۳۴ نتیجه برای کوهی
دوره ۳، شماره ۱ - ( پیاپی ۴ ۱۳۹۲ )
چکیده
موضوع زلزله و آثار ویرانگر آن، همواره بهعنوان چالشی بزرگ پیشِ روی جوامع انسانی قرار داشته است. دانشمندان و متخصصانِ عرصه ساختوساز، از سالها پیش، با جهدی جدی در جهت یافتن راهحلهایی برای کاستن از صدمات وارد بر بناها در اثر لرزش زمین، و کاهش تلفات و خسارات ناشی از آن، تلاش کردهاند. در ایران، که بر روی یکی از کمربندهای فعال زلزلهی دنیا قرار گرفته، و زمینلرزههای مخربی را تجربه نموده است، معضل مذکور، منتهای اهمیت را دارد. ساختمانی ضدزلزله، تا حد زیادی در فروکاستنِ تلفاتِ جانیِ ناشی از زمینلرزه و خساراتِ معیشتی و لطماتِ اجتماعیِ آن، مؤثر و تواناست. مقاومسازی لرزهای ساختمانهای موجود، از مسائل مبتلابِهِ کشور است. یکی از پیشنهادهای مطلوب در راستای بهبود عملکرد لرزهای بناهای حاضر، کاربست کامپوزیتهاست. این ساختمایهها، میتوانند جهت افزایش مقاومت درونصفحهای و برونصفحهایِ عناصر سازهای، بهعنوان راهکاری کارامد، مورد بهرهبرداری قرار گیرند. بهعلاوه، با استفاده از این مصالح، وزن افزوده بر سازهی اولیه، بهطور چشمگیری کاهش یافته، و این امر، گامی مؤثر جهت بهینهسازیِ روشهای ترمیم و تقویت ساختمانهای موجود خواهد بود. این نوشتار، در پیِ آن است تا با معرفی ساختمایهای نوین، و بررسی توانشهایش، بینشی کمینه را در راستای بهسازی لرزهای ساختمانهای ضعیف موجود، در اختیارِ متخصصانِ گسترهی ساختمانسازی نهد، تا گامی در جهت کاهش ویرانیهای ناشی از زلزله، و در نتیجه، فراهم آوردن شرایط اطمینانبخشتری برای نسلهای آینده در کشور، برداشته باشد.
ساناز کوهی، محمدصادق علوییگانه، جواد قاسمزاده،
دوره ۷، شماره ۳ - ( تابستان ۱۳۹۷ )
چکیده
دو گونه از کفالماهیان با نامهای کفال طلایی (Liza aurata) و کفال پوزه باریک (Liza saliens) در دریای خزر زیست میکنند. علیرغم تفاوتهای تشریحی و ریختی مانند تعداد زوائد بابالمعدهای، تعداد فلس روی خط جانبی و خارهای آبششی در منابع، تمایز ریختی این دو گونه با توجه به شکلپذیری ریختی تا حدی دشوار است. در این مطالعه تجربی ضمن بررسی مجدد اختلافات ریختی تشریحشده قبلی به بررسی مقایسهای ۳۱ صفت اندازشی و ۱۰ صفت شمارشی ریختی پرداخته شد. همچنین توالی ژن COI بهمنظور تایید شناسایی این دو گونه تجاری به کار رفت. تعداد ۲۵ نمونه از هر گونه از صیدگاههای پره واقع در شهرستانهای نور و انزلی طی پاییز و زمستان ۱۳۹۵ جمعآوری و زیستسنجی شد. از میان صفات اندازشی و شمارشی مورد بررسی بهترتیب ۱۵ و ۳ صفت در مقایسه دو گونه اختلاف معنیدار داشتند (۰۵/۰>p). براساس نتایج آزمون تحلیل به مولفههای اصلی، صفات طول پیشباله سینهای، باله شکمی، پایه باله مخرجی، عرض ساقه دمی و ارتفاع باله مخرجی نسبت به طول استاندارد و همچنین عرض سر نسبت به طول سر و بین صفات شمارشی، تعداد شعاع باله پشتی دوم، فلسهای خط جانبی، خار آبششی و زوائد بابالمعدهای دارای بیشترین بار عاملی (۷/۰) در جدایی دو گونه بودند. فاصله ژنتیکی بینگونهای ۴۰جفتباز (معادل ۸/۶%) یا ۰۷۸/۰ (فاصله دو عامله کیمورا) محاسبه شد که بهخوبی تاییدکننده شناسایی ریختی صورت گرفته بود. نتایج بیانگر کارآیی دیگر صفات ریختی در تمایز دو گونه کفالماهی دریای خزر است که میتواند در تکمیل کلیدهای شناسایی موجود مفید واقع شود.
