جستجو در مقالات منتشر شده
۳ نتیجه برای کیوانی
یزدان کیوانی، سمانهالسادات مرتضوی، امیدوار فرهادیان،
دوره ۷، شماره ۲ - ( بهار ۱۳۹۷ )
چکیده
اهداف: ماهی نازک (regium Chondrostoma) یک گونه بنتوپلاژیک است که در محیط آبهای راکد و جاری با دامنه دمایی °C۲۱-۳ و در قسمتهای میانی و فوقانی رود زندگی میکنند. هدف مطالعه حاضر بررسی ویژگیهای تولیدمثلی ماهی نازک بود.
مواد و روشها: در مطالعه تجربی حاضر، ۳۳۵ قطعه ماهی بهصورت تصادفی صید و پس از بیهوشی و تثبیت، برای زیستسنجی و کالبدشکافی به آزمایشگاه منتقل شدند. دادهها توسط آزمونهای آنالیز واریانس یکطرفه، چنددامنهای دانکن و Tجفتنشده و نرمافزار SPSS ۱۹ تحلیل شدند.
یافتهها: تغییرات طولی و وزنی در ماهیان نر و ماده در همه گروههای سنی بهجزء گروه سنی یک و ۲ساله در مادهها تفاوت معنیداری نشان داد. همبستگی معنیداری بین طول، وزن و سن ماهی با هماوری آنها مشاهده شد (بهترتیب ۷۲۸۴/۰=۲r؛ ۶۸۵۲/۰=۲r؛ ۶۹۲۲/۰=۲r). نرها در گروههای سنی یک تا ۵ سال و مادهها در یک تا ۶ سال قرار داشتند. نسبت جنسی نر به ماده در کل نمونهها ۱:۱/۳ بود. قطر تخمک بهصورت معنیداری در ماههای فروردین تا خرداد افزایش و در ماههای تیر و مرداد کاهش یافت. تغییرات قطر تخمک با شاخص گنادوسوماتیک مطابقت داشت. بیشینه مقدار شاخص گنادوسوماتیک در نر و مادهها بهترتیب در فروردین و خرداد مشاهده شد و با سایر ماهها تفاوت داشت (۰/۰۵>p)، میانگین این شاخص بهطور معنیداری در مادهها بیشتر از نرها بود. شاخص هپاتوسوماتیک در ماههای سال، اختلاف معنیداری نشان داد (۰/۰۵>p). فصل تخمریزی این گونه از اواخر اسفند تا خرداد بود.
نتیجهگیری: فصل تخمریزی ماهی نازک از اواخر اسفند تا خرداد است و الگوی تخمریزی همزمان گروهی دارد.
یزدان کیوانی، زهرا قربانی رنجبری،
دوره ۹، شماره ۳ - ( ۵-۱۳۹۹ )
چکیده
هدف از مطالعه حاضر برآورد پارامترهای رشد و مرگ و میر و رابطه طول و وزن جمعیتهای مختلف سبیلماهی بینالنهری (Barilius mesopotamicus Berg, ۱۹۳۲)در حوضههای مختلف ایران بود. به این منظور از پنج حوضه و زیرحوضه دیاله، جراحی، کارون، کرخه و بوشهر، ۴۶۰ قطعه سبیلماهی از رودخانههای زردماشین، اعلا، جراحی، دز، شور، میمه، چنگوله، کنگیر، دویرج، اهرم، زهره، خیرآباد، کارزین، بالارود، شاهپور و دارالمیزان نمونهبرداری شد. سه صفت اندازشی شامل طول کل بدن، طول استاندارد و طول چنگالی به وسیله کولیس (سانتیمتر) و وزن کل ماهیان توسط ترازوی دیجیتال (گرم) اندازهگیری گردید. همچنین نمونههایی از فلس ماهیان تهیه و در زیر لوپ تعیین سن شد. را بطه طول کل و وزن جمعیتهای سبیلماهی بینالنهرین در حوضههای مختلف ایران نشان داد که جمعیت حوضههای بوشهر، جراحی،کارون و دیاله دارای رشد آلومتریک منفی و جمعیت حوضه کرخه دارای رشد ایزومتریک هستند. بیشترین طول کل و وزن محاسبه شده برای این گونه، به ترتیب حدود ۲/۹ سانتیمتر و ۴/۵ گرم برآورد شد. سن ماهیان بین+۰ تا +۲ بود. بیشترین طول کل بینهایت در حوضه دیاله و با رابطه برتالانفی [(۰۷/۰+t)۳۱/۱-e-۱]۲۲/۹ Lt= مشاهده شد. شاخص وضعیت نیز حدود ۰/۵ بود. با توجه به ضرایب وضعیت بدن جمعیتهای حوضههای بوشهر، جراحی، کارون و دیاله نسبت به جمعیت کرخه در وضعیت بهتری هستند، اما جمعیت کرخه دارای ضریب وضعیت بدن کمتری نسبت به جمعیتهای دیگر بود که احتمالاً نشان دهنده شرایط نامناسب محیط زیست این رودخانه برای زیست این گونه است.
دوره ۲۴، شماره ۴ - ( ۷-۱۴۰۳ )
چکیده
آلایندههای حاوی فلز سنگین سرب همواره از منابع اصلی آلودگی محیطزیست در طی دهههای گذشته است. فعالیتهای انسانی و صنعتی بهطور مستقیم یا غیرمستقیم باعث ورود مقادیر انبوهی از آلایندههای مبتنی بر سرب به سطح خاک و آب زیرزمینی شده است. تکنیک تثبیت و جامدسازی (S/S) توسط سیمان، با کاهش قابلتوجه تحرک و حلالیت سرب در خاک، ابزار مؤثری برای تصفیه خاکهای آلوده به سرب است. از سوی دیگر آلاینده فلز سنگین سرب بر روی زمان گیرش سیمان تأثیرگذار است و زمان گیرش به طور مستقیم بر کارایی ترکیبات سیمان تأثیرگذار است. بر این اساس فهم اندرکنش سرب و سیمان حائز اهمیت است. در این راستا هدف پژوهش حاضر بررسی تأثیر فلز سنگین سرب بر زمان گیرش و اندرکنش ریزساختاری سرب و سیمان است. بدین منظور محلول نیترات سرب با غلظتهای kg/cmol-solid ۵۰۰ و ۲۵۰، ۱۰۰، ۵۰، ۲۵، ۱۰، ۰ به سیمان افزوده شد. بررسی اثر فلز سنگین سرب بر فرایند هیدراتاسیون و زمان گیرش خمیر سیمان توسط آزمایشهای زمان گیرش، پراش پرتو ایکس (XRD) و تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) و میزان تراوش و آبشویی آلودگی (TCLP) مورد تجزیهوتحلیل آزمایشگاهی قرار گرفته است. بر اساس نتایج حاصل از پژوهش، رسوب و کمپلکس شیمیایی فلز سنگین سرب به شکل Pb(OH)۲ و Pb-C-S-H منجر به تعویق هیدراتاسیون سیمان و افزایش زمان گیرش اولیه و نهایی خمیر سیمان و تثبیت و جامدسازی آلاینده فلز سنگین سرب شده است. با افزودن kg/cmol-solid ۲۵ نیترات سرب زمان گیرش اولیه سیمان از ۶۵ دقیقه به ۱۵۵ دقیقه افزایش یافته است. نتایج ریزساختاری نشان داد سیمان در فرایند تثبیت و جامدسازی (S/S) فلز سنگین سرب تا غلظت cmol/kg-solid ۱۰۰ به خوبی عمل کرده و میزان آلاینده برای خاک در حد مجاز است.