جستجو در مقالات منتشر شده
۴ نتیجه برای آبزیپروری
احمد عربشاهی کریزی،
دوره ۷، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۷ )
چکیده
اهداف: ایران دارای پتانسیلها و فرصتهای زیادی برای توسعه آبزیپروری با هدف تولید و تنوع غذایی، بهبود امنیت غذایی در کشور، صادرات غیرنفتی، ارزآوری و از همه مهمتر ایجاد اشتغال از نوع مولد بهصورت مستقیم و غیرمستقیم است. هدف این پژوهش تحلیل عملکرد استانهای شمال و جنوب در بخش شیلات بود.
ابزار و روشها: در پژوهش توصیفی حاضر، استانهای بوشهر، خوزستان، سیستان و بلوچستان، گلستان، گیلان، مازندران و هرمزگان با روش تصمیمگیری چندشاخصه (MADM) و بهطور خاص تکنیک اولویتبندی براساس شباهت به راه حل ایدهآل (تاپسیس) بررسی شدند. برای تهیه آمار و اطلاعات ماتریس دادهها به سالنامه آماری کشور در سال ۱۳۹۴ و سالنامه آماری سازمان شیلات ایران در سال ۱۳۹۳ رجوع شد. محاسبات مربوطه نیز با استفاده از نرمافزار MCDMengine انجام شد.
یافتهها: براساس آمار استفادهشده و شاخصهای انتخابی، استان مازندران بهترین عملکرد را در بخش شیلات میان استانهای مورد بررسی داشت و استانهای گیلان، هرمزگان، خوزستان، سیستان و بلوچستان، بوشهر و گلستان در ردههای بعدی قرار داشتند
نتیجهگیری: در بخش شیلات، استان مازندران دارای بهترین عملکرد میان استانهای گیلان، هرمزگان، خوزستان، سیستان و بلوچستان، بوشهر و گلستان است.
افشین عادلی، سیامک یوسفی سیاهکلرودی،
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( ۹-۱۴۰۰ )
چکیده
حمایتهای دولت در جلب سرمایهگذاری پرورش ماهیان دریایی خلیج فارس زمینههای توسعه شیلات ایران را فراهم نموده است. سیباس به عنوان گونهای ارزشمند در بازار جهانی ضمن کمک به امنیت غذایی و صادرات، با پرورش در قفسهای دریایی امنیت فراساحلی را هم برای کشور به ارمغان دارد. تولیدی بالغ بر ۲۶ هزار تن ماهی دریایی در پنجساله منتهی به سال ۹۸ و رشد ۴۵ درصدی آن در جنوب ایران نوید موفقیتهای بیشتری برای آنست. تحقیق با مروری بر جایگاه ایران در تولید ماهیان دریایی سیباس در آبهای جنوبی کشور نقاط قوت، ضعف و نقاط فرصت و تهدید آن را شناسایی نموده است. بنابراین با خودکفایی در تامین بچهماهی و نهادهها، تقویت آموزش و تحقیقات در زمینه ماهیان دریایی، ساماندهی بازار داخل و پایش مستمر بازار بینالملل، سنجش آلودگی و پیامدهای زیست محیطی آن و توسعه زنجیره پشتیبان صنایع پسین و پیشین آن خواهد توانست توسعه پایدار آن را محیا سازد.
الهام حق شناس، مهدی غلامعلی فرد، نعمت الله محمودی،
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( ۹-۱۴۰۰ )
چکیده
با توجه به افزایش جمعیت جهانی تقاضا برای مصرف آبزیان در جهان رو به افزایش است، بنابراین بهرهگیری از روشهای نوین مانند آبزیپروری دریایی میتواند منبع مطمئنی برای تهیه و تأمین آبزیان در جهان باشد. هدف از مطالعهی حاضر آنالیز و تحلیل مکانی مزارع آبزیپروری دریایی موجود در سواحل استان مازندران میباشد.