محمدخلیل پذیر، نرگس جوادزادهپورشالکوهی، علی روحانی،
دوره ۷، شماره ۴ - ( پاییز ۱۳۹۷ )
چکیده
در این مطالعه در مدت ۶۰ روز تغییرات شاخصهای رشد، بازماندگی و پارامترهای سلامت میگوهای سفید غربی (Litopenaeus vannamei) با میانگین وزنی ۰/۳۱±۸/۶۴گرم که با جیرههای غذایی حاوی سطوح مختلف (صفر، ۰/۵، ۱ و ۲% غذا) پودر گیاه سیر تغذیه شده بودند، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که میانگین وزن، طول و ضریب رشد ویژه (SGR) میگوهای تغذیهشده با جیره غذایی حاوی ۲% پودر گیاه سیر بهترتیب با میزان ۱۵/۴۲گرم، ۱۶/۲سانتیمتر و ۱/۲۷% بهطور معنیداری بیشتر از مقادیر اندازهگیریشده در سایر تیمارها بود (۰/۰۵>p)، اما بهدلیل افزایش معنیدار راندمان ضریب تبدیل غذایی )FCE( در میگوهای این تیمار، میزان ضریب تبدیل غذایی (FCR) آنها نیز بهطور معنیداری نسبت به سایر تیمارها کاهش معنیدار نشان داد (۰/۰۵>p). همچنین در میگوهای این تیمار بهدلیل تحریک سیستم ایمنی تراکم سلولهای هموسیت خون (THC) و پروتئین کل پلاسما )TPP( در مقایسه با سایر میگوهای تیمار بهطور معنیداری افزایش یافت (۰/۰۵>p) که در نتیجه آن میزان بازماندگی میگوهای تیمار تغذیهشده با جیره غذایی حاوی ۲% پودر گیاه سیر بهطور معنیداری بیشتر از میگوهای تیمار ۵/۰ و صفر درصد شده بود (۰/۰۵>p). بنابراین با توجه به نتایج بهدستآمده میتوان عنوان نمود که افزودن پودر گیاه سیر به میزان ۲% در جیره غذایی میگوهای سفید غربی علاوه بر بهبود شاخصهای رشد، افزایش کارآیی سیستم ایمنی غیراختصاصی میگوها را در پی خواهد داشت.
دوره ۹، شماره ۱۷ - ( بهار و تابستان ۱۴۰۱ )
چکیده
یکی از چالشها در تفسیر و ترجمه قرآن کریم، در لغات قریب المعنی است که از آنها به مترادفات تعبیر میشود. با پذیرش اصل عدم ترادف در قرآن کریم، اهمیت و ظرافت کار تفسیر و ترجمه قرآن بیشتر آشکار میشود؛ زیرا گاهی در برابر چندین واژه از واژگان قرآن کریم در زبان مقصد تنها یک لفظ میتوان بیان کرد. دقت در گزینش واژگان ترجمه در اینگونه موارد، مخاطب را به معنا و هدف اصلی و حکمت گزینش این واژگان از سوی خداوند متعال نزدیکتر کرده و علاوه بر رعایت موازین نهفته در حقیقت واژهها، به آشکار کردن اعجاز بلاغی قرآن، بیش از پیش میپردازد، پژوهش حاضر با شیوه توصیفی-تحلیلی درصدد بوده است با انتخاب یک نمونه از این واژگان مترادف که واژه عهد و میثاق در ذیل آیه ۲۷ سوره بقره میباشد و بررسی واژه نقض که از افعال مشترک بهکار رفته برای این دو واژه در قرآن کریم است، ابتدا جنبههای معنایی واژهها را تبیین نماید و با توجه به این جنبهها و تفاوتهای معنایی تبیین گشته، رویکرد مترجمان و مفسران را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهد و در پایان معادل واژگانی مناسبی را در ترجمه فارسی ارائه کند؛ نتایج پژوهش نشان میدهد واژه نقض یک مفهوم شنیداری و صدا داشتن را در خود نهفته دارد که در زبان فارسی معادل دقیقی ندارد و دو واژه عهد و میثاق مترادف نیستند و دارای تفاوت معنایی ظریفی میباشند که مناسب است در ترجمهها انعکاس یابند.
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۸۸ )
چکیده
هدف: ویروس سیتومگالوویروس انسانی مهمترین عامل و ایجاد کننده طیف وسیعی از عفونتهای ویروسی شایع در بزرگسالان است که این عفونتها معمولاً بدون علامت بالینی یا همراه با علایم غیراختصاصی هستند. با این وجود هنگامی که زن باردار برای اولین بار با ویروس مواجه میشود، علاوه بر احتمال فعال شدن دوباره ویروس، خطر انتقال ویروس به جنین نیز در موارد نادر وجود دارد. قبلاً حضور آنتیبادی ویروس سیتومگالوویروس انسانی را در موارد ناهنجاریهای جنینی و سقطهای جنینی گزارش کردهاند و مطالعات متعددی در مورد ارتباط این ویروس با موارد اختلالات و سقط در مناطق مختلف ایران و جهان صورت گرفته است. با توجه به عدم وجود اطلاعات ثبت شده در مورد اپیدمیولوژی ویروس سیتومگال در استان ایلام، هدف از مطالعه حاضر تعیین میزان شیوع آنتیبادیهای IgG و IgM علیه ویروس سیتومگالوویروس انسانی در جمعیت زنان با سقط خودبهخودی و بررسی ارتباط میزان شیوع این آنتیبادیها با پارامترهای فردی و وضعیت اقتصادی- اجتماعی جمعیت مورد مطالعه در ایلام است.
