جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای کلباسی مسجدشاهی

اشکان بنان، محمدرضا کلباسی مسجدشاهی، محمود بهمنی، محمدعلی یزدانی ساداتی،
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۵ )
چکیده

نانوذرات نقره بیشتر به‌دلیل ویژگی ضدمیکروبی آنها کاربرد گسترده‌ای در محصولات مصرفی یافته‌اند. افزایش روزافزون استفاده از این نانوذرات باعث توجه به اثرهای احتمالی زیست ‌سم‌شناسی آنها شده است. در این مطالعه، ابتدا اثرهای حاد کلوئید نانوذرات نقره در دوران جنینی دو گونه تاس‌ماهی ایرانی و ازون‌برون بررسی شد و سپس اثرهای کوتاه مدت آن در مراحل ابتدایی تکامل (پیش از شروع تغذیه فعال) گونه ازون‌برون ارزیابی گردید. براساس نتایج به‌دست آمده از آزمون‌های سمیت حاد، نانوذرات نقره در هر دو گونه مورد بررسی سمیت وابسته به غلظت را در مراحل ابتدایی تکامل به دنبال داشتند. سه غلظت ۰۲۵/۰، ۵۰/۰ و ۱/۰ میلی‌گرم در لیتر کلوئید نانوذرات نقره به همراه تیمار شاهد برای بررسی اثرهای کوتاه مدت در نظر گرفته شد. میزان تجمع نقره در تیمار ۱/۰ میلی‌گرم در لیتر به‌طور معناداری بیشتر از تیمار شاهد ثبت گردید (۰۵/۰>p)، هر چند در میزان بازماندگی تفاوت معناداری بین تیمارها مشاهده نگردید.
مرتضی کمالی، علی شعبانی، محمدرضا کلباسی مسجدشاهی، حامد پاک‌نژاد،
دوره ۷، شماره ۴ - ( پاییز ۱۳۹۷ )
چکیده

اهداف: هدف از این مطالعه تعیین غلظت کشنده میانی (LC۵۰) در مدت ۹۶ساعت و برآورد میزان حداقل غلظت موثر (LOEC) و بالاترین غلظت بدون تاثیر (NOEC) آلاینده دی‌ان- بوتیل‌فتالات (DnBP) روی قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss) بود.
مواد و روش‌ها: آزمایش روش سمیت حاد به روش ساکن و براساس رهنمود استاندارد O.E.C.D به‌مدت ۹۶ساعت روی بچه‌ماهیان قزل‌آلای رنگین‌کمان (با میانگین وزن ۱/۲۵±۷/۳گرم) انجام شد. محاسبات آماری با نرم‌افزار SPSS ۲۱ و روش رگرسیون پروبیت و ANOVA صورت گرفت.
یافته‌ها: طی زمان ۲۴ الی ۹۶ساعت با افزایش غلظت دی‌ان- بوتیل‌فتالات مرگ بچه‌ماهیان قزل‌آلای رنگین‌کمان افزایش یافت. میزان غلظت کشنده میانی در زمان‌های ۲۴، ۴۸، ۷۲ و ۹۶ساعت به‌ترتیب ۱۵/۴۶، ۱۲/۹۶، ۱۱/۲۱ و ۹/۹۳میلی‌گرم در لیتر بود. همچنین میزان حداقل غلظت موثر در مدت‌زمان‌های ۲۴، ۴۸، ۷۲ و ۹۶ساعت به‌ترتیب ۳/۴، ۳/۸، ۷/۲ و ۹/۹۵میلی‌گرم در لیتر بود. بالاترین غلظت بدون تاثیر این آلاینده در زمان‌های ۲۴، ۴۸، ۷۲ و ۹۶ساعت به‌ترتیب ۰/۷۸، ۰/۹۵، ۱/۴۵ و ۱/۶۸میلی‌گرم در لیتر بود.
نتیجه‌گیری: مطالعات سم‌شناسی روی قزل‌آلای رنگین‌کمان به‌علت اهمیت آنها ضروری است و نتایج این پژوهش می‌تواند در ارزیابی خطرات بوم‌شناختی و غذایی این گروه از آلاینده‌ها کاربردی باشد. با توجه به غلظت کشندگی میانی DnBP (۹/۹۳میلی‌گرم در لیتر) که جزو آلاینده‌های با سمیت متوسط قرار دارد، توصیه می‌شود راهکار مناسب برای کنترل ورود DnBP به بوم‌سازگان‌های آبی ضروری است.


صفحه ۱ از ۱