۲۳ نتیجه برای گرامی
حسن صفی یاری، محمد حسن گرامی، عبد العباس جعفری، مرضیه موسوی نسب،
دوره ۴، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده
رابطه بین خصوصیات ظاهری و شیمیایی ماهی قزلآلا بهمنظور سنجش کیفیت آن با عکسبرداری از ۷۵ عدد ماهی بررسی شد. برای بخشبندی و پردازش تصاویر از نرم افزار MATLAB استفاده شد. الگوریتم طراحی شده خصوصیات ظاهری ماهی، از جمله طول، ارتفاع، مساحت، محیط، قطر معادل، بزرگترین قطر وکوچکترین قطر استخراج شد. سپس خصوصیات شیمیایی ماهی، شامل pH، آبچک، پروتئین، چربی و محتوای رطوبتی، توسط روشهای آزمایشگاهی اندازهگیری شد. سپس فاکتورهای یاد شده توسط معادلههای رگرسیونی خطی، لگاریتمی، نمایی و توانی مورد آنالیز قرار گرفتند. نتایج نشان داد که در معادلهی درجه دوم، پروتیین و چربی با طول آبزی و رطوبت با محیط آبزی رابطهی مستقیمی دارند (بهترتیب، ۹۹۳/., ۹۹۱/., ۹۹۱/., ۹۹۸/.و۹۹۲/.R۲=). در نهایت پژوهش حاظر نشان داد که این روش بهخوبی میتواند در مزارع پرورشی به سنجش زندهی کیفیت آبزیان بپردازد.
ابراهیم حسین نجدگرامی، اشکان جعفری، فریده بخشی، رامین مناف فر، رضوان الله کاظمی، محمد علی یزدانی ساداتی،
دوره ۴، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده
تاثیر ناپلی غنی شده با پلیبتاهیدروکسی بوتیرات (PHB) در غلظتهای صفر (کنترل)، ۱/۰، ۳/۰ و ۱ گرم در لیتر بر پارامترهای رشد، ترکیب بدن، فعالیت آنزیمهای گوارشی و فلور میکروبی روده در لارو تاسماهی ایرانی (Acipenser persicus) بررسی شد. نتایج بیانگر کاهش معنیدار میزان پارامترهای رشد (۰۵/۰P<) لارو تغذیه شده با PHB بود. همچنین PHB منجر به افزایش میزان کل اسیدهای چرب اشباع و n۶ و کاهش اسیدهای چرب تک غیر اشباع، C۱۸:۳n۳، n۳ و n۳/n۶ بدن لاروها گردید.PHB فعالیت آنزیمهای گوارشی را نیز تغییر داد، بهطوریکه پایینترین میزان فعالیت آنزیمهای گوارشی، توتال پروتئاز، آمیلاز و لیپاز در تیمارهای PHB ثبت گردید. بررسی فلور میکروبی انتهای روده لاروها از طریق PCR-DGGE نشان داد که تعدادی از باندها در تیمار با پایین ترین رشد، دارای غالبیت کمتری نسبت به سایر تیمارها هستند. نتایج کلی نشان داد که PHB دارای تاثیرات منفی در این مرحله از تکامل تاسماهی ایرانی است و یرای یافتن غلظت بهینه PHB در محیط غنی سازی، مطالعات بیشتری باید انجام شود.
دوره ۴، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۲ )
چکیده
مسئله: کیفیت بصری از عوامل تأثیرگذار کالبد فضاهای آموزشی بر خودکارآمدی کودکان است. کمبود کیفیت بصری در کالبد فضاهای آموزشی پیشدبستانی کاهش انگیزش و اثربخشی توانایی در کودکان را به همراه خواهد داشت.
هدف: شناخت ابعاد کیفیت بصری، قابلیت دید و میزان دید است که نقش بسزایی در شکلگیری رفتار کودکان دارند.
روش: درصورتیکه کیفیت بصری فضا بر اساس خودکارآمدی در شکلگیری فضاهای آموزشی کودکان ۴ تا ۶ سال لحاظ شود تبعات مثبتی ازجمله فعالیتهای انگیزشی، اشتیاق و شایستگی در پی خواهد داشت و شکلگیری فضاهای آموزشی فاقد کیفیات بصری تبعات منفی را در رفتار کودکان ازجمله عدم حس لیاقت، علاقه و کاهش رضایتمندی و امنیت فضایی بر جای خواهد گذاشت. پژوهشگران دیگر خودکارآمدی کودکان را از دیدگاه روانشناسی مورد بررسی قرار دادهاند و از دیدگاه تحلیل کیفیت بصری فضاهای آموزشی تاکنون بررسی انجام نشده است.
نتایج: در پژوهش حاضر تلاش شده کیفیت بصری کالبد فضای آموزشی کودکان را بر خودکارآمدی در کودکان ۴ تا ۶ سال مورد بررسی قرار دهد و دادهها جهت کارایی کیفیت بصری فضاهای آموزشی با تکنیک تحلیل محتوا و با استفاده از نرمافزار Depthmap و Maxqda۲۰۲۰ در ۵ نمونه از پیشدبستانیهای اصفهان (فولادشهر) سنجیده شده است.