مواد و روشها: نمونههای سرمی ۴۲ بیمار با سابقه سقط جنین بهعنوان گروه آزمایش، ۳۰ نمونه زن باردار سالم و ۳۰ زن غیرباردار بهعنوان کنترل منفی جمعآوری و با آزمایشهای سرولوژی با استفاده از کیت تجاری الایزا، میزان شیوع آنتیبادیهای اختصاصی IgM و IgG علیه ویروس سیتومگالوویروس انسانی در جمعیت مورد نظر بررسی شد. بهمنظور تجزیه و تحلیل نتایج آزمایشها و دادههای دموگرافیک و اطلاعات بهدست آمده از برنامه آماری SPSS استفاده شد.
نتایج: از ۴۲ بیمار موردنظر ۶ نفر (۲۸/۱۴ درصد) دارای IgG مثبت اختصاصی ویروس بودند و آنتیبادی IgM هم در ۱۲ نفر (۵۸/۲۸ درصد) دیده شد. طبق یافتههای این پژوهش مشخص شد، که بین میزان شیوع آنتیبادی IgG و سن ارتباط معنیداری وجود دارد اما ارتباطی بین میزان شیوع IgM و سن بیماران یافت نشد.
نتیجهگیری: نتایج مطالعه انجام شده در استان ایلام، شیوع بالای آنتیبادی IgM را نسبت به IgG در بین زنان باردار که دچار سقط جنین خودبهخودی شدهاند نشان داد. ارتباط بین سن وشیوع آنتیبادی IgG شبیه سایر تحقیقات مشابه در این زمینه بود. براساس یافتههای این پژوهش پیشنهاد میشود که از روشهای حساستر NAT برای بررسی ارتباط بین سیتومگالوویروس و سقط جنین استفاده شود.
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۸۹ )
چکیده
هدف: واکنش زنجیر پلیمراز یکی از مهمترین پیشرفتها در زمینه زیستشناسی و تشخیص مولکولی است. با وجود سادگی در مفهوم این روش نیازمند کنشهای پیچیده بین توالی هدف، آغازگرها، dNTP و آنزیم پلیمراز بهمنظور تکثیر و تشخیص موفق است. شناسایی ویروسهای RNA دار نیازمند استفاده از روشهایی با حساسیت و ویژگی بالا است، بنابراین تکثیر براساس روش Nested PCR تا حدی منجر به بهبود حساسیت شده و از سوی دیگر، یک مرحلهای کردن روش مذکور باعث کاهش آلودگیهای احتمالی خواهد شد. هدف از مطالعه حاضر راهاندازی و بهکارگیری روش جدید، سریع و حساس Nested PCR یک مرحلهای- یک لولهای در سیستم بسته با استفاده از دو آغازگر به هم چسبیده است.
مواد و روشها: در این مطالعه، روش جدید و ویژهای از طراحی آغازگر بهمنظور یک مرحلهای- یک لولهای کردن واکنش استفاده شد. روش طراحی شده پس از راهاندازی و بهینهسازی، روی نمونههای کنترل مثبت و منفی ارزیابی شد.
نتایج: روش راهاندازی شده، روی۵۰ نمونه مثبت ویروس هپاتیت C، ۱۰ کنترل منفی ژنوم انسانی و ۵ نمونه از هرکدام از ویروسهای هپاتیت B، نقص ایمنی اکتسابی انسان، هپاتیت G و تورکوتنو انجام گردید. براساس نتایج بهدست آمده از مجموع آزمایشات میزان حساسیت و ویژگی روش طراحی شده، محاسبه شد. در ۴۸ مورد از ۵۰ نمونه مثبت باند مورد انتظار مشاهده گردید و در هیچیک از نمونههای کنترل منفی باندی مشاهده نشد.
نتیجهگیری: براساس سیستم ویژه طراحی آغازگر که در مطالعه حاضر استفاده شد، آغازگرهای داخلی بهصورت مکمل حالت معمول PCR و چسبیده به آغازگرهای خارجی ساخته میشوند. احتمال اتصال آغازگرهای خارجی و داخلی به الگوهای نادرست در هر دو دور واکنش غیرممکن میشود و در نتیجه باندهای غیراختصاصی تولید نخواهد شد. برتری دیگر روش طراحی شده عدم وجود آلودگی به دلیل یک مرحلهای شدن و علاوه بر آن؛ کوتاهتر شدن زمان واکنش و نیز کاهش هزینهها است.
