جستجو در مقالات منتشر شده
۶ نتیجه برای آنتی اکسیدان طبیعی
علیرضا هدهدی، آریا باباخانی، هانیه رستم زاد،
دوره ۹، شماره ۳ - ( ۵-۱۳۹۹ )
چکیده
جلبکهای قهوهای منبعی ارزشمند از ترکیبات آنتیاکسیدانی طبیعی به ویژه فلوروتانینها میباشند. در این مطالعه تأثیر غلظت حلال (آب/ اتانول) بر میزان ترکیبات فلوروتانین و خواص آنتی اکسیدانی عصارههای استخراج شده از جلبک قهوهای Sargassum angustifolium مورد بررسی قرار گرفت. استخراج به روش غوطهوری در دمای اتاق (۲۶-۲۸ درجه سانتیگراد) توسط حلال آبی/ اتانولی با سه نسبت (۳۰:۷۰)، (۵۰:۵۰) و (۷۰:۳۰) صورت گرفت. میزان فلوروتانین، محتوای فنول کل، فعالیت کاهندگی آهن، فعالیت خنثی کنندگی رادیکال آزاد DPPH و فعالیت آنتی اکسیدانی کل عصارههای مختلف مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بازده استخراج فلوروتانین وابسته به غلظت حلال بوده و با افزایش قطبیت حلال، میزان آن افزایش یافت؛ به طوری که میزان آن در تیمار آبی/ اتانولی ۳۰:۷۰ به طور معنیداری بیشتر از دو تیمار دیگر بود (P<۰,۰۵). همچنین بالاترین میزان جذب رادیکال آزاد DPPH در تیمارهای آب/ اتانول ۵۰:۵۰ و ۷۰:۳۰ که حاوی فلوروتانین کمتری بودند به دست آمد و با تیمار آب/ اتانول ۳۰:۷۰ دارای اختلاف معنی دار بود (P<۰,۰۵). در نهایت مشخص گردید که عصاره آب/ اتانول ۳۰:۷۰ جلبک قهوهای S. angustifolium گزینه مناسبی برای استخراج ترکیبات فلوروتانین به عنوان یک ترکیب زیستفعال طبیعی جهت اهداف غذایی و دارویی میباشد.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۵ - ( ۶-۱۴۰۰ )
چکیده
اکسیداسیون روغنها و چربیها منجر به کاهش ارزش تغذیهای و ویژگیهای حسی آنها میگردد. امروزه رویکرد جدیدی برای استفاده از آنتیاکسیدانهای طبیعی نظیر اسانسها و عصارههای گیاهی به عنوان جایگزینی مناسب برای آنتیاکسیدانهای شیمیایی در مواد غذایی ایجاد شده است. در این مطالعه عصارهی پوست سبز گردو با حلال اتانول (در غلظتهای ۰ ، ۵۰ و ۱۰۰ درصد) در توانهای مختلف ماکروویو (۹۰ ،۴۵۰ و ۹۰۰ وات) و فواصل زمانی متفاوت (۱، ۸ و ۱۵ دقیقه) استخراج گردید و به منظور تعیین عصارهی بهینه جهت افزودن به روغن، میزان کل ترکیبات فنولی و فعالیت آنتیاکسیدانی عصارهها به روشهای قدرت احیاءکنندگی، مهار رادیکال فعال DPPH و ظرفیت آنتیاکسیدانی کل اندازهگیری شد. آنالیز دادهها نشان داد عصارهی اتانولی ۵۳% (زمان استخراج ۶ دقیقه و توان مایکروویو ۷۰۰ وات) عصارهی بهینه میباشند. سپس مقادیر مختلفی از عصارهی بهینه (ppm ۱۰۰۰ و ۶۰۰ ،۲۰۰) به روغن سویا اضافه شد و در دمای ۶۵ درجهی سانتیگراد طی۱۶ روز نگهداری گردید. پایداری اکسایشی تیمارهای مختلف با اندازهگیری عدد پراکسید، عدد TBA، عدد آنیزیدن، اندیس توتوکس و مقدار کل ترکیبات قطبی در روزهای ۰، ۸ و ۱۶ در مقایسه با تیمار حاوی ppm ۲۰۰،BHT مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که غلظتهای مختلف از عصارهی بهینهی اتانولی پوست سبز گردو قادر به کاهش اکسیداسیون در تیمارهای مختلف میباشند (۰۵/۰ > p). غلظت ppm ۱۰۰۰ عصارهی اتانولی از BHT مؤثرتر بود و تأثیر نامطلوبی بر رنگ، بو و طعم روغن نداشت. در نتیجه میتوان از عصارهی پوست سبز گردو به عنوان یک آنتیاکسیدان طبیعی و مؤثر جهت کاهش سرعت اکسیداسیون روغن سویا استفاده نمود.