فریده بخشی، کاوه رحمانی فرح، ابراهیم حسین نجدگرامی، رامین مناف فر، امیر توکمه چی،
دوره ۷، شماره ۱ - ( زمستان ۱۳۹۶ )
چکیده
اهداف: سیستم بیوفلوک، استفاده از میکروارگانیزمهایی مانند باکتریهای هتروتروف، جلبکها، زئوپلانکتونهای غذایی و آغازیان است که مواد دفعی آبزیان پرورشی و غذای خوردهنشده در استخرها را تجزیه و مصرف میکنند و بهعنوان یک سیستم مدرن آبزیپروری موجب افزایش بازدهی استخرهای پرورش شده است. هدف این تحقیق، بررسی کیفیت گوشت ماهیان کپور معمولی پرورشیافته در سیستم بیوفلوک طی دوره نگهداری در یخچال (°C۱±۴) بود.
مواد و روشها: در تحقیق تجربی حاضر، ۳۰۰ قطعه بچه ماهی کپور معمولی بهمدت ۹ هفته، با غذای تجاری (شاهد) و سه تیمار آزمایشی، تغذیه شده و سپس شاخصهای کیفی گوشت ماهیان مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل دادهها با نرمافزار SPSS ۲۱ و توسط آزمون چنددامنهای دانکن، آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی توکی انجام شد.
یافتهها: پایینترین کیفیت طعم گوشت ماهی در تیمار ملاس مشاهده شد و با سایر تیمارها اختلاف معنیدار داشت (۰/۰۵<p). در حالی که در سایر پارامترهای حسی گوشت پخته و درصد افت پخت، هیچ گونه اختلاف معنیداری بین تیمارها مشاهده نشد (۰/۰۵<p). تیمار شاهد و تیمار بیوفلوک ملاس بهترتیب کمترین و بیشترین شاخص قرمزی رنگ پوست را داشتند. با افزایش دوره ماندگاری میزان تیوباربیتوریکاسید در تیمار شاهد و در تیمارهای بیوفلوک بهترتیب افزایش و کاهش معنیدار داشت (۰/۰۵>p). مقادیر سولفیدریل و پپتیدهای محلول در تریکلرواستیکاسید با گذشت زمان نگهداری ماهیها کاهش یافتند.
نتیجهگیری: سیستم بیوفلوک در کیفیت گوشت ماهیان کپور معمولی پرورشیافته در طی دوره نگهداری در یخچال تاثیر مثبت دارد و دوره ماندگاری آن را افزایش میدهد.
دوره ۷، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۸ )
چکیده
امروزه اهمیت تحقیقات در حوزه ترجمهپژوهی بر زبانشناسان و نیز متخصصان ادبیات تطبیقی پوشیده نیست. اهمیت ترجمهپژوهی، حتی در نگاه کوچکساختار نگر که مبتنی بر تحلیل مسائل زبانی در ترجمه است، از آنجاست که دیگر متن ترجمه ادبی از نظر نقشی که در زبان و فرهنگ مقصد بازی میکند چیزی کم از بار و نقش ادبی و فرهنگی متن اصلی در بستر زبانی-فرهنگی خودش ندارد، بویژه هنگامی که به ترجمهپژوهی شاهکارهای ادبیات جهان میپردازیم. مقاله حاضر به بررسی ترجمه آرایه های استعاره و مجاز در نسخه فرانسوی «دیوان حافظ» به ترجمه شارل-هانری دو فوشه کور[۱]میپردازد. این ترجمه به زبان فرانسه بر اساس نسخه گردآوری شده توسط پرویز ناتل خانلری انجام شده است. این مقاله ابعاد معناشناختی ترجمه آرایههای ادبی را مورد مطالعه قرار داده است. پس از بررسی آرایه های استعاره و مجاز موجود در نیمی از اشعار دیوان حافظ، در مجموع ۵۰ مورد آرایه غیر مشابه برای ارائه در این مقاله انتخاب شدند و با اخذ رویکرد معناشناختی-واژگانی از یکسو و بکارگیری نظریه های ترجمهشناختی آنتوان برمن[۲] از سوی دیگر، آرایه های منتخب مورد تحلیل و نقد قرار گرفتهاند. یافته های به دست آمده نشان میدهد که مترجم تنها در مواردی محدود موفق به ارائه برگردان جامعی از آرایهها شده است؛ در برخی موارد تنها توانسته معنای صریح آرایه ها را انتقال دهد، در مواردی بدون انتقال دادن معنای صریح آرایه ها معنای ضمنی آنها را در ترجمه منتقل نموده و در برخی دیگر از آرایه ها متوسل به تفسیر آنها گردیده است.
[۱] Charles-Henri de Fouchécour
دوره ۱۰، شماره ۰ - ( Summer ۲۰۰۸- ۱۳۸۶ )
چکیده
هدف: سلولهای دندریتیک در تنظیم وکنترل پاسخهای ایمنی نقش مهمی به عهده دارند. امروزه نظر بر این است که از این سلولها در درمان بسیاری از بیماریها میتوان استفاده کرد. یکی از راههای ایمونوتراپی ایجاد سلولهای دندریتیک تولروژن از طریق ممانعت از بیان مولکولهای کمک تحریکی است.CD۴۰ یکی از مولکولهای کمک تحریکی بوده که با ممانعت از بیان آن از طریق روشهایی مانند آنتیسنس یا SiRNA میتوان به این مهم (سلولهای دندریتیک تولروژن) دست پیدا کرد. با تولید سلولهای دندریتیکی تولروژن میتوان افقی روشن در درمان بسیاری از بیماریها ایجاد نمود و با طراحی RT-PCR کمی برای اندازهگیری میزان بیان میتوان راه را برای ایجاد این سلولها هموار نمود.
در این تحقیق با طراحی آنتیسنس با استفاده از نرمافزارهای مربوط و منتقل کردن آن به سلولهای دندریتیکی با استفاده از ماده ”لیپوفکتامین ۲۰۰۰“ (Invitrogen) به سلول دندریتیک تولروژن رسیدهایم.