دوره ۱۳، شماره ۵۰ - ( ۱-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده شیر به عنوان منبع بی نظیر عناصر تشکیل دهنده استخوان ها و رشد آن اهمیت بسزایی دارد. ضمن اینکه حاوی پروتئین های ارزشمند، مواد معدنی و بخشی از ویتامین های مورد نیاز بدن می باشد. با توجه به اهمیت این ماده غذایی در تغذیه و نقش آن در سلامتی هر فرد، وضعیت کیفیت انواع شیر پاستوریزه مصرفی مورد مطالعه قرار گرفت. در این تحقیق کیفیت میکروبی ۶۰ نمونه شیر پاستوریزه عرضه شده در منطقه غرب شهر تهران، از نظر تعداد میکروارگانیسم های هوازی مزوفیل، تعداد کلی فرم ها و وجود اشریشیاکلی بررسی شد. کیفیت میکروبیولوژیک شیر پاستوریزه براساس ویژگی ها و حدود مجاز تعیین شده در استاندارد ملی ایران ( تعداد میکروارگانیزم های هوازی CFU/ml ۱۰۴×۵/۷، تعداد کلی فرم ها حداکثر MPN/ml ۱۰ و عدم وجود اشریشیاکلی) سنجیده شد. ۸۵% نمونه ها از کیفیت مطلوبی برخوردار بودند. اشریشیاکلی از هیچیک از نمونه ها جداسازی نگردید. ۵% و ۳/۱۰% نمونه ها از نظر تعداد کلی فرم و میکروارگانیسم های هوازی مزوفیل با استاندارد ملی ایران مطابقت نداشتند. میانگین تعداد میکروارگانیسم های هوازی مزوفیل و کلی فرم ها در نمونه های مورد بررسی به ترتیب CFU/ml۱۰۴×۸/۱ و MPN/ml ۱/۱ بدست آمد. نتایج این تحقیق کیفیت میکروبی مطلوب شیرهای پاستوریزه مورد مطالعه را تایید می کند.
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۸۹ )
چکیده
چکیده
در این مقاله سعی شده معیار حقوقی تبعیت عقود تبعی از تعهد پایه، در حقوق ایران شناسایی شود تا از این طریق، حدود تبعیت در عقود تبعی و مبنای آن مشخص گردد. در همین راستا، به دو نظریه عمده درخصوص مبنای تبعیت اشاره شده است: نظریات تبعیت ذهنی و تبعیت عینی. مطابق نظریه تبعیت ذهنی، علت و مبنای تبعیت عقد تبعی از تعهد پایه آن است که طرفین عقد، این تبعیت را خواسته اند. بنابراین، حدود و آثار این تبعیت را نیز اراده ایشان مشخص می سازد. در مقابل، مطابق نظریه تبعیت عینی، علت تبعیت عقد تبعی از تعهد پایه آن است که تعهد پایه، موضوع عقد تبعی قرار گرفته و این رابطه عینی و مادی بین عقد تبعی و تعهد پایه، باعث تبعیت کامل عقد تبعی از اوصاف و ویژگی¬های تعهد پایه می¬گردد. تعیین نظریه قابل پذیرش در حقوق ایران، دارای آثار متعددی است که مورد اشاره قرار خواهد گرفت.
دوره ۱۴، شماره ۶۵ - ( ۴-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
تولید تخممرغ مایع پاستوریزه در کشور، صنعت نوینی است. هدف اصلی از پاستوریزاسیون ایجاد محصولی ایمن از نظر میکروبی است، اما عدم کنترل فرایند خسارات جبران ناپذیری به خواص عملکردی آن از جمله خاصیت امولسیونکنندگی وارد و ضرر اقتصادی قابل توجهی را باعث میشود. حفظ کیفیت زرده فاکتور بسیار مهمی است که طی پاستوریزاسیون باید به آن توجه شود. زرده تخممرغ با شرایط پاستوریزاسیون معین طبق طراحی آزمون Box-Behnken پاستوریزه و از آن به عنوان امولسیفایر در تهیه امولسیون روغن در آب ۳۰% استفاده شد. ویژگیهای رئولوژیکی نمونههای امولسیون توسط دستگاه رئومتر، پارامترهای توزیع اندازه ذرات با استفاده از تکنیک تفرق نور لیزر و اندیس پایداری امولسیون به روش کدورت سنجی بررسی شد. تأثیر دما، نمک و فشار هموژنایزر بر فاکتورهای مورد مطالعه به روش سطح پاسخ ارزیابی و برای هر پاسخ مدل چند جملهای درجه دوم به دست آمد. افزایش دما بدون حضور نمک با دناتوراسیون پروتئینهای زرده خاصیت امولسیون کنندگی آن را تاحدودی کاهش میدهد. نمک با حفظ ویژگی امولسیونکنندگی زرده طی پاستوریزاسیون اثرات سوء دما بر کیفیت زرده را از بین میبرد. فشار هموژنایزر نیز با تأثیر مثبت بر یکنواختی اندازه ذرات و قوام ساختار، امولسیونکنندگی زرده را بهبود میبخشد. از نتایج مدلهای موجود میتوان در تخمین تأثیر شرایط پاستوریزاسیون بر پاسخها در جهت افزایش کیفیت زرده تخممرغ مایع پاستوریزه بهره برد.
دوره ۱۵، شماره ۱ - ( بهار ۹۳ ۱۳۹۴ )
چکیده
تورم یکی از مهمترین مشکلات اقتصادی است که در هر اقتصادی باعث بر هم زدن توازن شاخص های اقتصاد کلان همچون کاهش نرخ رشد، افزایش نرخ بیکاری و توزیع نابرابر درآمد می شود. افزون بر این، عدم حتمیت های ناشی از نرخ های تورم بالا باعث افزایش انتظارات تورمی می شود.