دوره ۱۸، شماره ۱۲۱ - ( ۱۲-۱۴۰۰ )
چکیده
در این پژوهش ابتدا عصاره گیری از ساقه زیرزمینی گیاه علف هرز مرغ (Cynodon dactylon) با حلال متانول و استفاده از روش ماسراسیون انجام گرفت و ترکیبات فنولی کل موجود در عصاره شناسایی و تعیین گردید. سپس اثرات آنتی اکسیدانی عصاره در غلظتهای مختلف (۰، ۱۰۰، ۲۰۰، ۴۰۰، ۸۰۰ و ۱۰۰۰ پی پی ام) بر شاخص های پایداری اکسایشی روغن سویا شامل عدد پراکسید، عدد اسیدی، اندیس تیوباربتوریک اسید (TBA) و عدد رنسیمت در طول ۷۲ ساعت نگهداری روغن در آون ۶۰ درجه سانتیگراد بررسی شده و با آنتی اکسیدان سنتزی BHT (۲۰۰ پی پی ام) مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج شناسایی ترکیبات فنلی با دستگاه GC/MS نشان داد میزان کل ترکیبات فنولی ساقه زیرزمینی گیاه C. dactylon برابرmg/kg ۰۸/۹۱۷ اندازه گیری شد و ساختار عمده ترکیبات فنلی عصاره شامل Hydroquinone (۸۹/۶۶ درصد)، Thymol (۲۳/۱%)، Levoglucosenone (۴۸/۲ %) و Vanillic acid (۳۵/۱ %) شناسایی شد. با افزایش غلظت عصاره، میزان ترکیبات پلی فنولی و در نتیجه فعالیت آنتی اکسیدانی و مهارکنندگی رادیکال های آزاد عصاره افزایش پیدا کرد. ارزیابی شاخص های پایداری روغن سویا در برابر اکسیداسیون نیز نشان داد که در بین غلظت های تحت بررسی عصاره متانولی ساقه زیرزمینی گیاه علف هرز مرغ، غلظت ۱۰۰۰ پی پی ام عصاره به دلیل دارا بودن بیشترین میزان ترکیبات فنولی و در نتیجه بالاترین فعالیت آنتی اکسیدانی، موثرترین سطح غلظتی عصاره در افزایش پایداری اکسایشی روغن سویا تعیین شد بطوریکه نسبت به آنتی اکسیدان سنتزی BHT در غلظت ۲۰۰ پی پی ام نیز نتیجه بهتری حاصل گردید. بدین ترتیب عصاره متانولی ساقه زیرزمینی گیاه علف هرز مرغ به عنوان یک منبع آنتی اکسیدانی ارزان قیمت و در دسترس می تواند در صنعت روغن های خوراکی مورد استفاده قرار گیرد.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۷ - ( ۶-۱۴۰۱ )
چکیده
در این مطالعه ، صمغ دانه قدومه شیرازی و صمغ دانه شاهی در نسبت های مختلف ۱: ۰ ، ۱: ۱ و ۰: ۱ برای ریزپوشانی عصاره پیاز قرمز (ROE) پوشش گوشت به روش غوطه وری استفاده شد. غلظت های مختلف ROE (۴۰۰ ، ۸۰۰ ، ۱۲۰۰ و ۱۶۰۰ ppm) فعالیت آنتی اکسیدانی بالایی را به دلیل ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی نشان دادند. از نظر میانگین اندازه، کمترین اندازه ذرات در ROE محصور شده در صمغ قدومه شیرازی (۳/۸۹ ± ۴/۷ نانومتر) مشاهده شد و نانو امولسیون تهیه شده در صمغ دانه شاهی بالاتر اندازه ذرات (۳/۲ ± ۷/۱۴۵ نانومتر) را داشتند. پتانسیل زتا منفی در تمام نانو امولسیون ها مشاهده شد. نمونه های گوشت به مدت ۲۰ روز در دمای ۴ درجه سانتیگراد نگهداری شدند و مقادیر عدد اسید تیوباربیتوریک، شاخص های رنگیL* ، a* ، b*، شمارش کلی باکتری ها، در فواصل ۴ روزه بررسی شد. نتایج نشان داد که ROE کپسوله شده در صمغ دانه شاهی و قدومه شیرازی در به تاخیر انداختن واکنشهای شیمیایی میکروبی فیله گوشت پوشش دهی شده کارآمدتر بود و به دلیل کاهش رشد باکتری ها، کاهش عدد تیوباربیتوریک و رشد میکروبی، ماندگاری از ۴ روز به ۱۶ روز افزایش یافت. این مطالعه تایید کرد که ROE کپسوله شده در پوشش ترکیبی صمغ دانه شاهی و قدومه شیرازی، یک پوشش بالقوه برای بهبود کیفیت و ماندگاری فیله گوشت گاو است.