مواد و روشها: در این مــطالعه سـلولهای دندریتیک از طحال موش Balb/c جـدا شد و مــیزان خلوص به وسـیله فـلوسیتومتری بر اساس نشانگر CD۱۱Cتعیین شد. رده سلولیBCL۱ بهعنوان گـروه کنترل، بیانکننده CD۴۰
در مـحیط کـشت FCS ۱۰% RPMI-۱۶۴۰+ کـشت داده شـدند. با اســتفاده نـرمافــزارهای بیوانفورمــاتیک
Beacon Designer و mfold and Blast آغــازگر برای ) GADPHبه عـنوان کـنترل داخـلی) و CD ۴۰ طراحی شد، کیت RNeasy Plus Mini Kit (Qiagen) برای استخراج RNA مورد استفاده قرار گرفت و با تعیین O.D۲۸۰/۲۶۰ و الکترفورز در آگارز مـیزان خلوص تعیین شد. در ادامه کار ابتدا PCR کیفی با استفاده از آنزیم Fast Hot Start Taq (Roche) بهینه شد و سپس بعد از ساخت cDNA با استفاده از کیت IQ sybergreen (Biorad)،RT-PCR کمی برای CD۴۰ بهینه و در نهایت با استفاده از همین کیت منحنی استاندارد پس از تهیه رقتهای مناسب از RNA برای CD۴۰ و کنترل داخلی محاسبه شد. پس از طراحی آنتیسنس با استفاده از نرمافزارهای بیوانفورماتیک با استفاده از ماده ”لیپوفکتامین ۲۰۰۰“ انتقال، انجام و با استفاده از RT-PCR کمی میزان کاهش بیان ژن مشخص شد.
نتایج: دمای بهینه اتصال با استفاده ازشیب Real time PCR و بهترین CT و Rn∆ در ۵/۹۵ درجه سانتیگراد برای هر دو ژن CD۴۰ و GADPH تعیین و همچنین دمای ذوب PCR حدود ۸۴ درجه سانتیگراد مشخص شد.
شیب و بازدهی واکنش PCR برای ژنهای CD۴۰ و GADPH با روش رقت سریال تعیین شد. با استفاده از غلظت نابرابر آغازگرها بازدهی و شیب برابری این دو ژن با دمای اتصال یکسان تعیین شد.
(بازده CD۴۰: ۵/۹۶، شیب: ۴۰۸/۳- ؛ بازده GADPH: ۱/۹۴، شیب: ۴۷۱/۳-)
میزان کاهش بیان ژن پس از انتقال با آنتیسنس ۶۴/۱در سلولهای دندریتیکی و در رده سلولی BCL۱۳۲/۱ تعیین شد.
ماده منتقل شده تأثیری روی بیان ژن ندارد. بهترین زمان برای اندازهگیری کاهش بیان ژن CD۴۰ ۴۸ ساعت پس از انتقال در سلولهای دندریتیکی و رده سلولی BCL۱ است.
نتیجهگیری: در مطالعات مختلف از روشهای متفاوتی مانند RT-PCR نیمه کمی RT-PCR کمی مطلق و RT-PCR کمی نسبی برای تعیین میزان بیان ژنهای مختلف ازجمله CD۴۰ استفاده شده است. بررسیها در این تحقیق نشان داد که استفاده از کیت IQ–sybergreen (Biorad) و الیگومر دیاکسی تیمیدین برای سنتز cDNA برای رسم منحنی استاندارد ژن CD۴۰ بسیار مناسب است (در این مورد GADPH کنترل داخلی مناسبی است) که در مقایسه با RT-PCR نیمه کمی دقیقتر و قابل اعتمادتر است.
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۸۹ )
چکیده
چکیده- در زلزلههای اخیر اتصالات بسیاری از سازههای فولادی که دارای سیستم مقاوم قاب خمشی
بودند دچار شکستگی ترد در جوش اتصالات تیر و ستون شدهاست. بر اثر تحقیقات مشخصساخت که
بیشتر آسیبها بهعلت ترک خوردگی جوش بین بال پایینی تیر و ورق بال ستون ایجاد شده و بال بالایی
بهعلت اثر اندرکنشی دال بتنی کف از خود مقاومت نشان دادهاست. برای جلوگیری از ترک خوردگی جوش
و در نتیجه شکست ترد اتصال، از روشهای مختلف مقاوم سازی یا بهسازی میتوان بهرهبرد. با توجه به این
نکته که بال بالایی تیر در داخل بتن کف قرار دارد و برداشتن دال کف از دیدگاه هزینه و مسائل اجرایی
مشکلاست، اجرای طرح مقاومسازی در بال پایینی تیر میتواند بهترین گزینه جایگزین باشد. یکی از این
اتصالات با مقطع ) RBS روشها برش بال پایینی تیر در مقطع خاص است. شکل برش مانند اتصالات
کاهش یافته بال تیر) با برش شعاعی است و با این کار، اتصال، از حالت اتصال صلب معمولی به نوعی
اتصال شکلپذیرتر تبدیل میشود که توانایی تحمل چرخش پلاستیک بیشتری را داشته وشکل پذیری سازه
در مجموع افزایش مییابد. با توجه به تاثیر بسیار زیاد مقاومت چشمه اتصال در رفتار لرزهای و شکلپذیری
اتصال، بررسی تاثیر این روش بر چشمه اتصال ضروری بهنظر میرسد. بررسیهای انجام شده مشخص
در بال پایینی تیر، باعث افزایش ۳۰ % در میزان چرخش پلاستیک تیر میشود. RBS ساخت که ایجاد اتصال
همچنین نیروی واردشونده بر چشمه اتصال ( با توجه به مقاومت چشمه اتصال) کاهش مییابد که در نتیجه
باعث کاهش ۵۲ % در میزان چرخش پلاستیک در چشمه اتصال میشود. در این مقاله همچنین میزان تلف
ANSYS انرژی تیر در دو حالت قبل و بعد از بهسازی مطالعه شدهاست. برای انجام تحلیلها از نرمافزار
استفاده شده است.