با توجه به اهمیت موضوع، این مقاله در پی یافتن پاسخ به این سؤال است که چه نوع از انتظارات تورمی، توضیح بهتری را برای تورم جاری در اقتصاد ایران ارائه میدهد؟ انتظارات تورمی آیندهنگر، انتظارات تورمی گذشته نگر و یا هر دوی آنها.
با استفاده از روش گشتاوری تعمیم یافته (GMM) و دادههای سالهای ۸۷-۱۳۵۵، نتایج برآورد مدل هیبرید فیلیپس نشان داد که تورم در ایران به طور معنیداری به وسیله انتظارات تورمی گذشتهنگر، انتظارات تورمی آیندهنگر، شکاف تولید، نرخ ارز و رشد حجم پول تعیین میشود. هرچند، انتظارات گذشتهنگر مهمتر از انتظارات آیندهنگر میباشد. مفهوم این نتایج آن است که مدیریت انتظارات تورمی، رشد پول و نرخ ارز میتواند مکمل هم برای دستیابی به ثبات کلی قیمتها باشد.
دوره ۱۵، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۴ )
چکیده
در این مقاله با بسط روش متغیّر مختلط لخنتیسکی، تحلیل تنش چندلایههای نامتقارن دارای گشودگی چهارضلعی مورد مطالعه قرار گرفته است. لخنیتسکی از روش متغیّر مختلط، توزیع تنش اطراف گشودگی دایروی و بیضیشکل را در صفحات ناهمسانگرد به دست آورد. با بسط این روش برای چندلایههای کامپوزیتی نامتقارن و استفاده از تابع نگاشت همنوا، سعی شده است تا توزیع تنش در اطراف گشودگیهای غیر دایروی مورد بررسی قرار گیرد. در این تحقیق تأثیر پارامترهای مختلف نظیر نسبت ابعاد گشودگی، زاویهی چرخش و شعاع انحنای گوشهی گشودگی بر توزیع منتجّههای نیرو و گشتاور در اطراف آن مطالعه میشود. نتایج مطالعهی تأثیر این پارامترها برروی منتجّههای تنش و گشتاور، برای دو چیدمان 〖[٠ /٩٠]〗_T و 〖[-۴۵ /۴۵]〗_Tارائه شده است. برای بررسی درستی نتایج حاصل از حلّ تحلیلی حاضر، از حلّ عددی اجزاء محدود استفاده شده است. نتایج حاصل از حلّ عددی تطابق خوبی با حلّ تحلیلی دارد. با توجّه به نتایج به دست آمده مشاهده می-شود که بر خلاف انتظار همواره گشودگی دایروی بهترین هندسه برای کاهش تمرکز تنش در صفحات دارای گشودگی نیست و در مواردی با انتخاب انحنای مناسب برای گشودگی چهار ضلعی میتوان تمرکز تنش کمتری در مقایسه با گشودگی دایروی داشت. همچنین با انتخاب زاویهی چرخش مناسب برای گشودگی و انتخاب چیدمان و زاویهی الیاف مناسب برای لایهها میتوان منتجّههای تنش و گشتاور ایجاد شده در اطراف گشودگی را به میزان قابل توجّهی کاهش داد.
دوره ۱۵، شماره ۸ - ( ۸-۱۳۹۴ )
چکیده
ارابه فرود یکی از اصلیترین زیر سیستمهای پرنده است و به دلیل بارهای بسیار شدیدی که به آن و مجموعه اطرافش وارد میشود از جهت سازه ای دارای اهمیت زیادی است.استفاده از روشهای سنتی و تخمینی برای محاسبه بار فرود سبب محاسبه غیر دقیق این بارها شده و وزن زیادی را به سازه تحمیل میکند. از طرفی استفاده از مدلسازیهای نرمافزاری نیازمند داشتن اطلاعات دقیقی از سیستم ارابه فرود میباشد که غالبا در مراحل اولیه طراحی هواپیما در اختیار نیست و همچنین پیچیدگیهای زیادی را بههمراه دارد.در این تحقیق با هدف افزایش دقت محاسبات برای بارگذاری فرود هواپیما، هر یک از ارابههای فرود به صورت یک سیستم فنر و میراگر مدل شده و با به دست آورن معادلات دینامیکی حاکم بر برخورد هواپیما با زمین و انتقال این معادلات به فضای حالت و سپس حل عددی آنها، نیروهای حاصل از این برخورد محاسبه شده، همچنین پدیده اسپین آپ نیز به کمک همین تحلیلهای دینامیکی شبیهسازی میشود. به منظور نشان دادن توانمندی روش ارائه شده و استفاده از آن در طراحی سازه هواپیما، متداولترین سناریوهایی که در استانداردهای هوایی آمده، برای یک هواپیمای مشخص شبیهسازی شده است. این سناریوها شامل فرود با سه چرخ، فرود با دو چرخ و فرود تک چرخ می باشدکه در هر کدام نیروهای عمودی اعمال شده بر هر یک از ارابه های فرود بر حسب زمان، حداکثر نیروی اسپین آپ، میزان جابهجایی ارابهها و تغییرات موقعیت خطی و دورانی مرکز ثقل پرنده بر حسب زمان استخراج شده است.
