جستجو در مقالات منتشر شده
۳ نتیجه برای آنالیز خوشهای
عطا مولودی صالح، کیوان عباسی، سهیل ایگدری، علینقی سرپناه، صابر وطن دوست،
دوره ۹، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۹۸ )
چکیده
اهداف: در این مطالعه خصوصیات اندازشی و شمارشی بالغین ماهی شاهکولی خزری (Alburnus chalcoides) در رودخانههای چلوند آستارا، خاله سرای تالش، سیاه درویشان تالاب انزلی، سفیدرود و پلرود در استان گیلان و تنکابن و بابلرود در استان مازندران مورد مقایسه قرار گرفت.
مواد و روشها: برای این منظور تعداد ۱۷۱ قطعه از رودخانههای فوق نمونهبرداری شد. در آزمایشگاه ۳۹ صفت اندازشی و ۱۰ صفت شمارشی اندازهگیری و شمارش شد. سپس دادهها با استفاده از آنالیزهای واریانس یکطرفه، گروهبندی دانکن، کروسکال-والیس، تجزیه به مولفههای اصلی (PCA)، تجزیه همبستگی کانونی (CVA) و آنالیز کلاستر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: نتایج نشان داد که جمعیتهای مورد مطالعه در ۳۶ صفت اندازشی و ۵ صفت شمارشی دارای تفاوت معنیداری با یکدیگر میباشند (۰۵/۰> P). نتایج CVA جمعیتهای مورد مطالعه را بهخوبی از یکدیگر تفکیک نمود که بیانگر وجود جمعیتهای متفاوت در مناطق مختلف حوضه جنوبی دریای خزر است. همچنین آنالیز خوشهای جمعیت رودخانه چلوند را بهتنهایی در یک خوشه جدا قرار داد.
نتیجهگیری: این مطالعه تنوع بالای صفات اندازشی نسبت به صفات شمارشی و عملکرد بهتر این صفات در تفکیک جمعیتها را نشان داد.
شادیه محمدی، سهیل ایگدری، هادی پورباقر، عطا مولودی صالح،
دوره ۹، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده
در این تحقیق تنوع ریختی جویبارماهی سفیدرود (Oxynoemacheilus bergianus) در رودخانههای مختلف حوضههای دریاچه نمک و دریای خزر با استفاده از روش ریختسنجی سنتی انجام گردید. بدین منظور تعداد ۷۶ قطعه سگماهی جویباری از ۸ رودخانه مختلف حوضه دریای خزر و دریاچه نمک صید و پس از تثبیت در محلول بافری ۴ درصد و انتقال به آزمایشگاه، تعداد ۳۱ ویژگی ریختی اندازهگیری شد. دادههای ریختسنجی پس از استاندارد سازی با استفاده ازآنالیزهای چند متغیره از جمله تجزیه به مولفههای اصلی (PCA) و تجزیه همبستگی کانونی براساس ارزش P حاصل از آزمون مانوا (MANOVA/CVA) و تحلیل خوشهای (CA) مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج تفاوت معنیداری در ۲۴ صفت بین جمعیتهای مورد مطالعه نشان داد (P < ۰,۰۵). مهمترین صفات جداکننده در تفکیک جمعیتها مربوط به صفات ارتفاع باله مخرجی و فاصله بین باله شکمی-مخرجی بود. تجزیه همبستگی کانونی توانست جمعیتهای مورد مطالعه را به خوبی از یکدیگر تفکیک کند، همچنین نتایج تحلیل خوشهای دو جمعیت قرهسو و سفیدرود را دریک خوشه و جدا از سایر جمعیتها قرار داد. که احتمالاً تفاوتهای مشاهده شده مربوط به انعطافپذیری ریختی در پاسخ به تغییرات شرایط محیطی میباشد.
دوره ۱۶، شماره ۹۲ - ( ۶-۱۳۹۸ )
چکیده
آنالیز خوشهای ابزاری چند متغیره، برای سازماندهی مجموعه دادههای چند متغیره (مشاهدات، اجزاء) به گروههایی به نام خوشهها استفاده میشود. روش آنالیز خوشهای با اثر تیمارهای نسبت شیر و آبپنیر (فرمولاسیون) و دمای خشک کردن کفپوشی، بر یکسری از صفات پودر پنیر ریکوتا انجام شد. در این پژوهش از ۴ نوع فرمولاسیون و ۶ دمای خشک کردن برای بررسی صفات دانسیته، هیگروسکوپی و فاکتورهای رنگی برای یافتن فرمولاسیون و دمای بهینه که خواص فیزیکی مناسب را ایجاد کند، استفاده شد. طبق نتایج آنالیز واریانس، در دمای بالا به دلیل سرعت بخار بیشتر، کاهش دانسیته و افزایش هیگروسکوپی را نشان داد (۰۵/۰>p). همچنین با افزایش دما، شاخص L افزایش و شاخصهای aو b کاهش یافتند. با توجه به نتایج آنالیز خوشهای، کمترین عدم تشابه بین تیمارها و همچنین به دلیل کمترین میزان واریانس درون گروهی، خوشه۲ به عنوان مناسبترین خوشه انتخاب شد. در این خوشه، پنیرهای با درصد بالای آبپنیر در ترکیب فرمولاسیون و دماهای پایین برای خشک کردن کفپوشی به چشم میخورد. با توجه به نتایج، روشنایی (L) پودرهای این خوشه بالاتر بوده همچنین در دماهای پایینتر میزان دانسیته و هیگروسکوپی پایینتری دارند. به طور کلی، استفاده از آنالیز خوشهای برای انتخاب فرمولاسیون خشک کردن کفپوشی پنیر ریکوتا روش مناسبی میباشد.