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۰ )
چکیده
چکیده- با توجه به اهمیت سبک سازی، بهینه سازی و صرفه جویی در مصرف سوخت در ساختمان، استفاده از پانل های سه بعدی
به عنوان دیوارهای داخلی و خارجی، بار بر و جد اکننده و همچنین به عنوان سقف ساختمان ها، در حال افزایش است. در حال حاضر
استفاده از پانل ها در کنار قاب سازه ای، بدون در نظر گرفتن اندرکنش قاب و پانل نیز به شکل قابل توجهی افزایش پیدا کرده است.
با توجه به تفاوت رفتاری قاب و پانل (در مودهای برش و خمش) پیش بینی می شود که ترکیب این دو سیستم در ارتفاع، موجب
تغییر رفتار لرزه ای سیستم های ترکیبی، نسبت به هر کدام از سیستم های تنها شود. در این مقاله، در ابتدا رفتار لرزه ای قاب های
مورد بررسی قرار گرفته، سپس هریک ANSYS ۵ و ۱۰ طبقه تحت رکوردهای السنترو، طبس و ناغان در نرم افزار ، فولادی و پانلی ۳
از دهانه های قاب، توسط پانل پر و تأثیر پرشدگی دهانه های مختلف در رفتار لرزه ای سیستم های ترکیبی ارزیابی شده است . در
پایان و پس از بررسی های انجام شده مشخص شد که استفاده از پانل ها علاوه بر تأثیر مثبت در متعادل کردن و کاهش تغییر مکان های
نسبی در ارتفاع، سبب بهبود رفتار لرزه ای سیستم شده و قابلیت استهلاک انرژی سیستم را افزایش می دهد. پوشش ۳۳ درصد از
دهانه قاب به وسیله ی پانل، حداقل ۱۰۰ % سطح زیر منحنی پوش را افزایش و حداقل ۳۵ % تغییر مکان بام سازه را، تحت رکوردهای
مختلف زلزله، کاهش داده است.
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( فروردین و اردیبهشت ۱۴۰۰ )
چکیده
یکی از نوآورانهترین ابزارهای محققان برای بهبود آموزش و ارزشیابی بهخصوص درمورد آموزشهای سرنوشتساز که حاصل اتحاد روانشناسی شناختی و سنجش آموزشی است استفاده از رویکردهای تشخیصی شناختی است، اما متأسفانه این رویکردها مورد توجه و استفادۀ اندک پژوهشگران حیطۀ آموزش و ارزشیابی زبان، بهخصوص دستور زبان، در ایران قرار گرفته است. از مسائل اساسی در جریان سنجش تشخیصی شناختی، تعیین مهارتها و ریزمهارتهای شناختی لازم برای پاسخ به پرسشها و همچنین، انتخاب مدلی بهینه است. اهداف اصلی پژوهش کیفی و کمی حاضر تعیین این مهارتهای شناختی از طریق تدوین ماتریس کیو، تعیین مدل بهینۀ تشخیصی شناختی (CDM) برای آزمون دستور زبان کنکور کارشناسی ارشد مجموعۀ زبان انگلیسی و درنهایت، شناسایی نقاط قوت و ضعف آزمودنیهاست که ۵۰۰۰ نفر از شرکتکنندگان سال ۱۳۹۶ بودند. یافتههای حاصل از بررسی ادبیات موجود، ارزیابی متخصصان و پروتکلهای تفکر با صدای بلند در فاز تدوین ماتریس کیو نشان میدهد، هر کدام از پرسشهای آزمون دستور زبان به بررسی دو تا چهار مهارت از شش خردهمهارت تصریف زمان فعل، کاربرد فعل صحیح، کاربرد عبارات اصطلاحی، کاربرد تعدیلکنندهها، توافق و کاربرد حروف اضافه میپردازند. بررسی مدلهای DINA, DINO , G-DINA از میان مدلهای تشخیصی شناختی موجود نشان داد که مدل G-DINA با دادهها برازش مطلوبتری دارد و درنتیجه، تحلیلهای تکمیلی بر روی عملکردهای این مدل انجام شد. درنهایت، با توجه به تحلیل عملکرد آزموندهندگان مسلط و غیرمسلط، کاربردها و پیشنهاداتی برای آموزش و سنجش زبان برای آزمونهای سرنوشتساز همچون کنکور کارشناسی ارشد و همچنین، پژوهشهای مشابه ارائه شده است.