دوره ۱۵، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده
استفاده از زیست توده به سبب کاهش اثرات گازهای گلخانه ای و تاثیرات مخرب زیست محیطی در سالهای اخیر مورد توجه بسیاری از محققان بوده است. دستیابی به سیستمی که بتواند بهترین عملکرد برای بکارگیری این نوع سوخت با ارزش حرارتی پایین را داشته باشد یکی از موضوعات مورد توجه محققان می باشد. در این مقاله تمرکز بر روی مدل کردن دقیق فرایند گازسازی از زیست توده و طراحی بهینه سیستم تولید سه گانه سرمایش، گرمایش و توان الکتریکی برای بهره گرفتن از این انرژی پاک می-باشد. در فرایند مدلسازی تولید گاز از زیست توده از یک مدل واقعی نسبت به کارهای پیشین استفاده شده است که شامل شبیه سازی محتوای قیر در محصولات گازسازی می باشد. تحلیل دقیق پارامتری سیستم تولید سه گانه برای پیبردن به رفتار توابع هدف با تغییر پارامترها و دستیابی به بهینه ترین پارامترهای عملکردی سیستم نیز انجام شده است. نتایج نشان میدهد که توابع هدف در بازه مورد بررسی در تقابل با هم هستند که بر بهینه سازی چند هدفه سیستم تاکید دارد. با رسم منحنی پارتو برای توابع هدف یک رابطه مناسب برای تعیین رفتار این توابع نیز بدست آمده است.
دوره ۱۵، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده
در این تحقیق، استفاده از ماشینهای بردار پشتیبان برای پیشبینی وقوع گرفتگی و همچنین تعیین درصد آن در لولههای بخش تابشی کوره پیشگرمکن نفت خام مورد مطالعه قرار گرفته است. کورههای پیشگرمکن نفت خام به عنوان یکی از المانهای اصلی تامین حرارت در فرآیند جداسازی مشتقات نفتی، همواره در معرض گرفتگی لولهها و خطرات ناشی از آن هستند. به منظور پیشبینی شرایط گرفتگی در لولهها، در بخش اول با توجه به پارامترهای مستقل موثر بر عملکرد کوره و بر اساس مدلسازی دینامیکی ارائه شده برای یک کوره پیشگرمکن نوع کابینتی، رفتار کوره در شرایط غیرایدهال شبیهسازی شده است. تاثیر تغییر نوع گرفتگی، همچنین تغییر موقعیت آن در لولههای مختلف بر شرایط دمایی لولهها و نفت خام خروجی از آنها بررسی شده است. سپس بر اساس نتایج بدست آمده از سناریوها و شرایط مختلف گرفتگی لوله، شناساگر خطا طراحی شده است. شرایط عملکردی کوره شامل افت فشار در لولهها، شرایط دمایی لولهها و نفت خام خروجی از آنها برای تعیین بروز گرفتگی و تعیین میزان تهنشستها مورد استفاده قرار میگیرند. نتایج حاصل دقت و قابلیت روش پیشنهادی برای تعیین میزان گرفتگی لولهها را نشان میدهد.
دوره ۱۵، شماره ۱۲ - ( ۱۱-۱۳۹۴ )
چکیده
این مقاله به مسیریابی ربات موازی صفحه ای ۳-RRR برای جلوگیری از تداخل مکانیکی در فضای کاری آن می پردازد. برای رسیدن به این هدف از روش میدان پتانسیل مجازی استفاده می شود. برای جلوگیری از گیر کردن ربات در کمینه های نسبی میدان پتانسیل، یک روش جدید که ترکیبی از روش میدان پتانسیل مجازی، منطق شرطی و روش های کمکی مانع مجازی پیرو، مانع مجازی متعامد و مانع مجازی محیطی است به عنوان یک الگوریتم هیبریدی ارائه شده است. سپس حل معکوس سینماتیکی ربات موازی صفحه ای ۳-RRR انجام می گردد و الگوریتم هیبریدی فوق الذکر بر روی آن پیاده می شود. در این مقاله دو حالت مختلف مورد بررسی قرار می گیرد، در ابتدا این روش برای یک ربات بستر پویا شبیه سازی می شود و سپس به ربات موازی صفحه ای ۳-RRR تعمیم داده می شود. برای قابل اجرا و سریع بودن روش، این الگوریتم توسط زبان برنامه نویسی C نوشته و نتایج توسط نرمافزار متلب به نمایش درمی آیند. نتایج شبیه سازی نشان دهنده آن است که این الگوریتم هیبریدی ارائه شده برای هر دو حالت ربات بستر پویا و ربات موازی صفحه ای ۳-RRR قابل اجرا می باشد.
