ این جانور افسانهای و داستان مربوط به آن قابل تأمل است، توصیفات مختلف و گاه متضادی است که در بیشتر منابع، اعم از فرهنگهای لغت و شروح شارحان، آشکارا به چشم میخورد؛ درواقع در هیچ یک از این منابع نمیتوان به توصیف درست و روشنی از این موجود ناشناخته دست یافت. در بیشتر لغتنامهها و فرهنگنامههای جانوران و فرهنگهای مربوط به لغات و ترکیبات دیوان شاعران، بهاشتباه این گاو دریایی را نوعی ماهی، بهنام کاشالو یا کاشالوت، دانستهاند و بهتبع آن شارحان متعددی نیز در شروح خود در بیان ماهیت اصلی این موجود عجیبالخلقه به راه خطا رفتهاند. بر این اساس، نگارندگان در این پژوهش برآنند تا با گردآوری مستندات از منابع گوناگون و با ارائۀ شواهدی از شعر شاعران مختلف و بحث و بررسی هر یک از آنها، نقاط مبهم مربوط به داستان عامیانۀ این جانور افسانهای را روشن سازند و با استناد به نکتههای نویافته، توصیف منسجم و معینی از ماهیت اصلی این گاو عنبرزا بهدست دهند.
دوره ۱۰، شماره ۴۳ - ( فروردین و اردیبهشت ۱۴۰۱ )
چکیده
آدابالحرب و الشجاعه کتاب ارزشمند و تخصصی در حوزۀ جنگ و آداب جنگاوری است که متأسفانه پژوهشهای زیادی دربارۀ آن صورت نگرفته است. در خلال مباحث اصلی کتاب که نظامیگری است، میتوان از فرهنگ عامه، آداب و رسوم و باورهای عامیانه در آن نشانی یافت. باتوجه به وجود باورهای عامۀ متنوع در این کتاب، در این پژوهش فقط به چند باور خاص مربوط به گرگ، شترمرغ و شیر پرداخته میشود که نادر و کمکاربرد است. باورهای مربوط به شتالنگ و زه در بحث گرگ، باور آتشخواری در بحث شترمرغ و باور ترس در بحث شیر موردبررسی قرار میگیرد. با بررسیهای گسترده مشخص شد که هیچکدام از این باورها تاکنون موردپژوهش قرار نگرفته و در این مقاله برای نخستینبار با ارائۀ شواهد از متون و منابع دیگر موردبررسی قرار میگیرد. روش پژوهش در این مقاله به این شکل است که ابتدا این کتاب بهدقت مطالعه و باورهای عامۀ مختلف استخراج شد، سپس چند باور خاص از میان آنها گزینش شد و براساس منابع مختلف شرح داده شد.
دوره ۱۲، شماره ۵۷ - ( مرداد و شهریور ۱۴۰۳ )
چکیده
Copyright: © ۲۰۲۳ by the authors. Submitted for possible open access publication under the terms and conditions of the Creative Commons Attribution (CC BY -NC) license https://creativecommons.org/licenses/by/۴,۰/).
|
گاو عنبری موجودی است افسانهای با ویژگیهای خاص که حکایت آن در متون نظم و نثر فارسی بازتابی گسترده دارد؛ بهطوری که از قدیمترین منابع موجود تا به امروز میتوان نشانی از آن بازیافت. البته علیرغم قدمت این افسانه و اشارات پربسامد مربوط به آن در متون مختلف و نیز برداشت اشتباه از ماهیت آن، مایۀ شگفتی است که تاکنون پژوهش درخوری دربارۀ این موجود انجام نگرفته است. این پژوهش با هدف بررسی منشأ، قدمت و روایتهای گوناگون این موجود افسانهای و نیز تعیین ویژگیهای آن براساس منابع و اسناد مختلف، به چگونگی بازتاب حکایت این گاو پرداخته است. نویسندگان با بررسی منابع مختلف، ازجمله عجایبنامهها، متون روایی، اساطیری، افسانهای، تاریخی و غیره، مطالب مرتبط با موضوع را گردآوری کرده و به روش توصیفی ـ تحلیلی و با استفاده از مطالعۀ کتابخانهای و فیشبرداری، دستهبندی و تحلیل کردهاند. از یافتههای این پژوهش ارائۀ سیر تاریخی این حکایت و تغییرات مربوط به آن در متون دورههای مختلف و نیز تعیین هویت این گاو و تمییز آن از حیوانات مشابه و گاو دریایی واقعی است.
دوره ۱۵، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۴ )
چکیده
فرایند کارسرد، تمایل ترکهای موجود در اطراف سوراخهایی که تحت بار خستگی قرار میگیرند را برای جوانه زنی و یا رشد کاهش میدهد. این امر بخاطر بوجود آمدن تنش پسماند محیطی فشاری در اطراف سوراخ میباشد. تعیین تنشهای پسماند نتیجه شده از این فرایند با روشهای غیر مخرب، ساده و کم هزینه، هدف بسیارمهمی در فرایند طراحی قطعات سوراخدار به شمار میرود. دراین تحقیق برای اندازه گیری تنشهای پسماند از روش نصب کرنش سنج بهره گرفته و درواقع کرنشهای سطحی بعنوان شاخص مناسبی برای تعیین میدان تنشهای پسماند معرفی شدهاند. تعیین تعداد کرنش سنجهای مورد نیاز و نیز محل مناسب برای نصب آنها در اطراف سوراخ کار سرد شده موضوع اصلی این تحقیق میباشد. نتیجه تحقیق همخوانی خوبی با نتیجه آزمایش کار سرد بر روی نمونههایی از جنس آلیاژ آلومینیوم ۲۰۲۴ نشان میدهد. نتیجه حاصله حاکی ازین است که برای تعیین میدان تنش پسماند، نصب دو کرنش سنج در فاصله شعاعی یکسان از لبه سوراخ در دونقطه مقابل هم یکی بصورت شعاعی و دیگری بصورت محیطی مورد نیاز میباشد. همچنین برای حصول نتیجه مناسب، کرنش سنجها می بایست در ناحیه الاستیک نصب گردند. نصب کرنش سنجها در ناحیه پلاستیک منجر به ورود خطا و نتیجه غیر قابل اطمینان خواهد شد.