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۱ )
چکیده
ارتعاش محسوس تیرهای باربر فولادی در دهانه های بزرگ امری ناخوشایند در ساختمان ها است. حتی اگر محاسبات مربوطه به این تیر ها از نظر مقاومت و معیارهای کنترل تغییر شکل طبق آیین نامه به خوبی صورت گرفته باشد، با این وجود ممکن است هنگام عبور افراد دچار نوساناتی گردند. مبحث دهم مقررات ملی ساختمان رابطه ای برای کنترل ارتعاش تیرهای با اتصال مفصلی در حالت بهره برداری ارائه کرده است اما برای تعیین فرکانس تیرهای با اتصالات گیردار روابطی را بیان نکرده است. از آنجا که این تیرها سهم قابل توجهی از قابهای ساختمانی را به خود اختصاص می دهند، کنترل ارتعاش آنها از اهمیت خاصی برخوردار می باشد. روابط ارائه شده در تحقیقات سال های اخیر برای تعیین فرکانس تیر های گیردار دارای پیچیدگی های زیاد می باشد که استفاده از آنها برای کنترل ارتعاش سقف ها مشکل است. در این مقاله رابطه ارائه شده در آیین نامه ی طرح و اجرای ساختمان های فولادی ایران بررسی شده است، همچنین با استفاده از تحلیل دینامیکی، روش اجزای محدود و شبکه های عصبی روابطی برای تعیین فرکانس تیر های دو سر گیر دار و کنسول پیشنهاد گردیده است. مقایسه فرکانس حاصل از روابط مورد نظر با داده های بدست آمده از شبکه عصبی با خطای بسیار کم همراه بود که حاکی از دقت بالای روابط معرفی شده می باشد. پس پیشنهاد می گردد برای محاسبه فرکانس طبیعی تیرهای کنسول و دو سر گیر دار جهت کنترل ارتعاش سقف های ساختمانی از روابط معرفی شده در این مقاله استفاده گردد.
دوره ۱۴، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده
چکیده - در سال های اخیر با مطالعه انجام گرفته روی زلزل ههای مخرب و زمین لرزه های متفاوت روی سیست م های سازه ای مختلف و ثبت نگاشت شتاب زلزل ههای به وقوع پیوسته، تفاوت آثار خراب یهای ایجاد شده در محدوده ۱۵ تا ۶۰ کیلومتری مرکز وقوع زمین لرز هها (که حوزه نزدیک گسل نامیده می شود) نسبت به خرابی های پیدا شده در خارج از این حوزه مشخص شده است . با توجه به سختی مناسب سیستم دیوار برشی فولادی برای کنترل تغییر شکل سازه و مکانیزم شکست شکل پذیر و اتلاف انرژی بالا، در این مقاله به بررسی رفتار دینامیکی دیوار برشی فولادی دارای اتصال تیر به ستون مفصلی تحت زلزله های نزدیک و دور از گسل پرداخته شده است . ۱۵ و ۲۵ طبقه دیوار برشی فولادی به وسیله تحلیل دینامیکی غیرخطی تحت چهار جفت ،۷ ، چهار مدل اجزاء محدود ۳ تحلیل شد . پاسخ سازه ها شامل برش و زاویه دریفت طبقات نشان ABAQUS نگاشت دور و نزدیک گسل در نرم افزار اجزاء محدود دهنده آثار بیشتر توزیع برش در حوزه دور از گسل بوده که این موضوع به دلیل آثار بیشتر مودهای بالاتر در حوزه دور از گسل ۰ ثانیه) اثر حرکات نزدیک گسل بر پارامترهای پاسخ / نسبت به حوزه نزدیک گسل است. در قا بهای بلن دمرتبه (بیش از پریود ۷ سازه بیشتر از حرکات حوزه دور از گسل بوده که این مسأله به دلیل بیشتر بودن محتوای فرکانسی نگاشت های دور از گسل در محدوده پریود کوتاه و محتوای فرکانسی بیشتر حوزه نزدیک گسل در محدوده پریود بلند است .
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۳ )
چکیده
در حوزه نزدیک گسل هنگامی که گسترش شکست گسل به سمت ساختگاه باشد و سرعت انتشار امواج زلزله با سرعت گسترش شکست گسل تقریبا یکسان شود، مولفه افقی عمود بر سطح شکست گسل برای نگاشت سرعت زلزله حاوی ۱ تا ۳ پالس با دامنه زیاد و دوره تناوب بالا است. که این مسئله منجر به تحمیل نیاز بیشتر مقاومتی و شکل پذیری به سازه در جهت عمود بر خط گسل میشود. در این مطالعه با انجام ۱۰۰ تحلیل دینامیکی غیرخطی تحت نگاشتهای حوزه دور و نزدیک گسل برای ۵ مدل قاب خمشی فولادی با ارتفاع ۳، ۵، ۷، ۱۰ و ۱۵ طبقه، تغییرات ظرفیت و نیاز مقاومتی و شکل پذیری اجزای سازهای براساس نشریه FEMA۳۵۶ در سطح عملکرد ایمنی جانی برای قابهای خمشی فولادی تحت اثر جهت پذیری پیشرونده تخمین زده شده است. نتایج نشان داد جهت پذیری پیشرونده باعث افزایش نسبت نیاز به ظرفیت اجزای سازهای در حدود ۱,۱ تا ۱,۷۵ برابر در مدلهای کوتاه مرتبه (کوتاه تر از ۷ طبقه) و در حدود ۱,۵ تا ۵ برابر در مدلهای بلند مرتبه شده است.