دوره ۱۵، شماره ۸۵ - ( ۱۲-۱۳۹۷ )
چکیده
ساورکرات یک محصول غذایی تخمیری است که به علت محتوای نمک زیاد، از نظر تغذیهای محدودیت مصرف دارد. تحقیق حاضر جهت تولید ساورکرات کم نمک (با میزان نمک ۱ و ۵/۱ درصد) با طول عمر نگهداری مناسب، از طریق جایگزینی عصاره اتانولی کاکوتی با بخشی از نمک انجام شد و مهمترین ویژگیهای شیمیایی، میکروبی و حسی نمونهها بررسی گردید. ۴ نمونه حاوی غلظتهای مختلف نمک (۱ و ۵/۱ درصد) و عصاره کاکوتی (۲ و ۴ گرم بر لیتر) و یک نمونه شاهد هریک در شش فاصله زمانی پس از تهیه (روزهای ۰، ۴، ۷، ۸، ۱۴ و ۲۱) آزمایش شدند و با احتساب سه تکرار در مجموع ۹۰ تیمار مورد بررسی قرار گرفت. با اتمام فرآیند تخمیر در روز هفتم، مقدار pH در تمامی نمونهها کاهش یافت ولی در محدوده استاندارد (۳- ۴) بود، اسیدیته فرآورده ها نیز افزایش یافت ولی با مقدار استاندارد (۰۴۵/۰-۶۰/۱) مطابقت داشت. در روز هفتم، در تمامی تیمارها تعداد باکتریهای اسید لاکتیک بدون اختلاف معنادار افزایش یافت (۰۵/۰p>) و در اکثر تیمارها قارچی وجود نداشت. اثر عصاره کاکوتی بر ویژگیهای حسی معنادار نبود (۰۵/۰p>) و نمونه حاوی ۵/۱ درصد نمک امتیاز حسی بیشتری نسبت به غلظت کمتر آن (۱ درصد) کسب کرد. به منظور افزایش ماندگاری و کاهش میزان نمک در فراورده و در عین حال حفظ ویژگیهای مطلوب ارگانولپتیک، شیمیایی و میکروبی ساورکرات، میتوان از عصاره کاکوتی همراه با غلظتهای ۱ و ۵/۱ درصد نمک استفاده کرد.
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۲ )
چکیده
هدف: ویروس سایتومگال انسانی بتا هرپس ویروسی است که باعث عفونت پایدار در افراد شده و بیماریهای شدیدی را در جنین و افراد مبتلا به نقص سیستم ایمنی ایجاد میکند. اگر چه ویروس سایتومگال انسانی به عنوان یک ویروس عامل در سرطانهای انسانی به حساب نمیآید اما مطالعات جدید نشان میدهد عفونت با ویروس سایتومگال انسانی ممکن است بهطور اختصاصی باعث بعضی از سرطانهای انسانی از جمله گلیوما باشد. گلیوما یکی از شایعترین سرطانهای مغزی است که در کودکان و بزرگسالان دیده میشود و دارای ۴ درجه است. در این پژوهش در راستای شناسایی و تشخیص عفونت با ویروس سایتومگال انسانی در نمونههای گلیومای مغزی، یک روش Real-Time PCR راهاندازی و استفاده شد.
مواد و روشها: نمونههای پارافینه تومور مغزی گلیوما از بیماران مراجعه کننده به بخش جراحی اعصاب بیمارستان امام خمینی انتخاب شد. با استفاده از کیت استخراج DNA از بافت پارافینه جداسازی شد. پس از طراحی آغازگرهای اختصاصی برای ناحیه US۲۸ ویروس سایتومگال انسانی اقدام به بهینهسازی و انجام واکنش Real-Time PCR شد.
نتایج: نتیجه Real-Time PCR کیفی روی ۴ بیمار از ۱۸ بیمار مثبت بود که حدود ۲/۲۲ درصد است. ۲ نفر از بیمارانی که ویروس سایتومگال انسانی آنها مثبت شد، فوت کردند.
نتیجهگیری: این اولین مطالعه برای ردیابی وجود ژن سایتومگالوویروس انسانی در نمونههای بیماران مبتلا به گلیوما در ایران است. با توجه به یافتههای این گزارش و گزارشهای دیگران، مطالعات گستردهتری با استفاده از روشهای تشخیصی دیگر پیشنهاد میشود.