دوره ۱۹، شماره ۱۳۱ - ( ۱۰-۱۴۰۱ )
چکیده
به منظور افزایش پایداری اکسایشی روغنها از انواع آنتیاکسیدانها استفاده میشود. مصرف آنتیاکسیدانهای سنتزی به دلیل مسئله سرطانزایی، نگرانیهایی را به همراه دارد، لذا امروزه استفاده از آنتیاکسیدانهای طبیعی جهت توسعه دوره ماندگاری اکسایشی روغنها رو به افزایش است. هدف از این تحقیق بررسی امکان استفاده از عصاره جوانه بروکلی به عنوان یک آنتیاکسیدان طبیعی جهت توسعه پایداری اکسایشی روغن سویا بود. سطوح مختلف عصاره شامل ۲۰۰، ۴۰۰ و ۸۰۰ پیپیام به روغن سویا افزوده شدند و این نمونهها با نمونه فاقد آنتیاکسیدان (شاهد) و نمونه حاوی آنتی اکسیدان سنتزی TBHQ (۱۰۰ پیپیام) مقایسه گردیدند. آزمونهای مختلف شامل اندیسهای اسیدی، پراکسید، آنیزیدین، توتوکس، تیوباربیتوریک اسید (TBA) و عدد رنسیمت بر روی نمونههای روغن طی دوره نگهداری تسریع شدهی ۱۸ روزه در دمای °C۶۰ انجام گرفتند. نتایج حاصله نشان داد که طی دوره نگهداری مقادیر اندیسهای اسیدی، پراکسید، آنیزیدین و TBA نمونههای روغن افزایش و عدد رنسیمت به طور معنیداری کاهش یافت (p<۰,۰۵)، با این حال، سرعت این تغییرات در نمونه شاهد به طور قابل توجهی بالاتر از سایر نمونهها بود. افزودن عصاره جوانه بروکلی و افزایش غلظت آن در نمونهها، سرعت اکسیداسیون لیپیدها و تجزیه تریگلیسریدها در روغنها را به طور معنیداری کاهش داد (p<۰,۰۵) و بیشترین پایداری اکسایشی در نمونه حاوی ۸۰۰ پیپیام عصاره مشاهده شد. این سطح از عصاره حتی فعالیت ضداکسایشی بالاتری نسبت به آنتی اکسیدان سنتزی TBHQ نشان داد. در نهایت نتایج این تحقیق حاکی از فعالیت آنتیاکسیدانی قابل توجه عصاره جوانه بروکلی در روغن سویا بود و بنابراین از این عصاره در سطح ۸۰۰ پیپیام میتوان به عنوان یک آنتی اکسیدان طبیعی جهت توسعه دوره ماندگاری اکسایشی و پایداری روغن سویا استفاده نمود.
دوره ۲۱، شماره ۱۵۷ - ( ۱۲-۱۴۰۳ )
چکیده
اکسیداسیون چربی در طول دوره نگهداری از عوامل مهم در افت کیـفیت مـاده غـذایی است. ضایعات ماهی هیدرولیز شده از مهم ترین منایع پپتید های زیست فعال به عنوان نوعی آنتی اکسیدان طبیعی می باشد. هدف از این پژوهش افزودن پپتید زیست فعال حاصل از هیدرولیز آنزیمی ضایعات ماهی قزل آلای رنگین کمان (ویسرا)، به فرمولاسیون همبرگر و اندازه گیری خصوصیات همبرگر پخته شده است. ضایعات ماهی در شرایط اپتیمم (دمای ۵۹ درجه سانتی گراد، زمان ۱۱۸ دقیقه و غلظت ۲ درصد آنزیم آلکالاز) هیدرولیز شده و سپس، به مقدار ۵/۰ ، ۱ ، ۵/۱ و ۲ درصد وزنی به نمونه های همبرگر، افزوده شد. یک تیمار نیز به عنوان شاهد است. آزمونها در ۳ تکرار و مقایسه ی میانگین ها با آزمون دانکن جهت بررسی معنادار بودن متغیرها در ۰۵/۰ >P و داده ها به صورت میانگین ± انحراف میانگین گزارش شدند. نتایج آزمون ها نشان داد که فرمولاسیون همبرگر پخته ی حاوی ۲ % وزنی ویسرا، دارای بالاترین میزان عملکرد پخت، احتباس آب و چربی و همچنین کمترین میزان فاکتور سختی بافت، افت پخت و کاهش قطر (چروکیدگی) می باشد. کاربرد بهینه از یک منبع ضایعاتی، در جهت تبدیل آن به فرآورده ی با ارزش با خاصیت آنتی اکسیدانی، سبب کاهش حجم ضایعات ماهی و کمک به محیط زیست می شود. با این روش می توان از آنتی اکسیدان های طبیعی به جای منابع سنتزی استفاده نمود.