دوره ۱۶، شماره ۵ - ( ویژه نامه- ۱۳۹۵ )
چکیده
تحت بارگذاری تناوبی ممکن است اعضای سازه ای در اثر گسیختگی خستگی دچار شکست شوند. بنابراین رفتار فلزات تحت بارگذاری تناوبی یک معیار مهم طراحی محسوب می شود. خستگی کم چرخه (کرنش بالا)، به عنوان گسیختگی خستگی در تنش های بالا و تعداد چرخه های کم در نظر گرفته می شود. در این مقاله عملکرد خستگی کم چرخه از نظر رفتار هیسترتیک و نیز خرابی تجمعی در قاب های مهاربندی شده کمانش ناپذیر قطری، V شکل و شورن (V معکوس) تحت بارگذاری چرخه ای مورد ارزیابی قرار گرفته است. مهاربندهای کمانش ناپذیر در قاب ها در نقش میراگرهای هیسترتیک، در حین زلزله کرنش های پلاستیک بزرگی را متحمل می شوند. بنابراین لازم است تا این میراگرهای هیسترتیک از نظر خصوصیات خستگی کم چرخه و ظرفیت تغییرشکل پلاستیک مورد ارزیابی قرار گیرند. نتایج، رفتار پایدار هیسترتیک در هر سه قاب مهاربندی شده کمانش ناپذیر را تا لحظه گسیختگی نشان می دهند. قاب مهاربندی شده کمانش ناپذیر V شکل، به دلیل داشتن عمر خستگی بالاتر و نیز رفتار هیسترتیک مطلوب تر، بهترین عملکرد را از نظر خصوصیات خستگی در بین دیگر پیکربندی های رایج قاب مهاربندی کمانش ناپذیر دارد.
دوره ۱۶، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۵ )
چکیده
در این مقاله، فرآیند نفوذ پرتابههای دو مرحلهای ضد استحکامات به روشهای تجربی و عددی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. پرتابه دو مرحلهای مورد نظر در این تحقیق از یک خرج گود پیشرو با لاینر مسی و هندسه مخروطی و یک پرتابه اصلی به شکل استوانه با دماغه تخت تشکیل شده است. به منظور تعیین مشخصات هندسی حفره و تونل ایجاد شده بر روی هدف بتنی، در ابتدا آزمونهای نفوذ پرتابههای پیشرو با لاینر مسی و هندسه مخروطی بر روی هدف بتنی صورت پذیرفته است. در آزمونهای نفوذ خرجگود پیشرو سه نمونه پرتابه مورد تست قرار گرفته است که با توجه به شرایط کاملاً یکسان پرتابهها و اهداف بتنی نتایج آزمونها از تکرار پذیری بسیار مناسبی برخوردار بوده است. با مشخص شدن ابعاد هندسی تونل و حفره بر روی هدف بتنی توسط آزمونها ، فرآیند نفوذ خرجگودهای پیشرو و اصلی با استفاده از شبیه سازی عددی و به کمک نرمافزار اوتوداین مورد تحلیل قرار گرفته است. مقایسه نتایج نفوذ پرتابه پیشرو با روشهای تجربی و عددی حاکی از انطباق بسیار خوب نتایج بین دو روش انجام گرفته است. در انتهای این تحقیق اثرات آسیب بتن در فرآیند نفوذ پرتابه اصلی با استفاده از شبیه سازی عددی در راستای تعیین سرعت باقیمانده مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج مطابق با پیشبینیها نشان میدهد که با وجود آسیب در هدف بتنی، سرعت باقیمانده افزایش خواهد داشت.
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده
مطالعه خسارتهای زلزلههای قبل مؤید ورود پاسخ سازه به ناحیه غیرخطی است. در این حالت نیروی برش پایه و تغییر مکان سازه نبست به حالت الاستیک تفاوت دارد. چنانچه زلزله نزدیک گسل باشد، این تفاوتها میتواند چشمگیرتر باشد. به همین دلیل در این پژوهش دو ضریب کاهش مقاومت در اثر شکلپذیری (Rµ) و نسبت تغییر شکل غیر الاستیک به الاستیک (CR) برای مؤلفههای موازی و عمود برگسل زلزله نزدیک و دور از گسل محاسبهشدهاند. همچنین حساسیت این دو پارامتر به ضریب کرنش سخت شدگی (α) و میرایی بررسی گردید. CR بهدستآمده با C۱ پیشنهادی در فیما ۴۴۰-مقایسه شد. درنهایت ضریب بزرگنمایی تغییر مکان به ضریب رفتار برای سطوح مختلف شکل-پذیری محاسبهشده است. برای محاسبه نتایج درمجموع ۱۰۶۴۰۰ تحلیل تاریخچه زمانی غیرخطی انجام گرفت. نتایج بهدستآمده نشان داد که Rµ زلزله نزدیک میتواند با مقدار متناظر حاصل از زلزله دور تفاوت داشته باشد. همچنین CR چندان به نوع رکورد وابسته نبوده و با افزایش پریود به یک همگرا میشود. حساسیت Rµ و CR در برابر α قابلتوجه نیست. بعلاوه با افزایش ضریب میرایی، نمودارهای Rµ و CR از حالت مضرس خارجشده و هموارتر میگردد. درنهایت استفاده از C۱ متناسب با نوع رکورد و دوره تناوب سازه میتواند محافظهکارانه یا غیر محافظهکارانه باشد.