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده
مدلهای رقومی ارتفاعی (DEMs) به عنوان یکی از ورودیهای مهم بیشتر مدلهای بارش- رواناب به شما میآیند. در حال حاضر منابع مختلفی همچون: DEMهای SRTM و ASTER وجود دارند که با توجه به سهولت دسترسی و رایگان بودن از جایگاهی ارزشمند در مدلسازیهای هیدرولوژیکی و استخراج خصوصیات ژئومورفولوژیکی حوضهها برخوردار میباشند. در تحقیق حاضر به بررسی اثر منابع مختلف تهیه DEM بر شاخص توپوگرافی و نیز نتایج حاصل از مدل نیمه توزیعی TOPMODEL پرداخته شده است. نتایج حاکی از آن است که اختلاف بین متوسط شاخص توپوگرافی بدست آمده از DEMهای SRTM و نقشههای ۱:۵۰۰۰۰ زمینی همواره بیشتر از مقادیر متناظر بدست آمده از DEMهای ASTER و نقشههای ۱:۵۰۰۰۰ زمینی میباشد. بررسی نتایج حاصل از خروجی TOPMODEL نیز نشان میدهد که متوسط دبی روزانه، متوسط کمبود اشباع حوضه و متوسط فاصله تا تراز سطح ایستابی حوضه در منابع مختلف اختلاف چندان معنیداری با یکدیگر ندارند. اما شاخص کارائی بدست آمده بر مبنای DEMهای SRTM همواره از نتایج بدست آمده از نقشههای زمینی و DEMهای ASTER کمتر میباشد. در دبیهای روزانه، شاخص کارائی مدل بر اساس DEMهای ASTER تا محدوده ابعاد سلولی ۵۰۰ متر با نتایج بدست آمده از نقشههای زمینی تطابق مناسبی داشته و این در حالیست که در جریانهای ساعتی (سیلاب) نتایج حاصل از دو منبع فوق در تمامی ابعاد سلولی تقریباً یکسان ارزیابی میشود.
دوره ۱۶، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۱ )
چکیده
چکیده حق آزادی دین و عقیده از بنیادی ترین حقوق بشر است و حتی می توان گفت ایده کلی حقوق بشر در تاریخچه حمایت از اقلیت های دینی قرار دارد. این حق که در اولین قوانین حقوق بشری داخلی همچون اعلامیه فرانسوی حقوق بشر و شهروند و اولین اصلاحیه قانون اساسی آمریکا منعکس شده است از ابتدای نهضت جهانی حقوق بشر نیز مورد توجه بوده و در مهم ترین اسناد بین المللی حقوق بشر همچون اعلامیه جهانی حقوق بشر، میثاق حقوق مدنی و سیاسی، کنوانسیون اروپایی حقوق بشر، کنوانسیون آمریکایی حقوق بشر و منشور آفریقایی حقوق بشر و ملت ها بر آن تأکید شده است. با وجود این، نمی توان انکار کرد که هنوز در مورد بعضی از اجزا و جنبه های حق آزادی دین و عقیده و به ویژه درباره حق تبلیغ دین، حق تغییر دین و محدوده حق آزادی دین کودکان اختلاف نظر وجود دارد. البته علیرغم تداوم اختلاف نظری در موضوعات فوق، می توان گفت که اسناد بین المللی، تعریف شفاف و جامع و مانعی از حق آزادی دین ارائه داده اند و موارد احتمالی ابهام این اسناد نیز توسط آرای نهادهای قضایی و نظارتی بین المللی رفع ابهام شده است. مثلاً با استناد به میثاق حقوق مدنی و سیاسی و نیز با توجه به نظرهای کمیته حقوق بشر و دیوان اروپایی حقوق بشر می توان گفت که افراد حق تغییر دین دارند و تبلیغ دینی نیز جزئی از حق آزادی دین است. در مجموع، شاید بتوان گفت تنها موضوعی که همچنان در هاله ای از ابهام است، تزاحم حق آزادی دین کودکان و حق والدین برای تعیین نوع آموزش دینی کودکانشان است. واژگان کلیدی: آزادی دین، آزادی عقیده، داشتن یا پذیرش دین، ابراز دین.
* نویسنده مسؤول مقاله: E-mail: Soudmandi. jd@gmail. com
دوره ۱۶، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۵ )
چکیده
شبیه سازی عددی پدیده جوشش از لحاظ تنوع مدل های دو فازی و کارآمدی هر یک همواره جز مسائل چالش بر انگیز بوده است. علاوه بر این انتخاب مدلی که نرخ انتقال جرم و حرارت را به درستی محاسبه کند بر پیچیدگی های مسأله می افزاید. در این تحقیق مسأله جوشش فیلمی مایع اشباع توسط روش دو فازی حجم سیال و به همراه بازسازی هندسی مرز مشترک شبیه سازی عددی شده است. از سه مدل تغییر فاز مرز تیز، مدل لی و مدل تاناساوا برای محاسبه نرخ تغییر فاز و محاسبه ترم های چشمه بطور همزمان در یک مسأله واحد استفاده شده است. جهت صحت سنجی حلگر عددی از مسأله نمونه جوشش یک بعدی استفان استفاده شده است. ناسلت پریودیک، الگوی جریان، شکل حباب و زمان جدایش آن در مدل های مختلف تغییر فاز بررسی و همچنین ضرایب تجربی مورد استفاده در دو مدل لی و تاناساوا ارائه شده است. ناسلت بدست آمده از شبیه سازی با دو رابطه تجربی برنسون و کلیمنکو مقایسه شده است. نتایج با رابطه ناسلت کلیمنکو تطابق خوبی نشان می دهد. نتایج نشان می دهند هر چند که مدل لی به ضریبی تجربی وابسته است اما در مقابلِ مدل مرز تیز و مدل تاناساوا از دقت بالاتری برای پیش بینی جوشش فیلمی روی سطح تخت برخوردار است.