در این مطالعه، سه دسته معیار (کیفیت آب، اقتصادی- اجتماعی و فیزیکی- محیطی) برای آنالیز و تحلیل مکانی مزارع آبزیپروری موجود در سواحل مازندران در نظر گرفته شد که از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، بر اساس تعریف قانون تصمیم بهرهگیری شده است و در پایان به تحلیل مزارع آبزیپروری موجود (۹ مزرعه) با استفاده تابع Extract پرداخته میشود.
نتایج نشان میدهد، موقعیت مزارع حاضر میتواند به مناطق مطلوبتر با ریسک کمتر انتقال یابد. از بین مزارع موجود، مزرعهی ۱ و ۲ واقع در سواحل جویبار و بابلسر، دارای مناسبترین وضعیت و بالاترین مقدار مطلوبیت میباشند. همچنین نتایج وزندهی بین سه گروه پارامترهای کیفیت آب، فیزیکی و اجتماعی-اقتصادی نشان میدهد؛ گروه کیفیت آب با توجه به اهمیت معیارهای دما، کدورت و کلروفیل در آبزیپروری دریایی دارای وزن بیشتر نسبت به سایر گروهها میباشد (۴۰۳۴/۰) و سپس به گروه فاکتورهای فیزیکی (۳۸۰۸/۰) نسبت به فاکتورهای اجتماعی (۲۱۶۸/۰) وزن بیشتری داده شده است.
یافته های این تحقیق، توانایی سیستم اطلاعات جغرافیایی و نیز تصاویر ماهوارهای را در ارزیابی و مکانیابی آبزیپروری دریایی نشان میدهد.
حجت اله علمداری، مهدیه نارویی،
دوره ۱۴، شماره ۰ - ( ۱۲-۱۴۰۳ )
چکیده
میوه بلوط ارزان و در دسترس اما غنی از تانن میباشد. اقتصادیترین روش برای حذف مواد ضد تغذیهای، فرآیند خیساندن است و از ظرفیت مخمر میتوان در تجزیه آنها استفاده نمود. میوه بلوط در آب معمولی بهمدت ۲۴ ساعت و با تعویض آب هر ۸ ساعت یکبار خیسانده شد. سپس تخمیر بهمدت ۲۴ ساعت در ۶ تیمار حاوی ۵/۰، ۵/۱، ۳، ۵، ۱۰ و ۱۵ گرم مخمر نانوایی به ازای هر ۱۰۰ گرم بلوط انجام گردید. تیمار شاهد خیسانده و تخمیر نشد. از کپور معمولی به وزن ۶/۹۵ گرم جهت استخراج آنزیم برای تعیین قابلیت هضم بلوط در شرایط برون تنی استفاده شد. بهطور معنیدار پروتئین خام در تمام تیمارها بجز تیمار ۵/۰ گرم مخمر و چربی خام در تیمارهای ۱۰ و ۱۵ گرم مخمر بیشتر از شاهد بود اما خاکستر، کل ترکیبات فنولی، ترکیبات فنولی غیر تاننی و تاننهای متراکم در همه تیمارها کمتر از شاهد گردید. افزایش سطح مخمر سبب افزایش معنیدار میزان پروتئین خام شد. کمترین سطح کل ترکیبات فنولی در تیمار ۱۵ گرم مخمر مشاهده گردید. خیساندن در آب معمولی و استفاده از مخمر موجب افزایش معنیدار قابلیت هضم کربوهیدرات در تیمارهای ۵/۰، ۵/۱ و ۱۰ گرم مخمر و قابلیت هضم پروتئین در تیمارهای ۵/۱، ۵، ۱۰ و ۱۵ گرم مخمر در مقایسه با شاهد شد. براساس کاهش میزان ترکیبات فنولی، افزایش مقدار پروتئین تولید شده و افزایش قابلیت هضم پروتئین و کربوهیدرات، تیمار حاوی ۱۰ گرم مخمر به ازای هر ۱۰۰ گرم بلوط جهت عملآوری بلوط به روش خیساندن در آب - تخمیر توصیه میشود.