دوره ۱۷، شماره ۱۰۵ - ( آبان ۱۳۹۹ )
چکیده
استفاده از فناوری نانو، میتواند کاربردهای مهم و جدیدی را در زمینه های مختلف علوم کشاورزی ایجاد نماید به گونه ای که بر بهبود عملکرد گیاهان، افزایش رشد و فتوسنتز تاثیرگذار باشد. با استفاده از این فناوری میتوان شیوه های مدیریت محصول را بهبود بخشید. میزان جذب نانو ذرات در گیاهان متفاوت بوده و بستگی به نوع گیاه، ترکیب شیمیایی و اندازه این ذرات دارد. نانو ذره دی اکسید تیتانیوم (TiO۲) به طور وسیعی در صنایع کشاورزی به جهت افزایش خصوصیات رشدی گیاهان به کار میرود. بدین منظور این پژوهش به مطالعه اثر نانوذرات تیتانیومدیاکسید بر رنگیزه های فتوسنتزی و برخی از خصوصیات بیوشیمیایی و آنزیم های آنتی اکسیدانی گیاه رزماری (Rosmarinus officinalis L.) پرداخته است. این تحقیق بصورت طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در سال ۱۳۹۶-۹۷ در گلخانه دانشگاه آزاد دامغان صورت پذیرفت. غلظتهای مختلف نانوذره تیتانیوم در هفت سطح (۰، ۲۰، ۴۰، ۸۰، ،۱۰۰، ۲۰۰ و ۴۰۰ پی پی ام ) طی سه مرحله با بازه زمانی یکهفته بر گیاه رزماری محلول پاشی شدند. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت نانوذره تیتانیوم مقدار کلروفیل a ، کلروفیلb، کلروفیل کل و کاروتنوئید روند افزایشی را نشان داد به گونهای که بیشترین مقدار کلروفیل کل و کاروتنوئید مربوط به غلظت ۲۰۰ پی پی ام نانوذره تیتانیوم بود. همچنین اثر نانوذره تیتانیوم بر مقدار قند محلول حاکی از آن بود که با افزایش غلظتهای نانوذره تیتانیوم روند افزایشی در این صفت مشاهده گردید که بیشترین مقدار مربوط به غلظتهای۱۰۰، ۲۰۰ و ۴۰۰ پی پی ام نانوذره بود. نتایج محلول پاشی نانوذره تیتانیوم بر مقادیر آنزیم های آنتی اکسیدانی بیانگر آن بود که در سطوح بالای غلظتی نانوذره تیتانیوم (۸۰،۱۰۰، ۲۰۰ و ۴۰۰ پی پی ام) مقدار این آنزیم های آنتی اکسیدانی افزایش معنی داری را نسبت به نمونه شاهد داشت.
دوره ۱۹، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۸ )
چکیده
به دلیل عدم رعایت درز انقطاع لازم بین ساختمان های مجاور، پدیده برخورد (ضربه) در هنگام وقوع زلزله رخ می دهد. ضربه می تواند منجر به خسارات موضعی به ستون های محل برخورد، خسارات موضعی یا کلی کف ها در تراز برخورد و یا منجر به فروریزش کلی ساختمان شود. از طرفی وجود نامنظمی سختی جانبی(طبقه نرم یا خیلی نرم) به دلیل تغییر در نوع کاربری اولین طبقه ساختمان، از رایج ترین انواع نامنظمی است. این مقاله به تخمین نیاز زاویه درز انقطاع در بالاترین تراز برخورد دو سازه مجاور در ترکیب قاب های خمشی فولادی منظم و دارای نامنظمی سختی جانبی با تغییر در ارتفاع طبقه اول، تحت رکوردهای زلزله حوزه نزدیک گسل می پردازد. بدین منظور قاب های خمشی فولادی ۲ تا ۲۰ طبقه ۳ دهانه منظم و نامنظم در هفت گروه از ترکیبات دوتایی در مجاورت یکدیگر قرار می گیرند و زاویه درز انقطاع آنها با تحلیل دینامیکی تاریخچه زمانی غیرخطی محاسبه و مقایسه می گردد. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که افزایش مقدار نامنظمی سختی جانبی در اولین طبقه سازه، می تواند منجر به افزایش زاویه درز انقطاع در ۸۴ % از ترکیبات همجواری بررسی شده گردد. ضریب میانگین این افزایش در کلیه حالات تحت تاثیر مورد بررسی از ترکیب قاب های منظم و نامنظم با ارتفاع طبقه اول ۵/۴ و ۵/۵ متر، به ترتیب ۱۹/۱ و ۳۸/۱ برابر ترکیبات قاب های منظم است.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۷ - ( شهریور ۱۴۰۱ )
چکیده
کشمش یکی از محصولات ارزآور در بخش کشاورزی است اما چالشهای متعددی در کیفیت کشمش و رقابت آن در بازارهای خارجی وجود دارد. نوع بارگاه و شرایط محیطی خشک کردن میتواند در کیفیت کشمش تاثیر زیادی داشته باشد. در این تحقیق هدف اصلاح بارگاه سنتی خشک کردن انگور، با استفاده از صفحات گرمایشی هوشمند است. در این بررسی انگور رقم بیدانه در دو زمان مختلف برداشت شد و به دو صورت طبیعی (بدون پیش تیمار) و تیمار شده با محلول تیزاب آماده شد و در بارگاه معمولی با کف بتونی و بارگاه بتونی حاوی صفحات گرمایش هوشمند خشک گردید. نتایج نشان داد که زمان لازم برای خشک کردن انگورهای بدون تیمار ۳۶/۲ برابر زمان لازم برای خشک کردن انگورهای تیمار شده با تیزاب و زمان خشک کردن در آفتاب حدود ۷۵/۴ برابر زمان لازم در بارگاه با صفحات گرمایش هوشمند بود. همچنین در روش آفتابی بار میکروبی کلی، کلیفرم، کپک و مخمر بیشتر اما تعداد باکتریهای اسید لاکتیک کمتر از روش بارگاه با صفحات گرمایش هوشمند بود در حالی که در کشمشهای تیمار شده با قلیا بار میکروبی کلی، کلی فرم و کپک کمتر اما تعداد باکتریهای اسید لاکتیک و مخمرها بیشتر از کشمشهای طبیعی بود (P<۰,۰۵). نتایج ارزیابی حسی نیز نشان داد که امتیاز رنگ نمونههای با پیش تیمار قلیایی بهطور معنیداری بیشتر از نمونههای بدون پیش تیمار بود. مقدار انرژی مصرفی برای تهیه یک کیلوگرم کشمش تیزابی در اواخر شهریور و مهرماه به ترتیب ۹۸/۰ و ۷۸/۱ کیلووات ساعت و برای تهیه یک کیلوگرم کشمش طبیعی این مقدار به ترتیب ۶۳/۱ و ۵/۵ کیلووات ساعت برآورد شد. با توجه به نتایج به دست آمده از این بررسی، میتوان با برداشت به موقع انگور جهت تهیه کشمش و استفاده از بارگاههای با صفحات گرمایش هوشمند میتوان کشمشی با کیفیت بهداشتی بالا و با خواص حسی مطلوب تهیه نمود.
