جستجو در مقالات منتشر شده


۳ نتیجه برای کیوانی

یزدان کیوانی، سمانه‌السادات مرتضوی، امیدوار فرهادیان،
دوره ۷، شماره ۲ - ( بهار ۱۳۹۷ )
چکیده

اهداف: ماهی نازک (regium Chondrostoma) یک گونه بنتوپلاژیک است که در محیط آب‌های راکد و جاری با دامنه دمایی °C۲۱-۳ و در قسمت‌های میانی و فوقانی رود زندگی می‌کنند. هدف مطالعه حاضر بررسی ویژگی‌های تولیدمثلی ماهی نازک بود.
مواد و روش‌ها: در مطالعه تجربی حاضر، ۳۳۵ قطعه ماهی به‌صورت تصادفی صید و پس از بیهوشی و تثبیت، برای زیست‌سنجی و کالبدشکافی به آزمایشگاه منتقل شدند. داده‌ها توسط آزمون‌های آنالیز واریانس یک‌طرفه، چنددامنه‌ای دانکن و Tجفت‌نشده و نرم‌افزار SPSS ۱۹ تحلیل شدند.
یافته‌ها: تغییرات طولی و وزنی در ماهیان نر و ماده در همه گروه‌های سنی به‌جزء گروه سنی یک و ۲ساله در ماده‌ها تفاوت معنی‌داری نشان داد. همبستگی معنی‌داری بین طول، وزن و سن ماهی با هماوری آنها مشاهده شد (به‌ترتیب ۷۲۸۴/۰=۲r؛ ۶۸۵۲/۰=۲r؛ ۶۹۲۲/۰=۲r). نرها در گروه‌‌های سنی یک تا ۵ سال و ماده‌ها در یک تا ۶ سال قرار داشتند. نسبت جنسی نر به ماده در کل نمونه‌ها ۱:۱/۳ بود. قطر تخمک به‌صورت معنی‌داری در ماه‌های فروردین تا خرداد افزایش و در ماه‌های تیر و مرداد کاهش یافت. تغییرات قطر تخمک با شاخص گنادوسوماتیک مطابقت داشت. بیشینه مقدار شاخص گنادوسوماتیک در نر و ماده‌ها به‌ترتیب در فروردین و خرداد مشاهده شد و با سایر ماه‌ها تفاوت داشت (۰/۰۵>p)، میانگین این شاخص به‌طور معنی‌داری در ماده‌ها بیشتر از نرها بود. شاخص هپاتوسوماتیک در ماه‌های سال، اختلاف معنی‌داری نشان داد (۰/۰۵>p). فصل تخم‌ریزی این گونه از اواخر اسفند تا خرداد بود.
نتیجه‌گیری: فصل تخم‌ریزی ماهی نازک از اواخر اسفند تا خرداد است و الگوی تخم‌ریزی همزمان گروهی دارد.

