جستجو در مقالات منتشر شده
۳ نتیجه برای استخراج با حلال
سید فخرالدین حسینی، زهرا اسکندری،
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۴۰۱ )
چکیده
اسیدهای چرب امگا-۳ (ω-۳PUFAs) علاقهمندی فزآیندهای را طی سالهای اخیر به واسطه اثرات مفید در حفظ سلامت قلب و تنظیم فشار خون، بهبود عملکرد مغز، تقویت حافظه وکاهش افسردگی به دست آورده است. ماهیها و جلبکها به عنوان منابع اصلی اسیدهای چرب چند غیراشباع امگا-۳ شناخته شدهاند. در این میان، استخراج روغن ماهی از گونههای کمتر بهرهبرداری شده و یا دورریزهای ماهی، نه تنها باعث ایجاد ارزش افزوده بالاتری میگردد بلکه آلودگیهای زیستمحیطی ناشی از فرآیند دفع پسماندهای شیلاتی را نیز کاهش می دهد. در مطالعه حاضر، مرسومترین روشهای استخراج روغن از منابع دریایی از جمله روشهای مبتنی بر حلال (سوکسله، بلای و دایر، فولک)، استخراج سیال فوق بحرانی و هیدرولیز آنزیمی به همراه مزایا و معایبشان مورد بررسی قرار گرفت. در این میان، استخراج سوکسله بازده بالایی از لیپیدها را فراهم میکند؛ البته انتخاب حلال مناسب مهمترین عامل در استخراج موثر لیپیدها است. با اینحال، حرارت دادن مداوم در دمای جوش طی فرآیند سوکسله میتواند منجر به اکسیداسیون لیپید و تخریب ترکیبات حساس به حرارت شود. لذا، توسعه روشهای جایگزین استخراج و خالصسازی مبتنی بر استفاده از فناوریهای سبز و اصول پایداری، اجتناب از استفاده از حلالهای آلی و دماهای بالا، به منظور تولید اسیدهای چرب امگا-۳ با خلوص و کیفیت بالاتر مورد نیاز است. استخراج سیال فوق بحرانی با حلالهای سازگار با محیط زیست و هیدرولیز آنزیمی امیدوارکنندهترین فناوریهای سبز برای استخراج روغن ماهی هستند، در حالی که استخراجهای تحت فشار برای استخراج روغن ریزجلبکها مناسب هستند.
دوره ۱۵، شماره ۸۴ - ( ۱۱-۱۳۹۷ )
چکیده
گلرنگ وحشی مقاوم در برابر آب و هوای خشک است که از دانه آن میتوان برای تولید روغن خوراکی یا مصارف صنعتی استفاده کرد. هدف از این پژوهش بررسی عوامل موثر بر استخراج روغن از دانه گلرنگ وحشی با استفاده از حلال است. با استفاده از طرح کاملاً تصادفی در قالب آزمایشهای فاکتوریل جزیی، اثر پنج عامل شامل دما (۵۰ و۷۰ درجه سانتیگراد)، زمان (۴ و ۶ ساعت)، حجم حلال (۲۰۰ و ۳۰۰ میلی-لیتر)، وزن نمونه (۲۰ و۳۰ گرم) و اندازه ذرات (۰/۱ و ۵/۱ میلیمتر) در استخراج روغن گلرنگ وحشی با روش سوکسله مورد بررسی قرار گرفت. پس از تعیین عوامل موثر اصلی، با استفاده از روش سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی این عوامل بهینهسازی شدند. آزمایشهای انجام شده با استفاده از آزمون فاکتوریل جزیی نشان داد که مدت زمان استخراج (۰۱/۰=α)، اندازه ذرات (۰۱/۰=α) و حجم حلال (۰۵/۰=α) اثر معنیداری بر بازده استخراج روغن داشتند. نتایج آزمایشهای انجام شده برای طرح مرکب مرکزی نشان داد که اندازه ذرات (۰۱/۰=α)، مدت زمان استخراج (۰۱/۰=α)، حجم حلال (۰۵/۰=α) و اثر متقابل زمان و حجم حلال (۰۱/۰=α) بر بازده استخراج روغن معنیدار بود. از میان ۵ عامل اصلی بررسی شده، مدت زمان استخراج و اندازه ذرات در سطح آماری ۱% و حجم حلال در سطح آماری ۵% بر بازده استخراج روغن تاثیر معنیداری داشتند. مقادیر بهینه عوامل اصلی شامل زمان استخراج، حجم حلال و اندازه ذرات به ترتیب ۶ ساعت ۴۰ دقیقه، ۳۳۴ میلیلیتر و ۱/۱ میلیمتر شد. بیشینه بازدهی استخراج روغن در شرایط بهینه ۶/۳۶ % بهدست آمد.
دوره ۱۶، شماره ۹۲ - ( ۶-۱۳۹۸ )
چکیده
در مطالعه حاضر عصاره حاوی ترکیبات زیست فعال از اندام هوایی گیاه دارویی همیشه بهار (Calendula officinalis L.) به روش خیساندن با استفاده از حلالهای آب، اتانول، استون، مخلوط اتانول/آب و استون/آب استخراج گردید. در میان حلالهای مورد مطالعه عصاره اتانولی حاوی بالاترین ترکیبات فنولی کل بود. تاثیر نسبت حلال به ماده اولیه (۴۰:۱-۱۰:۱ میلیلیتر بر گرم) و اندازه ذرات (۳۶/۲-۵/۰ میلیمتر) بر عملکرد کمی و کیفی استخراج عصاره اتانولی در دمای محیط (۲۵ درجه سلسیوس) نیز مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده با استفاده از نسبت ۳۰:۱ میلیلیتر بر گرم ماده اولیه و اندازه ذراتی معادل ۱ میلیمتر در دمای محیط میتوان به بالاترین عملکرد کمی استخراج عصاره خام و ترکیبات فنولی کل به ترتیب معادل ۱۷/۰±۵/۳ درصد و ۰۸/۱±۹۴/۳۶ میلیگرم معادل گالیک اسید در گرم نمونه دست یافت. فعالیت ضد اکسایشی عصاره به دست آمده تحت شرایط فوق در غلظت ۱ میلیگرم بر میلیلیتر به ترتیب معادل ۶۸/۲±۹۵/۶۲ درصد مهار رادیکالهای آزاد ۱،۱- دی فنیل-۲- پیکریل- هیدرازیل (DPPH) و ۲۰/۱±۱۸/۱۵۳ میکرومول یون آهن در لیتر برای قدرت احیا کنندگی آهن (FRAP) بود. ضریب همبستگی بالا (۹۵۹۴/۰<R۲) بین میزان ترکیبات فنولی کل و فعالیت ضد اکسایشی حاکی از نقش کلیدی ترکیبات فنولی در بروز فعالیت ضد اکسایشی میباشد. در نهایت عصاره اتانولی به دست آمده از اندام هوایی همیشه بهار تحت شرایط مذکور را میتوان به عنوان یک منبع طبیعی از ترکیبات ضد اکسایش فنولی جهت استفاده در صنایع غذایی، دارویی به عنوان نگهدارنده طبیعی معرفی نمود.