دوره ۲۱، شماره ۴ - ( ۷-۱۴۰۰ )
چکیده
مطالعات گستردهای در زمینۀ سیستمهای خودمرکزگرا توسّط محقیقین صورت پذیرفته امّا به دلیل تفاوتهای اجراییِ چنین سازههایی، بکارگیری آنها رواجِ کافی نیافتهاست. نیاز به نیروی متخصص، نیاز به تجهیزات جهت ایجاد پسکشیدگی و نصب المانهای مستهلککننده انرژی از جمله مواردی هستند که موجب افزایش هزینۀ اجرای سازههای پسکشیده به نسبت اجرای سازههای با اتصالات متداول جوشی گردیدهاست. با توجّه به هزینه نسبتاً بالای بهسازی لرزهای با استفاده از اتّصالات پسکشیده، استفاده بهینه از چنین سیستمهایی میتواند بعنوان راهکاری جهت بکارگیری بیشتر اینگونه سیستمها در طرحهای بهسازی لرزهای گردد. در همین راستا در این مقاله بهسازی لرزهای قاب خمشی فولادی با ایجاد سیستم پسکشیده به صورت موضعی و تنها در برخی از طبقات ارزیابی گردیدهاست. در ارزیابیهای صورتپذیرفته در این تحقیق ضرایب عملکرد و کارایی عملکرد معرّفی و استفاده شدهاست. بر اساس نتایج این تحقیق مشاهده میگردد در صورت انتخاب الگوی مناسب بکارگیری اتصالات پسکشیده در برخی طبقات، میتوان عملکرد بالاتری به نسبت حالت بکارگیری اتّصالات پسکشیده در تمامیِ طبقات بدستآورد. در بین قابهای سه طبقه بررسی گردیده در این مقاله، استفاده از اتصالات پسکشیده در دو طبقه اوّل با ارتقای عملکردی معادل ۲/۲۳ درصدی و در قابهای شش طبقه استفاده از اتصالات پسکشیده در چهار طبقه اول با ارتقای عملکردی معادل ۱/۳۰ درصدی مناسب ترین نتیجه را ارائه میدهند. همچنین استفاده از اتصالات پسکشیده به تنهایی در طبقات فوقانی در قابهای سه طبقه موجب ارتقای عملکرد ناچیز حدود ۳ درصدی و در قابهای شش طبقه موجب کاهش عملکرد حدود ۳۰ درصدی به نسبت قاب با اتصالات جوشی شدهاست.
دوره ۲۲، شماره ۶ - ( ۹-۱۴۰۱ )
چکیده
اتصالات پیچی ورق انتهایی یکی از انواع اتصالاتی است که با رعایت ضوابطی از جمله ایجاد پیشتنیدگی کافی بر اساس آییننامه سازههای فولادی، به عنوان اتصالات از پیشتایید شده در قابهای خمشی فولادی قابل استفاده هستند. در این تحقیق، با استفاده از سه اتصال پیچی ورق انتهایی، اثرات مقادیر مختلف پیشتنیدگی در پیچها به صورت آزمایشگاهی تحت پروتکل بارگذاری چرخهای SAC مورد مطالعه قرار گرفته است. میزان پیشتنش پیچ با ضریب α تعریف شده است. نمونه اول که پیچها صرفا سفت شدهاند و پیشتنیدگی ندارند، بست اولیه نامیده میشود. نمونه دوم و سوم که پیشتنیدگی در حد آییننامه و فراتر از آن تا حد نهایی تنش پیچ ایجاد میشود، به ترتیب بست ثانویه و بست ثانویه کامل نامیده میشود. پارامترهایی از قبیل ظرفیت خمشی، انرژی جذب شده، سختی اولیه، شکل پذیری و تغییرات کرنش در پیچهای اتصال برای پیشتنیدگیهای مختلف پیچها ارزیابی شده است. نتایج نشان میدهد افزایش ظرفیت خمشی و استهلاک انرژی در بست اولیه نسبت به بست ثانویه به ترتیب به میزان ۲۷ و ۲۳ درصد میباشد، در حالیکه در بست ثانویه کامل نسبت به بست ثانویه به ترتیب ۱۱ و ۹ درصد افزایش یافته است. آغاز تغییر شکلهای فرا ارتجاعی به علت افزایش پیشتنیدگی در دورانهای کوچکتر پدیدار شده و محدوده تغییر شکلهای غیر الاستیک و به دنبال آن، شکلپذیری اتصال افزایش مییابد. مقایسه نمونهها حاکی از این است که اتصال در حالت بست ثانویه میتواند به عنوان اتصال قاب خمشی ویژه مورد استفاده قرار گیرد، در حالی که افزایش پیشتنیدگی بیش از حد آییننامه علیرغم بهبود عملکرد چرخهای اتصال، مورد نیاز نمیباشد.