یزدان کیوانی، زهرا قربانی رنجبری،
دوره ۹، شماره ۳ - ( ۵-۱۳۹۹ )
چکیده

هدف از مطالعه حاضر برآورد پارامترهای رشد و مرگ و میر و رابطه طول و وزن جمعیت‌های مختلف سبیل‌ماهی بین‌النهری  (Barilius mesopotamicus Berg, ۱۹۳۲)در حوضه‌های مختلف ایران بود. به این منظور از پنج حوضه و زیرحوضه دیاله، جراحی، کارون، کرخه و بوشهر، ۴۶۰ قطعه سبیل‌ماهی از رودخانه‌های زردماشین، اعلا، جراحی، دز، شور، میمه، چنگوله، کنگیر، دویرج، اهرم، زهره، خیرآباد، کارزین، بالارود، شاهپور و دارالمیزان نمونه­برداری شد. سه صفت اندازشی شامل طول کل بدن، طول استاندارد و طول چنگالی به وسیله کولیس (سانتی‌متر) و وزن کل ماهیان توسط ترازوی دیجیتال (گرم) اندازه‌گیری گردید. همچنین نمونه‌هایی از فلس ماهیان تهیه و در زیر لوپ تعیین سن شد. را بطه طول کل و وزن جمعیت‌های سبیل‌ماهی بین‌النهرین در حوضه‌های مختلف ایران نشان داد که جمعیت حوضه‌های بوشهر، جراحی،کارون و دیاله دارای رشد آلومتریک منفی و جمعیت حوضه کرخه دارای رشد ایزومتریک هستند. بیشترین طول کل و وزن محاسبه شده برای این گونه، به ترتیب حدود ۲/۹ سانتی‌متر و ۴/۵ گرم برآورد شد. سن ماهیان بین+۰ تا +۲ بود. بیشترین طول کل بی‌نهایت در حوضه دیاله و با رابطه برتالانفی [(۰۷/۰+t)۳۱/۱-e-۱]۲۲/۹ Lt= مشاهده شد. شاخص وضعیت نیز حدود ۰/۵ بود. با توجه به ضرایب وضعیت بدن جمعیت‌های حوضه‌های بوشهر، جراحی، کارون و دیاله نسبت به جمعیت‌ کرخه در وضعیت بهتری هستند، اما جمعیت کرخه دارای ضریب وضعیت بدن کمتری نسبت به جمعیت­های دیگر بود که احتمالاً نشان دهنده شرایط نامناسب محیط زیست این رودخانه برای زیست این گونه است.

دوره ۲۴، شماره ۴ - ( ۷-۱۴۰۳ )
چکیده

آلاینده­های حاوی فلز سنگین سرب همواره از منابع اصلی آلودگی محیط‌زیست در طی دهه­های گذشته است. فعالیت­های انسانی و صنعتی به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم باعث ورود مقادیر انبوهی از آلاینده­های مبتنی بر سرب به سطح خاک و آب زیرزمینی شده است. تکنیک تثبیت و جامد­سازی (S/S) توسط سیمان، با کاهش قابل‌توجه تحرک و حلالیت سرب در خاک، ابزار مؤثری برای تصفیه خاک­های آلوده به سرب است. از سوی دیگر آلاینده فلز سنگین سرب بر روی زمان گیرش سیمان تأثیرگذار است و زمان گیرش به طور مستقیم بر کارایی ترکیبات سیمان تأثیرگذار است. بر این اساس فهم اندرکنش سرب و سیمان حائز اهمیت است. در این راستا هدف پژوهش حاضر بررسی تأثیر فلز سنگین سرب بر زمان گیرش و اندرکنش ریزساختاری سرب و سیمان است. بدین منظور محلول نیترات سرب با غلظت­های kg/cmol-solid ۵۰۰ و ۲۵۰، ۱۰۰، ۵۰، ۲۵، ۱۰، ۰ به سیمان افزوده شد. بررسی اثر فلز سنگین سرب بر فرایند هیدراتاسیون و زمان گیرش خمیر سیمان توسط آزمایش­های زمان گیرش، پراش پرتو ایکس (XRD) و تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) و میزان تراوش و آبشویی آلودگی (TCLP) مورد تجزیه‌وتحلیل آزمایشگاهی قرار گرفته است. بر اساس نتایج حاصل از پژوهش،‌ رسوب و کمپلکس شیمیایی فلز سنگین سرب به شکل Pb(OH)۲ و Pb-C-S-H منجر به تعویق هیدراتاسیون سیمان و افزایش زمان گیرش اولیه و نهایی خمیر سیمان و تثبیت و جامد­سازی آلاینده فلز سنگین سرب شده است. با افزودن kg/cmol-solid ۲۵ نیترات سرب زمان گیرش اولیه سیمان از ۶۵ دقیقه به ۱۵۵ دقیقه افزایش یافته است. نتایج ریز­ساختاری نشان داد سیمان در فرایند تثبیت و جامد­سازی (S/S) فلز سنگین سرب تا غلظت cmol/kg-solid ۱۰۰ به خوبی عمل کرده و میزان آلاینده برای خاک در حد مجاز است.
 

صفحه ۱ از ۱